10 suosikkiklassikkoni, osa 2

Suosikkiklassikkojeni listaus jatkuu. Sijat 10-5 käytiin läpi edellisessä osassa, nyt on top nelosen vuoro.

4. Tarzan (1999)
Tarzan oli perheemme ensimmäinen DVD, muistan kuinka sitä levykettä silloin ihmeteltiin enkä ole ihan varma suostuiko isäni läppäri edes toistamaan sitä. Jossain vaiheessa sen katsomiseen hankittiin kumminkin sopivat laitteet ja kyllä tätäkin elokuvaa sitten moneen kertaan katsottiin. Tarzanissa on monta asiaa, joka toimivat, on sympaattisia hahmoja, huumoria, tarttuvia lauluja ja upea miljöö. Tarzanin ja Janen suhde kaikessa kömpelyydessään on aina niin suloista katsottavaa. Phil Collins ei ole kaikkien mieleen (ks. esim. Pasilan vitsi Phil Collins -darrasta, googleta omalla vastuulla), mutta ainakin Tarzanin kohdalla hänen musiikkinsa on minun makuuni.

3. Kaunotar ja hirviö – Beauty and the Beast (1991)
Muistan hämärästi, että olen lapsena lainannut Kaunotar ja hirviö -kasettia serkuiltamme, mutta sain elokuva omakseni vasta Diamond editionin ilmestyttyä nelisen vuotta sitten. Useamman katsomiskerran ja pikkaisen tarkemman tarkastelun myötä olen huomannut, että elokuvassa on puutteita ja juonessa omituisia aukkoja, kuten kummallisesti vaihtelevat vuodenajat. Eikä Bellekään ole vain pelkkä kiltti ja kaunis lukutuokka, vaan oikeastaan aika itsepäinen. Mutta näistä seikoista huolimatta (tai kenties niiden ansiosta) pidän tästä klassikosta paljonkin. Kaunotar ja hirviö on aika taianomainen elokuva ja silloin tällöin vaan tulee oikein sellainen fiilis, että tekee mieli katsoa se.

2. Frozen (2013)
Frozenin kanssa kävi vähän samoin kuin Tangledinkin, näin sen yhdessä siskoni kanssa ja pystyin samaistumaan elokuvan prinsessaan (Elsaan) ikäni vuoksi. Frozenin tarina on mielenkiintoinen, laulut ovat tosi ihania ja soundtrackin parissa on hoilotettu monet pienet automatkat. On myös viehättävää, että klassikko sijoittuu selkeästi toiseen Pohjoismaahan. Tyyliltään elokuva on tosi upea, yksityiskohtiin on selvästikin kiinnitetty huomiota. Kaipa Frozenissa kiteytyy hyvin Walt Disney Animation Studiosin nykyosaaminen ja sopiva ajoitus, ei se ihan suotta voi olla sellainen rahasampo kuin on. Saattaa olla, että uutuudenviehätys avitti Frozenin näin korkealle sijalle, mutta siitäkin huolimatta tämä elokuva on ajatuksissani ”minun ja siskoni juttu” ja siksi minulle tärkeä.

1. Pieni merenneito – The Little Mermaid (1989)
Tekstejäni lukeneille tuskin tulee yllätyksenä, että Pieni merenneito on ykkössuosikkini. Sitä sen sijaan ette välttämättä tiedä, että näin elokuvan kunnolla vasta kolme-neljä vuotta sitten, kun sain sen lainaan eräältä tutulta. Itse satu oli toki minulle tuttu entuudestaan ja lapsena katsoin videolle nauhoitettuja Pieni merenneito -sarjan jaksoja sekä Atlantiksen salaisuus -jatko-osaa. Tässä elokuvassa on vaan niin monta asiaa, joista pidän. Kaikki ne laulut ja score-kappaleet, merenneidot, kauniit merenalaiset maisemat, ihana prinssi Erik ja ilmeikäs Ariel. Ja mainitsinko jo merenneidot, jos elokuva yhdistää prinsessat ja merenneidot, siitä on hankala enää pistää paremmaksi. Oikeassa elämässä saattaisin pitää Arielia vähän ärsyttävänä, kapinoivana teininä, mutta elokuvassa hän on mitä ihastuttavin sankaritar. Jokin tässä elokuvassa vaan vetää niin kovasti puoleensa, että minun tekee mieli saada tietää kaikki sen pienet virheet ja tuotantovaiheen pikkufaktat.

