Creativity, Inc. -kirja

Jos en ihan väärin muista, olen tainnut jo jossain välissä mainita jotain pientä tästä Creativity, Inc. -kirjasta. Jos en niin, on jo aikakin, sillä kirja on ollut iso apu ja inspiraation lähde Pixar-kesän kirjoituksissa. Kuulin kirjasta ensimmäistä kertaa keväällä ja kuuntelin sen äänikirjana. Kesällä sain sen lainaan kirjastosta vielä ihan kirjakirjana ja luin sen vähän aikaa sitten uudestaan läpi. Nyt on siis aika tehdä pieni kurkkaus kirjan sisältöön.

Creativity, Inc. -kirja - Disnerd dreams

Ed Catmull: Creativity, Inc. – Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration
343 sivua | Random House 2014

Kirjan kirjoittaja on tosiaan Ed Catmull, mies, jonka nimen ainakin Pixarin historia -tekstejäni (osa 1 & 2) lukeneet tunnistavat. Catmull on yksi Pixarin perustajista ja toimii nyt sekä Pixar Animation Studiosin että Walt Disney Animation Studiosin johtajana. Tässä kirjassa hän valottaa niin omaa kuin Pixarinkin historiaa sekä kertoo paljon mielenkiintoisia tarinoita Pixar-elokuvien teosta ja omista johtamista koskevista oivalluksistaan.

Kirjan aiheena on erityisesti luovalla alalla toimivan yrityksen johtaminen. Catmull paljastaa juttuja, joissa Pixarilla on tehty virheitä ja sitten kertoo kuinka näistä virheistä on otettu opiksi ja parannettu studion toimintatapoja. Esimerkiksi viime vuosina monessa Pixar-elokuvassa ohjaajaa on jouduttu vaihtamaan kesken tuotannon, joten nyt studiolla kiinnitetään enemmän huomiota eräänlaiseen oppipoikasysteemiin, jossa kokeneet ohjaajat neuvovat ja auttavat uudempia ohjaajia oman työnsä ohella. On erityisen kiintoisaa kuulla näistä jutuista sellaiselta, joka on ollut mukana kaikissa muutoksissa ja haasteissa. Mukana on myös jonkin verran asiaa Disneyn animaatiostudion kuvioista ja siitä, miten Catmull ja Lasseter ovat uudistaneet asioita siellä.

Creaticity, Inc. -kirjan lukeminen on auttanut ymmärtämään, että Pixarin menestyksen ja onnistuneiden elokuvian takana on paljon, paljon muutakin kuin huippuanimaattorit tai taitavat säveltäjät. Myös studion johto on tehnyt paljon töitä sen eteen, että Pixar olisi hyvä työpaikka ja siellä olisi avoin ja kannustava ilmapiiri. Yksi mielenkiintoisimmista ja onnistuneimmista Pixarin keksinnöistä on ”Braintrust”, vaihtelevalla kokoonpanolla parin-kolmen kuukauden välein kokoontuva joukko kokeneita Pixarin työntekijöitä, joille ohjaaja esittelee elokuvaansa sen tuotannon eri vaiheissa. Braintrust katsoo ensiksi valmiin materiaalin ja sen jälkeen keskustelee siitä sekä antaa rakentavaa palautetta sen toimivista ja parannusta kaipaavista puolista. Ohjaajan tehtävä on sitten ottaa tärkeinä pitämänsä palautteet huomioon ja kehittää elokuvaa entistä paremmaksi niiden avulla.

Mukana on myös tosi mielenkiintoista kulissien takaista tietoa upouudesta Inside out -elokuvasta. Braintrust-kappaleessa kuvaillaan kuinka Pete Docter esitteli elokuvaansa muilla sen varhaisessa vaiheessa ja millaisia kommentteja se sai Brad Birdiltä ja Andrew Stantonilta. Tämän tarinan luettua voi ymmärtää hippasen paremmin sitä, miten pitkä ja työläs elokuvaprojekti voi olla ohjaajan näkökulmasta.

