Autot 3 arvostelu

Huomenna onkin taas jännittävä päivä, kun uusi Pixar-animaatio saa ensi-iltansa. Siinä on aina jotain erityistä, kun pääsee näkemään odottamansa elokuvan ensimmäistä kertaa teatterissa. Suomen Disneyn väki kutsui minut katsomaan elokuvan ennakkoon tuossa muutama viikko sitten, joten ehdin kirjoitella arvosteluni elokuvasta jo hyvissä ajoin. Näkemäni versio oli Scape-salissa esitetty suomeksi dubattu 3D-näytös.

HUOM: Spoilereista! Arvostelussa kerrotaan elokuvan alkuasetelmasta, mutta mukana ei ole sen isompia paljastuksia juonesta. Jos kuitenkin haluat pysyä turvassa kaikilta mahdollisilta juonipaljastuksilta, hyppää suoraan viimeisen kuvan alla olevaan yhteenvetoon.

Autot 3 (Cars 3) 
Ohjaaja: Brian Fee
Äänirooleissa: Owen Wilson, Cristela Alonzo, Chris Cooper, Nathan Fillion, Larry the Cable Guy, Armie Hammer
Suomidubissa: Sami Uotila, Essi Hellén, Eero Saarinen, Matti Ristinen, Heikki Silvennoinen, Lauri Tilkanen
Ensi-ilta Suomessa: 28.7.2017 | Kesto: 115 minuuttia

Kilparatojen konkari Salama McQueenilla menee hyvin. Hän kisailee tuttujen kaarojen kanssa ja nauttii kilpa-auton elämästään. Muutoksen tuulet alkavat kuitenkin puhaltaa Piston Cupissa, kun seuraavan sukupolven huipputekniset autot, kuten Jackson Myrsy, alkavat menestyä ja jättää kaikki muut taakseen. Ystäviensä avulla Salaman on uudistuttava ennen kuin uudet tulokkaat ajavat lopullisesti hänen ohitseen.

Autot 3 tuntui ehdottomasti paluulta ensimmäisen Autot-elokuvan maailmaan. Autot 2 on agenttiaiheineen hyvin erilainen, mutta kolmannessa elokuvassa palattiin alkulähteille; Salaman kisailun pariin. Animaatio alkoi vauhdikkaasti ja mielenkiintoisesti. Kisamaailma tempasi minut heti mukaansa ja Salamaa kävi vähän sääliksi, kun hän ei enää saanutkaan nauttia voitoista ja tuttujen kilpakaveriensa seurasta.

Aiempien Autot-elokuvien tapaan Autot 3:ssa nähdään todella paljon hahmoja. Erityisen hauskaa niissä oli se, että nyt elokuvassa nähtiin monia eri vuosikymmenten autoja. Oli Doc Hudsonin aikakauden eli 1950-luvun autoja, sitten Salaman kaltaisia 2000-luvun alun autoja sekä aivan uusia kilpureita, jotka tuntuivat tosi nykyaikaisilta. Autojen erikoisten ja yksilöllisten designien rinnalla elokuvan tapahtumapaikat tuntuivat vaan minusta vähän vaisuilta.

Katsoimme ensimmäisen Autot-elokuvan ennakkonäytöstä edeltävänä iltana ja eron näiden kahden elokuvan välillä huomasi. Autot 3 oli selvästi hienomman näköinen, eikä ihme, sillä Pixarin käyttämät teknologiat ovat kehittyneet paljon viimeisten 11 vuoden aikana. Toki kokemukseen vaikutti varmasti se, että näimme elokuvan nyt isolta valkokankaalta.

Elokuvan suomenkielinen dubbaus toimi minusta oikein hyvin. Salaman dubbaaja Sami Uotila jatkoi samalla tasaisen laadukkaalla tyylillään enkä oikein voisi kuvitella äänirooliin ketään muuta. Minulla oli pieniä epäilyksiä siitä, miten hyvin Essi Hellén sopisi elokuvaan, mutta hän osoittautui oikein hyvältä valinnalta Cruz Ramiresin ääneksi. Muista dubbaajista mieleen jäi Lauri Tilkasen esittämä Jackson Myrsky, joka oli minusta ääneltään vähän tylsän tasapaksu. Löydät listan suomiversion dubbaajista sekä alkuperäisistä ääninäyttelijöistä aiemmin julkaisemastani Autot 3 ääninäyttelijät -jutusta.

Elokuvan keskivaiheilla tarina ei onnistunut pitämään huomiotani hirveän hyvin yllä ja vilkaisin kelloakin pari kertaa. Ehkä yksi syy oli, etten ole elokuvan keskeisintä kohdeyleisöä enkä löytänyt autohahmoista ihan hirveästi tarttumapintaa. Vaikka elokuva on ikärajan puolesta sallittu kaikille, oli siinä pari kohtausta, jotka olivat vähän jänniä lapsille. Mutta muuten lapsikatsojista on varmasti mukavaa nähdä tuttuja hahmoja taas uudelleen ja tutustua uusiin autoihin sekä nauraa elokuvan hauskimmille kohtauksille.

