Disney-elokuvien faniteoriat ja mitä ajattelen niistä

Vilkku (joka alkoi muuten vähän aikaa sitten kirjoittaa omaa animaatioblogiaan) ehdotti minulle jo aikapäiviä sitten, että kirjoittaisin fanien keksimistä Disney-teorioista. Hän mainitsi kommentissaan myös erityisesti idean yhdistää elokuvien Frozen, Kaksin karkuteillä ja Pieni merenneito tapahtumat toisiinsa. Tämä postausidea pyöri pitkään mielessäni, mutta en heti oikein keksinyt, miten voisin parhaiten lähestyä aihetta. Lopulta sain ajatukseni jokseenkin koottua, joten foliohatut päähän ja faniteorioiden pariin.

Frozen on yksi monista Disney-klassikoista, joissa nähdään lyhyesti jonkin toisen elokuvan hahmo, kun Tähkäpää ja Flynn Rider vilahtavat ruudussa Ensi kertaa ikuisuuteen -laulun aikana. Vaikka myös esimerkiksi Belle vilahtaa Notre Damen kellonsoittajassa ja Sebastian Aladdinissa, jostain syystä juuri Frozen on saanut Disney-fanien mielikuvituksen laukkaamaan. Ehkä jopa hieman ylikierroksilla. Tutustutaanpa siis aluksi hieman pariin Frozeniin liittyvää teoriaan, jotka yhdistävät elokuvan maailmaan mukaan Tähkäpään, Arielin ja jopa Tarzanin.

frozen kaksin karkuteillä

Ensimmäisten Frozenin hahmoista julkaistujen kuvien perusteella Elsan ja eritoten Annan moitittiin muistuttavan liikaa Tähkäpäätä. Hahmojen ulkonäköä muutettiin sittemmin hieman, mutta moitteet saivat monet uskomaan, että yhdennäköisyys on tarkoituksellista ja johtuu siitä, että prinsessasiskokset ovat oikeasti Tähkäpään serkkuja. Teorian todisteiksi sopi erinomaisesti Tähkäpään ja Flynn Riderin nopea cameo Frozenissa. Teorian kannattajia tuntuu kuitenkin jakavan käsitys siitä, kumpi Annan ja Elsan vanhemmista on sukua Tähkäpään äidille. Osan mielestä Annan ja Elsan äiti on Tähkäpään sisko, kun taas jotkut ovat sitä mieltä, että heidän isänsä on Tähkäpään äidin veli.

Myös elokuvan ohjaajat ovat omilla lausunnoillaan lisänneet vettä myllyyn. Redditissä pidetyssä kyselytuokiossa elokuvan toinen ohjaaja Jennifer Lee paljasti, että Annan ja Elsan vanhemmat olivat matkalla häihin. Siitä näppärimmät fanit keksivät vetää johtopäätöksen, että laivan määränpää oli juuri Tähkäpään ja Flynn Riderin häät. Lisäksi elokuvien ilmestymisvuodet käyvät yhteen. Kaksin karkuteillä ilmestyi 2010, Frozen 2013 ja Frozenin nykyhetki sijoittuu aikaan kolme vuotta kuninkaan ja kuningattaren kuoleman jälkeen.

frozen pieni merenneito

Tähän samaiseen teoriaan yhdistetään monesti mukaan vielä Pieni merenneitokin. Koska Frozenin tiedetään tapahtuvan Norjassa ja Kaksin karkuteillä -elokuvan oletetaan sijoittuvan Eurooppaan,  olisi Arendellen kuningasparin laiva saattanut upota jossain Tanskan rannikolla. Pieni merenneito -elokuvan alussa Ariel ja Pärsky nähdään tutkimassa erästä meren pohjaan uponnutta hylkyä, joka voisi hyvin olla juuri Annan ja Elsan vanhempien laiva.

Toisten teorioiden kehittelijöiden mielestä laiva ei uponnutkaan Arielin  lähistölle, vaan kuningaspari haaksirikkoutui Afrikan rannikolle. Siellä pari rakensi itselleen asumuksen puuhun ja eleli onnellisena Tarzan-poikansa kanssa – kunnes Sabor -leopardi sai heistä vainun.

