Aurora — Prinsessa uninen?

Tiedättekö mihin olen todella kyllästynyt? Mielikuvituksettomiin Disney-parodioihin ja erityisesti siihen, millaisena hahmona Aurora niissä aina esitetään. Prinsessa Ruusunen ei tietysti monesti ole edes mukana parodioissa, mutta silloin kun hän on, hahmon luonne on aina typistetty yhteen ainoaan piirteeseen; uneliaisuuteen. Tämä alkaa minusta olla jo niin iso klisee, että tänään on luvassa pieni tiistaitilitys.

Prinsessa Ruusunen
”Vuos’sadan nukkuu Ruusunen, Ruusunen, Ruusunen…”

Disney-parodiat tuntuvat edelleen kukoistavan esimerkiksi YouTubessa ja en varmasti ole ainoa, joka on törmännyt kuvaan tai videoon, jossa nähdään kaikkien tapahtumien keskellä nukkuva tai yllättäen nukahtava Aurora. Nukkuminen tuntuu olevan ainoa piirre, joka hahmosta halutaan tuoda esiin. Uneliaisuus tuntuu myös olevan ainoa luonteenpiirre, joka monille on jäänyt mieleen koko prinsessasta.

Mutta jos elokuvaa pysähtyy miettimään edes hetkeksi, huomaa, että eihän Aurora edes ole unelias — tai kärsi narkolepsiasta, kuten moni parodia sen esittää. Hän vain joutuu Pahattaren vääjäämättömän unikirouksen uhriksi. Samalla logiikalla Tuhkimoa voisi väittää siivousfriikiksi, koska hänen on jatkuvasti tehtävä äitipuolen määräämiä kotitöitä. Tai sanoa Mulania väkivaltaiseksi, koska hän lähti armeijaan isänsä sijasta.

Ehkä minulta heruisi vähän enemmän ymmärrystä parodioita kohtaan, jos unikirous olisi se Auroran juttu, joka erottaa hänet kaikista muista prinsessoista. Mutta eihän se ole, vaan myös Lumikki uinuu osan elokuvastaan. Ja hänen unensa kestää vielä useita kuukausia, kun taas Auroran uni ei kestä muutamaa tuntia pidempään.

Ymmärrän kritiikin siitä, että Auroran hahmo jää omassa elokuvassaan aika ohueksi. Nähdäänhän hänet tarinassa vain noin 18 minuutin ajan ja repliikkejäkin taitaa olla alle parikymmentä. Voisi myös sanoa, elokuvantekijät ovat ainakin jossain määrin epäonnistuneet hahmon luomisessa, jos uni on ainoa asia, joka Aurorasta jää mieleen.

Ilmeeni, kun näen taas yhden mielikuvituksettoman prinsessaparodian

Minusta Aurorasta löytyisi kunnollisiakin parodian aiheita, sillä tavallaan Aurora on melko kliseinen hahmo. Hänestä löytyy monta piirrettä, jotka suuri yleisö varmasti mieltää Disney-prinsessalle tyypilliseksi. Aurora puhuu eläimille, rakastuu prinssiin silmänräpäyksessä ja lauleskelee metsässä. Lisäksi erityisesti oheistuotteissa hänen ulkonäkönsäkin vastaa sitä, minkä uskoisin monen mieltävän todellisen Disney-prinsessan lookiksi; Aurora on kaunis pitkätukkainen blondi ja pukeutunut pinkkiin mekkoon.

Annoksella mielikuvitusta, näistä piirteistä saisi aikaan jotain paljon mielenkiintoisempaa, kuin kuluneella uneliaskortilla. Mutta parodioiden tekijät tuntuvat juuttuneen mukanokkelaan ajatukseen alinomaa nukahtelevasta prinsessasta. Ja kaipa parodioissa sekoittuu Grimmin saduista tuttu 100 vuotta nukkuva Ruusunen ja Disneyn luoma versio.

Ja jos parodioihin on aivan välttämätöntä saada mukaan joku nukkuva hahmo, niin minulla on tuohon rooliin parempi ehdotus. Miksei niihin otettaisi mukaan hahmo, joka on oikeasti unelias. Nimittäin Lumikista tuttu Unelias-kääpiö.

