Disney-tiistai: Atlantis – Kadonnut kaupunki

Aurinkoista heinäkuuta! Disney-tiistait jatkuvat taas ja tänään on vuorossa 41. Disney-klassikko eli Atlantis – Kadonnut kaupunki.

Atlantis – Kadonnut kaupunki (Atlantis: The Lost Empire)
Ohjaajat: Gary Trousdale ja Kirk Wise
Äänirooleissa: Michael J. Fox, Cree Summer, James Garner, Phil Morris, Jacqueline Obradors, Claudia Christian, Jim Varney
Suomidubissa: Pete Lattu, Vuokko Hovatta, Tapani Perttu, Kari Tamminen, Maija Kinnunen, Sari Siikander, Jarmo Koski
Kesto: 1 h 36 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 15.6.2001, Suomessa: 14.12.2001
Lipputulot maailmaanlaajuisesti: 186 053 725 USD

Pian Notre Damen kellonsoittajan ilmestymisen jälkeen loppuvuonna 1996 elokuvan ohjaajat Gary Trousdale ja Kirk Wise, tuottaja Don Hahn sekä käsikirjoittaja Tab Murphy tapasivat illallisen merkeissä. Meksikolaisen ruuan äärellä nelikko keskusteli mahdollisista tulevista elokuvaprojekteista ja hyvästä yhteistyön ilmapiiristä, joka oli vallinnut aiempien elokuvien työryhmän keskuudessa. Miehet eivät halunneet, että Notre Damen kellonsoittajan ja Kaunottaren ja hirviön parissa työskennelleet tutut hajaantuisivat työskentelemään monissa eri projekteissa, vaan he halusivat nopeasti työn alle jonkin uuden projektin, johon saataisiin tuttu jengi taas kokoon.

Illallisen aikana miehet keskustelivat paljon siitä, millaisilta vaikuttuvilta kokemuksilta ensimmäisten Star Wars ja Indiana Jones -elokuvien näkeminen oli tuntunut. Samalla he miettivät, etteivät he haluaisi tehdä taas yhtä musikaalia tai satuun perustuvaa animaatiota. Sen sijaan heitä inspiroivat 1950- ja 60-luvulla tehdyt Disneyn useat näytellyt seikkailuelokuvat. Niiden kaltaisia tarinoita ei oltu vielä yritetty kertoa animaation keinoin, joten seuraavan projektin genreksi alettiin kaavailla seikkailuelokuvaa.

Atlantiksen käsikirjoitusta ei tarjottu ohjaajille valmiina, vaan elokuvan juoni alkoi muotoitua osa kerrallaan. Tekijöitä esimerkiksi houkutteli juonikuvio, jossa joukko erilaisia ihmisiä kokoontuu yhteen ja onnistuu ryhmänä saavuttamaan jonkin tavoitteen – tekijät pitivät tästä myös siksi, että myös elokuvat ovat eri alojen ammattilaisten yhteistyön tulos. Aluksi juonen ajateltiin keskittyvän maan keskipisteeseen matkaamiseen, mutta melko nopeasti salaperäinen tarujen Atlantis tuli mukaan juoneen.

Disney-triviaa: Elokuvan varhaisissa vaiheissa tarinassa oli tarkoitus olla merirosvoja ja Milon suunniteltiin olevan itse Mustaparran jälkeläinen. Vaikka näistä juonikuvioista luovuttiin, on Milo silti Mustaparran eli Edward Thatchin sukunimikaima.

Tuotannon alkuvaiheessa tekijät etsivät paljon tietoa Atlantiksesta. He tutustuivat antiikin aikana eläneen filosofi Platonin kirjoituksiin tästä muinaisesta saaresta ja monenlaisiin uudenpiin dokumentteihin ja teorioihin. Useita eri lähteitä hyödyntämällä he loivat oman versionsa tästä legendaarisesta paikasta, jonka kerrotaan uponneen merten syvyyksiin aikoja sitten. Saadakseen elokuvan Atlantiksen vaikuttamaan mahdollisimman uskottavalta, työryhmään palkattiin jopa amerikkalainen kielitieteilijä Marc Okrand kehittämään atlantislaisille oma kieli.

