Disney-tiistai: Aarreplaneetta

Niin se aika vaan menee, kun taas on Disney-tiistain aika. Ja tänään on vuorossa jo 43. Disney-klassikko eli Aarreplaneetta. Jos sinua kiinnostaa kuulla, miksi Disneyn johto ei aluksi halunnut tehdä koko elokuvaa tai mitä uusia teknisiä läpimurtoja elokuvassa tehtiin, jatkathan lukemista.

Aarreplaneetta
Ohjaajat: Ron Clements & John Musker
Äänirooleissa: Joseph Gordon-Levitt, Brian Murray, David Hyde Pierce, Emma Thompson
Suomidubissa: Antti L.J. Pääkkönen, Ossi Ahlapuro, Antti Pääkkönen, Minna Turunen
Kesto: 1 h 35 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 27.11.2002, Suomessa: 20.12.2002
Lipputulot maailmanlaajuisesti: 109 578 115 USD

Disneyn Aarreplaneetta ilmestyi vuonna 2002, mutta elokuvan idea heitettiin ensimmäisen kerran ilmoille jo kauan ennen sitä. 1980-luvun puolivälissä, pian Hiidenpadan julkaisun jälkeen Disney-johtajat Michael Eisner ja Jeffrey Katzenberg kutsuivat studion työntekijöitä gong show’ksi nimitettyyn palaveriin, johon kunkin oli keksittävä viisi uutta elokuvaideaa. Erääseen tällaiseen palaveriin osallistuivat myös Ron Clements ja John Musker. Clements oli tuolloin suuri scifi-fani, joten yksi hänen ideoistaan oli Treasure Island in Space eli Aarressaari avaruudessa. Valitettavasti tämä idea tyrmättiin heti, sillä Paramount-studio oli samaan aikaan kehittelemässä Star Trek -elokuvaa, jossa oli tarkoitus olla piirteitä Aarresaari-tarinasta, eikä Disney halunnut tehdä liian samankaltaista elokuvaa.

Aarresaari avaruudessa -idea sai odotella usean vuoden ajan ja Clements ja Musker keskittyivät muihin elokuviin. Pienen merenneidon valmistumisen jälkeen he jatkoivat elokuvaidean kehittelyä, mutta se jäi taas muiden projektien jalkoihin, kun kaksikolle tuli tilaisuus ohjata Aladdin. Vasta Herkuleksen valmistuttua Clementsille ja Muskerille tuli uusi mahdollisuus keskittyä oman Aarresaari-version tekoon. He lyöttäytyivät yhteen käsikirjoittaja Rob Edwardsin kanssa ja laativat elokuvalle käsikirjoituksen.

Aarreplaneetta perustuu skotlantilaisen kirjailija Robert Louis Stevensonin Aarresaari-tarinaan. Se ilmestyi ensin jatkokertomuksena viikoittain ilmestyneessä Young Folks -nimisessä lastenlehdessä lokakuun 1881 ja tammikuun 1882 aikana ja sitten vuonna 1883 romaanin muodossa. Aarresaaresta tuli nopeasti hyvin suosittu kirja ja se vaikutti suuresti siihen, miten merirosvot kuvataan populaarikulttuurissa. Esimerkiksi aarteen sijainnin merkitseminen karttaan X:llä ja on peräisin Aarresaaresta. Aarreplaneetta-elokuvan käsikirjoituksessa monia näitä elementtejä muunneltiin sopimaan tieteisfantasian tyyliin ja esimerkiksi John Silverin puujalka sai muuttua kyborgin mekaaniseksi jalaksi.

Disney-triviaa: Ohjaajien tavoitteena oli tehdä Aarreplaneetasta ajaton. Elokuvaan ei haluttu mitään nykyteknologiaa, kuten tietokoneita, sillä jossain vaiheessa ne olisivat helposti saaneet elokuvan tuntumaan vanhentuneelta. Sen sijaan tekijät ajattelivat, että elokuvan maailma voisi olla sellainen, miltä tulevaisuuden olisi voitu 1700-luvulla ajatella näyttävän.

Disneyn animaatioissa oli jo 80-luvulta alkaen käytetty tietokoneanimaatiota ja Aarreplaneetassa tietokoneanimaation ja perinteisen animaation yhdistäminen vietiin taas hieman pidemmälle. Suurin osa elokuvan hahmoista on käsin animoitu, mutta tietokoneella toteutettiin robotti B.E.N. sekä John Silverin jalka, käsi ja osa kasvoista. Tällaista kahden eri animaatiotekniikan liittoa yhdessä hahmossa ei oltu aiemmin käytetty, joten studiolla päätettiin ensiksi testata, voisiko yhdistelmä toimia. Disneyn arkistoista kaivettiin Peter Pan -elokuvan kohtaus, johon Kapteeni Koukulle lisättiin tietokoneanimoitu käsi.

