Disney-tiistai: Mulan

Tänään Disney-tiistaissa eli Disneyn klassikkoanimaatioiden tekoa esittelevässä postaussarjassa tutustutaan tarkemmin Mulaniin. Mulan onkin siitä erikoinen animaatioelokuva, että se on ensimmäinen Disney-klassikko, jota ei tehty Disneyn Kalifornian studiolla. Missä elokuva sitten tehtiin? Se selviää pian.

Mulan
Ohjaajat: Tony Bancroft & Barry Cook
Äänirooleissa:  Ming-Na Wen, BD Wong, Eddie Murphy, Gedde Watanabe, Jerry Tondo, Harvey Fierstein
Suomidubissa: Heidi Kyrö, Santeri Kinnunen, Tom Pöysti, Antti Pääkkönen, Kari Tamminen, Puntti Valtonen
Kesto: 1 h 28 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 19.6.1998, Suomessa: 20.11.1998
Lipputulot maailmanlaajuisesti: 304,320,254 USD

Disney oli avannut vuonna 1989 aivan Walt Disney Worldin kupeeseen Walt Disney Feature Animation Florida -nimellä kutsutun sivuosaston. Tämän sivustudion työntekijät auttoivat esimerkiksi Aladdinin ja Leijonakuninkaan teossa ja lopulta Floridan studion työntekijöiden annettiin tehdä ensimmäinen kokoillan elokuva. Ohjaajaksi pyydettiin Barry Cookia, joka oli työskennellyt Disneyllä erikoistehosteanimaattorina kymmenen vuoden ajan ja sen jälkeen ohjannut lyhytelokuvat Off His Rockers ja Roger Rabbit lastenvahtina. Studiojohtaja Thomas Schumacher tarjosi Cookin valittavaksi kahta eri elokuvaprojektia: toinen oli Skotlantiin sijoittuva, lohikäärmeestä kertova elokuva ja toinen taas Mulan. Cook tiesi, että lohikäärmeet ovat yleisiä kiinalaisissa taruissa ja ehdotti, että Mulaniin voisi lisätä lohikäärmeen. Skotlantilaisen tarinan kehittelystä päätettiin luopua ja Barry Cook nimitettiin Mulanin ohjaajaksi. Myöhemmin animaattori Tony Bancroft tuli mukaan elokuvan toiseksi ohjaajaksi.

Disneyn Mulan perustuu vanhaan kiinalaiseen legendaan Hua Mulanista. Disneylle tarinaa ehdotti ensimmäisenä lastenkirjailija Robert D. San Souci, joka toimi studiolla eräänlaisena taiteellisena konsulttina. Legendassa kerrotaan Hua Mulanista, joka on taitava kamppailulajeissa ja miekkailussa. Kun jokaisesta perheestä määrätään yksi mies armeijaan, Hua Mulan haluaa lähteä, sillä hänen isänsä on vanha ja heikko ja pikkuveljensä vasta lapsi. Hänen vanhempansa suostuvat ja niin Mulan taistelee armeijassa 12 vuotta, minkä jälkeen hän palaa kotiin.

Ensimmäisissä käsikirjoituksissa elokuvasta kaavailtiin romanttista komediaa. Käsikirjoituksessa Mulan oli tyytymätön, sillä hänen oli määrä mennä naimisiin Shangin kanssa. Kihlajaispäivänään Mulan kuitenkin karkaa toteuttamaan omaa kohtaloaan. Kun Chris Sanders nimitettiin elokuvan pääkäsikirjoittajaksi, hän tuskastui elokuvan juoneen ja siihen, miten itsekkäältä Mulan vaikutti. Hän sai ohjaajat vakuutettua siitä, että elokuvan tulisi olla uskollisempi alkuperäiselle legendalle, joten tarinaan tehtiin muutoksia. Romantiikka päätettiin jättää sivuosaan ja keskittyä sen sijaan tasapainoilemaan huumorin ja draaman välillä.

Disney-triviaa: Kohtauksessa, jossa Mulan päättää lähteä sotimaan isänsä sijaan, nähdään aina kasvot, kun Mulaan tekee päätöksen. Kasvot symboloivat sitä, miten esi-isät näkevät mitä on tapahtumassa. Samat esi-isät myös herättävät kohtauksen lopussa Mulanin isoäidin.

Legendan Mulanilla ei ollut Disney-elokuville tyypillisiä eläinystäviä. Disney-legenda Joe Grant oli sitä mieltä, että elokuvaan olisi saatava hauskoja eläinhahmoja, joten suunnitteli sirkka Si-Rin hahmon. Ohjaajat eivät olisi halunneet sirkkaa mukaan elokuvaan, mutta Grant sai tahtonsa läpi. Mulanin Pikkuveli-niminen koira taas oli viittaus Hua Mulanin legendan pikkuvelihahmoon. Shang ja kenraali Li eivät alun perin olleet sukua, mutta tekijät ajattelivat hahmojen isä-poika-suhteen tekevän elokuvasta mielenkiintoisemman. Samalla se toi isäsuhteen suuremmaksi teemaksi, sillä tarinassa voitiin käsitellä sekä Mulanin että Shangin isäsuhdetta.