Elokuva laajassa hahmokaartissa riitti paljon suunniteltavaa. Joidenkin hahmojen tyyli löytyi kuitenkin luonnostaan ja esimerkiksi Milon pääanimaattori John Pomeroy kertoo hahmossa olevan paljon samaa kuin hänessä itsessään. Rourken suunnittelussa kiinnitettiin huomiota siihen, ettei hahmo näyttäisi heti pahikselta, vaan vaikuttaisi vain ahneelta ja todellinen luonne paljastuisi vasta myöhemmin. Prinsessa Kidan eli Kidagakash Nedakhin suunnittelussa taas tavoiteltiin sitä, ettei hahmo esittäisi mitään tiettyä etnistä ryhmää, sillä atlantislaiset esitettiin elokuvassa eräänlaisena alkukansana, josta kaikki muut kansat olisivat polveutuneet. Dr. Sweetin hahmo sen sijaan oli yksi ensimmäisistä afroamerikkalaisista hahmoista, joita Disneyn animaatioissa nähdään. Hahmosta löytyy vastakohtia, sillä Dr. Sweetin liikkeet ovat hyvin sulavia, vaikka kyseessä onkin kookas hahmo. Räjähde-expertti Vinny suunniteltiin muistuttamaan hieman kilpikonnaa. Vinnyllä on päällään isot varusteet, mutta niiden sisältä löytyy melko hintelä ja hidasliikkeinen kaveri.

Vaikka näyttelijä Michael J. Fox oli äänitysten aikaan jo liki neljäkymmentä, oli hänen äänessään sellaista nuorekkuutta, että ohjaajat halusivat tämän parikymppisen Milon rooliin. Kidan ääninäyttelijäksi taas valittiin oikea ääninäyttelyn ammattilainen, Cree Summer joka on esiintynyt lukemattomissa äänirooleissa 12-vuotiaasta saakka. Atlantiksen kuninkaan rooliin taas valittiin näyttelijälegenda Leonard Nimoy ja Rourkea esittää James Garner. Aiemmin muun muassa Taavi Ankkaa ja Takua esittänyt Corey Burton lainaa äänensä Myyrälle.

Disney-triviaa: Koomikko Don Novellolla oli erikoinen tapa työskennelle äänittäessään Vinnyn kohtauksia. Hän luki nauhoituksessa kunkin repliikin vain kerran, minkä jälkeen hän improvisoi. Elokuvassa kaikki Vinnyn repliikit ovat siis Novellon improvisoimia.

Elokuvan maailman suunnitteluun käytettiin paljon aikaa ja energiaa, sillä tarinassa nähdään kaksi hyvin erilaista paikkaa. Maanpäällinen maailma näyttää hyvin tyypilliseltä 1900-luvun alun ympäristöltä meluisine mekaanisine koneineen. Atlantis taas on hyvin rauhallisen ja luonnollisen oloinen paikka, jossa vesi on mukana vahvana elementtinä. Tuotannossa oli mukana myös muun muassa sarjakuvapiirtäjä Mike Mignola, jonka kulmikas ja vahvakontrastinen tyyli tuli osaksi elokuvaa.

Atlantiksessa hyödynnettiin CGI-animaatiota enemmän kuin missään Disneyn aiemmassa perinteisessä animaatiossa. CGI-animaatiota hyödynnettiin elokuvassa esimerkiksi monenlaisten erikoistehosteiden, kuten räjähdysten, tulituksen ja vesielementtien kautta. Lisäksi tietokoneanimaatiolla toteutettiin erilaisia kulkuneuvoja sekä elokuvan lopun kivijättiläiset. Ilman tietokoneiden apua olisi ollut liki mahdotonta toteuttaa pitkiä kamera-ajoja, kuten pakokohtausta vedenalaisissa tunneleissa.

Elokuvan tekijöiden oli helppo keksiä elokuvaan paljon materiaalia, mutta jotta tarina pysyisi järkevän pituisena, jouduttiin monia kohtauksia jättämään valmiin elokuvan ulkopuolelle. Tekijät keksivät muun muassa laavavalaat ja muita eri hirviöitä, joita Milon ja muiden oli kohdattava matkallaan Atlantikseen. Näiden varhaisessa vaiheessa karsittujen hirviöiden lisäksi elokuvaan ehdittiin täysin animoida kokonainen epilogi, jossa kerrottiin muinaisista viikingeistä, jotka olivat löytää Atlantiksen Suojelijan eepoksen avulla. Vaikka uuden epilogin tekeminen tuli kalliiksi, elokuvan tekijät kuitenkin tajusivat, että olisi parempi aloittaa elokuva itse Atlantiksesta ja Kidasta eikä viikingeistä, joita ei enää toiste nähdä.

Disney-triviaa: Atlantiksen maailmaa suunnitellessa tekijät halusivat välttää Atlantikseen usein yhdistettyä kreikkalaista ja roomalaista tyyliä. Sen sijaan he hakivat inspiraatiota erityisesti vanhasta kaakkoisaasialaisesta arkkitehtuurista.

