Beauty and the Beast -arvostelu

Kävin jo viime viikon lauantaina katsomassa siskoni kanssa Disneyn uuden Beauty and the Beast -elokuvan. Elokuva on pyörinyt mielessä jonkin verran, mutta en vain ole muiden kiireiden vuoksi meinannut millään saada siitä arvostelua kirjoitettua. Naputtelin kuitenkin hieman ajatuksiani ylös, sillä on itsekin hauska myöhemmin muistella, mitä onkaan ollut mieltä jostain uudesta leffasta.

HUOM: Spoilereista! Arvostelussa kerrotaan elokuvan alkuasetelmasta, mutta mukana ei ole sen isompia paljastuksia juonesta.

Beauty and the Beast - Kaunotar ja hirviö juliste

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö 
Ohjaaja: Bill Condon
Rooleissa: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Kevin Kline, Emma Thompson, Ewan McGregor, Ian McKellen  ja Stanley Tucci
Ensi-ilta Suomessa: 17.3.2017 | Kesto: 130 minuuttia

Älykäs nuori nainen Belle asuu isänsä kanssa Ranskan maaseudulla ja haaveilee suurista seikkailuista. Vanhanaikaisessa kylässä kuitenkin kummeksutaan kekseliästä neitoa. Kun hänen isänsä jää kauhean hirviön vangiksi, Belle uhrautuu jäämään linnaan isänsä sijasta. Ja.. no kyllähän te tiedätte, miten tarina siitä etenee.

Elokuvan tarina on pitkälti sama kuin vuonna 1991 ilmestyneessä animaatioklassikossa, joten elokuva iski vahvasti nostalgiahermoon. Mukana on kuitenkin myös uusia lisäyksiä, jotka syventävät tarinaa entisestä. Esimerkiksi Bellen äidillä on nyt pieni sivuosa ja Hirviön taustaakin valotetaan hieman enemmän. Mielestäni nämä pienet lisäykset olivat elokuvan parasta antia ja ne toivat tarinaan lihaa luiden ympärille.

En voinut olla tykkäämättä Emma Watsonista Bellen roolissa. Vaikka Belle on animaatiossakin aktiivinen toimija, nyt hänellä tuntui olevan vielä merkittävämpi rooli. Hirviö taas oli oma itsepäinen, mutta pörröinen itsensä. Kun näin ensimmäistä kertaa kuvia Hirviöstä ja lumotusta palvelusväestä, en oikein tykännyt uudesta lookista, mutta onneksi elokuvaa odottaessa hahmojen ulkonäköön ehti tottua, eikä uudistus lopulta häirinnytkään yhtään. Elokuvan hahmoista Könni nousi ihan ykkössuosikikseni.

Beauty and the Beast Belle

Gastonin näyttelijä Luke Evans oli tosi mainio ja sopivan hauska roolissaan. Töpön uudenlainen rooli tuntui mielenkiintoiselta. Töppö ei ollut enää pelkkä höpsö kätyri, vaan hahmolla tuntui olevan nyt vähän lisää luonnetta ja hän jopa kyseenalaisti ihailemansa muskelimiehen. Olin tosi innoissani siitä, minkälaisen uuden sävyn pari hänen laulamaansa säettä toivat The Mob Song -lauluun.

Beauty and the Beast on täysiverinen musikaali ja näyttävät laulukohtaukset olivat ainakin minun mieleeni. Esimerkiksi laulut Belle ja Gaston toivat hymyn huulilleni. Elokuvassa kuultiin myös kolme aivan uutta Alan Menkenin säveltämää ja Tim Ricen sanoittamaa laulua. Olin fiilistellyt niistä etukäteen erityisesti Evermore-kappaletta, ja vaikka laulukohtaus ei itse elokuvassa niin suurta vaikutusta tehnytkään, tuntui se tosi kivalta lisäykseltä.

Beauty and the Beast Gaston

Beauty and the Beast oli minusta tosi kiva päivitys animaatioklassikkoon, mutta samalla fiilikseni elokuvaa kohtaan ovat hiukan ristiriitaiset. Oli ihanaa palata tuttuun maailmaan, kuulla ihanat laulut uusina versioita ja bongata mitä yhtäläisyyksiä sekä eroja siinä oli animaatioversioon verrattuna. Mutta samalla toivoisin, että Disney ei luottaisi liikaa tuttuun ja turvalliseen, vaan studiolta nähtäisiin myös aivan uusia tarinoita.

