A Wish Your Heart Makes

Hui että, kokonainen viikko pääsi työkiireiden vuoksi vierähtämään ilman uutta postausta, mutta korjataan asia kirja-arvostelulla. Tänään esittelyyn pääsee A Wish Your Heart Makes, joka taisikin olla tämän vuoden ensimmäinen kirjahankintani. Kirja poikkeaa vähän muista omistamistani Disney-kirjoista, sillä siinä käsitellään kahta elokuvaa: vuoden 1950 animaatioklassikkoa sekä viime vuonna ilmestynyttä live action Cinderellaa. Luin kirjan alkupuoliskon jo pari kuukautta sitten Tuhkimon Disney-tiistaita varten, mutta loput sain luettua vasta muutama päivä sitten.

A Wish Your Heart Makes -kirja - Disnerd dreams

Charles Solomon – A Wish Your Heart Makes: From The Grimm Brothers’ Aschenputtel to Disney’s Cinderella
Introduction: Kenneth Branagh
176 sivua | Disney Editions 2015

wish your heat makes

Ennen elokuvien käsittelyä kirjassa kerrotaan hieman eri versioista, joita Tuhkimosta on tehty vuosien saatossa ja eri kulttuureissa. Tarina tunnettiin siis hyvin ympäri maailman ennen kuin Grimmin veljekset ottivat sen mukaan satukokoelmiinsa. Tämä ensimmäinen osa oli vain 15 sivun pituinen ja olisi ollut mielenkiintoista tietää vielä lisää tästä satoja vuosia vanhasta tarinasta. Onneksi kuvitukseksi oli sentän valittu kauniita Tuhkimo-aiheisia kuvia eri vuosisadoilta.

Tuhkimo tietokirja

Kirjan toisessa osassa päästään tutustumaan tarkemmin Disneyn animaatioversioon Tuhkimosta. Aluksi Solomon kertaa hieman Disneyn animaatiostudion aikaisempia käänteitä ja kertoo sitten miksi Disney päätti tarttua seuraavaksi juuri Tuhkimoon; yhtiö kaipasi kipeästi uutta hittiä ja tämä suosittu satu vaikutti sopivalta paluulta juurille.

wish your heat makes kirja

Tekstissä käsitellään elokuvan teon monia eri vaiheita tarinan muokkaamisesta viitemateriaalin kuvaamiseen ja eri hahmojen suunnittelusta elokuvan menestykseen. Mukana on useita kuvia nopeista luonnoksista konseptitaiteeseen ja valmiin elokuvan ruutuihin.

En ihan osaa päättää onko kirja taide- vai tietokirja. Pääpaino on tekstissä, mutta toisaalta kuviakin on todella paljon. Lisäksi tekstit on taidekirjojen tapaan koottu suurimmaksi osaksi haastatteluiden pohjalta. Niistä mielenkiintoisimpia ovat aikoinaan Tuhkimon parissa työskennelleiden haastattelut. Mukana on myös useita pieniä kommentteja sekä nykyisiltä että entisiltä Disneyn ja Pixarin työntekijöiltä, kuten Brad Birdiltä ja Andreas Dejalta. He esittävät huomioitaan tarinasta ja siitä, miten onnistunut elokuva on, eivät niinkään siitä, miten elokuva tehtiin. Olisin itse toivonut kirjalta enemmän tietoa juuri tuotannon eri vaiheista, enkä niinkään kommentteja itse elokuvasta.

Haastattelut jatkuvat myös Cinderellasta kertovassa osuudessa, kun elokuvan käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijät kertovat kuinka tämän version tarina, hahmot ja maailma suunniteltiin. Minun ei ole tullut katsottua Cinderellaa sitten ensi-illan, joten en ollut erityisen innoissani tästä loppuosiosta. Oli kuitenkin kiva saada tietää enemmän elokuvasta, vaikkei kirja hirveän informaatiopitoinen ollutkaan.

Cinderella Sandy Powell

Puvustuksesta kertova luku oli mielestäni kaikkien kiinnostavinta luettavaa Cinderella-osuudessa. Kolmesti Oscar-palkittu puvustaja Sandy Powell on todella miettinyt elokuvassa nähtäviä asuja ja sitä, mitä hahmojen puolia haluaa niillä korostaa. Esimerkiksi Ellan pukujen maanläheiset sävyt kuvaavat hänen luonnollisuuttaan.

