Disney-ostoksia ja ajatuksia kuluttamisesta

Minun ei olekaan tullut tänä vuonna juuri esiteltyä mitään Disney-ostoksia. Tammikuussa esittelin syksyllä Disneyland Parisissa tehdyt ostokset, mutta tämän vuoden puolella tekemiäni ostoksia en ole esitellyt lainkaan. Syy siihen on aika simppeli – en nimittäin ole tänä vuonna hirveästi ostanut mitään Disney-tuotteita, vaan olen ollut aika tarkka ostosten suhteen. Muutaman uuden jutun olen kuitenkin ostanut, joten esitelläänpä ne ja palataan sitten vielä ostostapoihini.

Matkalaukkutarrat

Aloitetaan ostoksesta, josta olen ehkä kaikkein eniten innoissani, nimittäin matkalaukkutarroista! Kävimme touko–kesäkuun vaihteessa matkalla Singaporessa ja sieltä sattui löytymään tällaisia aivan ihania Disney-matkalaukkutarroja. Erilaisia kuvavaihtoehtoja oli melkoisesti, mutta minun makuuni olivat eniten Tuhkimon linna ja lumottu ruusu sekä Aristokatit-teemainen Pariisi-tarra ja Lilo & Stitch -teemainen Havaiji-tarra.

Ville on ostanut omaan matkalaukkunsa koristeeksi muutamalta viimeisimmältä yhteiseltä matkalta tarran, mutta en itse ole aiemmin löytänyt omaan makuuni sopivia tarroja. Nämä Disney-teemaiset tarrat tuntuivat ihan täydellisiltä omaan laukkuuni, jota jo entuudestaan koristi viime vuonna ostamani Tokyo Disneyland -tarra. Tuo Aristokatit-tarra tuntui sopivalta, sillä Pariisi oli meidän ensimmäinen yhteinen matkakohteemme ja Havaijia taas olemme suunnitelleet häämatkakohteeksi.

Jos joku muu sattuu olemaan matkalla Singaporeen, niin nämä tarrat löytyivät Bugis Junction -nimisestä ostoskeskuksesta. Vasemmanpuoleiset ovat Simply Zakka -kaupasta ja oikeanpuoleiset Simply Toys & Toy Outpost -kaupasta. Kuten kuvista näkyy, tarrojen kappalehinta oli 6,90 Singaporen dollaria eli on noin 4,60 euroa. On ehkä vähän hassua maksaa liki 20 euroa neljästä tarrasta, mutta nämä jos mitkä tuovat kyllä minulle iloa!

Simppelillä Google-haulla ”Disney Travel Sticker” näyttäisi löytyvän ainakin kuvia muista tämän sarjan tarroista. Vaikuttaisi, että tarroja on alun perin myyty vain Japanissa, mutta ehkäpä eBaysta tai jostain verkkokaupasta voisi olla näitä myynnissä.

Q Posket Prinsessa Ruusunen -figuuri

Singaporen Simply Zakka -kaupasta löytyi myös tämän vuoden söpöin ostos: Q Posket -sarjan Prinsessa Ruusunen -figuuri. Tämä figuuri ei ollut ostoslistallani, vaan oli enemmänkin heräteostos. Olin toki aiemmin Instagramissa ihaillut näitä Q Posket -figuureja ja Japanissa katsellut niitä kourapeleissä, mutta päädyin ostamaan itselleni yhden figuurin vasta, kun näin niitä ihan kaupan hyllyllä.

Arvoin tämän Auroran ja turkoosimekkoisen Arielin välillä, mutta päädyin lopulta Instagram-seuraajien avulla tähän suloiseen Auroraan.

Figuuri on alustan kanssa mitattuna noin 15 cm korkea. Paketissa hahmo oli muutamassa osassa, mutta osat sai helposti kiinnitettyä tukevan oloisesti kiinni toisiinsa. Figuuri on minusta oikein laadukkaan oloinen ja pidän siitä, että yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota. Figuuri maksoi 29,90 Singaporen dollaria eli hitusen alle 20 euroa. Näin Auroran ostettuani Q Posketeja myynnissä muissa kaupoissa (ainakin TOKYU HANDS Orchardissa) muutaman dollarin halvemmalla, mutta tätä ”arkimekkoista” Auroraa en nähnyt muualla, joten hieman kalliimpi hinta ei onneksi jäänyt vaivaamaan.

Mikki Hiiri -silikonimuotti

Satuin löytämään Singaporesta BHG-tavaratalosta myös Mikki Hiiren mallisen silikonimuotin. Tykkään ruoanlaitosta ja kaikki ruoka maistuu paremmalta Mikki Hiiren muotoisena, joten Testasimmekin muottia tänä aamuna lättyjen paistamiseen ja muotti toimi tosi hyvin. Lättyjen lisäksi muottia voisi käyttää ainakin kananmunien paistoon. Muotilla oli hintaa 7,90 dollaria eli noin 5,25 euroa.

