Pixar-perjantai: Autot

Pixar-perjantaissa on tänään vuorossa Autot. Elokuva ei saamiensa arvioiden puolesta ole ollut aivan yhtä suuri menestys kuin aikaisemmat elokuvat, mutta se tehtiin silti yhtä suurella sydämellä kuin kaikki muutkin Pixar-elokuvat.

Autot juliste | Pixar-perjantai: Autot - Disnerd dreams

Autot
Ohjaaja: John Lasseter sekä Joe Ranft
Äänirooleissa: Owen Wilson, Larry the Cable Guy,  Bonnie Hunt, Paul Newman,
Kesto 1 h 57 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 9.6.2006, Suomessa: 26.8.2006
Maailmanlaajuiset lipputulot: 461,983,149 USD
Arvioita: IMDb 7,2, Rotten tomatoes 74%
Alkuperäinen traileri YouTubessa

John Lasseter oli perinyt rakkauden autoihin isältään ja työskentellyt nuorena tämän apuna autoliikkeessä. Pixarilta löytyi myös muita autoista innostuneita eikä mennyt aikaakaan, kun Lasseter päätti yhdistää kaksi rakkauttaan ja ohjata animaatioelokuvan autoista. Hän lähetti tarinataitelija Jorgen Klubienin kehittämään tarinaa autoista pian kun tämä oli saanut osuutensa Ötökän elämäässä valmiiksi.

Elokuvan ensimmäinen luonnos muistutti Ruma ankanpoikanen -tyyppistä tarinaa, jossa pääosassa oli bensa-autojen maailmassa elävä keltainen sähköauto. Tarina muuttui kuitenkin huomattavasti sen jälkeen, kun Lasseter oli viettänyt kesällä 2000 kaksi kuukautta perheensä kanssa ajamassa halki Yhdysvaltojen, rannikolta toiselle ja takaisin. Tältä Toy Story 2:n valmistumisen jälkeiseltä lomalta palattuaan Lasseter ideoi elokuvalle uuden juonen. Hän inspiroitui myös NASCAR-kilpailujen tunnelmasta ja kehitti tarinan huippu-urheilijaan verrattavissa olevasta nuoresta itsekeskeisestä kilpa-autosta, jonka on hidastettava vauhtiaan jouduttuaan jumiin valtatie 66:n varrella olevaan syrjäiseen kylään.

Kun John aloitteli Autojen tekoa, hänellä oli takanaan Toy Story 2:n kiireinen ja stressaava tuotanto. Tällä kertaa hän halusi nauttia matkasta eli elokuvan teosta. Hän pyysi projektin apulaisohjaajaksi ystävänsä Joe Ranftin, joka oli tuonut hauskoja ideoitaan kahteen ensimmäiseen Pixar-elokuvaan.

Pixar-perjantai: Autot - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Aluksi Salaman kilpanumeron piti olla 57 Lasseterin syntymävuoden mukaan, mutta numeroksi muutettiin myöhemmin 95 viittauksena Toy Storyn ilmestymisvuoteen. Hahmon renkaat taas ovat Lightyear-merkkiset. Salaman hokema “Ka-chow!” oli Owen Wilsonin keksimä.

Autot-elokuvan päähahmo muistutti hieman Lasseteria itseään, molempien oli opittava hidastamaan tahtiaan. Nimen hahmo taas sai edesmenneeltä animaattori Glenn McQueeniltä, joka menehtyi Autojen tuotannon päästessä vauhtiin. Mies oli työskennellyt Pixarilla Toy Storystä saakka ja ollut tärkeä apu sekä esikuva monille nuorille animaattoreille. Martti sen sijaan sai innoitusta muun muassa Kansasissa tien varresta löytyneestä ruostuneesta hinausautosta sekä Ranftin aiemmin kehittämästä maalaisjunttihahmosta. Elokuvan sivuhahmoiksi valittiin tunnettuja autoja ja hahmoille annettiin nimiä ääninäyttelijöiden mukaan. Moni ääninäyttelijä oli joko ammattilaiskuski tai harrasti kilpa-autoilua.

McQueenin ääneksi valittiin Owen Wilson, komedioista sekä Wes Andersonin elokuvista tunnettu näyttelijä. Doc Dudsonia ääninäytteli pitkän näyttelijänuran tehnyt ja autourheilua harrastava Paul Newman. Taitelijanimellä Larry the Gable Guy nimellä tunnettu koomikko taas antoi äänensä Martille. Suomalaisina ääninä näissä rooleissa taas kuultiin Sami Uotilaa, Aarno Sulkasta ja Heikki Silvennoista. Sivurooleihin napattiin muun muassa pari urheiluselostajaa sekä Mika Häkkinen.

