Disney-tiistai: Bambi

Ja kuinka ollakaan nyt ollaan jo Bambissa, viidennessä Disney-klassikossa ja samalla studion kultakauden viimeisessä elokuvassa. Elokuvan nimi onkin jo vilahtanut useaan otteeseen monena edellisenä Disney-tiistaina ja nyt päästään viimein tutustumaan tarkemmin siihen, mitä kaikkea tapahtui elokuvan ollessa tuotannossa.

Disney-tiistai: Bambi

Bambi
Pääohjaaja: David Hand
Jaksojen ohjaajat: James Algar, Samuel Armstrong, Norman Wright, Paul Satterfield, Graham Heid ja Bill Roberts
Äänirooleissa:  Bobby Stewart, Paula Winslowe, Peter Behn, Stanley Alexander, Bill Wright, Fred Shields
Suomidubissa: Miika Vintturi, Sari Moilanen, Akira Takaki, Henri Piispanen, Jyrki Kovaleff, Markus Bäckman
Kesto: 70 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 13.8.1942, Suomessa: 29.8.1947
Maailmanlaajuiset lipputulot: 267,447,150 USD

Jo viitisen vuotta ennen Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan valmistumista yhdysvaltalaisen Simon & Schuster -kustantamon M. Lincoln Schuster houkutteli Waltia tekemään elokuvan kustantamastaan kirjasta. Kyseinen kirja oli itävaltalaisen Felix Saltenin muutama vuosi aiemmin kirjoittama tarina Bambi: Tarina metsästä. Toinen studio kuitenkin hankki kirjan elokuvaoikeudet aikomuksenaan tehdä siitä näytelty elokuva ja Walt taas aloitti pian Lumikin teon. Hän kuitenkin kävi keskusteluja oikeudet ostaneen Sidney Franklinin kanssa ja heidän oli tarkoitus tehdä elokuva jonkinlaisena yhteistyönä. Tarinan kehittely ei kuitenkaan sujunut ja keväällä 1937 elokuvaoikeudet myytiin Disneylle. Siitä lähtien Walt työsti Bambia silloin tällöin eteenpäin ja ensiksi se oli tarkoitus tehdä Lumikin jälkeen.

Bambin ensimmäinen kunnollinen tarinakokous pidettiin syyskuussa 1938 ja tuolloin elokuvan kuviteltiin valmistuvan jo reilun vuoden päästä. Walt oli kuitenkin epäileväinen projektin suhteen, sillä hän tiesi toisella studiolla olleista ongelmista ja arvasi tarinan olevan vaikea käsikirjoitettava. Siitä huolimatta hän patisti työryhmän hommiin. Joulukuussa pidetyn tarinaistunnon jälkeen Walt tajusi, ettei studiolla ollut vielä tarpeeksi hiottua taitoja Bambin tekoon, joten tuotantoa lykättiin ja siirryttiin tekemään Pinocchiota.

Bambin tarinaa käsikirjoitettiin hitaasti taustalla samaan aikaan kuin Pinocchio ja Fantasia valmistuivat. Sen julkaisuaikaa lykättiin useaan otteeseen ja vasta kesäkuussa 1940 käsikirjoitus saatiin valmiiksi. Bambin käsikirjoituksen viimeiset vaikeudet olivat koskeneet ihmisen kuvaamista ja Bambin äidin kuolemaa. Tarinakokouksissa pohdittiin erityisesti sitä, mitä kaikkea tilanteesta pitäisi näyttää yleisölle. Walt ei uskonut yleisön kestävän kuolleen äidin näkemistä, joten elokuvaan päätyi hienovarainen kuvaus tapahtumista. Uhkaavan tunnelman luomiseen käytetään ihmisen omaa musiikkiteemaa ja variksia.

bambi rumpali
Disney-triviaa: Rumpalia ei tavata Felix Saltenin kirjassa, vaan kani on elokuvan käsikirjoittajien keksimä lisäys tarinaan. Hahmosta käytettiin aluksi nimeä Bobo.

