Disney perustaa oman suoratoistopalvelun

The Walt Disney Company tiedotti eilen, että se on ostanut enemmistön suoratoistoteknologioihin erikoistuneesta BAMTech-yhtiöstä. Kyseessä on melko merkityksellinen osto, sillä BAMTechin voimin Disney aikoo perustaa oman suoratoistopalvelunsa. Palvelun on määrä aloittaa vuonna 2019 ja se on ensiksi tarjolla Yhdysvalloissa, mutta myöhemmin sen on tarkoitus laajentua maailmanlaajuiseksi.

Disney lupailee, että yhtiön oman suoratoistopalvelun valikoimista tulee löytymään sekä Disney- ja Pixar -elokuvia että Disney Channel, Disney Junior ja Disney XD -kanavien ohjelmia. Disney aikoo myös panostaa aivan uusiin elokuviin, sarjoihin ja muuhun sisältöön, joita näkee vain yhtiön omasta suoratoistopalvelusta.

Disney haluaa keskittää omien elokuviensa suoratoiston itselleen, joten loppuvuonna 2018 Disneyn ja Pixarin elokuvat poistuvat Netflixin valikoimista. Netflixin kanssa yhteistyössä tehdyt Marvel-sarjat, kuten Jessica Jones ja Agent Carter, säilyvät kuitenkin Netflixin valikoimissa. Disneyn tiedotteessa ei mainita Marvel- ja Star Wars -elokuvia lainkaan, joten tilanne on vielä epävarma.

Netflixille Disney-elokuvien häviäminen valikoimasta on iso menetys, sillä Disney on houkutellut palveluun monia tilaajia. Bloombergin mukaan Yhdysvalloissa jopa 30 prosenttia Netflixissä katsotusta materiaalista on Disneyn tuotantoja. Disneyllä ja Netflixillä on myös ollut sopimus, jonka mukaan uudet studion elokuvat ovat ainakin Yhdysvalloissa saapuneet teatterikierroksen jälkeen yksinoikeudella Netflixin valikoimiin. Jatkossa tulevat uutuuselokuvat, kuten Toy Story 4 ja Frozen 2 ilmestyvät kuitenkin ainoastaan Disneyn palveluun.

Suomessa Disneyn elokuvia löytyy tällä hetkellä ainakin Netflixin ja Viaplayn valikoimista. Vielä ei voi olla aivan varma, poistuvatko Disney-elokuvat ensi vuoden lopulla myös Suomessa toimivista palveluista. Disneyn oma palveluhan on aluksi tarjolla vain Yhdysvalloissa ja Disneyllä ja Netflixillä on varmasti eri alueita koskevia sopimuksia.

On tavallaan erikoista, että Disney havahtuu streamaus-markkinoille vasta nyt. Toisaalta taas elokuvien VHS-, DVD- tai Blu-Ray-julkaisujen keräily on pitkään ollut keskeinen osa Disneyn brändiä. Ennen kuin Disney-holvista luovuttiin Euroopassa pari vuotta sitten, klassikoiden uudet julkaisut olivat suuri tapahtuma. Mutta nyt Disney tuntuu viimein havahtuneen siihen, että fyysiset levyt eivät enää käy kaupaksi niin hyvin kuin menneinä vuosikymmeninä.

Parin vuoden päästä aloittava suoratoistopalvelu ei kuitenkaan ole Disneyn ensimmäinen yritys saada jalansijaa streamaus-markkinoilla, sillä Iso-Britanniassa on jo vuoden 2015 lopulta asti toiminut DisneyLife –palvelu, jonka valikoimiin kuuluvat niin animaatioelokuvat kuin Disney-kanavien sarjatkin. Lisäksi tarjolla on musiikkia, kirjoja ja jopa elokuvien lisämateriaaleja.  DisneyLifen kuukausihinta on 4,99 £ eli noin 5,50 €.

Olen aavistuksen epävarma siitä tilaisinko itse Disneyn suoratoistopalvelua, jos/kun se tulee joskus Suomeen. Minulta löytyy jo lähes kaikki Disney- ja Pixar-animaatiot, joten ne yksin eivät riittäisi houkuttelemaan minua palvelun tilaajaksi. Live action ja Marvel-elokuvat nostaisivat kiinnostustani, mutta uskon että ryhtyisin tilaajaksi vain, jos palvelun valikoima muistuttaisi Ison-Britannian DisneyLifea. Ryhtyisin tilaajaksi varmasti heti, jos palvelusta näkisi lisämateriaaleja. Ne ovat yksi isoimmista syistä siihen, miksi enää ylipäätään hankin elokuvien Blu-ray-levyjä.

Herättääkö Disneyn tuleva suoratoistopalvelu ajatuksia? Mitä ”Disneyn oman Netflixin” valikoimista pitäisi löytyä, että sinä kiinnostuisit tilaamaan sen?

Lähteet: The Walt Disney Company, Bloomberg, TechCrunch

Jos pidit jutusta, mutta et ehdi kommentoimaan, voit nyt tykätä jutusta klikkaamalla sydämen kuvaa Kommentoi-napin vieressä.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:

10 kommenttia artikkelissa “Disney perustaa oman suoratoistopalvelun

 1. Toivottavasti palveluun tulisi vanhat Disney channel sarjat mitä ei näe enää mistään, esim. Kim Possible, Recess (suomeksi dubattuna etenkin), sitten voisin tilata sitä. :D

  1. Kim Possiblea olisi kyllä hauska katsoa pitkästä aikaa. Recessiä en ole itse koskaan katsonut, mutta varmaan siihenkin tulisi tutustuttua, jos se olisi helposti nähtävissä. :)

 2. Voi olla että minä hankin palvelun heti kun se on saatavilla :’D Toivoisin ainakin että vanhempia, 80-90 -luvun Disney-piirrossarjoja lisättäisiin palveluun!