Arvioni:

Jos olet kiinnostunut tutustumaan Pixariin tarkemmin, tämä kirja voi olla juuri sopivaa luettavaa sinulle. Mukana on roppakaupalla mielenkiintoista sisäpiirin tietoa, jota ei kuule muualta. Kirja sopii varmasti erinomaisesti johtotehtävissä tai luovalla alalla työskenteleville, mutta muiden ei todellakaan kannata säikähtää sanaa ”johtamiskirja”. Kirjan opetukset ovat helposti ymmärrettäviä ja ainakin osaa voi oikein hyvin hyödyntää omassa elämässä. Kirjan luettuani olen esimerkiksi kiinnittänyt enemmän huomiota siihen, miten otan vastaan palautetta ja opettelen suhtautumaan kriittisiin huomioihin paremmin. Olen tosiaan lukenut kirjasta vasta kirjaston kappaleen, mutta eiköhän tämä tule hankittua omaan kirjahyllyyn, kun seuraavan kerran tekee mieli lukaista se.

Oletko sattunut lukemaan Creativity, Inc -kirjaa? Tai heräsikö mieleenkiintosi nyt?

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

3 kommenttia artikkelissa “Creativity, Inc. -kirja

 1. Kiva että teit tästäkin pienen esittelyn! Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta ja pitää se varmaan omaankin lukulistaan lisätä :) Muistan tätä joskus koulun kirjastossa selailleeni, mutta kuvittelin että kirja keskittyi nimenomaan enemmän johtamiseen ja yritysmaailmaan (muistaakseni kirja oli liiketoiminnan/markkinoinnin kirjaksi merkitty) eikä niinkään Pixarin toimintaan.

  Jos vertaat niin onko tämä enemmän Pixarin yritystoimintaan keskittyvä ja To Infinity and Beyond -kirjaa sitten animaatioihin? Kummatkin kirjat haluaisin jossain vaiheessa saada luettua, mutta mietin onko kirjojen sisällössä suuria eroja? :)

  1. Kyllä kirjassa on paljon asiaa nimenomaan johtamisesta ja liiketoiminnasta, mutta lähes kaikki jutut kuitenkin esitetään Pixarin näkökulmasta, miten siellä tehdään asiat. Uskon, että nimenomaan Pixarista kiinnostuneet saavat kirjasta eniten irti, muille saattaa tulla pieni yliannostus studiosta.

   To Infinity and Beyondissa ja Creativity, Inc:issä on minusta aika paljon eroja. Vaikka molemmat kertovat Pixarista, niin näkökulmat ovat erilaiset. Kärjistetysti voisi sanoa, että TIaB on enemmän ”jokafanille” sopiva kirja. Se on helpommin lähestyttävä; siinä on paljon kuvia ja tietoa elokuvista sekä niiden tekijöistä. Sen sisältöä voisi verrata elokuvien lisämateriaaleihin. Creativity, Inc taas menee vielä syvemmälle ja siinä kerrotaan paljon sellaista, mikä ei suoraan näy valmiissa elokuvissa, vaan kerrotaan vaikka millaisissa puitteissa kaikki Pixar-elokuvat on tehty sekä millainen yrityskulttuuri studiolla on ja miksi. Eniten yhtäläisyyksiä on kirjojen aluissa, molemmissa kerrotaan Ed Catmullin uran alkuvaiheista ja Pixarin ensimmäisistä vuosista. Molemmat ovat kyllä täynnä mielenkiintoista tietoa. Itse suosittelisin lukemaan ensiksi To Infinity and Beyondin ja tarttumaan Creativity, Inciin sen jälkeen. Ja CI on tosiaan lainattavissa pääkaupunkiseudun kirjastoista äänikirjana sekä normikirjana. :) Toivottavasti tämä auttoi vähän ymmärtämään kirjojen eroja.

   1. Kiitos! :) Tämä selkeytti hyvin kirjojen eroja ja hyvä että vinkkasit tuosta lukujärjestyksestäkin ;) Pitää käydä joku päivä lähikirjastossa katsomassa löytyiskö heiltä hyllystä tai sitten pyytää tilaamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.