Mulanin ääneksi suunniteltiin ensin Lea Salongaa, joka oli aiemmin esittänyt Jasminen lauluosuuden Aladdinissa. Salongan ääni ei kuitenkaan taipunut tarpeeksi matalaksi kohtauksissa, joissa Mulan esittää Pingiä, joten hahmon puheääneksi valittiin Ming-Na Wen. Kiinalaistaustainen B. D. Wong lainasi äänensä Li Shangille, tosin hahmon lauluosuuden esitti Donny Osmond. Mushun rooliin taas haluttiin Hollywood-tähti, joten tekijät lähestyivät Eddie Murphya. Tekijät odottivat, että Murphy improvisoisi äänityksissä, mutta hän oli valmistautunut rooliin tarkasti etukäteen ja hänen osuutensa saatiin nauhalle hyvin nopeasti.

Stephen Schwartzin oli ensin tarkoitus säveltää Mulanin musiikki. Disneyltä lähtenyt Jeffrey Katzenberg sai kuitenkin Schwartzin houkuteltua omalle studiolleen tekemään Egyptin prinssi -elokuvaa. Hänen tekemistään kolmesta laulusta luovuttiin, sillä ne eivät enää sopineet muuttuneeseen tarinaan ja hänen tilalleen palkattiin säveltäjäksi Matthew Wilder ja sanoittajaksi Herkuleksessakin työskennellyt David Zippel. Ensimmäinen heidän säveltämänsä laulu oli Reflection. Laulun teossa oli kuitenkin omat haasteensa, sillä siihen oli hankala löytää oikeat sanat, halusi olla oma itsensä sekä tuoda isälleen kunniaa. Wilder ja Zippel kirjoittivat myös Mushulle kolme laulua kohtaukseen, jossa hän esittäytyy Mulanille. Elokuva tuntui kuitenkin pysähtyvän laulun ajaksi, joten kohtausta päätettiin muuttaa ja luopua lauluyritelmistä.

Disney-triviaa: Tekijät saivat koeyleisöiltä palautetta siitä, miten vanhanaikaisia käsityksiä Mulanin uusilla ystävillä oli naisista Sen neidon vuoksi teen -laulussa. Tekijät olivat tyytyväisiä palautteeseen, sillä laulun avulla he halusivat kuvata sitä, miten paljon Mulan onnistui myöhemmin muuttamaan ystäviensä sekä muiden kiinalaisten käsityksiä naisista.

Elokuvan tekijöillä oli alussa paljon haasteita Mulanin visuaalisen ilmeen suunnittelussa, sillä elokuvan haluttiin näyttävän erilaiselta kuin muut Disney-animaatiot, mutta sen tuli kuitenkin olla tyylitelty. Ongelmat alkoivat ratketa, kun elokuvan tuotantosuunnittelijaksi palkattiin Hans Bacher. Suunnitelmissaan hän yhdisti kiinalaisen taidehistorian ja oikeat tapahtumapaikat. Esimerkiksi temppeleiden arkkitehtuuri ja puvut pohjautuvat vahvasti Tang-dynastian (618–907 jaa.) tyyliin. Visuaalisessa ilmeessä pyrittiin välttämään liiallisia yksityiskohtia ja pitämään ilme yksinkertaisena. Yksinkertaisuus näkyy erityisesti elokuvan taustamaalauksissa. Elokuvan värimaailma taas suunniteltiin niin, että useimmissa rauhallisissa kohtauksissa värit ovat haaleita, kun taas toimintakohtauksissa värit ovat paljon voimakkaampia.

Elokuvan hahmojen designin suunnittelussa Taiwanissa kasvaneella Chen-Yi Changilla oli tärkeä rooli, sillä hän suunnitteli useimpien hahmojen ulkonäön. Hän pohjasi esimerkiksi Yaon, Lingin ja Chien Pon designin yksinkertaisiin muotoihin, eli neliöön, kolmioon ja ympyrään. Elokuvan parissa työskennelleet animaattorit taas saivat Changin luonnokset eloon. Esimerkiksi Mulanin pääanimaattorina toimi useita muitakin sankarittaria animoinut Mark Henn. Ohjaaja Tonyn kaksoisveli Tom Bancroft taas oli Mushun pääanimaattori, Ruben A. Aquino Shangin ja Mulanin äidin sekä Pres Romanillos Shan Yun ja tämän pääjoukon.