Pixar-elokuvien puolella kaikkein pisimmälle viety teoria lienee Jon Negronin kehittelemä The Pixar Theory, joka selittää kuinka kaikki tähän mennessä ilmestyneet Pixar-elokuvat tapahtuvat samassa universumissa. Laajaa huomiota ovat saaneet myös esimerkiksi teoriat siitä, että Jessien omistaja Emily onkin Andyn äiti tai että Monsterit Oy:n Buu onkin sama hahmo kuin Urhean noita.

frozen tarzan

Olen itse hyvin skeptinen kaikkia faniteorioita kohtaan, enkä oikein usko niihin. Joten olen nyt aika ilonpilaaja ja taidan napata ne enemmän tai vähemmän kuvitteelliset foliohatut pois päistänne. Toisaalta minusta on hienoa, että elokuvilla on tarkkaavaisia ja vilkkaan mielikuvituksen omaavia faneja, jotka huomaavat Disney-elokuvien pienimmätkin piilotetut yksityiskohdat ja viittaukset. Parhaimmillaan faniteoriat auttavat muitakin huomaamaan tutuista leffoista uusia piirteitä, jotka rikastuttavat elokuvakokemusta ja antavat mielenkiintoista pohdittavaa.

Suurin hylkimisreaktioni kohdistuu ehkä sellaisiin teorioihin, joita levitetään totisena totena ja niihin tyyppeihin, jotka levittävät näitä ”faktoja” suurelle yleisölle. Monissa teorioissa on on kuitenkin suuria aukkoja, jotka teorioista kertovissa jutuissa unohdetaan mainita. Minua ei niinkään häiritse teoria Annan, Elsan ja Tähkäpään sukulaisuudesta, sillä heissä on jonkin verran samaa näköä ja voi vaikka ollakin, että kuningaspari oli oikeasti matkalla Tähkäpään ja Flynnin häihin. Vaikka toisaalta on tässäkin teoriassa joitain aukkoja erityisesti ilmestymisvuosiin liittyvän perustelun kohdalla, sillä siinä sivuutetaan kokonaan Flynnin puheet elokuvan lopussa. Silloinhan mies mainitsee, että vei vuosia ennen kuin Tähkäpää suostui hänen kosintaansa. Veipä se sitten oikeasti vuosia tai ei, häitä tuskin järjestettiin heti elokuvan loputtua eli niin sanotusti vuonna 2010.

Mutta Frozenin yhdistäminen Pieneen merenneitoon tai Tarzaniin on mielestäni jo liian kaukaa haettua. En yhtään pidä siitä, että Disney-elokuvia yritetään pistää kartalle ja sijoittaa tiettyihin maihin, jos paikkaa ei varsinaisesti kerrota elokuvassa. Minusta on paljon mukavampi ajatella, että esimerkiksi Aladdinin tapahtumapaikkana on satukaupunki Agrabah, kuin yrittää se väen vängällä sijoittaa tapahtumat johonkin oikeaan lähi-idän maahan. Sama koskee myös muun muassa Lumikkia, Tuhkimoa, Prinsessa Ruususta ja monia muita satuklassikoita. Tältä pohjalta en siis hyväksy ajatusta siitä, että Pieni merenneito tapahtuisi Tanskassa, jonka edustalla Arendellen kuningasparin laiva oletettavasti upposi. Pienessä merenneidossa nähtävä laiva näyttää myös huomattavan erilaiselta kuin Frozenista tuttu alus.

Frozenin yhdistäminen Tarzaniin taas on vielä hullumpaa. Ensinnäkin Tarzanin vanhemmat eivät näytä yhtään Anna ja Elsan vanhemmilta. Toiseksi Tarzanin oli täytynyt syntyä jo ennen kuin hänen vanhempansa lähtivät Afrikkaan, sillä heillä oli mukanaan pieni perhepotretti. Frozenissa taas ei ole mitään viitteitä siitä, että Annalla ja Elsalla olisi veli. Lisäksi koko Tarzaniin liittyvät teorisointi lähti liikkeelle Frozenin ohjaajien Jennifer Leen ja Chris Buckin vitsistä. Tarzan vedettiin mukaan luultavasti lähinnä siksi, että Buck oli toinen Tarzanin ohjaajista.

Vaikka en itse olekaan kovin kiinnostunut näistä elokuvien faniteorioista, en tietenkään halua kieltää ketään keksimästä niitä tai kehittelemästä omia teorioita elokuvien tapahtumista. Minun on myönnettävä, että osa teorioista on tarjonnut ihan mielenkiintoisia ajatusleikkejä tai uutta ajattelemisen aihetta. Mutta toisaalta osa teorioista taas menee suoraan salaliittoteorioiden puolelle.