Animaatiotesti oli onnistunut, joten animaattori Glen Keane ja tietokoneanimaation pioneeri Eric Daniels ryhtyivät animoimaan hahmoa elokuvaan. Tyypillisesti Silverin kohtaukset toteutettiin niin, että Keane piirsi ensin kaikki hahmon liikkeet käsin. Kun animaatio oli hyväksytty, piirrokset siirrettiin koneelle ja Daniels lisäsi niiden päälle hahmon mekaaniset osat. 15-vuotiaan Jim Hawkinsin pääanimaattorina taas toimi John Ripa, joka oli aiemmin toiminut nuoren Tarzanin pääanimaattorina. Yrittäessään ymmärtää hahmoaan paremmin, Ripa keksi hahmolle taustatarinan, joka selittää mihin Jimin isä on hävinnyt. Ripa ei osannut kuvitella, että taustatarina pääsisi mukaan elokuvaan, mutta se päädyttiin näyttämään ”I’m Still Here” -laulun taustalla.

Jimin ääninäyttelijäksi valittiin Joseph Gordon-Levitt, joka oli tullut tutuksi muun muassa Kolmas kivi auringosta -sarjasta. Eri hahmojen repliikit äänitetään yleensä erikseen, mutta Gordon-Levitt äänitti monia kohtauksiaan yhdessä Brian Murrayn, John Silverin ääninäyttelijän kanssa. Tuotannon aikana Murraysta oli tullut eräänlainen mentori Gordon-Levittille, joten kun kohtauksia äänitettiin yhdessä, kaksikon kemia saatiin niihin mukaan. Kapteeni Amelian rooli oli alun perin kirjoitettu Emma Thompsonia ajatellen, joten tekijät ilahtuivat saadessaan hänet hahmon ääninäyttelijäksi. Thompson otti roolin omakseen ja pyysi aina saada repliikkinsä etukäteen, jotta saattoi tehdä niihin parannusehdotuksia. Tohtori Dopplerin ääninäyttelijäksi taas valittiin Frasier-sarjasta tuttu David Hyde Pierce.

Disney-triviaa: John Silverin käden ja sen eri ominaisuuksien suunnittelussa käytettiin inspiraationa muun muassa linkkuveistä, jukeboksin levynvaihtajaa ja kaasupoltinta.

Hahmojen lisäksi tietokoneanimaatio näyttelee tärkeää osaa elokuvan muissa elementeissä. Elokuvan kaikkia taustamaalauksia ei tällä kertaa enää esimerkiksi maalattu käsin, vaan tapahtumapaikoista luotiin tietokoneella kolmiulotteisia ympäristöjä, joissa kamera saattoi liikkua vapaasti ja joiden valaistusta saatettiin muokata tarpeen mukaan. Noin 75 prosentissa kohtauksia käytettiin tätä uutta tekniikkaan, sillä se antoi ohjaajille aiempaa enemmän vapautta eri kuvakulmien sekä kohtausten rakentamisen suhteen. Lisäksi tietokoneanimaatiota hyödynnettiin Aarreplaneetan monissa visuaalisissa efekteissä, kuten räjähdyksissä ja varjoissa.

Aarreplaneetan taustamusiikista vastasi James Newton Howard, joka oli aiemmin säveltänyt musiikin myös Dinosaurukseen ja Atlantikseen. Taustamusiikin lisäksi elokuvassa kuullaan kaksi laulua, jotka sävelsi laulaja-lauluntekijä John Rzeznik. Ensimmäinen niistä on elokuvan puolivälin tienoilla kuultava I’m Still Here. Always Know Where You Are -laulu taas kuullaan elokuvan aivan elokuvan lopussa.

Animaatioelokuvista poistetaan lähes poikkeuksetta kohtaus tai pari eikä Aarreplaneetta ollut poikkeus. Leikatuiksi joutui muun kohtaus, jossa Jim rukkaa aurinkolautaansa ja on auttamaisillaan nuorta avaruusoliota korjaamaan myös tämän laudan. Tämän isä tuleekin paikalle, eikä Jimin apua tarvita, joten harmistunut Jim kaahaa pois paikalta omalla laudallaan. Elokuvan alkuperäisessä prologissa aikuinen Jim kertoi kapteeni Flintin tarinan. Alkua päätettiin kuitenkin muuttaa, jotta kävisi selväksi, että Jim oli jo nuorena oppinut tuntemaan tarun satukirjojen kautta. Kun Jimin kertojaäänestä päätettiin luopua, elokuvan loppukin meni uusiksi, sillä tekijöiden aikomuksena oli ollut näyttää lopussa kapteeniksi ylennetty aikuinen Jim.

Disney-triviaa: Morfi ei pysy elokuvassa juuri ollenkaan paikoillaan, vaan liikkuu tai muuttaa muotoaan jatkuvasti. Animaattori Mike Snow on kuvaillut hahmon olevan yhdistelmä koiranpentua, laavalamppua ja hänen nuorta poikaansa.