Autojen työryhmä pyrki tekemään elokuvan maailmasta uskottavan. He tekivät tutkimusreissuja ympäri maata, katsoivat useita dokumentteja ja haastattelivat monia autoista innostuneita ihmisiä, jotta saisivat kaikki tarvittavat yksityiskohdat oikein. Ääniefektejä varten äänitettiin autojen ääniä ja autojen varjoja sekä heijastuksia tutkiskeltiin tarkasti. Toisaalta Lasseterin vaimo Nancy toppuutteli miestään yksityiskohtien viilaamisessa ja muistutti, että tarinan on oltava niin hyvä, että elokuva vetoaa myös muihin kuin autofaneihin.

Pixar-perjantai: Autot - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Salaman suhtautuminen elämään syrjäseudulla muuttuu elokuvan aikana ja tätä muutosta tuettiin myös monin visuaalisilla muutoksilla. Aluksi kaupunki on hyvin haalea, mutta Salaman asenteen muututtua kaupunki alkaa saada kirkkaampia värejä ja lopulta katsoja pääsee näkemään kaupunkia ympäröivät upeat maisemat.

Autojen käyttö päähenkilöinä asetti työryhmälle uudenlaisia teknisiä haasteita. Saadakseen elokuvan autot näyttämään oikeilta eikä liian lelumaisilta, pintojen heijastukset tuli saada onnistumaan. Autojen animoinnissa oli pidettävä mielessä miten painavia hahmot ovat eikä niitä saanut animoida liian venyviksi tai kumisiksi. Tietokoneanimaatioissa on helppoa tehdä tasaisia ja siistejä pintoja, mutta Syylari cityn tunnelma vaati hilseilevää maalia, rosoisia pintoja sekä halkeillutta asfalttia. Autot olivat myös huomattavasti isompia hahmoja kuin aiemmissa elokuvissa, joten tapahtumapaikkojenkin oli oltava kooltaan suurempia.

Elokuvan säveltäjäksi palasi Randy Newman, neljän ensimmäisen Pixar-elokuvan säveltäjä. Hän sävelsi elokuvaa varten taustamusiikkia sekä tunteikkaan Our town -balladin, jonka lauloi 5-kertainen Grammy-voittaja James Taylor. Suomenkielisen Kaipuu-version kappaleesta lauloi Jorma Kääriäinen. Lisäksi elokuvassa kuultiin muutamia muita ennestään tunnettuja kappaleita. Elokuvan soundtrack oli ensimmäinen Pixar-soundtrack, joka myi kultalevyn verran eli puoli miljoonaa kappaletta. Sittemmin albumi on saaavuttanut platinalevyn myyntiluvut eli niitä on myyty miljoonan kappaletta.

Autot oli jo hyvällä mallilla, kun Joe Ranft menehtyi yllättäen auto-onnettomuudessa elokuussa 2005. Hänen osuutensa elokuvassa oli ollut merkittävä ja Pixarilla pidettiin muistotilaisuus hänen kunniakseen. Työryhmä oli tietysti aluksi hyvin järkyttynyt tapaturmasta, mutta päätti toinnuttuaan pistää parastaan, jotta Ranftin viimeinen elokuva saataisiin valmiiksi. Elokuva omistettiin hänen muistolleen ja lopputekstien keskellä nähdään pieni tribuutti hänen äänirooleistaan Pixar-elokuvissa.

Autojen tuotanto vei tavallista pidempään, liki kuusi vuotta. Toisaalta se on kestoltaan myös kaikista pisin Pixar-elokuva. Samaan aikaan kun Lasseter ohjasi elokuvaa, hänen oli valvottava muiden tuotannossa olevien elokuvien edistymistä ja pidettävä huoli, että ne pysyisivät radallaan. Elokuvan ensi-iltaa myös siirrettiin vuoden 2005 lopusta kesään 2006 muun muassa siksi, että sen tuotannolle olisi enemmän aikaa ja koska elokuva tuntui sopivan paremmin kesäaikaan. Elokuvien julkaisu kesällä oli myös kätevää siinä mielessä, että DVD:t saatiin myyntiin loppuvuoden juhlapyhiksi.

Pixar-perjantai: Autot - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Keltainen vuoden 1959 Fiat 500 -malliin perustuva Luigi-auto nähtiin ensimmäisen kerran jo Nemoa etsimässä -elokuvassa ajamassa hammaslääkärin työhuoneen ohi. Luigi ja apurinsa Guido ovat suuria Ferrari-faneja ja Luigin rekisterinumero koostuu suurimman Ferrari-tehtaan koordinaateista.