Atlantis – Kadonnut kaupunki sai ensi-iltansa 15. kesäkuuta 2001 Yhdysvalloissa. Elokuvan visuaalista ilmettä kiiteltiin, mutta tarina ja hahmot eivät saaneet kovin mairittelevia kommentteja kriitikoilta. Elokuva ei myöskään menestynyt kovin hyvin lippuluukuilla. Maailmanlaajuisesti lipputuloja kertyi reilut 184 miljoonaa dollaria, kun itse tuotantoon oli kulunut rahaa noin 100 miljoonaa dollaria. Milon ja Kidan tarinan oli tarkoitus saada jatkoa animaatiosarjan muodossa, mutta elokuvan huonon menestyksen vuoksi sarjaa ei tehtykään. Elokuvalle tehtiin kuitenkin suoraan videolla julkaistu jatko-osa Atlantis – Milon paluu, jonka juoni koostui kolmesta hylättyyn animaatiosarjaan suunnitellusta jaksosta.

Suomalaisiin elokuvateattereihin Atlantis saapui puoli vuotta Yhdysvaltoja myöhemmin, joulukuussa 2001. Elokuvan katsojaluvut eivät yltäneet huippuvuosien lukemiin, sillä katsojia oli vain reilut 72 000. Niinpä elokuva ylsi vuoden 26. katsotuimman elokuvan sijalle. Suomenkieliseen dubbaukseen valittiin sekä dubbausten konkareita että uusia tulokkaita. Päähahmo Milon roolin sai Pete Lattu, joka lienee useimmille tuttu Salatuista elämistä. Retkikunnan muita jäseniä dubbaavat Tapani Perttu (Rourke), Maija Kinnunen (Audrey), Kari Tamminen (Dr. Sweet), Tommi Raitolehto (Vinny), Sari Siikander (Helga), Jarmo Koski (Cookie) ja Inkeri Wallenius (rouva Packard). Naispääosaa eli Kidaa taas dubbaa Ultra Bra -yhtyeestä tuttu Vuokko Hovatta. Tämän isälle, Atlantiksen kuninkaalle äänensä taas lainasi Esa Saario.

Atlantis on jäänyt minulle vähän etäiseksi elokuvaksi, eikä minun ole tullut katsottua sitä kovin monta kertaa. Elokuva on minusta ihan hyvä, mutta se ei vain oikein ole minun tyyliseni tarina. On kyllä toisaalta tosi harmi, miten elokuva tuntuu jäävän aina todella unholaan, kun Disney-elokuvista puhutaan. Tämän tekstin kirjoittamisen myötä opin paljon uutta elokuvasta ja arvostan Atlantista aiempaa enemmän.

Kuuluuko Atlantis sinun suosikkielokuviesi joukkoon vai onko siinä jotain sellaisia puolia, joista et juuri välitä?

Lähteet:
Atlantis blu-rayn lisämateriaalit
Making of Atlantis: The Lost Empire -dokumentti

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

6 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Atlantis – Kadonnut kaupunki

  1. Atlantis on minulle yksi lemppareista, ja olenkin vähän harmissani kun siihen ei koskaan tullut lisää jatko-osia, jossa hahmojen taustoja olisi valotettu lisää. En ole nähnyt tuota Milon paluu-osaa ollenkaan. Lempparihahmoni on Audrey, kerrankin vähän ”erilainen” naishahmo Disneyltä.

    1. Olen nähnyt monta vuotta sitten tuon Milon paluun, mutta se ei kyllä ollut mitenkään erikoinen, joten et ole missannut mitään. Audrey on kyllä aika kiva hahmo, ja muutenkin koko tutkimusretkiryhmä on aika jännää porukkaa, joten voisi tosiaan olla hauska tietää heidän taustoistaan lisää.

  2. Atlantis on mulle tosi rakas ja yksi mun lemppareista. Katsottiin sitä pienenä veljien kanssa tosi paljon ja pidän tarinasta edelleen. Mielestäni tarina kadonneesta kaupungista on kiehtova ja hahmot toteutettu tosi hyvin. Hahmojen toteutus on onnistunut mielestäni hyvin, sillä vaikka sivuhahmoja on paljon, heille kaikille on onnistuttu rakentamaan menneisyys joka antaa hahmoille syvyyttä ja merkitystä. Harmi ette elokuva aikanaan menestynyt odotetulla tavalla, ja se on edelleen mun mielestä yksi Disneyn aliarvostetuimmista elokuvista.

    1. On kyllä ihan parasta, kun johonkin elokuvaan liittyy mukavia muistoja lapsuudesta. :)

  3. Atlantis kyllä menee munkin lemppareihin, todella hauska ja mielestäni siitä kääntyisi hyvä live-action remake, vaikka leffan epäsuosio ikävä kyllä taitaa sen estää.

    1. No, jos live action -buumi jatkuu vielä pitkään, niin kyllä Disneyllä loppuvat nuo kaikista suosituimmat elokuvat jossain vaiheessa kesken. Joten ehkäpä Atlantiksenkin vuoro voi tulla vielä joskus :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.