Disney aikoo ostaa 21st Century Foxin elokuva- ja televisiotoiminnan

Viime viikolla saatiin kuulla iso uutinen, kun The Walt Disney Company kertoi luvanneensa ostaa osia suuresta kilpailijastaan, mediayhtiö 21st Century Foxista. Samalla kun tulevasta kaupasta kerrottiin, ilmoitti Disneyn toimitusjohtaja Bob Iger aikovansa jatkaa nykyisessä tehtävässään aiemmin ilmoitettua pidempään eli vuoden 2021 loppuun saakka.

Mistä yrityskaupassa on kyse?

Disney eli The Walt Disney Company on tehnyt 2000-luvulla useita isoja yritysostoja. Vuonna 2006 se osti Pixar Animation Stusiosin, 2009 Marvel Entertainmentin ja 2012 Lucasfilmin. Tiedot Disneyn ja Foxin yhdistymisneuvotteluista tulivat julkisuuteen marraskuun alussa, kun Yhdysvaltalainen CNBC-kanava raportoi niistä. Paria viikkoa myöhemmin kerrottiin, että myös viihde-elektroniikkavalmistaja Sony, tietoliikenneyhtiö Verizon Communications ja kaapeli-tv-yhtiö Comcast käyvät neuvotteluja Foxin ostamisesta. Comcast ilmoitti viime viikon alussa, että se vetäytyy ostoaikaistaan. Muut ostajaehdokkaat olivat ilmeisesti lopettaneet neuvottelut jo aiemmin.

Kauppahinnan on kerrottu olevan 52,4 miljardia dollaria. Lisäksi Disney on aikeissa kuitata Foxin velkoja noin 13,7 miljardin dollarin edestä. Yhteensä summa on siis noin 55 miljardia euroa. Kauppasumma ei kuitenkaan makseta rahalla, vaan The Walt Disney Companyn osakkeina. Kauppasumma kuulostaa todella isolta ja sitä se totisesti onkin — kauppa on yli kolme kertaa suurempi kuin Pixarin, Marvelin ja Lucasfilmin ostohinnat yhteensä. Kauppojen myötä 21st Century Foxin nykyisistä omistajista eli Murdochin suvusta tulee Disneyn suurimpia osakkeenomistajia.

Sekä The Walt Disney Companyn että 21st Century Foxin hallitukset ovat hyväksyneet kaupan. Mutta ennen kuin kauppa voidaan lopullisesti toteuttaa, ainakin Yhdysvaltojen kilpailuviranomaisten on vielä annettava sille oma hyväksyntänsä.

Mitä kauppaan kuuluu?

Kauppaan on kerrottu kuuluvan 21st Century Fox elokuva- ja televisiotoiminta, FX- & National Geographic -kanavat, useita paikallisia urheilukanavia sekä osuudet esimerkiksi suoratoistopalvelu Hulusta ja eurooppalaisesta maksutelevisioyhtiö Sky:sta. Disney ei siis osta kaikkia osia nykyisestä Foxista, vaan esimerkiksi uutiskanava Fox News Channel jää Murdochien haltuun.

Fanin näkökulmasta kaikkein eniten kiinnostaa tietysti se, mitä elokuvia tai sarjoja kauppaan tarkalleen ottaen kuuluu. Foxin menestyselokuviin kuuluu muun muassa vuonna 2009 ilmestynyt Avatar, jonka maailmasta inspiroitunut alue, Pandora – The World of Avatar aukesi Walt Disney Worldissa viime toukokuussa. Lisäksi Fox omistaa elokuvaoikeudet esimerkiksi Marvelin Fantastic Four, X-Men ja Deadpool -hahmoihin. Fox tuottaa myös suosittuja monia sarjoja kuten New Girl, Moderni perhe ja Simpsonit.

Mitä vaikutuksia kaupalla on?