  1. Uu, hyvä pointti! Jos palvelusta näkisi ainakin Pieni merenneito ja Aladdin-sarjojen jaksoja, en varmasti voisi olla tilaamatta sitä! :D

 3. Voisin itsekin tilata, jos valikoimaan tulee juuri myös niitä vanhoja sarjoja, kuten Aladdin. Toisaalta myös kiinnostaa jotkin uudetkin sarjat, joita ei ole oikein päässyt mistään katsomaa ainaakaan luvallisin keinoin :D Mutta riippuu todella paljon hinnasta, kuitenkin jo maksan Netflixistä, joten en ehkä maksaisi samanlaista hintaa vielä toisesta palvelusta. Välillä nytkin havahtuu, että ohho pitäis varmaan kattoo sitä Netflixiä, kun kerta maksan siitä :’D

  1. Ihan totta! Disneyltähän on vasta alkanut Tangled-sarja ja vaikka mitä muita kiinnostavia animaatiosarjoja! En ole niitä itse vielä katsonut, kun mielelläni näkisin ne ihan laillisia reittejä pitkin. Ja Gravity Falls, siinä on vielä yksi sarja, jonka näkemisestä voisi maksaakin. :)

   PixarPost Podcastissa taidettiin arvella, että kuukausimaksu voisi olla 20 dollarin luokkaa, mutta ainakin minusta se olisi turhan korkea hinta. Tuo brittien DisneyLifen hinta eli noin 5,50 € olisi sen sijaan kyllä tosi kiva hinta Disneyn tulevalle palvelullekin.

 4. Luulen, että itse tulen kokeilemaan palvelua! Toivottavasti siinä olisi esim kokeilukuukausi mahdollisuus kuten yleensä on. Meillä on ostettuna jo hbo ja netflix, mutta uskon, että itselläni olisi paljon käyttöä palvelulle josta saisi disneyt pyörimään ilman dvd/bluray laitetta. Minulla on jatkuva ongelma että minulla ei ole soitinta jolla toistaa levyjä. vanhempieni luota löytyy playstation, mutta poikaystävälläni ja minulla ei ole levyasemaa edes enää läppäreissä. Pääsen katsomaan dvdtä vain kotonani. Sama ongelma on aina reissatessa ja kyläpaikoissa. Odotan siis innolla, että kaikki siirtyy nettiin hahah :D kotonamme myös tv on liitetty nettiin ja ja on niin ihanan kätevää kun netflixin saa avattua suoraan televisiolla. Mahtavaa jos myös disneyn palvelu tulisi suoraan laitteille. Poikaystäväni muutenkin vainoaa dvd kokoelmaani( koska nykyaikana kaikki on sähköisessä muodossa ja tavarat kerää pölyä, pah sanon minä), mutta aion silti säilyttää rakkaan dvd kokoelmani vaikka uusi palvelu tulisikin :) täällä siis ainakin odotetaan innoissaan! Ps. Minua huvitti kun poikaystäväni äkkäsi tämän uutisen ensiksi ja toiveikkaana ehdotti tilaamista, jotta en ostaisi enää uusia levyjä hihi :D

  1. Kokeilumahdollisuutta tulisi minunkin varmasti hyödynnettyä. Olen vähän harkinnut uuden läppärin hankintaa ja yllätyin siitä, ettei juuri missään läppäreissä ole enää levyasemaa. Nykyisessä läppärissäni on blu-ray-asema, enkä varmaankaan osaisi oikein luopua siitä. Elokuvien katsominen hankaloituisi muuten vähän. Mutta kyllä tässä varmaan niin vielä käy, ettei elokuvia kohta enää tule ostettua kuin digitaalisena. On se vaan monella tapaa paljon helpompaa, kuten sanoit. :) Vaikka onhan se toisaalta mukavaa nähdä hyllyssä pitkä rivi rakkaita animaatioelokuvia! :)

   Hih, aika ovela poikaystävä sinulla! :D

 5. En ole varma. Toisaalta tuo kyllä kuullostaa todella kiinnostavalta. Olen juuri aloittannut ”kunnolla” keräämään Disney klassikoita ja luulisin etten ikinä saisi kerätyksi niitä, jos tilaisin kanvan. Toisaalta muuitakin disney sarjoja ym. olisi tuon palvelun ansiota kiva katsoa. Saa nyt nähdä :)

  1. Onneksi tässä on vielä hyvin aikaa miettiä, haluaako palvelun tilata, ennen kuin se vielä lopulta tulee Suomeen. Ja sinäkin ehdit varmasti kerätä mukavan kokoisen kokoelman siihen mennessä. :) Ainakin tuossa tulevassa palvelussa olisi se hyvä puoli, että sieltä näkee varmasti monia sellaisia elokuvia tai sarjoja, joita ei välttämättä tule itselle ostettua tai joita ei ehkä löydä kaupoista tai muualta. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.