Hyvästit Disney-holville

Muistan lapsuudesta kuinka VHS-videoiden Disney-mainoksissa monien elokuvien kerrottiin olevan saatavilla vain rajoitetun ajan. En vielä tuolloin juuri osannut kiinnittää tuohon lausahdukseen sen enempää huomiota. Se oli vain yksi mainosten toistuvista fraaseista. Aloitettuani Disney-elokuvien keräilyn viitisen vuotta sitten, tuli nopeasti selväksi, että kaikki klassikot eivät ole saatavilla samaan aikaan. Elokuvia julkaistiin uudelleen noin seitsemän vuoden sykleissä ja aina jotkin elokuvat odottivat Disney-holvissa uutta julkaisuaan. Oli päätettävä odottaisiko jotain kokoelmasta puuttuvaa elokuvaa vielä pari vuotta vai ostaisiko sen kalliiseen hintaan nettihuutokaupasta.

Viimeisen vuoden aikana Disney-klassikoita on julkaistu uudelleen blu-rayllä ja DVD:llä niin kovaan tahtiin, että minä en ainakaan ole pysynyt vauhdissa mukana. Myymälöissä ja verkkokaupoissa on saanut bongata alkuvuoden aikana bongata Disney-klassikoiden keräilyyn kehottavia mainoksia ja esimerkiksi Citymarketeissa näyttäisi olevan joka viikko tarjouksessa uusi klassikko. Olen jo tovin ihmetellyt mistä oikein on kyse, joten kysäisin asiasta Suomen Disneyltä. Sain pian sähköpostitse vahvistuksen aavistuksiini: Suomessa julkaistaan kaikki 53 Disney-klassikkoa (Lumikista Big Hero 6:een) tämän vuoden aikana ja luovutaan sen myötä Disney-holvista. Julkaisunsa jälkeen klassikot ovat saatavilla toistaiseksi.

Disney holvi

Disney-holvin historiasta

Holvikäytännöstä luopuminen on melkoisen iso muutos, sillä se on tavallaan ollut käytössä Disneyllä jo vuodesta 1944. Toisen maailmansodan aikana studiolla oli taloudellisia vaikeuksia, kun Euroopan markkinat olivat sodan vuoksi käytännössä poissa pelistä eivätkä esimerkiksi Fantasia ja Pinocchio olleet menestyneet aivan toivotulla tavalla. Studiolla keksittiin pistää Lumikki ja seitsemän kääpiötä uudelle elokuvateatterikierrokselle. Olihan vuoden 1937 jälkeen ehtinyt joukko kasvaa lapsia, jotka eivät elokuvaa olleet vielä nähneet ja toki moni aikuinenkin oli varmasti kiinnostunut näkemään elokuvan uudestaan. Valmiin ja ennalta tunnetun elokuvan julkaisu oli tietysti myös huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin kokonaan uuden elokuvan tekeminen. Lumikin uusintakierroksesta alkoi perinne julkaista suosituimpia elokuvia uudelleen teattereissa noin 7-10 vuoden välein. Perinne jatkui myös kotivideojulkaisujen tullessa kuvioihin 1980-luvulla. Vuosituhannen vaihteessa DVD:t tulivat VHS-videoiden rinnalle ja ajan myötä suosituimpien klassikoiden julkaisuväli vakiintui noin seitsemäksi vuodeksi. Muita klassikoita taas on ollut saatavilla vähän vaihtelevammin.  Studion 13 suosituinta klassikkoa julkaistiin 2001 alkaneessa Platinum edition -sarjassa. PE-julkaisujen markkinointiin satsattiin ja niiden myötä elokuvien mukaan alettiin pistää myös enemmän lisämateriaaleja. Suomalaisissa julkaisuissa ei tosin aina ollut ihan kaikkia Yhdysvalloissa mukana olleita ekstroja.

Diamond edition -sarja alkoi Lumikin blu-ray-julkaisun myötä. Kuitenkin suurin piirtein sarjan puolivälin paikkeilla Euroopan ja Yhdysvaltojen julkaisusuunnitelmat alkoivat erota toisistaan. Syksyllä 2013 ilmestynyt Pieni Merenneito vaikuttaisi olevan viimeinen DE-julkaisu Suomessa. USAssa sen sijaan sarjassa julkaistaan 10.2. 101 dalmatialaista ja lokakuussa Aladdin. Molemmat elokuvat ovat olleet Suomessa myynnissä blu-ray-formaatissa jo hyvän tovin.