Minusta elokuvan loppuratkaisu oli hieman yllättävä, vaikka sitä toki pohjustettiin etukäteen. Pidin elokuvan lopusta kovasti ja olen sitä mieltä, että Autot-elokuvasarja olisi hyvä päättää tähän elokuvaan. Salama McQueenin hahmo on kehittynyt sitten ensimmäisen elokuvan ja hänen tarinansa on Autot 3:n myötä tehnyt mukavan ympyrän. Toisaalta elokuva toimii myös hyvin ihan yksistäänkin eikä Autot 2 -animaation tapahtumiin mielestäni edes viitattu.

Yhteenveto

Vaikka olen aiemmin vähän puolustellut aikaisempia Autot-elokuvia (minusta Autot 2 ei ole niin kamala kuin miksi sitä väitetään, vaan ihan kelpo elokuva), en ollut etukäteen mitenkään erityisen innostunut tästä kolmannesta elokuvasta. Vaikka elokuva oli viihdyttävä ja siitä löytyi monia hyviä puolia, valitettavasti minusta tuntui kuitenkin enimmäkseen siltä, ettei elokuva ollut Pixarin parhaimmistoa.

Studion ideanikkarien luovuus ei oikein päässyt huippuvetoon tällaisen jatko-osan parissa ja mieluummin näkisin studiolta aivan uusiin ideoihin perustuvia elokuvia. Pixarin pari viimeistä elokuvaa ei ole ollut oikein suosikkejani ja minua vähän epäilyttää se, onko studio menettämässä otettaan. Onneksi pian tulossa on Meksikoon sijoittuva Coco, jonka toivon olevan tosi hyvä.

Arvioni:

Lou-lyhytelokuva

Autot 3:n edellä nähtiin Dave Mullinsin ohjaama Lou-lyhytanimaatio. Lyhärin tarina oli ihan sympaattinen ja sen katsomisen jälkeen jäin ihmettelemään sitä, miten päähahmo oli oikein saatu toteutettua. Lou ei tavallaan edes ollut hahmo. Lyhytelokuva tuntui tekniseltä kokeilulta, mutta sellaisiahan Pixarin lyhärit monesti ovatkin. Lyhärin ihmishahmojen hahmodesignista taas en pitänyt yhtään, sillä ulkonäöltään ne muistuttivat kovasti DreamWorksin tyyliä. Lou oli ihan viihdyttävä, mutta minulle ei tullut erityistä hinkua nähdä elokuvaa toiste.

Aiotko käydä katsomassa Autot 3:n elokuvateatterissa vai jäätkö odottamaan DVD/Blu-ray-julkaisua?

Kuvat: The Walt Disney Company Nordic

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , , ,

3 kommenttia artikkelissa “Autot 3 arvostelu

 1. Kävin katsomassa Autot 3:n tänään. Olin lukenut sitä ennen arvostelusi yhteenvedon, ja sen (ja parin muunkin arvostelun perusteella) suhtautumiseni elokuvaan ei ollut kauhean hyvä. Loppujen lopuksi pidin kuitenkin Autot 3:sta. Ei se mikään paras elokuva Pixarilta ollut, eikä sitä katsoessa tullut koettua suuria elämyksiä, mutta minusta se oli kuitenkin viihdyttävä. :)

  Minusta Autot 3:n tarina oli hyvä siinä mielessä, että se palasi Autot-elokuvan teemoihin. Tämä oli nyt selkeämpi jatko-osa ensimmäiselle autotarinalle. Sen sijaan hämmentävää oli se, ettei Autot 2:sta minunkaan mielestäni huomioitu millään tavalla elokuvassa! Olisin kaivannut ruudulle piipahtamaan Finniä tai Hollya, tai edes Francesco Bernoullia! Tuntuu, että ikään kuin Pixar olisi halunnut lakaista koko Autot 2:n maton alle, kun siihen ei viitattu ollenkaan. Höh! :P

  Mielestäni paikoitellen Autot 3:n maisemat olivat loistavia, ainakin aina silloin, kun Make-rekka ajeli pitkin maita ja mantuja. Kohteet, joissa viivyttiin pitempään, eivät niin upeita olleet. :)

  1. Hei ja se piti sanoa, että minusta oli hauskaa, kun elokuvassa parodioitiin Autot-tuotteita! :D Salama-aiheista krääsää todellakin on hirveästi kaupoissa, ja en ihmettelisi, jos jostain löytyisi Salama-lokasuojiakin. On mahtavaa, miten Pixar kyseenalaistaa oman studionsa tekemisiä, tai kyseessä taitaapi tässä tapauksessa olla Disneyn markkinointiosaston tekemiset.

  2. Mukavaa, että elokuva oli kuitenkin melko positiivinen kokemus. :) Ei Autot 3 tosiaan mikään erityinen elämys ollut, mutta kiva päätös (tai ainakin toivon niin) Salaman tarinalle.

   Minulle tuli ihan samanlainen fiilis, oli kuin Autot 2:sta ei olisi tapahtunutkaan. Aika jännää, ettei sen tapahtumia huomioitu ollenkaan. Liekö Pixarilla sitten huomattu, ettei elokuva ollut monien mielestä kovin onnistunut vai haluttiinko vain ikään kuin pitäytyä ensimmäisen Autot-leffan maailmassa.

   Hihi, olinkin ihan unohtanut tuon vaivihkaisen parodioinnin. On hyvä, että studiolta löytyy vähän itseironiaa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.