Disney osti Foxin – Mitä uutta luvassa?

Vajaa puolitoista vuotta sitten, loppuvuodesta 2017 kerrottiin ensi kertaa julkisuuteen Disneyn aikeista ostaa mediayhtiö 21st Century Foxin elokuva- ja televisiotoiminta. Siitä lähtien eri tiedotusvälineistä on saanut lukea kaupan eri käänteistä, kuten kaapeli-tv-yhtiö Comcastin ja Disneyn tarjouskilvasta ja kauppahinnan kohoamisesta huimaan 71,3 miljardiin dollariin sekä siitä, millaisia vaatimuksia eri maiden kilpailuviranomaiset asettivat kaupalle. Lopulta 20. maaliskuuta 2019 kaupat saatiin virallisesti lyötyä lukkoon ja monet 21st Century Foxin aiemmin omistamat studiot siirtyivät The Walt Disney Companyn haltuun.

Ainakin minulle Fox-kauppa konkretisoitui tällä viikolla ensimmäistä kertaa, kun Disney julkaisi muutama päivä sitten tulevien vuosien elokuvalistauksensa. Listalla oli nyt ensi kertaa mukana elokuvia, jotka Foxin studiot ovat tuottaneet. Toinen konkreettinen merkki muutoksesta oli se, kun Walt Disney Studiosin Instagram-tilillä mainostettiin kesäkuussa julkaistavaa X-Men: Dark Phoenix -elokuvaa.

IIPElokuvalistauksen julkaisu tuntui jotenkin yllättävältä, sillä olin ajatellut, että Disney panttaa listaa vielä muutaman kuukauden ja uudet elokuvat julkistetaan vasta elokuun lopulla pidettävässä D23 Expossa. Toisaalta eihän tuossa listassa ollut ihan hirveästi uutta tietoa ainakaan Disneyn omien elokuvien osalta. Tämän vuoden elokuvat ja niiden ensi-illat ovat olleet tiedossa jo pidempään. Ja se, että kerrotaan, että esimerkiksi 19.6.2020 ilmestyy toistaiseksi nimetön Pixar-elokuva, ei vielä hirveästi paljasta mitään.

Foxin elokuvastudioiden suunnitelmiin en ole aiemmin tutustunut sen enempää, joten minulla ei ole niiden osalta oikein käsitystä siitä, oliko listalla hirveästi mitään uutta. Suurin uutinen ymmärtääkseni kuitenkin se, että Disney aikoo julkaista neljä uutta Avatar-elokuvaa. Tämä uutinen ei kuitenkaan lopulta tainnut olla kovin suuri yllätys, sillä vuonna 2009 ilmestynyt Avatar on ainakin vielä tällä hetkellä eniten lipputuloja maailmanlaajuisesti kerännyt elokuva – tosin veikkaan Avengers: Endgamen menevän vielä sen ohi. Lisäksi Walt Disney Worldissa sijaitseva Pandora – The World of Avatar on ymmärtääkseni hyvin suosittu, joten elokuvan maailma näyttää edelleen kiinnostavan.

Fox-kaupan myötä tuntuu, että olen bloggaajana vähän uuden tilanteen edessä. Aloitin blogin kirjoittamisen sen jälkeen, kun edelliset isommat yrityskaupat eli Marvel Studiosin ja Lucasfilmin hankinta olivat jo toteutuneet. Uusia Marvel ja Star War -elokuvia on jo ehtinyt ilmestyä useampia, joten nuo studiot tuntuvat minusta jo pitkään olleen osa nyky-Disneyä.

Fox taas tuntuu vähän vaikeammalta tapaukselta, enkä vielä oikein osaa ajatella, että esimerkiksi Simpsonit ovat nyt osa Disneyä. Tai ehkä tilanne tuntuu vaikealta siksi, etten itse henkilökohtaisesti hirveästi välitä monista Fox-studioiden tuotoksista. Esimerkiksi Simpsoneita en enää halua katsoa ollenkaan (joskus nuorempana katsoin sarjaa ihan liikaa) ja Avatar-elokuvan katsomisen jätin aikanaan kesken, kun se vaikutti niin tylsältä.

X-Men-elokuvista taas olen tykännyt, mutta niiden tulevaisuus Disneyn omistuksessa lienee vielä aika avoin. Esimerkiksi aiemmin mainittu X-Men: Dark Phoenix ei tule olemaan osa Marvel Cinematic Universea. On hienoa, että Marvel Studios on nyt saanut itselleen X-Menien elokuvaoikeudet, mutta jää nähtäväksi saadaanko aiempien elokuvien tapahtumat osaksi MCU:a vai aloitetaanko elokuvasarja ehkä alusta Disneyn omistuksessa.

Tällaisia ajatuksia Fox-kauppa herätti tällä hetkellä. En ole vielä oikein päättänyt, millä tavalla otan jatkossa Fox-studioiden elokuvat mukaan blogiin. Ehkäpä päätän tapauskohtaisesti, mitkä elokuvat tai sarjat sopivat blogijuttujen aiheeksi. Onko teillä lukijoilla mitään toiveita siitä, mistä haluaisitte tai mistä ette ainakaan haluaisi lukea?

Lähde: The Walt Disney Company

| Kategoriassa Yleinen

2 kommenttia artikkelissa “Disney osti Foxin – Mitä uutta luvassa?

  1. Kieltämättä rajanveto menee vaikeaksi ja seurattavaa Disney-fanilla taatusti riittää enemmän kuin tarpeeksi. Ehkäpä sitä voisi helpottaa rajaamalla mahdollisesti Disneyn sisälle syntyviä pienempiä tiimejä mukaan tai pois. Näin maallikon näkökulmasta voisi olla vaikeaa johtaa yhtä suurta tekijöiden massaa ja onhan esimerkiksi Pixar pidetty omana yksikkönään alusta asti. Näin saadaan samalla pidettyä kunkin tiimin omaleimainen kosketus selkeästi erillään.

    Tuosta listasta ei löytynyt oikein muita kiinnostavia teoksia Disneyn klassikoiden ja life action -sovitusten lisäksi kuin tuo Foxilta siirtyvä Nimona. Blu Sky oli kyseisestä sarjakuvasta tekemässä animaatiosovitusta ja hieman pelkäsin sen tulevaisuutta, mutta kiva huomata, että sitä ollaan pitämässä hengissä. Ehkäpä voisi tsekata, että olisiko se sopiva blogiisi.

    1. Ihan totta, saa nähdä miten sitä pysyy kärryillä kaikista uutisista, kun nytkin meinaa tehdä vähän tiukkaa. Tällä hetkellä tuntuu ehkä luontevimmalta jättää ainakin Foxin live action -elokuvat blogin ulkopuolelle, sillä en ole muutenkaan kirjoittanut kaikista Disneyn näytellyistä elokuvista, vaan vain niistä, jotka ovat olleet Star Wars -sarjaa, Marvel-tuotantoja tai satuihin liittyviä tai fantasiaa.

      En ollut aiemmin kiinnittänytkään tuohon Nimonaan mitään huomiota, kun nimi ei ollut tuttu eikä sanonut minulle yhtään mitään. Mutta projekti vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Ehkäpä siitä voisi kirjoittaakin, kunhan elokuvasta saadaan lisätietoja. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.