Tässä vaiheessa kaupan vaikutuksia voi vasta spekuloida ja vie varmasti vähintään vuoden tai pari, että kaupan kaikki vaikutukset alkavat näkyä, mutta muutoksia on varmasti tulossa. Fox ei varmaankaan pysy sellaisena kuin se on aiemmin tunnettu, sillä esimerkiksi FX-kanavan ohjelmistoon kuuluu sellaisia ohjelmia, kuten American Horror Story, jotka eivät välttämättä ihan ongelmitta istu Disneyn brändiin.

Yhdysvalloissa ja Japanissa toimivan suoratoistopalvelu Hulun uskotaan olevan avainasemassa kaupassa. Disney omisti ennestään 30 % Hulusta ja kaupan myötä omistusosuus nousee 60 prosenttiin. Disneyhän on paraikaa perustamassa oma suoratoistopalveluaan, joten Hulua aiotaan varmasti jollain tapaa hyödyntää sen toiminnan aloittamisessa.

En ole itse ainakaan näin ensialkuun mitenkään erityisen innostunut tästä kaupasta. Minulle Disney ja Fox kuvastavat melko erilaisia media-alan yhtiöitä eikä ainakaan oma käsitykseni Foxista ole mitenkään erityisen aurinkoinen. On ihan kivaa, että esimerkiksi X-Menin elokuvaoikeudet saadaan nyt takaisin Marvelille, mutta muuten en tosiaan hihku riemusta. Minun on hankala kuvitella tilannetta, jossa Disney omistaisi Simpsonit. Disneyn ja Simpsonien huumori ovat minusta vain niin erityyppisiä, joten suhtaudun hyvin skeptisesti näiden eri tyylien yhteensovittamiseen.

Murdochien sukukaan ei ole mikään maailman puhtoisin. Suvun omistukseen kuului aiemmin brittiläinen News of the World juorulehti. Lehti lakkautettiin vuonna 2011, kun selvisi, että lehden toimittajat olivat salakuunnelleet poliitikkojen, urheilijoiden ja julkkisten puhelimia ja kirjoittaneet juttuja äänitteiden pohjalta. Ehkä joka suvulla on omat pienet tai suuremmat skandaalinsa, mutta en lainkaan ilahtunut tiedosta, että suku tulee pian omistamaan noin viisi prosenttia The Walt Disney Companyn osakkeista. Lisäksi amerikkalaislehtien jutuissa on spekuloitu sitä, tuleeko Foxin nykyinen toimitusjohtaja James Murdoch vielä saamaan ison tittelin Disneyllä tai voisiko hänestä tulla aikanaan jopa Bob Igerin seuraaja.

Millaisia ajatuksia uutinen Disneyn aikeista ostaa Fox sinussa herätti? Oletko skeptinen vai näetkö kaupassa hyviäkin puolia?

Lähteet: The Hollywood Reporter

| Kategoriassa Yleinen | Avainsanat:

4 kommenttia artikkelissa “Disney aikoo ostaa 21st Century Foxin elokuva- ja televisiotoiminnan

  1. Hmm, en tiedä mitä ajatella vielä näistä kaupoista Foxin kanssa. Ylipäätään olen seurannut mielenkiinnolla Disneyn ostoja. Mm. Star Warsit olivat hyvä tapa saada rahaa (oheistuotteet ja elokuvat), mutta Star wars jotenkin sopii paremmin konseptiin kun esim. Simpsonit (joista en henk.kohtaisesti edes pidä). On minusta Disneyllä ollut aina sarjoja ja tuotantoja, joista en itse välitä (mm. Hannah montana ja kumppanit), sillä animaatiot ovat se juttu mistä pidän (tosin laadukkaita kilpailijoita ei ole kovin paljoa). Seuraan siis edelleen tilannetta ja yritän muodostaa paremmin mielipidettäni Disneystä yrityksenä. Tähän asti olen yrittänyt olla ajattelematta heidän ”vikojaan”, joita suurissa yrityksessä aina on, ja keskittyä elokuviin. Mutta siltikin on hankala sulkea pois kaikki epäeettiset tekijät jos ymmärrät mitä tarkoitan? Olen myös yleisesti ottaen aika vastuullinen kuluttaja, joten yritän unohtaa periaatteni kun ostan esimerkiksi Disney storen tavaraa. En yhtään tiedä onko tuotteet kestävän kehityksen tai eettisten periaatteideni mukaisia (luultavasti ei). Tämä siis vain sivuhuomautuksena, mutta tuli mieleen tästä aiheesta.