Onko parodioiden Aurora-kuvaus koskaan vaivannut sinua? Entä oletko törmännyt Disney-parodioissa joihinkin muihin kliseisiin, jotka ovat ärsyttäneet?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

8 kommenttia artikkelissa “Aurora — Prinsessa uninen?

 1. En ole edes tajunnut kuinka totta tuo on! Ruususta syytetään kyllä aivan turhaan kun Lumikki ylittää hänen uinumisensa ihan moninkertaisesti!

  Itsellä käy aivoon erityisesti vanha & kehno vitsi eli Nalle Puhille ja kumppaneille annetut mielenterveys-diagnoosit…
  Taitaa kyllä kuvastaa nykyajan some-ihmisten tarvetta keksiä diagnoosi jos toinen sekä itselle että muille. Monet vielä ihan ylpeilevät asialla, ja pitävät niitä osana omaa identiteettiä ja persoonaa.
  No vähän ajautui aiheesta pois mutta kuitenkin! :’D

  En muuten malta odottaa tuon mystisen Disney Store -paketin sisällön paljastumista! ;D

  1. Olen ihan samaa mieltä noista Nalle Puh -diagnooseista, se vitsi on jo niin nähty. Minusta on vain Nalle Puh -tarinoiden ja -animaatioiden rikkaus, että niissä on monenlaisia hahmoja, jotka suhtautuvat tapahtumiin eri tavoin. Ja osaahan Ihaankin välillä iloita ja Tiikeri rauhoittua – ainakin hetkeksi. :)

   Enää ei tarvitse odottaa pitkään, sillä viikonloppuna viimein kerron, mitä paketista löytyi! ;D

 2. Olen aivan samaa mieltä, kuten sanoinkin Prinsessa Ruususeen liittyvässä kommentissani aiemmin. On totta, ettei Aurora niin kauheasti ruutuaikaa saa ja hänestä voi olla vaikea keksiä piirteitä parodioihin, mutta kun hänet nähdään kaikkialla unisena, niin ei voi muuta kuin syyttää parodioiden tekijöitä mielikuvituksen puutteesta. Muutenkaan ei tule kovin usein törmättyä hyviin ja oikeasti originaaleilta tuntuviin parodioihin.

  Myös prinssi Phillip saa parodioissa turhauttavaa kohtelua, kun hänet alennetaan pelkäksi ahdistelijaksi, joka suutelee Auroraa tämän nukkuessa. Lisäksi nykyään vallitsee niin feministinen käsítys kaikesta, että prinssi ei enää saisikaan pelastaa prinsessaa. Tämä nyt ei liity pelkkiin parodioihin, mutta tulipa mieleeni. Ärsyttää välillä, kun animaatioelokuvat otetaan niin vakavasti.

  1. Aikaisemman kommenttisi ansiosta sain vihdoin ja viimein heräteltyä tämän tekstin luonnoksista ja kirjoitettu valmiiksi. :) Monet parodiat tuntuvat niin hutaisten tehdyiltä, että minusta tuntuu siltä, että parodian teko oli tekijöille vain hyvä tekosyy saada pukeutua prinsessaksi, mutta ironisella tavalla.

   Tuo on ihan totta ja Lumikin prinssi saa minusta välillä osakseen samanlaista kritiikkiä. Ei minulle ainakaan ole elokuvista koskaan tullut kummastakaan hahmosta mitään ahdistelijafiilistä. Pidän itseäni ainakin jonkin sortin feministinä, mutta minua turhauttaa usein se, millaisiin Disney-elokuvien lillukanvarsiin feminismin nimissä joskus puututaan.

 3. Alkaessani lukea tekstiäsi (joka muutenoli tosi hyvä!) mieleeni tuli heti Shrekin elokuvat, joissa Ruusunen saa narkolepsia kohtauksia jopa taistelun keskellä. Sen lisäksi, että Ruususta esitetään uneliaana niin hänelle annetaan usein myös avuttoman ja tietämättömän prinsessan leima. Tiedän kyllä, että parodioiden kuuluu olla usein hauskoja ja leikkiä hahmoilla, mutta Ruususen saamat roolitukset eivät tee oikeutta hahmolle ja kuten sanoit ne ovat jo melko käytettyjä.