Arvioni:

Kävin katsomassa elokuvan luonnollisesti englanniksi, mutta yleisestä mielenkiinnosta olisi hauska katsoa se suomeksikin joku kerta. Näyteltyjen elokuvien dubbaaminen on aina vähän kömpelöä, mutta minua kiinnostaisi kuulla miltä laulut kuulostavat uusina versioina. Tekstityksissä oli ainakin onneksi käytetty osin Matti Raninin suomennoksia.

Herättikö Beauty and the Beast sinussa samanlaisia ajatuksia?

Kuvat: The Walt Disney Company Nordic

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

10 kommenttia artikkelissa “Beauty and the Beast -arvostelu

 1. Itse kävin elokuvan katsomassa vasta torstaina ja odotin kyllä siltä vähän enemmän sen hypetyksen takia. En kuitenkaan pettynyt pahasti kuin elokuvateatteriin, jossa olin ensimmäistä kertaa. Hah. Tulen kyllä tämän varmasti hankkimaan omaan hyllyyni dvd:näkin sitten kun sen saa. Oli se sen verran hyvä, että tahdon nähdä uudestaankin! Minusta Emma Watson sopi loistavasti Bellen rooliin, kuten muutkin näyttelijät omiinsa.

  1. Tuo hypetys on vähän hankala asia, kun toisaalta haluaa olla jo etukäteen innoissaan elokuvasta, mutta toisaalta sen takia elokuvaa kohtaan voi tulla isoja odotuksia, joita ei oikein osaa itsekään kuvailla ja helposti tuntuu, että jotain jää puuttumaan. Mutta kiva, että sinullekin jäi sellainen olo, että haluat nähdä elokuvan toisenkin kerran. Se on aina hyvä merkki. :)

 2. Pelkäsin kovasti etukäteen elokuvaa – pelkäsin niin monen asian menevän pieleen. Kävin katsomassa sen viime viikon maanantaina ja rakastuin. Pidin uusistakin lauluista, etenkin Evermoresta. En kuullut yhtäkään kappaletta etukäteen, mikä saattoi vaikuttaa siihen, että minulla kyllä kappale nosti ihon kananlihalle teatterissa ja pidin kohtauksestakin kovasti. Ja Töpön hahmokehitys oli kyllä erinomainen!
  Jännitin eniten Luke Evansia Gastonina, sillä en tiennyt, osaako hän laulaa enkä oikein nähnyt häntä hahmona. Riemu olikin sitten rajaton, kun tajusin, miten loistava hän oli. Dan Stevensistä olin varma, että hän on loistava Hirviö – hänellähän on täydelliset silmätkin! :D Hänenkin laulutaitonsa oli positiivinen yllätys.
  Tykästyin elokuvaan niin paljon, että menen kyllä katsomaan uudestaankin, mutta olen samaa mieltä kanssasi siitä, että olisi mukavaa Disneyn keskittyvän luomaan uusia tarinoita.

  1. Pientä jännitystä oli minullakin, mutta onneksi pelot osoittautuivat turhiksi. Evermore oli kyllä huippu! :) Olisikohan kappaleen jonkinmoinen tuttuus voinut vaikuttaa siihen, ettei se kuulostanut niin vaikuttavalta elokuvateatterissa kuin kotosalla kuulokkeiden kanssa kuunneltuna. Animaatioversiossa Töppö ei ole sen erikoisempi hahmo, mutta tässä uudessa elokuvassa hahmo jäi kyllä hyvin mieleen.