Olin aika yllättynyt siitä miten hyvin osasitte veikata top 4:n elokuvia! Anna varsinkin ansaitsee aplodit, 4/4 oikein! Jotta en tuntisi oloani ihan niin ennalta-arvattavaksi, heitetään listan jatkoksi vielä yksi suosikkeihini lukeutuva elokuva, jota ette ehkä odottaneet. Tämä tämmöinen plussasijoituksen käyttäminen saattaa mennä vähän fuskauksen puolelle, mutta en vaan malta olla mainitsematta vielä tätä klassikkoa.

+ Keisarin uudet kuviot – The Emperor’s New Groove (2000)
Keisarin uudet kuviot ei ihan sopinut top kympin joukkoon, mutta on se vain silti niin mainio elokuva. Sen huumori uppoaa minuun oikein kunnolla kaikkine hölmöyksineen ja sen repliikeistä voi ammentaa lähes loputtomasti viittauksia. Lisäksi se on ensimmäinen Disney-elokuva, jonka olen nähnyt elokuvateattereissa. Pikkukaupungin teatteriin tottuneesta Finnkinon valkokangas tuntui aivan massiiviselta ja kohtaus, jossa Kuzco pysäyttää elokuvan tehdäkseen siihen merkintöjä tuntui silloin tosi spesiaalilta. Eihän Keisarin uudet kuviot ole mikään maatamullistava elokuva, mutta se on viihdyttävä ja joinain päivinä sitä vaan kaipaa sellaista katsottavaa.

Mitäs havaintoja suosikkiklassikoistani voisi sitten tehdä. Listasta käy ainakin hyvin ilmi, että olen 90-luvun lapsia ja monet Disneyn renessanssiajan klassikot kuuluvat suosikkeihini. Jos en ole tuijotellut lapsena listan elokuvia, niin olen leikkinyt elokuvan hahmojen näköisillä leluilla, lukenut tarinoita kirjoista tai niiden maailma on muuten ollut läsnä lapsuudessani (tietenkin Tangledia ja Frozenia lukuun ottamatta). Kaikki elokuvat ovat myös musikaaleja, siitä voi kyllä tehdä johtopäätöksen, että lauluilla pääsee suosikkieni joukkoon. Lisäksi puolet listan elokuvista on sellaisia, joiden tekemisessä Alan Menken on ollut mukana. Mukana on myös aika monta prinsessaelokuvaa, ja koska pidän kauniista asioista, kaikki suosikkini ovat sellaisia, joita pidän visuaalisesti kauniina.

Listan ulkopuolelle jäi hirveä määrä elokuvia, joista pidän kovasti, mutta jotka eivät vaan ole minulle niin tärkeitä. Perusteluissani korostui aika paljon oma suhteeni kuhunkin elokuvaan. Yksikään elokuva ei kuitenkaan päässyt listalle pelkkien hyvien muistojen vuoksi, vaan jokaisen tarinassa, tyylissä, hahmoissa ja huumorissa on jotain sellaista, jonka ansiosta niitä jaksaa katsoa kerta toisensa jälkeen.

Lopuksi haluan vielä haastaa edelliseen tekstiini kommentoineet eli Annan, Saran ja Minnan sekä vakkarikommentoija-Ricon kirjoittamaan ja julkaisemaan omat tämänhetkiset Disney-klassikoiden top 10 -listansa!

P.S. Satuitteko huomaamaan mitä yhteistä kaikilla listan kuvilla oli?