    1. Fox-kauppa on kyllä aika konstikas juttu. Muistelisin, että Marvelin ja Lucasfilmin hankinta tuntui minusta aluksi vähän oudolta ajatukselta, mutta nythän ne tuntuvat jo ihan osalta Disneyä. Mutta Fox tuntuu erilaiselta, koska se on niin paljon isompi ja laajempi kuin vaikkapa Marvel. Ja Foxilla on niin paljon sellaistakin tuotantoa, joka ei vaan sovi minusta Disneyn tyyliin. Jään kyllä ihmettelemään, mitä Disney tekee vaikka juuri Simpsoneille. En itsekään välitä sarjasta, mutta uskoisin, että sillä on omat faninsa, jotka varmaan nousevat barrikadeille, jos Disney päättääkin lopettaa Simpsoneiden teon tai muokkaa siitä vaikkapa perheystävälisemmän.

      Ymmärrän mitä tarkoitat. Disney ei ainakaan mitenkään mainosta sitä, että se tekisi tuotteensa vaikka kestävää kehitystä ajatellen. Ehkä heidän ei tarvitse tehdä, koska ostajia riittää siitä huolimatta. Onneksi Disneyllä on tapana sentään lahjoittaa toisinaan isoja summia hyväntekeväisyyteen.

  2. Se on hyvä asia, että he lahjoitavat ja ovat mukana tukemassa esim. Lapsiperheitä :) Itse saan myös paljon iloa elokuvien kautta ja uskon monen muunkin saavan. Tein juuri opinnoissa tehtävää mediakasvatuksesta lasten parissa ja tutkimuksissa oltiin huomattu mm. Lastensarjojen aninaatio elokuvien lisäävän yhteisöllisyyttä ja ehkäisevän lastennsyrjäytymistä. Mm. Frozen oli mainittu useaan kertaan ilmiönä, joka on vaikittanut lapsiin posotiivisesti (mm. Leikit, yhteisölliset kokemukset kuten synttärit ja vanhempien /sisarusten kanssa vietetty aika). Eli uskon, että plussan puolella ollaan kun katsoo laajoja vaikutuksia :) Itsellenikin Disney leffat on aina ollut tärkeitä ja toivon, että tulevaisuudessa myös lapsille tehdään laadukkaita ja opettavaisia elokuvia :) Kauhituttaa välillä varsinkin nämä nyky tv-sarjat, joista esim. Ninjago on lievästi sanottuna epäilyttävä ajatusmaailmaltaan aikuisen näkökulmasta katsottuna :D apua, anteeksi lähtee aina kommentit rönsyilemään! Täytyy katsoa mitä simpsoneille ja muille tapahtuu tulevaisuudessa ja lisätäänkö esim. Anastasia prinsessoihin hih :)

    1. Ei haittaa yhtään, vaikka vähän rönsyilisitkin. :) Enpä olisi arvannut, että Frozenilla tai muilla animaatioilla voi olla tuollasia vaikutuksia. Mutta onhan se totta, että kun joukko lapsia tuntee vaikkapa juuri Frozenin tapahtumat ja hahmot, voi helposti keksiä jotain leikkejä niiden pohjalta. :) En ole itse tullut koskaan katsoneeksi Lego Ninjagoa, mutta aika monenlaista roska-animaatiotakin lapsille tehdään nykyään. Mutta onneksi Disney-animaatioiden laatuun voi luottaa. Minusta olisi aika kauhistuttavaa, jos Anastasiasta tulisi Disney-prinsessa. Haluaisin ainakin itse pitää Foxin ja Disneyn animaatiot ihan erillään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.