Oletko itse yhtä skeptinen faniteorioita kohtaan vai oletko kenties täysin eri mieltä kanssani? Entä oletko ehkä törmännyt johonkin sellaiseen teoriaan, jota pidät uskottavana?

12 kommenttia artikkelissa “Disney-elokuvien faniteoriat ja mitä ajattelen niistä

 1. Mun mielestä se, että Elsan ja Annan äiti on Tähkäpään äidin sisko on ihan uskottavaa. Anna ja Tähkäpää eivät muistuta toisiaan pelkästään ulkonäöllisesti, vaan myös luonteeltaan. Arielin ja Tarzanin osuutta tarinaan en usko monestakin syystä. Mielestäni elokuvaan Oliver & kumppanit on hyvin liitetty muiden elokuvien hahmoja, kuten Pongo elokuvasta 101 dalmatialaista ja koiria elokuvasta Kaunotar ja Kulkuri.
  Mutta hei hyvä postaus oli, tykkäsin! :)

  1. Annassa ja Tähkäpäässä on tosiaan samaa innokkuutta. Vaikka toisaalta eiväthän sukulaiset aina muistuta hirveästi toisiaan, edes ulkonäöltä. Kiva, että joku muukin ajattelee samoin Arielista ja Tarzanista.
   Mukava kuulla, että tykkäsit! :)

 2. Minäkin olen hyvin skeptinen faniteorioiden suhteen ja mielestäni ne kannattaa ottaa ihan vain silkkana fanien mielikuvituksen tuotteena. Monet niistä tuntuvat olevan vähän liiankin ylianalysoituja ja väkisin väännettyjä. Yhtäläisyyksiä voi löytää melkein mistä vain jos niitä alkaa etsimällä etsiä. Voi vain arvailla kuinka paljon aikaa jotkut käyttävät näiden pohtimiseen!

  Tarzan / Frozen -teoria on varmasti yksi niista kaukaahaetuimmista ja menee pieleen tosiaan jo ulkonäkö-seikkoihin tartuttaessa. Tarzanin isällä esimerkiksi on aivan tummanruskeat hiukset kun taas Annan ja Elsan isän hiukset ovat punertavat.

  1. No niinpä, teorioiden keksijöillä mahtaa olla vähän liikaa vapaa-aikaa käytettävissä. Jostain syystä osa tuntuu vaan ottavan teoriat ihan tosissaan ja levittää niitä sitten eteenpäin täytenä totuutena.

   Jep, noilla kahdella isällä ei taida olla hirveästi muuta yhteistä ulkonäössä kuin pitkänmalliset kasvot ja jonkin sortin viikset. Mutta ehkä jonkun mielestä he ovat jo ihan sen vuoksi kaksoisolentoja.

 3. Jooh, jotkut faniteoriat menee kyllä reilusti yli, kuten tuo kun Pieni merenneito ja Tarzan yritetään yhdistää Frozeniin. Samalla logiikallahan myös Big Hero 6 voitaisin yhdistää Frozeniin, koska Hans, Olaf ja Arendellen kuningaslaiva vilahtavat kaikki San Fransokyossa! Naurettavaa, sanon ma.

  Sen sijaan teoria, että Annan ja Elsan äiti Idunn olisi Coronan kuningattaren sisko, saa minulta kyllä kannatuksen. Se on muuten vain mukava ajatus, että ehkä Annalla ja Elsalla on vanhempiensa kuoleman jälkeen vielä sukulaisia, jotka voisivat auttaa heitä jaksamaan puurtamisen valtakunnan kanssa (ja ajatus Tähkäpäästä ja Flynnistä jumissa Arendellissa keskellä lumimyrskyä on vain liian hauska ohitettavaksi!) Teoria ei muutenkaan yhdistele elokuvia liikaa eikä riko caanonia, joten tällaiset harmittomat ajatukset ovat ihan ookoo mielestäni.
  Toinen teoria, johon olen törmännyt ja josta pidän ajatuksena, on se että vanhempien laiva upposi Elsan aiheuttamaan myrskyyn. Elokuvassa näimme kuinka hän kykeni jäädyttämään koko valtakunnan muutamassa tunnissa, ellei minuuteissa, joten hänellä olisi varmasti voimia saada kokonainen meri myrskyämään. Ajatus tosin on vain niin kovin surullinen, mutta minussa on hieman masokistin virkaa…

  Hassuin teoria, jonka olen kuullut, on varmasti tuo Tarzanin yhdistäminen Frozeniin… Elokuvissa on meneillään aivan erilainen aikakausikin ja vanhemmat ottivat sitten todella pitkän reitin päästäkseen Coronaan jos laiva olisi uponnut Afrikan laitamilla…

  1. Jännää kyllä, ettei Frozenista Big Hero 6:sta ole mitään varsinaista teoriaa, vaikka BH6:ssa on noin monta viitettä Frozeniin. Tai mistä sen tietää vaikka sellainenkin olisi keksitty, mutta en vain ole itse kuullut siitä.