Bambin animaatio oli tosin jo aloitettu ennen käsikirjoituksen valmistumista, syyskuussa 1939 varsin erikoisella tavalla. Tuolloin Walt määräsi kolme animaattoriaan – Milt Kahlin, Frank Thomastin ja Eric Larsonin – elokuvan hoitamaan animointipuolen. Myöhemmin pääanimaattoreiden joukkoon tuli myös Ollie Johnston. Walt tiesi elokuvan edistyvän hitaasti, mutta hän oli valmis antamaan sille aikaa. Walt määräsi Bambin pariin työskentelemään studion taitavimmat animaattorit ja vastaavasti hänen laatuvaatimuksensa olivat Dumboa korkeammalla. Projektin suuri haaste oli se, kuinka kokonaisuus olisi hienostunut ja realistinen, mutta samalla sopivan karikatyyrinen, jotta eläimet näyttäisivät vaikuttavilta. Läpimurto tehtiin vasta maaliskuussa 1940, kun Walt oli puolen vuoden aherruksen jälkeen tyytyväinen valmistuneeseen materiaaliin.

Walt halusi realistisuuden näkyvän erityisesti elokuvan hahmoissa. Animaattorit viettivät monta kuukautta piirtäen peuroja ja muita studiolle malliksi tuotuja eläimiä. Walt myös hankki heille kaikenlaista videomateriaalia peuroista ja studiolle saapui jopa asiantuntija luennoimaan peurojen anatomiasta. Oikeilta eläimiltä vaikuttavien hahmojen piti voida olla myös riittävän karikatyyrimäisiä ja erityisesti Marc Davis onnistui lisäämään Bambiin ihmismäisiä ilmeitä. Bambi ja Rumpali suunniteltiinkin näyttämään pikkulapsilta. Rumpalin rooli oli aluksi pienempi, mutta Ham Luske keksi valita yhden jäniksen Bambin oppaaksi – samaan tapaan kuin Samu Sirkka.

Walt lähetti monta taiteilijaansa toiselle puolelle maata tutustumaan metsiin. Taiteilijat palasivat valokuvantarkkojen luonnosten kanssa, mutta Walt kaipasikin toisenlaista tyyliä. Studiolle animaattoriksi tulleella kiinalaissyntyisellä maisemamaalari Tyrus Wongilla oli suuri vaikutus Bambin taustamaalauksiin. Hän teki muutaman pienen luonnoksen ja pian hänen kiinalaista estetiikkaa ja impressionismia yhdistelevästä tyylistään tuli keskeinen osa Bambin tyyliä. Bambissa on monenlaisia erikoistehosteita vaativia kohtauksia, kuten metsäpalo ja lumituisku. Putoileva lumi toteutettiin kuvaamalla putoilevia maissilastuja hidastettuna ja valkaisemalla sitten kuva kun taas vesisadetta varten kuvattiin vesipisaroita mustaa tausta vasten.

Elokuvan nuoret ääninäyttelijät eivät olleet tunnettuja lapsitähtiä, vaan ääniksi valittiin aidon kuuloisia lapsia. Esimerkiksi pikkuisen Rumpalin ääni Peter Behn vaikutti esiintymisellään siihen, millainen hahmosta muodostui. Behn äänitti osuutensa 4–6-vuotiaana eikä oikein jaksanut lausua pitkiä lauseita, joten hän piti miettimistaukoja, joista tuli yksi Rumpalin piirteistä. Donnie Dunagan taas oli ensiksi palkattu Bambin malliksi, mutta lopulta hän teki nuoren Bambin äänenkin. Bambin äidin roolin sai radionäyttelijä Paula Winslowe, Pöllövaaria esitti elokuvauraansa aloitteleva Will Wright ja aikuista Rumpalia Sam Edwards, jota kuultiin myöhemmin monilla Disney-äänitteillä.

bambi
Disney-triviaa: Bambissa tuulen äänenä kuullaan samaa gregoriaanista kuoroa, joka lauloi myös Fantasian Ave Maria -kohtauksessa.

Bambin työryhmä teki töitä studiolla olleesta lakosta huolimatta. Koska studion taloudellinen tilanne ei ollut kovin vahvalla pohjalla, tuotannossa jouduttiin toisinaan hieman halpistelemaan. Joissain kohtauksissa näytettiin Dumbon tapaan vain siluetteja ja tarinasta poistettiin monia hahmoja ja kohtauksia. Esimerkiksi kahden huvittavan oravan sekä jänisperheen isän piti olla isommassa roolissa ja mukana oli kokonainen heinäsirkkaperhe, joka oli ajautunut perheriitaan. Eräässä vaiheessa metsästäjän taas piti kuolla vahingossa sytyttämässään metsäpalossa. Näistä ja monista muista jutuista kuitenkin luovuttiin, sillä ne veivät tarinan sivuraiteille.