  Mietin, että eikö Ruusunen saa parempaa roolitusta sen takia, koska hahmolla on tosi paljon samoja piirteitä kuin Lumikilla ja Tuhkimolla? Veikkaan, että Ruususen kliseiset unikohtaukset johtuvat vaan siitä etteivät parioidioiden tekijät ole enää löytäneet mitään muuta erottuvaa piirettä kuin nukahtaminen, kun laulaminen ja eläimille puhuminen on annettu jo Lumikille ja Tuhkimolle.

  Olen myös kyllästynyt Lumikin parodiaroolituksiin, sillä hänet kuvataan nykyään lähes jokaisessa parodiassa itsekkäänä joka kohtelee kääpiöitä kuin palvelijoita ja antaisi nämä jopa pois. Seriously? Kuten Ruususesta myös Lumikista saisi paljon enemmän irti, jos vain elokuvantekijät kaivaisivat pintsa syvemmältä

  1. Mukavaa kuulla, että tykkäsit! :) Shrek-elokuvissa (vai olikohan se Shrek 3:ssa) nähty Ruusunen oli minunkin mielessäni tätä kirjoittaessa. Shrekit nyt ovat yhtä suurta Disney-parodiaa ja ties vaikka niiden Ruusus-kuvaus olisi ollut monien muiden innoittajana.

   On ihan totta, että Ruusella on paljon samoja piirteitä kuin Lumikilla ja Tuhkimolla ja se on varmaankin johtanut sitten unikohtausten korostamiseen.

   En olekaan tullut törmänneeksi tuollaisiin Lumikki-parodioihin. Minusta taas hahmoa tuntuu aina saavan kritiikkiä siitä, että hän on innokas siivooja tai että hän kuvastaa vain niin vanhanaikaista naiskäsitystä.

 4. Olen itsekin jo aikaa sitten kyllästynyt Auroraan liitettäviin narkolepsia- ja uneliaisuusvitseihin. Mutta kuten Fleur mainitsi, ongelma taitaa olla siinä, ettei Auroralla ole kauheasti erottavia piirteitä muiden varhaisten prinsessojen joukossa. Periaatteessa hän on mielestäni kyllä paljon eläväisempi ja pirtsakampi ja kujeilevampi hahmo kuin Lumikki ja Tuhkimo, mutta hän vain kertakaikkiaan esiintyy liian vähän aikaa, että hänen persoonallisuudellaan ehdittäisiin tehdä leffassa mitään. Ehkä jos jotain parodioinnin arvoista hahmossa on niin sitten juuri se, että hän hädin tuskin esiintyy omassa leffassaan ja silloin kun esiintyy, hän tyytyy siihen, että muut tekevät tärkeitä päätöksiä hänen puolestaan. Toki tämä on vähän monimutkaisempi kuvio kuvata yksiviivaisena vitsinä kuin höhöhö-narkolepsia, mutta ainakin passiivisuustauti osuisi maaliin paremmin.

  Ylipäänsä tuntuu siltä, että nimenomaan Disneyn sankarittaret prinsseineen on otettu internetissä erityisiksi silmätikuiksi, hahmoista etsimällä etsitään vikoja feministisestä näkökulmasta ja nämä typistetään yhden ongelmallisen piirteen hahmoiksi ja jätetään tahallaan kaikki muu hahmosta kerrottu huomiotta. Bellellä on tukholmasyndrooma, Jasmine tykkää patologisista valehtelijoista ja Erik ei välitä Arielin persoonallisuudesta koska tämä ei voi puhua. Monesti kritiikistä löytyy myös ihan blatantteja asiavirheitä.

  1. Ei kai sitä voi muuta kuin harmitella, että Auroran esiintyminen omassa elokuvassaan jää lyhyeksi. Harmi, että prinsessa jää niin paljon muiden hahmojen varjoon ja heittopussiksikin. Kuvauksesi hahmon passiivisuudesta osuu minusta hyvin naulan kantaan, jotain tuollaista kun saataisiin paremmin mukaan parodioihin, niin niitäkin voisi olla mielenkiintoisempi katsoa.

   Joo, en yhtään ymmärrä tuota tosi pintapuolista kritiikkiä, joita prinsessoista – ja joskus harvoin prinsseistäkin – esitetään. On niissä joskus sentään joku pieni pointti, mutta muuten tuntuu, että niissä halutaan vain juusi väkisin etsiä virheitä hahmoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.