   On kyllä tosi kiva ajatus, että Annalla ja Elsalla olisi joku sukulaisten muodostama tukiverkko johon tukeutua. Luulisi Elsan oikeasti tarvitsevan jonkinlaista apua kuningattaren roolissa ja kuningaskunnan johtamisessa. En muistakaan aiemmin kuulleeni tuosta toisesta teoriasta. En ihan tiedä mitä ajattelen siitä, sillä toisaalta Elsan voimat ovat liittyneet lähinnä lumeen ja jäähän, mutta toisaalta hänellä on tosiaan melkoiset voimat ja Frozen feverissä nähtiin, että hän osaa tehdä vähän muutakin kuin lunta. Saa nähdä otetaanko mahdolliseen sukulaisuhteeseen tai mihinkään muuhun teorioihin yhtään kantaa Frozenin jatko-osassa.

 4. Hei sinä muistit sen toiveen! :D Lisäksi iso kiitos ja kumarrus blogini mainitsemisesta (olen ihan otettu)!

  Itse pidän kovasti erinäisten teorioiden kehittelemisestä. Mielikuvitukseni tykkää ahkeroida erityisen inspiroivien elokuvien parissa pitkään. Toisinaan mässäilen parhailla kohtauksilla tai venyttelen niitä eri suuntiin miettien ”mitä jos…?”. Siksi pidän myös faniteorioista (silloin kun ne ovat oikeasti hyviä) sillä ne kutkuttavat kivasti mielikuvitusta.

  En silti usko yhdenkään teorian ”todenpitävyyteen”, tai että niistä mitään olisi todella tarkoitettu elokuvien tekovaiheissa. Minusta juuri se tekee hommasta hauskaa – alkuperäisestä teoksesta voi nauttia täysin siemauksin juuri sellaisena kuin se on. Samalla teoriat usein saavat kuitenkin näkemään elokuvista ja hahmoista uusia puolia ja parhaimmassa tapauksessa rikastuttavat tarinaa.

  Hauskaa että kirjoitit aiheesta vaikka itse oletkin skeptinen teorioiden suhteen! :)

  1. Toki, pistän aina kaikki postaustoiveet muistiin, mutta välillä niiden toteuttamisessa menee vähän turhankin pitkään. Varsinkin tämän jutun kohdalla mietin pitkään sitä, kuulostanko liian ilonpilaajalta, mutta toivottavasti sellaista fiilistä ei tullut. Kivaa, että maininnasta oli iloa! Minusta on mukava antaa muille Disney-blogeille näkyvyyttä, sillä siitä saa aina itsekin vähän tsemppausta, kun huomaa jonkin toisen maininneen oman blogin jossain yhteydessä. :)

   Hmm.. Minäkin pidän toisinaan noista ”mitä jos…?” -ajatuksista, mutta en sitten tiedä mikä juuri noissa faniteorioissa mättää. Taidan yleensä omissa mietinnöissäni pysytellä vain yhden elokuvan sisällä ja koen ainakin jotkut teoriat ihan liian kaukaahaetuiksi. Mutta onneksi eri teorioiden ei tarvitse mitenkään antaa ”pilata” elokuvaelämystä, vaan ne saa helposti pidettyä poissa mielestä elokuvia katsoessa.

 5. Itse pidän faniteorioista! Vaikka jotkut teoriat ovat liian kaukaa haettuja, ja vainoharhaisia, kiinnostavat, hyvässä maussa kyhätyt teoriat ovat mieleeni ja niistä on kiva käydä kahvipöytäkeskusteluja. Yksi lemppari Disneyteoriani on se, että se kaupittelija Aladdinin alusta on itse Henki, ennen kuin joutui lamppuun. Ron Clements on vahvistanut teorian, sanoen että tämä oli heidän aikeensa alusta alkaen, ja myös siksi Robin Williams ääninäytteli kaupitteliaa(lähteen tälle voi löytää englanniksi googlettamalla).