Musiikki on erityisen isossa osassa Bambissa, sillä elokuvassa on melko vähän dialogia, mutta melkein koko ajan kuullaan sävelmiä. Bambin pääsäveltäjäksi palkattiin Frank Churchill, joka oli säveltänyt musiikkia myös Lumikkia ja Dumboa varten. Toisena säveltäjänä oli Edward Plumb, Fantasian musiikillinen johtaja, jonka ote musiikkiin oli klassillisempi kuin Churchillin. Elokuvan kaikissa lauluissa ei aluksi ollut sanoja, vaan Walt päätti lisätä ne vasta aivan tuotannon loppuvaiheessa, mikä viivästytti julkaisua usealla kuukaudella. Samalla Bambi on ensimmäinen elokuva, jossa laulujen erittäjä ei näy kuvassa, vaan laulut laulaa tarinan ulkopuolinen hahmo. Laulajina toimi 40-henkinen kuoro sekä neljä laulajaa.

Bambia tehtiin kaikkiaan yhdeksän vuotta ja se oli hyvin työläs ja vaativa projekti. Valmistumista ei edeltänyt samanlaista riemua, kuin muiden elokuvien tapauksessa, mutta ainakin se saatiin viimein tehtyä. Elokuvan teko oli tullut maksamaan studiolle noin 1,7 miljoonaa dollaria. Ennen ensi-iltaa tilanne vaikutti hyvin synkältä, sillä yleisö kaipasi jotain muuta, kuin lapsellisina pitämiään kokoillan piirrettyjä.

bambi faline
Disney-triviaa: Aikanaan Disneyllä oli töissä paljon naisia ink & paint -osastolla, muttei animaattoreina. Bambia tekijäkaartissa oli kuitenkin studion ensimmäinen naisanimaattori, Retta Scott. Scott oli aiemmin konsepti- ja tarinataiteilija, mutta Bambissa hän pääsi animoimaan metsästäjien koirat, jotka saartavat Falinen ahtaalle elokuvan loppupuolella.

Bambi ilmestyi elokuussa 1942 eivätkä kriitikot ottaneet sitä vastaan suopeasti. Yleisökään ei oikein pitänyt elokuvasta, sillä sen vakavuus ei ollut sitä, mitä sodan keskellä elävät kansalaiset olisivat halunneet nähdä. Lehdistössä syntyi jonkin verran keskustelua siitä, tahriko Bambi metsästäjien mainetta, mutta edes keskustelun tuoma julkisuus ei auttanut kovin paljon, vaan elokuvan alkutaival oli tappiollinen. Sittemmin se on tuonut reilun 267 miljoonan dollarin verran lipputuloja kaikkien seitsemän teatterikierroksensa aikana. Bambi sai kaksi Oscar-ehdokkutta, toisen musiikista ja toisen Love is a Song -laulusta. Vuoden 2006 alkupuolella elokuvalle valmistui jatko-osa Bambi 2.

Suomeen Bambi saapui viitisen vuotta valmistumisen jälkeen, elokuun 1947 lopussa. Sitä esitettiin aluksi alkuperäiskielellä ja dubattiin vasta kun se tuli teattereihin kolmannen kerran, syksyllä 1969. Dubbauksen ohjasi Reino Bäckman. Käännöksessä hahmoille keksittiin hieman omalaatuisempia nimiä, sillä Rumpali tunnetaan Kallena ja Faline Minnana. Tämä dubbaus on mukana myös elokuvan VHS-videoilla. Bambiin tehtiin uusi dubbaus vuonna 2005 ilmestyneelle Juhlajulkaisu-DVD:lle. Uuden dubin ohjasi prinsessa Jasminen äänenä tunnettu Ulla Renko ja ääninäyttelijöinä on muun muassa Akira Takaki nuorena Rumpalina, Sari Moilanen Bambin äitinä ja Samuel Harjanne aikuistuneena Bambina.