Tulevaisuudessa keräilijöiden tai muidenkaan Disney-klassikoista kiinnostuneiden ei siis tarvitse odotella puuttuvan elokuvan uutta julkaisua, sillä koko Euroopassa, Saksaa lukuun ottamatta, ollaan luopumassa Disney-holvista kokonaan. Yhdysvalloissa holvikäytännöstä sen sijaan pidetään vielä kiinni. Lisäksi suurin osa klassikoista julkaistaan niin DVD:llä kuin Blu-ray:lläkin. Ainostaan kahdeksan klassikkoa (Saludos Amigos, Kolme caballeroa, Iskelmäparaati, Pennitön ja suruton, Säveltuokio, The Adventures of Ichabod and Mr. Toad, Hiidenpata & Mestarietsivä Basil Hiiri) julkaistaan vain DVD:llä

Miksi holvista luovutaan?

DVD- ja Blu-ray-julkaisujen markkinat ovat viime vuosina olleet kovassa muutoksessa. Sen on saanut huomata käytännössä, kun kauppojen elokuvaosastot ovat pienentyneet ja toisaalta hintataso on laskenut. Suoratoistopalvelut sen sijaan ovat keränneet laajaa asiakaskuntaa. Enää jokaista kiinnostavaa elokuvaa ei tarvitse ostaa omaksi, vaan sen voi helposti katsoa haluamastaan kuukausi- tai kertamaksuihin perustuvasta video on demand -palvelusta. Lisäksi on toki laittomia vaihtoehtoja, mutta ei niistä sen enempää. Kun elokuvien katsomisesta on tehty näin helppoa, eivät kuluttajat enää jaksa odottaa vuosikaupalla haluamansa elokuvan ostamista. Moni klassikko myös löytyy VOD-palvelujen valikoimista, joten DVD- ja Blu-ray-julkaisujen saatavuutta haluttiin parantaa.

Mielenkiinnolla odotan miten Disney-holvista luopuminen vaikuttaa esimerkiksi aiempien julkaisujen hintatasoon Huuto.netissä tai muissa jälleenmyyntikanavissa. Aika näyttää myös sen, luovutaanko Yhdysvalloissakin holvista. Markkinat ovat toki siellä erilaiset kuin Euroopassa, mutta elokuvien panttaaminen holvissa ei oikein tunnut enää nykypäivänä toimivalta ratkaisulta.

Mitä mieltä olet holvikäytännöstä luopumisesta? Oliko mielestäsi jo korkea aika luopua siitä?

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, , ,

9 kommenttia artikkelissa “Hyvästit Disney-holville

 1. Oho! Tiesin kyllä että kaikki klassikot tullaan julkaisemaan uudelleen tänä vuonna, mutta enpä olisi arvannut että holvi lähtee lopullisesti… Toisaalta ymmärrän kyllä hyvin Disneyn päätöksen, sillä netflixit sun muut on varmasti laskeneet myyntiä. Ja onhan se kyllä kiva saada esim. Leijonakuningas vihdoin omaan hyllyyn :) Mutta silti jään vähän kaipaamaan holvia, mielestäni se teki keräilystäkin vähän motivoivampaa kun kaikkea ei voinut heti saada. Ostan kyllä jatkossakin mahdollisuuksien mukaan kirpparilta vanhempia julkaisuja halvemman hinnan, laajemman lisämateriaalin sekä kuvallisten levykkeiden takia.

  1. Olin itse jo aiemmin kuullut jotain huhuja holvin poistumisesta, mutta googlettelun avulla en löytänyt mitään kovin selkeää kantaa asiaan. Onneksi kysymällä selvisi tämäkin juttu. :)
   Holvi toi tosiaan keräilyyn vähän haastetta, mutta toisaalta juuri tuo vanhempien julkaisujen metsästys on ihan hyvä keino ”vaikeuttaa” keräilyä, jos niin haluaa. Ainakin itse olen onnistunut tekemään keräilystä itselleni (toisinaan jopa liian) hankalaa, kun olen halunnut hyllyyni pääasiassa slipcoverillisia julkaisuja. :D

 2. No jopas! Itsekin olen aika lailla tasan vuosi sitten rutissut tästä holvisysteemistä blogissani. Tavallaan ymmärrän tämän markkinointikikan: ikoniset klassikot saavat vähän ”kasvojenkohotusta” uudelle sukupolvelle. Eniten itseäni harmitti, että monet hyvät mutta aikoinaan vähän vähemmän menestyneet klassikot sysätään kokonaan sivuun siinä missä joistain julkaistaan ties kuinka monta juhlajulkaisua. Vaikka holvimeninki oli sinänsä aika syvältä keräilyn kannalta, niin mielestäni oli kyllä kivaa että uudelleenjulkaisuissa oli yleensä kannen ym. suunnitteluun panostettu. Jäinkin miettimään, että onko näissä tämän vuoden julkaisussa joku yhtenäistetty ulkoasu tms. Uusia kansitaiteita lienee turha odottaa :P

  No mutta joo, kaiketi tämä on muutos parempaan, ei tarvitse murehtia että ehtiikö klassikon x ostaa ajoissa.