Uudet kirjat

Tilasin toukokuun puolella Adlibriksestä pari uutta Disney-kirjaa vähän kuin myöhäisenä synttärilahjana itselleni. Minulla on ostoslistalla useampi kiinnostava Disney-kirja ja oli tosi vaikea valita mitkä pari oikein tilaisin. Päädyin lopulta The Art of Ralph Breaks the Internet -taidekirjaan ja Walt Disney Imagineering -opukseen.

The Art of Ralph Breaks the Internet on ihan samanlainen taidekirja, kuin muut blogissa esittelemäni Chronicle Booksin The art of -taidekirjat. Odotan juuri, että aiemmin ennakkotilaamani Räyhä-Ralf valloittaa Internetin -blu-ray saapuisi, jotta voisin lueskella kirjaa elokuvan katsomisen lomassa.

Toinen tilaamani kirja taas kertoo Disney-puistojen suunnittelusta imagineerien eli puistoja suunnittelevien luovien insinöörien näkökulmasta. Tämä vuonna 2010 ilmestynyt kirja on itse asiassa jatkoa vuonna 1996 ilmestyneelle toiselle Walt Disney Imagineering -kirjalle, mutta ajattelin, että voin ihan hyvin aloittaa kirjojen lukemisen tästä jatko-osasta, kun se vaikutti olevan helpommin saatavilla. Esittelen molemmat kirjat tarkemmin, kun olen ehtinyt lukea ne.

Kirjoja tilatessa minulla oli Adlibrikseen 10 % alennuskoodi, joten taidekirja maksoi 31 euroa ja Imagineering-kirja 44,60 euroa.

Disney’s Newport Bay Club -pinssi

Olisin halunnut ostaa tämän Disney’s Newport Bay Hotelin pinssin viime syksynä, kun olimme Pariisin Disneylandissa ja yövyimme kyseisessä hotellissa, mutta reissun aikaan nämä pinssit olivat loppu kaikista kaupoista, joista koitin niitä etsiä. Onneksi Unelmoin-kanavalle Disney-videoita tekevä Susanna osti ystävällisesti pinssin minulle viimeisimmältä Disneyland-matkaltaan. Susannan Annual pass -alennuksen kanssa pinssi maksoi 9 euroa.

Pixar-kangaskassi

Viimeisenä esittelyyn pääsee edellisen reissumme matkamuisto; Buzz Lightyearin luonnoskuvalla varustettu kangaskassi. Ostin kangaskassin maaliskuussa Prahasta, kun kävimme katsomassa kaupungissa olleen Pixar – 30 Years of Animation -näyttelyn. Pidän aina kangaskassia mukana repussa tai käsilaukussa, joten tämä kassi oli paitsi tyylikäs, myös käytännöllinen matkamuisto.

Ainoa huono puoli kassissa on se, että se on väriltään kirkkaan valkoinen. Pelkään nimittäin hieman, että se vielä likaantuu kovasti käytössä. Monet muut kangaskassini ovat väriltään luonnonvalkoisia ja siten vähän armollisempia pikkulian suhteen. Onneksi kassin voi aina heittää pyykkikoneeseen, jos siihen tulee joku isompi tahra. Kassi maksoi noin 5,60 euroa.


Tällaisia hieman sekalaisia Disney-ostoksia olen tosiaan tänä vuonna tehnyt. Tässä viiden ja puolen kuukauden aikana olen käyttänyt Disney-tuotteisiin yhteensä hieman suurin piirtein 130 euroa. Lisäksi ennakkotilasin jokunen kuukausi sitten Räyhä-Ralfin jatko-osan ja Captain Marvelin blu-rayna, mutta koska ne eivät ole vielä saapuneet, en laskenut niitä tähän mukaan.

Omasta mielestäni olen onnistunut tänä vuonna olemaan hyvin maltillinen ostoksissani. 130 euroa on toki iso raha, mutta se on vähemmän kuin olen aiempina vuosina käyttänyt. Olen myös ainakin vielä toistaiseksi ihan tyytyväinen näihin muutamiin ostoksiini. Täytyy ihan rehellisesti myöntää, että aiempina vuosina olen tehnyt joitakin ostoksia, joihin en enää ole niin tyytyväinen. Ehkäpä olisi aika laittaa pieni blogikirppis pystyyn.

Halusin kirjoittaa vähän kirjoittaa auki ostoskäyttäytymistäni, sillä se on muuttunut jonkin verran viimeisen vuoden aikana. Jossain vaiheessa viime vuotta työpaikallani oli eräänlainen ilmastohaaste, jonka yhteydessä kehotettiin muun muassa kulkemaan töihin julkisilla tai pyörällä, tuomaan omat eväät tai pitämään ostoslakkoa. Päädyin silloin testaamaan ostoslakkoa ja olin reilun kuukauden ajan ostamatta mitään ylimääräistä.