  1. On faniteorioissa tietysti hyviäkin puolia ja on kiva, jos ne innostavat puhumaan Disney-elokuvista enemmän. :) Tuo Aladdin-teoria onkin tosi mielenkiintoinen! :)

 6. Anteeksi että kommentoin vanhaan tekstiin. Ovathan faniteoriat joskus mukavia ja viihdyttäviä, mutta aina niistä ei löydy logiikkaa. Pystynpä nimittäin kumoamaan faniteorian Tarzanin ja Frozenin yhteydestä, vaikka Frozenin ohjaaja vahvisti tämän teorian oikeaksi. Teoriaan liittyy eräs aikakausiin liittyvä virhe. Kirjoitin seuraavaa jo 08.01.2017…

  Kumoan koko faniteorian omalla teorialla. Tarzan tapahtuu joskus 1920- / 1930- luvulla kun taas Frozen ajoittuu myöhäiselle keskiajalle [lisäys: myönnän, tässä tein itse hätäisen virheen]. Elokuvat saattavat sijoittua täysin eri todellisuuksiinkin joista Tarzan on lähempänä omaamme. Ehkä Frozenin Anna on ennemmin korkeitaan joku Tarzanin kaukainen esi-isä jos jotain sukua nyt ollenkaan, onhan Briteillä nykyäänkin esi-isiä Norjassa (Huom, Tarzanin vanhemmat ovat elokvassa selvästi brittejä kuten myös Professori ja Jane Porter vaikka romaanin orginaali tarinassa Porterit tulivat Afrikkaan tutkimaan apinoita Yhdysvalloista).

  Mutta, mutta Arendelle on oikea norjassa sijaitseva kaupunki vaikkei vuonossa sijaitsevalla saarella olekkaan linnaa kuten Frozen elokuvassa. Ihmettelen vain sitä miksi Disneyn huurteinen seikkailu ei ole nostattanut pienen Norjalaiskaupungin turismia, sillä Tarzan sentään aikoinaan nosti lasten kiinnostusta Afrikasta ja gorilloista.

  Myöhäinen keskiaika oli vain veikkaus, sutten tuli vastaan että elokuvassa esintyy suklaakonvehteja ja puinen polkupyörä. Näin ollen Frozen voisi ajoittua 1840-luvulle [lisäys: tämä meni aika nappiin, lyhytelokuvassa ”Frozen – kuumetta” esiintyy roomalaisilla numeroilla vuosiluku 1840 – MDCCCXL]. Takaraja ajoitukselle on 1880-luvun alku jolloin norjalaisen Arendalin pikkukaupungin puukirkko puretti suuremman tiilikirkon tieltä (linnaa Arendalissa ei todellisuudessa ole koskaan ollut mutta kaupunkia on suojannut tykkipatteri aina 1600-luvulta toiseen maailmansotaan asti).

  Tarkistin paremmin myös Tarzanin. Apinain kuningas novelleissa ”Tarzan” os Clayton (britti) ja Jane Porter (amerikkalainen) kohtaavat ensikerran vuonna 1909 ja Tarzanin seikkailut jatkuvat aina 1930-luvulle asti. Näin myös pyritty Disneyn elokuvassa ja siihen perustuvassa tv-sarjassa.

  [Lisäys: Tearzanin legenda tv-sarjassa muumuassa mainitaan 1. maailmansota, ja siinä myös vierailevat Theodore Roosevelt ja itse Edgar Rice Burroughs]

  Olisi kiva kuulla joskus lisää ✌

 7. Frozenissa: Alussa Anna tulee ulos laulaen, pari hahmoa näyttivät tutuilta (kohtaus on nopea): Tähkäpää (Rapunzel) ja Eugene!
  Tähkäpää voi todella olla Annan ja Elsan serkku tai pikkuserkku. Oli miten oli: Frozen ja 2 lyhäriä (kuumetta, Olafin jouluinen seikkailu) ovat hulvattomia!
  Frozen kuumetta: kun kuumeinen Elsa nousee portaita, minulle tuli mieleen tämä: Mestarietsivä Basil Hiiressä oli kapakkalaulajatar hiiri. Elsan käytös muistutti tämän hiiren laulu esitystä! (Basil hiiri ja Robin Hood olivat minun suosikkejani lapsena).
  Omasta mielestäni Frozenit ovat todella monipuolisia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.