Kirjaa lukiessani, en millään voinut olla vertaamatta sitä keväällä lukemaani The Fairest One of All -kirjaan. The Fairest One of All oli todellinen tiiliskivimäinen tietokirja, joka kertoi lähes kaiken mahdollisen Lumikista ja asetti riman tosi korkealle. Siihen verrattuna A Wish Your Heart Makes on vähän kuin pitkä lehtiartikkeli Tuhkimosta ja Cinderellasta. Tässä kirjassa on tietysti puolet vähemmän sivuja, se on kaikin puolin kevyempää luettavaa ja siinä keskitytään yhden elokuvan sijaan kahteen. Mutta toivoin, että A Wish Your Heart Makes olisi kertonut elokuvasta perusteellisemmin.

Arvioni:

Vaikka moitinkin kirjaa vähän, oli se silti hyvin mielenkiintoista luettavaa. Kokonaisuutena kirja on todella kaunis. Kirjan hankkimista kannattaa harkita, jos Tuhkimo ja Cinderella kuuluvat suosikkeihisi, mutta muuten en pidä sitä minään must have -kirjana.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “A Wish Your Heart Makes

 1. Uuu, onpas mielenkiintoisen näköinen kirja. Itsekin olen tätä joskus jossain nettikaupassa pohtinut ostettavaksi, mutta en ainakaan toistaiseksi ole sitä tehnyt. :) Eikös myytävänä ole myös samantyyppinen kirja, missä käsitellään Prinsessa Ruususta ja Maleficenttia?

  1. Juu, Charles Solomon näyttää kirjoittaneen kirjan myös Ruususesta ja Pahattaresta. Mutta mitä olen vähän arvosteluja vilkuillut, niin sekin kirja vaikuttaisi olevan aika pintapuolinen raapaisu aiheeseen. En siis ole varma olisiko se hankkimisen arvoinen, vaikka kyseiset elokuvat kiinnostavatkin vähän enemmän.

 2. Ihanaa että teit tästä arvostelun, oli mielenkiintoista lukea kommenttejasi kirjasta. Itsekin luin kirjan läpi keväällä ja pidin siitä todella paljon, koska Tuhkimo on yksi suosikeistani ja oli mielenkiintoista lukea elokuvan synnystä. Mutta komppaan tuon kommenttisi, että olisi ollut mukava lukea enemmän itse elokuvan teosta eikä niinkään tämän päivän mielipiteitä elokuvasta.

  Ja vaikka live-action elokuvasta kertova osuus on sekin ihan kiinnostavaa luettavaa (etenkin puvustuksesta ja elokuvan musiikista), niin itse haluaisin kyllä ”The Fairest One of All” tyyppisen tietokirjan Disneyn alkuperäisestä Tuhkimosta. Tämä kirja kun ei mielestäni oikein ole tietokirja, ehkä enemmänkin taidekirja jossa on tavallista enemmän tekstiä :’)

  1. Omasta suosikkielokuvasta toivoisi aina mahdollisimman hyvää taide/tietokirjaa. Toivottavasti The Fairest One of All -kirjan kirjoittaja J. B. Kaufman saa kirjoitettua mahdollisimman monta informaationtäyteistä kirjaa Disney-elokuvista, hänen perinpohjaiseen otteeseensa voi ainakin luottaa. :) ehkäpä Tuhkimo voisi saada oman tietokirjansa viimeistään elokuvan 75. juhlavuoden kunniaksi, kuten Lumikkikin sai. :)

   Taidat olla ihan oikeassa, A Wish Your Heart Makes kuuluu ennemmin taidekirjojen kuin tietokirjojen kategoriaan.

   1. Niin eikös Kaufman ole Lumikin lisäksi kirjoittanut Pinocchiostakin tuollaisen paksumman tietokirjan? Elän siis toivossa, että hän innostuu kirjoittamaan vielä muistakin klassikoista – tai toivottavasti ainakin vielä Tuhkimosta, jos ei muista ;)

    1. Joo, hän taisi julkaista Pinocchio-kirjan viime vuonna. En ole ainakaan vielä sitä lukenut tai hankkinut, mutta pitäisi varmaan jossain vaiheessa tutustua siihen tarkemmin. :) Jos olen oikein ymmärtänyt, niin näiden kirjojen tekoon on mennyt Kaufmanilta aina useampi vuosi, joten toivottavasti hänellä on jo seuraava kirja työn alla. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.