   Minulle ainakin tuli sellainen olo, että Luke Evans nautti roolistaan. Tai ainakin miehen roolisuorituksesta jäi hyvät fiilikset. Dans Stevens taas näytti ihan täydellisellä tavalla samanlaiselta kuin elokuvan prinssi. :)

 3. Rakastuin tähän ihan täysin! Laulut oli upeita, katsoin joka kohtauksen hymy korvissa ihan ku olisin nielassu henkarin, ja huokailin niin paljon että kavereita hävetti :D

  Näyttelijät oli mun mielestä ihan täydellisiä rooleihinsa, ja tykkäsin miten moderneja vaikutteita vanha tarina oli saanut. Muunmuassa Töpön hahmokehitys oli huikea, vaatekaapin pukema salaa transvestiitti mies ja Belle fiksuna keksijänä olivat kaikki hyviä ja hauskoja muutoksia. Ainoa muutos, mitä en fanittanut, oli se että kolme Gastonia jahtaavaa tyttöä oli brunetteja eikä blondeja :D

  Tykästyin myös kovasti uusiin taustatarinoihin Bellen ja Hirviön äideistä, ja pidin kovasti siitä että haltijatar oli salaa mukana koko elokuvan ajan.

  Tuohon kun sanoit, että toivot Disneyn keskittyvän myös uusien tarinoiden keksimiseen on ihan totta, mutta nimenomaan Kaunotar ja Hirviö on mielestäni elokuva, mitä ei saisi mennä radikaalisti muuttamaan, olin tosi iloinen että tämän Disney säilytti miltei samana. Muita elokuvia voi sorkkia mutta ei tätä :) Kaikista Disneyn ihmisnäytellyistä versioista olen tähän mennessä kuitenkin pitänyt niin paljon että luotan Disneyyn :D

  Vähän ehkä sekava kommentti mutta niin elokuvan hurmiossa vaan sylkäsin kaikki ajatukset tähän, en saanut kavereilta hehkutustukea elokuvan jälkeen niin pakko avautua jossain :D

  1. Hihi, kuulostaa, että sinulla on ollut hauskaa elokuvateatterissa! :))

   Hyviä pointteja, olen ihan samaa mieltä noista sinun kanssasi. Tuntuu kuin animaatioversiossa olisi vain lakaistu maton alle muutama tarinan seikka, kuten Bellen äiti, joten oli kiva, että ne otettiin nyt mukaan. :) Tyttösten hiustenväri ei tosin jäänyt minun mieleeni, mutta jollain tapaa nuo kolme nuorta naista olivat kyllä tässä elokuvassa unohdettavampia kuin animaatiossa.

   En olisi itsekään halunnut, että Kaunottaren ja hirviön tarinaa muutetaan hirveästi tähän versioon, joten täytyy sanoa, että siinä tekijät onnistuivat tosi hyvin. :) Mutta en tiedä, miten kauan nämä monet tulossa olevat live action -tulkinnat jaksavat oikein kiinnostaa. Ehkä ne alkavat parin vuoden jälkeen jo tuntua ihan tylsältä toistolta.

   Blogini kommenttiboksi on oikein hyvä paikka höpöttää kivoista elokuvista, jos omasta lähipiiristä ei löydy muita, joille niistä voisi hehkuttaa. :D

 4. Minä kyllä ihastuin ja sitten rakastuin tähän elokuvaan, olen käynyt tämän jo kaksi kertaa katsomassa ja en ole varmaankaan ikinä käynyt mitään elokuvaa katsomassa teatterissa kaksi kertaa, joten vaikutuksen teki :D toisella kerralla keskityin paljon enemmän lauluihin ja muutenkin tekniikoihin sun muihin, minua ihmetytti kovasti laulujen suomennokset, aivan päin per… Olisi mielenkiintoista kuulla kääntäjän syyt suomennoksiin, ehkä käytetty alkuperäisiä käännöksiä(?).

  Olen katsonut muutamia videoita kaikista tekniikoista mitä tähän meni ja vaikutuksen teki kyllä Beast ja palvelusväki. Olin samoilla linjoilla aluksi, että en oikein välittänyt uusista ulkonäiöstä, mutta elokuvan myötä ihastuinkin uusiin versioihin kovasti. Pidin myös siitä, että Dan Stevens oli pohjana myös Beastin kasvoille, mikä näkyykin selkeästi. Emma Watson teki myös upean suorituksen Bellenä ja minusta myös Kevin Kline Mauricen rooliin oli todella onnistunut. Tiesin jo valmiiksi, että Luke Evans osaa laulaa, todella komea ääni onkin ja täydellinen Gaston :) LeFoun uudesta versiosta pidin paljon enemmän kuin animaatio versiosta, pidin siitä, että hän kyseenalaisti Gastonia vähän väliä eikä ollut vain hänen pauloissaan. Lopun tanssikohtaus oli myös hauska lisä ;)