Aarreplaneetta sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 27. marraskuuta 2002. Elokuva sai ihan hyviä arvioita, mutta lippuluukuilla elokuva sai murskatuomion. Aarreplaneetan tuotanto oli maksanut noin 130 miljoonaa dollaria, mutta Yhdysvalloissa lipputuloja kertyi vain hieman päälle 38 miljoonaa. Tulos oli surkein sitten Bernard ja Bianca Australiassa -elokuvan. Muualta maailmasta kertyi sentään reilun 71 miljoonan dollarin edestä lipputuloja, mutta suureen budjettiin nähden elokuva oli melkoinen taloudellinen floppi. Ennen Aarreplaneetan julkaisua, sille oli suunniteltu jatko-osaa, mutta surkeiden lipputulojen vuoksi suunnitelmat peruttiin. Disney haluaa kuitenkin selvästi laittaa elokuvan kiinnostavuuden uuteen testiin, sillä kuukausi sitten kerrottiin, että Aarreplaneetan live action -versiota kehitellään parhaillaan.

Aarreplaneetta saapui elokuvateattereihin Suomessa vain vajaa kuukausi Yhdysvaltoja myöhemmin, 20. joulukuuta 2002. Katsojia elokuvalla oli hieman alle 60 000. Suomenkieliseen dubbaukseen valittiin Antti L.J. Pääkkönen esittämään Jimiä ja Ossi Ahlapuro dubbaamaan John Silveriä. Tohtori Doppleria taas dubbaa Antti Pääkkönen (ei sukua Antti L.J.:lle), Kapteeni Ameliaa Minna Turunen ja herra Arrow’ta Veikko Honkanen.

Aarreplaneetta ei ole mielestäni yhtä mukaansatempaava kuin parhaat klassikot ja elokuva tuntuu osin vähän epätasaiselta, mutta jotain kiinnostavaa Aarreplaneetassa kuitenkin on. Ennen elokuvan näkemistä olin tosi skeptinen sitä kohtaan, sillä ajattelin sen olevan vain poikia kiinnostava avaruusseikkailu. Yllätyin kuitenkin positiivisesti, kun näin sen ensimmäisen kerran yläasteikäisenä. Isänsä hylkäämää Jimiä ei voi olla sympatiseeraamatta ja Jimin ja John Silverin välinen suhde on elokuvan mielenkiintoisimpia puolia. Pidän myös erityisen paljon elokuvan ainoasta laulusta, joka on kaikessa teiniangstissaan vaan kertakaikkisen ihana. Visuaalisesti elokuvassa hieman häiritsee se, miten selvästi CGI-animaatio pistää silmään perinteisen animaation keskellä. Suomenkielisessä versiossa Ossi Ahlapuro tekee aivan mahtavan roolisuorituksen.

Mitä mieltä sinä olet Aarreplaneetasta? Onko sinun tullut katsottua se useasti?

Lähteet:
Aarreplaneetta blu-rayn lisämateriaalit
Animated Views, Josh Armstrong: Buried Treasure: The ill-fated voyage to Treasure Planet 2
Bluray.com, Robert Siegel: The History of Disney’s Treasure Planet
Stewart, James: DisneyWar (2005)

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

4 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Aarreplaneetta

  1. Taidan olla ainoa tällaisten epäsuosittujen leffojen rakastaja, koska mun mielestä tää on yksi aliarvostetuimmista ja parhaista elokuvista, mitä Disney on 2000-luvulla tehny. Suunnitelma live actionista tuli yllätyksenä, mutta toisaalta ei, koska nyt tuntuu olevan kovasti muodissa tehdä ”kaikki uudestaan” enkä tiedä, onko se niin hyvä juttu. Se jää nähtäväksi.

    1. On harmi, että kaikki Disney-elokuvat eivät ole niin arvostettuja kuin toiset. Mutta eiköhän kaikille aina muutama fani löydy. :) En ollut itsekään kuullut ennen tämän jutun kirjoittamista, että Aarreplaneetastakin aiotaan tehdä live action -versio. Ehkä uudesta versiosta voi tulla ihan hyväkin. Toivoisin kyllä, että Jimin rooliin valittaisiin joku vähän tuntemattomampi näyttelijä, eikä esimerkiksi jotain teini-idolia. Hahmon näyttelijän pitäisi ainakin minusta olla juuri oikean tyylinen, jotta animaatiohahmon henki säilyisi näytellyssä versiossa. :)

  2. Enpä oo huomannut että john silver on frollo tai että tekeillä on live-action aarreplaneetta, kiva et Disney antaa huomiota mustalle lampaalle (jonka takia ei pitkään aikaan tehnyt 2D-animaatiota?)

    1. Näistä Suomen kohtuullisen pienistä dubbauspiireistä on hauska bongata eri dubbaajien hahmoyhdistelmiä. Live action -versio tuli minullekin yllätyksenä, mutta Disneyllä kun on noita suunnitelmia niin paljon, olen vähän skeptinen tullaanko niitä kaikkia toteuttamaan ennen kuin tämä buumi menee ohi. Olisi toki mielenkiintoista nähdä, miltä uusi versio Aarreplaneetasta oikein näyttäisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.