Autot sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 9. kesäkuuta 2006 ja Suomessa elokuun lopulla. Sen edellä nähtiin Yhden miehen yhtye -lyhytelokuva. Maailmanlaajuisesti Autot oli vuoden 6. tuottoisin elokuva ja kesäsi lipputuloja noin 620 miljoonaa dollaria. Suomessa katsojia oli reilut 232 tuhatta ja se oli täälläkin vuoden 6. katsotuin elokuva. Autot sai kaksi Oscar-ehdokkuutta, parhaasta animaatioelokuvasta sekä laulusta, mutta voittoja ei tällä kertaa tullut. Teatterikierroksellaan Autot ei menestynyt yhtään niin hyvin kuin sitä edeltäneet neljä muuta Pixar-elokuvaa, mutta se on voittanut puolelleen lukemattoman määrän pikkupoikia ja kerännyt oheistuotteilla miljardeja dollareita.

Autot sai jatko-osan vuonna 2011 ja kolmatta elokuvaa kehitellään par’aikaa. Autohahmot ovat seikkailleet myös omassa Cars Toons -lyhärisarjassaan. DisneyToon Studiosin Lentsikat-elokuvat ovat saaneet alkunsa Autot-maailmasta.

Autot tuskin olisi minulle kovin tuttu elokuva, jos nuoremmat serkkuni eivät olisi siitä aikanaan puhuneet. Mielenkiintoisten hahmojen sekä tarinan luomisessa on onnistuttu, sillä olen katsonut elokuvan useasti, vaikka autot eivät muuten minua kiinnostakaan. Autoissa maailmaa on muutettu nokkelilla tavoilla hyvin automaiseksi ja pienet yksityiskohdat, kuten kuplavolkkariötökät ja takalamppujen muotoiset kukat tuntuvat usean katselukerrankin jälkeen huvittavilta. Kaikesta uskottavuuden tavoittelusta huolimatta ajatus ainoastaan autojen ja muiden kulkuneuvojen asuttamasta maailmasta ei tunnu millään järkeenkäyvältä. Hauskat hahmot kuitenkin tekevät elokuvan katselusta mukavan kokemuksen ja teknisen kehityksen Autojen ja Ihmeperheen välillä huomaa aivan selvästi.

Mitä mieltä sinä olet Autoista? Löytyykö lähipiiristäsi sen maailmaan hurahtaneita tenavia tai vanhempia?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , , ,

2 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Autot

  1. Autot on mielestäni kovin aliarvostettu elokuva. Itsekin ajattelin pitkään, että autoista kertovan elokuvan täytyy olla huono, mutta mielipiteeni muuttui täysin elokuvan katsottuani. Autoissa on mielestäni kivaa huumoria (juuri ne kuplaötökät), sanomaa ja romantiikkaa. Elokuva on tavallaan myös nostalginen, sillä ainakin minä kuvittelin pienenä liikenteessä olevien autojen olevan eläviä, ja tavallaan elokuva siis vie aiheellaan lapsuuteen. Tosin ajattelin aina, että autojen etuvalot ovat niiden silmiä…

    Ja voi kuule, tunnenko Autojen maailmaan hurahtaneita lapsia? Kyllä! Olen ammatiltani lastentarhanopettaja, ja on jännä, miten aina uudet ja uudet pojat kiinnostuvat Salamasta ja Martista! Joidenkin lasten ensimmäisten sanojen joukkoon kuuluu tämä parivaljakko! :D On hyvä, että olen tutustunut Autojen maailmaan, niin pysyn perillä lasten villityksissä.

    1. Niinhän se on. En olisi uskonut, että elokuva voisi mitenkään kiinnostaa minua, mutta toisin vaan kävi. En ole itse välttämättä ajatellut autojen olevan eläviä, mutta kyllä niillä kaikilla tuntuu olevan jonkinlaiset kasvot ja etuvalot silminä. Pixarilla päädyttiin kuitenkin laittamaan silmät tuulilasiin, jotta hahmoille saataisiin enemmän ilmetta. Minun piti mainita tuo varsinaisessa tekstissä, mutta se taisi sitten unohtua…

      Oho, Autot on siis todellakin edelleen pikkupoikien suosikki. :D Sinulla vasta onkin työ, jossa pääsee kuulemaan kaikista lasten viimeisimmistä villityksistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.