Bambi on ehdottomasti oma suosikkini näistä ensimmäisistä Disney-klassikoista. Sen eläinhahmot on animoitu äärimmäisen kauniisti ja Bambi, Rumpali ja muut eläinlapset ovat valloittavan suloisia otuksia. Elokuvan musiikkikin kuulostaa miellyttävällä tavalla vanhanaikaiselta ja pidän siitä, vaikkei minun tulekaan kuunneltua muuten vastaavanlaista musiikkia.

Onko Bambi onnistunut hurmannut sinua? Entä oletko sattunut lukemaan Saltenin alkuperäistarinaa?

Lähteet:
Bambi Diamond edition blu-rayn lisämateriaalit
Gabler, Neal: Walt Disney – Amerikkalaisuuden ikoni (2008)
KenNetti: Disney Klassikot Suomessa

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

6 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Bambi

 1. En ole alkuperäistarinaa ainakaan vielä lukenut mutta piirrettyä on tullut katsottua ihan pienestä pitäen. Rakastan Bambia hahmona. Hän on aivan ihana :) Muutkin hahmot ovat kerrassaan ihastuttavia. Elokuva on todellakin upeasti animoitu. Alkoi ihan tehdä mieli katsoa Bambi vaikka tänään.

  Minullahan on Bambi-elokuvissa tavallaan omat Disney-kaimat, vaikkei Falinen ’suomennettu’ nimi olekaan ns. virallinen nimi :D Bambi 2:ssa esiintyvän naaraspeura Menan nimi taas lausutaan englanniksi lähes samalla tavalla kuin ulkomaalaiset yleensä Minna-nimen ääntävät.

  1. Bambi on kyllä ihana elokuva, kuten päähahmonsa. Rakastan myös niitä kaikkia suloisia luonnoksia, joita Disney-taitelijat tekivät elokuvaa valmistellessaan.

   Meinaan jostain kumman syystä kirjoittaa Falinen nimen aina muodossa Feline, joten hahmo olisi minun puolestani saanut olla Minna vaikka uudemmassa dubbauksessakin. Ainakin se olisi helpompi muistaa kirjoittaa oikein. :’D Enpä muistanutkaan, että Bambi 2:ssa on Mena-niminen peurakin. Ei ole tullut katsottua sitä pitkään aikaan, vaikka elokuva onkin jatko-osaksi aika hyvä.

 2. Minäkään en ole alkuperäistä tarinaa lukenut, vaikka muutaman kerran olen sitä kirjastossa silmäillyt. Pitäisi ehkä ottaa joskus projektiksi lukea kaikki ne alkuperäiset, joita en vielä ole lukenut. :)

  Minä pidän myös kovasti Bambista, etenkin elokuvan visuaalista puolta on tullut näin vanhemmiten ihasteltua. Aah ne taustamaalaukset, voisin tapetoida seinäni sellaisella. Mutta ovat elokuvan hahmotkin sympaattisia ja taitavasti luotuja, sopivan aidonoloisia mutta silti selkeästi Disney-tyylisiä.

  1. Olisi kyllä mielenkiintoista Felix Saltenin Bambiin ja moniin muihin Disney-elokuvien pohjalla olleisiin tarinoihin. Tuollainen projekti olisi minustakin tosi mielenkiintoinen.

   Jos tapetoisi seinänsä Bambin taustamaalauksilla voisi melkein tuntea asuvansa metsässä, houkutteleva ajatus. :) Bambi on suorastaan malliesimerkki elokuvasta, jonka eläinhahmot on piirretty Disneyn tyyliin.

 3. Bambi on kaikkien aikojen suosikkielokuvani ja nimen omaan sillä Bäckmanin dubbauksella. Uudempi ei tunnu sopivan yhtään elokuvan aikaan ja vanhanaikaisen tunnelmamusiikkiin. Niinpä minulle Rumpali on Kalle ja Faline aina Minna. Felix Saltenin Bambi löytyy hyllystä ja kerran sen olen lukenut ja nyt aloin uudestaan. Lukemisen jälkeen täytyy kyllä katsoa kanssa elokuva jälleen.

  1. Bambi on kyllä ihana elokuva! Olisi kiva itsekin tutustua paremmin tuohon Bäckmanin dubbaukseen, sillä en ole tainnut kuulla sen kuin kerran joskus kymmenen vuotta sitten. Pitäisi myös sivistää itseäni lukemalla tuo alkuperäisteos. Mukavia luku- ja leffahetkiä! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.