  Pidin myös niistä tarinaan lisätyistä kohdista, jotka toivat tarinaan paljon syvyyttä. Usein Disney elokuvissa kuollut vanhempi jää mysteeriksi, joten oli kiva nähdä mitä Bellen äitille oli tapahtunut, vaikka surullinen kohtaus olikin.
  Ylipäänsä Disneyn tarkotus olikin selitellä kohtia animaatiossa, jotka eivät käyneet järkeen ja taisivat lähes kaikkeen vastatakin, joten hyvin tehty Disney.

  4,5 tähteä antaisin :)

  1. Oi, no se on sitten hyvä saavutus elokuvalta, jos sen haluaa käydä useamminkin katsomassa! :) On kyllä hauskaa, miten toisella katselukerralla huomaa aina kaikenlaisia yksityiskohtia ja muuta uutta elokuvasta!

   Uu, jännää! Minun ei ole tullut vielä katsottua mitään making of -videoita tästä elokuvasta, mutta sait mielenkiintoni heräämään! :D Jos esim Lumiere tai rouva Pannu olisi siirretty suoraan animaatiolookilla tähän elokuvaan, ne olisivat varmasti näyttäneet tosi oudoilta oikeiden näyttelijöiden seurassa. Joten oli tosiaan varmasti vain hyvä, että ulkonäköjä oli muutettu. :) En itse hoksannut Hirviössä tuota Dans Stevens -asiaa ollenkaan, täytyy seuraavalla katsomiskerralla kiinnittää siihen huomiota. :)

   Uudet lisäykset olivat ehdottomasti parasta elokuvassa. :)

 5. Hei! Kävin katsomassa elokuvan viimeviikon torstaina muistaakseni. Aluksi olin hiukan vastaan Emma Watsonia Bellenä, sekä uudistetuista lumotuista esineistä. Toki niihin ehti ajan myötä tottua, kun kulutin aikaa katsoessa Beauty and the beast -bloopersvideoita yms. ennen elokuvan katsomista.
  Elokuvissa yllätyin iloisesti ja voi sitä odotuksen riemua, kun istuin elokuvateatterisalin penkille! Elokuvaan ei oltu tuputettu liikaa tehosteita, eikä muunnoksia. Kaikki uudet asiat olivatkin tosiaan plussaa ja ne avarsivat animaatioversiossa pimentoon jääneet kohat.
  Ainut laulu jonka kuuntelin elokuvaa ennen oli Ariana Granden ja John Legendin Beauty and the beast. Laulut olivat ihania! Evermore (kirjotinko oikein?) on kaunis kappale. Sai lähes kyyneleet silmiin XD Tosiaan Emma Watson olikin mitä mainioin Belle. Dan Stevens ja Luke Evans kyllä saavat todella isot pisteet itseltäni kans :) Josh Gad oli muokannut Töpöstä inhimillisemmän hahmon, joka ei enää sätkynuken tavoin ollut Gastonin hännystelijänä. Lumottujen esineiden ääninäyttelijät olivat täydellisiä! Ian McKellen Könninä oli kyllä jotain niin hienoa.
  Kauan hehkutin tätä elokuvaa katsottuani sen, mutta olen alkanut pääsemään tästä yli, niin tästä tuli mitä tuli:) odotellessa elokuvan ilmestymistä dvd:lle…
  Vielä pienenä lisäyksenä: tanssikohtaus oli fantastista katseltavaa. Bellen keltainen mekko oli lumoava.

  1. Tuntuu, etten osaa vastata kommenttiisi mitään muuta järkevää, kuin että hehkutuksesi sai aikaan halun katsoa elokuva uudestaan. :’D Taidan kuitenkin odottaa blu-rayn julkaisua, vaikka elokuva näyttikin tosi hienolta isolla valkokankaalla. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.