  Mutta mitä ihmettä, miksi Basil Hiiri on joutunut tuonne ”ug-klassikkojen” joukkoon! Noiden toisen maailmansodan aikaiset lyhäreistä koostettujen filmien jääminen blu-ray -julkaisujen ulkopuolelle on kieltämättä ymmärrettävää, samoin kun Hiidenpadankin niputtaminen samaan joukkoon. Vaikka Basil ei nyt Disneyn suosituimpiin klassikoihin kuulukaan, niin en tiennyt sen olevan noin epäsuosittu… :D Lienevätkö nykyajan Cumberbatch-sherlockit sun muut vieneet Basilin parrasvalon

  1. Pakko kertoa, että näin viime yönä unta siitä että tämä postaus oli aprillipila :D Olin tosi kiukkuinen asiasta herätessäni ja sitten tajusin, että eihän aprillipäivä ole vielä viikkoihin.

  2. Kappas vaan, enpäs yhtään muistanutkaan kirjoitustasi, vaikka olenkin tainnut sen silloin lukea. Great minds think alike tai jotain. :D Pidän holvista luopumista hyvänä asiana, mutta toivottavasti se ei tosiaan tarkoita sitä, että uusista lisämateriaaleista tai kansikuvista pitää sen myötä kokonaan luopua. Luulisi, että myyntiä halutaan vielä joskus boostata vaikka joillain erikoisjulkaisuilla. En usko, että tämän vuoden julkaisuille tulee mitään yhtenäistä ulkonäköä, ainakin kaupassa näkemäni klassikot ovat myynnissä vanhoilla kansikuvilla. Vähän käy kateeksi brittien saamat hienot klassikkoslipcoverit.

   En kyllä tiedä miksi Basil Hiiri on päätynyt tuonne unohdettujen klassikoiden joukkoon. Ehkä sen blu-ray-versiolle ei vain ole ollut juuri kysyntää. Täytyy kyllä myöntää, että Basil on jäänyt minulle vieraaksi klassikoksi. En ole tullut hankkineeksi sitä, kun olen odotellut sen blu-raytä about vuodesta 2011. On varmaan paras jo luovuttaa ja hankkia viimein se DVD:llä. :P

   Hahaha, aika imartelevaa kuulla, että juttuni pääsevät uniisi! :DD

 3. Tämä uutinen tuli aivan puun takaa mutta on erittäin tervetullut uudistus! Omasta mielestäni on epäreilua uusia keräilijöitä kohtaan että heitä ’huijattiin’ sijoittamaan valtavia summia haluttuihin klassikkoihin ahneiden nettimyyjien toimesta.

  Itseltäni puuttuvat enää nuo postauksessa mainitut klassikot, joille BD -versiota ei vielä löydä. Toivon ettei niitä tarvitse kuitenkaan kovin kauaa odottaa! Saisi vihdoin keskittyä muihin keräilykohteisiin :) Tokihan ne voi ostaa myös englanninkielisinä versioina jos alkaa pahalta näyttää.

  Toivotaan että holvin sulkeminen tuo tullessaan mukavia uudistuksia kuten vaikkapa klassikoiden keräilyversioita.

  1. Varsinkin Huuto.netissä joidenkin klassikoiden hinnat ovat olleet välillä ihan älyttömiä, toivottavasti tilanne muuttuu vielä. Vaikka toisaalta ei se ole tyhmä, joka pyytää…

   Sinullahan onkin sitten klasikoiden keräily tosi hyvällä mallilla! Minulla riittää keräiltävää vielä pidemmäksi aikaa, kun tahtini on ollut aika verkkainen. Klassikoiden keräilyversiot olisivat kyllä minunkin mieleeni! :)

 4. Blu-ray-kokoelman keräilijälle aiheuttaa melkoista epätoivoa, että osaa leffoista ei olla julkaisemassa formaatille. Yleensä en Blu-ray-levyjä keräile, mutta Disneyn tapauksessa oli pakko tehdä poikkeus, kun huomasin Cinderellan ja Pinocchion uskomattoman hyvän kuvanlaadun!

  37 klassikkoa ja hankittu. Ajattelin lopettaa numeroon 52 eli Frozeniin, sillä se on jotenkin, noh, sopiva paikka lopettaa.

  Mutta voihan itku, jos ei koskaan saa kokoelmaa täydelliseksi puuttuvilla leffoilla…

  1. Vanhatkin animaatioklassikot näyttävät tosiaan kivan tarkoilta ja kirkkailta blu-rayltä katsottuna. Toivottavasti nuo muutamat klassikot julkaistaan vielä jossain vaiheessa blu-rayllä, niin saat mahdollisuuden saada kokoelmasi valmiiksi. :) Ainakin itse sain sellaisen käsityksen, että ne julkaistaan HD-muodossa joskus hamassa tulevaisuudessa, ei vaan kuitenkaan vielä tämän vuoden aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.