Tuon kokeilun jälkeen olen ryhtynyt harkitsemaan kaikkia ostoksiani aiempaa tarkemmin. Jo entuudestaan olen KonMari-tyyliin käynyt omistamiani tavaroita läpi ja miettinyt, tuovatko ne iloa. Olen myös tämän vuoden puolella tutustunut zero waste -ajatteluun ja koittanut ottaa siitä jotain oppeja osaksi omaa elämääni. Niinpä koitan nykyään aina ennen ostoksen tekemistä muistaa miettiä, tuoko esine minulle varmasti iloa ja eihän siitä aiheudu turhaa roskaa. Esimerkiksi tuliaiskeksit jäivät Singaporessa ostamatta, kun pakkauksen mukaan keksit olivat yksittäispakattuja. Mitä tuhlausta!

Ilmastonmuutoksesta uutisointi on toki myös ostoskäyttäytymiseni muuttumisen taustalla. Vaikka uskon ja toivon, ettei peli ole vielä menetetty, ei uutisista voi välillä olla saamatta jonkintasoista ilmastoahdistusta. On tietysti ehkä vähän hassua puhua ilmastoahdistuksesta tai murehtia keksipakkauksia, kun on juuri käynyt lentäen Singaporessa lomamatkalla. Matkailu on tällä hetkellä suurin kompastuskiveni, jos hiilijalanjälkeä miettii.

En siis tosiaankaan ole mikään pyhimys ja minulla on vielä mietittävää ja on asioita, joita voisin muuttaa, jotta oma käytökseni olisi ympäristöystävällisempää ja hiilijalanjälkeni pienempi. Uskoakseni olen kuitenkin ottanut muutamia askeleita oikeaan suuntaan ja ainakin omassa lähipiirissäni muutkin ovat alkaneet miettiä ilmastoasioita tarkemmin. Koin, että aihe on niin tärkeä, että siitä voisi alkaa puhua hieman täällä bloginkin puolella.

Onko sinun ostoskäytöksesi muuttunut viime aikoina tai oletko miettinyt fanittamisen ympäristöpuolta?

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

4 kommenttia artikkelissa “Disney-ostoksia ja ajatuksia kuluttamisesta

 1. Noi tarrat on kyllä erityisen kivoja! Mä olen vähentänyt ostamista siksi, kun kotona on muutenkin liikaa tavaraa ja osittain myös ympäristösyistä ja samoin matkailuakin olen vähentänyt. Yritän just opetella sitttei kaikkea ole pakko omistaa eikä joka paikassa ole pakko päästä itse käymään. Olinkin jo kerinnyt luonnoskansioon aloitella postauksia aiheesta Disney-harrastuksen ja muutenkin elokuvien näkökulmasta, mutta enää ne pitäisi saada valmiiksi….

  1. Tavarapaljous on kyllä myös hyvä syy alkaa vähentää ostamista. Minulla alkaa hiljalleen tarttua päähän se, että kaikkea ei tosiaan tarvitse ostaa omaksi. Olen myös aloitellut kirppiksillä käymistä, ettei niitä tarpeellisia asioita tarvitsisi ostaa uutena. Ja kirjastoja tulee hyödynnettyä toki myös.

   Tsemppiä postausideoiden kirjoittamiseen! :)

 2. Odotan innolla että esittelet kirjat, tuo taidekirja minultakin itseasiassa löytyy. Muutenkin kiva ostospostaus pitkästä aikaa :)

  Omaan kulutuskäyttäytymiseen vaadittaisiin romaanin verran tilaa, joten kirjoitan vain pari avainsanaa: materialismi, keräilijäluonne ja kaikkimullehetinyt. Viime aikoina olen tosin kunnostautunut esimerkiksi käytettyjen kirjojen ostajana enkä aina vaan osta täysin koskematonta uutta, ja yritän antaa oikeutta lukuisille Adlibris-tilauksilleni sillä, että en osta useinkaan sitten muuta, esimerkiksi vaatteita.

  Blogikirppis kuulostaa mielenkiintoiselta, toteuta ihmeessä!

  1. Jos lähtökohtana ovat nuo mainitsemasi avainsanat, niin ei varmasti ole mitenkään ihan helppoa muuttaa omaa ostoskäyttäytymistä ihan hetkessä. Minäkin olen pitkään ollut keräilijäluonne ja esimerkiksi muutama vuosi sitten minulla oli ihan älytön määrä elokuvia. Niitä kun sai aiemmin monesti niin halvalla Anttilasta tai Kodin1:stä. Jossain vaiheessa kuitenkin tajusin, etten edes tykännyt kaikista ostamistani leffoista eikä minun tullut katsottua niitä kovin usein, joten olen laittanut niitä kiertoon aina muutama leffa kerrallaan.

   Minäkin koitan Huuto.netistä aina välillä käydä etsimässä käytettyjä kirjoja, mutta Disney-aiheisia tietokirjoja (en juuri muita kirjoja ostakaan) ei hirveän usein ole myynnissä.

   Olen jo listannut muutamia Disney-juttuja, joita olisi valmis laittamaan kiertoon, mutta pitää vielä vilkuilla hyllyä sillä silmällä, josko olisin valmis vielä muutamasta muustakin jutusta luopumaan. En kuitenkaan uskalla luvata mitään tarkempaa aikataulua blogikirppikselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.