11 kommenttia artikkelissa “10 suosikkiklassikkoni, osa 2

 1. hehheh en edes ajatellut että kaikki listan kuvat olivat laulukohtauksia ennen kuin mainitsit. :D

  tätä top10 listaa oli tosi mielenkiintoista lukea, ehkä juuri pitkien perustelujen takia. Oli kivaa saada lukea vähän ajatuksia ja perusteluja valinnoillesi. (perustelujen olen youtuben puolella ihan hulluna ranking-videoihin! :D)

  Kiitoksia haasteesta! :) Vakkarikomentoija toteuttaa sen varmasti jossain kohti!

  1. Hehe, valitsin aluksi ihan sattumalta kuvia laulukohtauksista ja sen tajuttuani päätin ottaa saman linjan kaikkiin kuviin. :D Kivaa kuulla, että lista oli mielenkiintoista luettavaa!

   Hienoa, että meinaat ottaa haasteen vastaan! :)

 2. ÄÄÄÄKKKK!!!!!! Arvasin TOP-4:n, jesh!!! Miten on mahdollista…!!!?!??! :D Kuitenkin ihan tuntematon ihminen kyseessä… Noh, onni potkii sitten tällaisissa asioissa eikä koskaan missään arvonnoissa… ;)

  Kuten Rico kommentoikin jo, niin listan kuvat ovat laulukohtauksista. Tosi kauniita kuvia olet valinnut! Minäkin arvostan Disney-elokuvissa musiikkia, ja Alan Menken on suoranainen nero sävellysten alalla! Ah, kun hän on niin taitava! :)

  Kiitos haasteesta! Olen katsomassa Disney-klassikoita järjestyksessä ja tekemässä niistä elokuva-arvosteluja, ja kaikki klassikot katsottuani tarkoitukseni olisi listata KAIKKI elokuvat paremmuusjärjestykseen… Että viimeistään hamassa tulevaisuudessa tällaista TOP-listaa on luvassa… Ellen sitten innostu kirjoittelemaan TOP-10 aiemmin. :)

  1. Hahaha! Ikävä kyllä onnistuneesta veikkauksestasi ei seuraa muuta palkintoa kuin mainetta ja kunniaa! :D

   Niin hän tosiaan on, toivottavasti hänen sävellyksiään saadaan kuulla vielä tulevissakin Disney-klassikoissa!

   Hui, kaikkien klassikoiden listaus onkin jo tosi kunnianhimoinen tehtävä! Olen joskus kokeillut sitä vähän, mutta joitain klassikoita on vaan niin vaikea verrata toisiinsa ja pistää järjestykseen. Tsemppiä vaan siihen hommaan! :)

 3. Enpä itsekään tajunnut kaikkien kuvien olevan laulukohtauksista… Kivaa kun jaksat aina tähän kuvituspuoleenkin panostaa! Kiitos haasteesta, otan sen mielelläni vastaan (vaikka ajatustyötä se kyllä tulee vaatimaan ;) ) Ja hei, kyllä ainakin yksi kunniamaininta kuuluu jokaiseen top-listaan!

  1. Heh, kuten mainitsin, pidän kauniista asioista ja tuo kuvituspuoli on mukavaa puuhaa tälläiselle pikkunörtille. :D Kivaa, että sinäkin aiot tarttua tähän aivopähkinähaasteeseen! Ja kunniamainintahan onkin hyvä nimitys tuolle listan mustalle hevoselle. ;)

 4. Huhhuh, suosikkien listaaminen ja valintojen perusteleminen onkin yllättävän vaikeaa! Mutta kun haaste kerran on heitetty, niin pitäähän siihen toki vastata! :D

 5. Eksyin sattumalta blogiisi, kun tein taustatyötä ja selailin nettiä omaa Disneyn klassikkolistaustani varten. :) Kiva lukea muiden suosikkilistoja samasta aiheesta, ja blogissasi näkyi pikavilkaisulla olevan muutakin mielenkiintoista, joten täytyykin tässä jatkaa lukemista. :)

  1. Tervetuloa, kiva kun löysit tiesi blogiini! Toivottavasti viihdyt! :) Täytyykin käydä vilkaisemassa mitä klassikoita sinun listaltasi löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.