Building Magic -kirja

On pitkästä aikaa vuoro kurkistaa kirjahyllyyni ja esitellä yksi sieltä löytyvä kirja. Tänään arvosteluvuoroon pääsee William Silvesterin kirjoittama Building Magic – Disney’s Overseas Theme Parks -kirja.

William Silvester: Building Magic – Disney’s Overseas Theme Parks
399 sivua | BearManor Media 2016

Nimensä mukaisesti kirja kertoo Disneyn merentakaisista teemapuistoista. Koska kirjoittaja on amerikkalainen, hänen näkökulmastaan merentakaisia puistoja ovat Aasian kolme puistoa Tokyo Disney Resort, Hong Kong Disneyland ja Shanghai Disneyland sekä Euroopan ainoa Disney-puisto Disneyland Paris. Kirja on jaettu neljään osaan, joista kussakin keskitytään yhteen puistoon. Pisimpään auki olleille puistoille on varattu sivutilaa noin 100 sivun verran, uudempien puistojen historia taas käsitellään vähän vähemmillä sivuilla.

Kunkin puiston historiaa taustoitetaan ihan puiston sijainnin suunnittelusta sekä rakentamisen ensivaiheista alkaen. Kirjan sivuilla kerrotaan myös, millaisia haasteita puistot ovat kohdanneet niin rakennusvaiheessa kuin sen jälkeenkin. Yksi kirjan mielenkiintoisimmista osuuksista oli se, kun Silvester kuvailee miltä missäkin puistossa näytti avajaispäivänä. Kirjassa kuvaillaan vuorotellen kaikkia puiston alueita ja sitä, mitä laitteita, putiikkeja tai ruokapaikkoja kultakin alueelta löytyy. Kaikkein mielenkiintoisinta oli lukea niistä puistoista, joissa on itse päässyt käymään. Niiden kuvauksia lukiessa saattoi samalla itse kuvitella mielessään, miltä esimerkiksi Tokyo Disneylandin Adventurelandissa näytti vuonna 1983. Mutta sain onneksi myös Hong Kongin ja Shanghain kierroksista jotain irti, sillä Disneyland-puistoissa on niin paljon yhtäläisyyksiä.

En ollut ennen Building Magic -kirjan lukemista tutustunut hirveästi varsinkaan Hong Kongissa ja Shanghaissa sijaitsevien puistojen historiaan ja taustoihin, joten opin niistä paljon uutta. Tokion ja Pariisin puistoista taas tiesin jonkin verran, mutta kirjassa oli silti niistäkin paljon sellaista tietoa, johon en ollut aiemmin törmännyt.

Kirjan heikkouksiin kuuluu se, että se on visuaalisesti tosi tylsä. Kansikuva ei hirveästi säväytä, vaikka olikin ihan hauska nähdä, millaisia kuvia eri vuosien puistokarttojen kansissa on ollut. Kirjan sisäsivuilta ei löydy yhtä ainutta kuvaa puistoista. Ainoana kuvituksena toimivat hyvin karkeat kartat kustakin käsitellystä puistosta. On toki ihan ymmärrettävää, ettei kirjoittaja ole ehkä saanut Disneyltä lupaa heidän puistokarttojensa käyttöön, sillä kirja ei ole Disneyn itsensä julkaisema vaan pienen yhdysvaltalaiskustantamon. Olisi kuitenkin ollut kiva, jos karttoihin olisi panostettu aavistuksen enemmän, sillä nyt ne näyttävät kuin ne olisi tehty jollain 90-luvun paint-versiolla. Onneksi kirjahyllystäni löytyy Building Magicin kaveriksi pelkkiin puistokarttoihin keskittyvä kirja.

Arvioni:

Building Magic oli mielestäni oikein hyvä perusteos Euroopan ja Aasian Disney-puistoista. Se sopii luettavaksi puistoista kiinnostuneelle fanille, joka haluaa kerralla saada paljon uutta tietoa useammasta puistosta. Lukisin mielelläni vastaavanlaisen tietokirjan myös meidän näkökulmastamme “rapakon toisella puolen” sijaitsevista puistoista eli alkuperäisestä Kalifornian Disneylandista sekä Floridan osavaltiossa sijaitsevasta Walt Disney Worldista. Kuulisin mielelläni teidän vinkkejänne, jos joku lukijoista on sattunut lukemaan jonkin Ameriikan puistoista kertovan tietokirjan!

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.