Yksi elokuvan vaativimmista kohtauksista oli hunnien hyökkäys. Kohtauksessa tapahtuu paljon ja siinä nähdään satoja hahmoja. Kohtausta suunniteltaessa Dean DeBlois rakensi vuoristosta pienoismallin, joka auttoi hahmottamaan, miten hahmot liikkuivat. Useiden hahmojen vuoksi elokuvan kohtaus päätettiin toteuttaa tietokonetehosteiden avulla. Tekijät rakensivat tietokoneella kaksi hunnien perustyyppiä, joiden vaatetusta ja aseita muokkaamalla pystyttiin luomaan tuhansia erinäköisiä hunneja. Hyökkäystä varten luotiin myös Attila-niminen tietokoneohjelma, joka laski kullekin ratsulle oman satunnaisen reitin ja piti huolta siitä, että hahmot eivät törmänneet toisiinsa. Tietokoneanimaatiota hyödynnettiin myös esimerkiksi kohtauksissa, joissa oli suuria väkijoukkoja sekä liehuvissa lipuissa.

Disney-triviaa: Kiinalaisessa kulttuurissa kunnian käsite on hyvin erilainen kuin Yhdysvalloissa. Niinpä tekijöiden oli oltava tarkkana siinä, että he esittelevät kunnian käsitteen elokuvassa niin, että se ymmärretään oikealla tavalla.

Mulan sai Yhdysvaltain ensi-iltansa 19. kesäkuuta 1998. Koska pari edellistä animaatioelokuvaa olivat olleet taloudellisesti pettymyksiä, joten Mulanin markkinointibudjetti päätettiin pitää niitä pienempänä. Elokuva sai hyviä arvioita ja se onnistui keräämään melko hyvät lipputulot. Elokuva sai myös parhaan musiikin Oscar-ehdokkuuden. Vuonna 2004 ilmestyi jatko-osa Mulan 2 ja tällä hetkellä Disneyllä valmistellaan näytellyn Mulan-elokuvan tekoa.

Suomessa Mulanin ensi-ilta oli 20. marraskuuta 1998. Teatterikierroksen aikana katsojia oli, mikä teki Mulanista vuoden 8. katsotuimman elokuvan. Suomenkielisen dubbauksen ohjasi Annamari Metsävainio. Pääroolin Mulaniksi valittiin laulaja Heidi Kyrö. Muissa rooleissa kuullaan muun muassa Tom Pöystiä Mushuna, Santeri Kinnusta Shangina, Kari Tammista Chien-Pona, Antti Pääkköstä Linginä sekä Puntti Valtonen Yaoa.

Mulan on minulle yksi lapsuuteni rakkaimpia animaatioelokuvia. Muistan hyvin, että olin tosi ylpeä ja onnellinen kun sain noin 8-vuotiaana oman Mulan VHS:n. Katsoin elokuvan lapsena useasti ja pidin Mulanin hahmosta todella paljon. Myöhemmillä katselukerroilla on ollut ihanaa huomata elokuvasta uusia yksityiskohtia, joita ei lapsena tajunnut tai joihin ei osannut kiinnittää huomiota. Tajusin esimerkiksi vasta pari vuotta sitten Mushun pandolino-vitsin ja huomasin, miten tyyliteltyjä elokuvan kaikki pilvet ovat.

Sattuiko Mulan kuulumaan sinun suosikkielokuviisi lapsena vai oletko kenties tutustunut siihen vasta vähän myöhemmin?

Lähteet:
Mulan blu-rayn lisämateriaalit

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

8 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Mulan

 1. Mulan on kiistattomia suosikkeja jo lapsuudesta saakka! :) Emme itse omistaneet klassikkoa mutta sitä onneksi pystyi lainaamaan kavereilta! Tekeekin ihan mieli katsoa Mulan tässä lähiaikoina :D

  1. Mulan on kyllä ihana! Minunkin tekisi jo mieli katsoa se uudestaan, vaikka vasta katsoin sen tätä postausta varten. :D

 2. Näin Mulanin ensimmäistä kertaa kaverillani ollessani 13-vuotias. Sen jälkeen lainasin useasti vhs:n ja lopuksi ostin oman DVD:nä. Kertakaikkiaan kaunis, mielenkiintoinen ja hyvä elokuva.
  Olen kuluttanut Mulanin lisämateriaaleja vaikka kuinka ja taitaa ollakkin ainut elokuva josta tiesin melkein yhtä paljon tietoa, mitä postauksessasi oli! :D Mulan on täynnä pieniä vitsejä, joita nyt vanhempana olen ymmärtänyt ja elokuva onkin tavallaan yksi vitsikkäimmistä mielestäni.

  Elokuvan jokainen laulu on hyvä ja useasti kehuttu ”Niin kuin mies” kappale on ehdottomasti paras Santeri Kinnusen laulamana. Suomi dubbi on aivan ehdoton.

  1. Toivottavasti jutussa oli edes jotain pientä uutta. :) Mulanissa on kyllä mielenkiintoista se, miten huumoripitoiset kohtaukset on yhdistetty vakavampiin hetkiin. Varsinkin se, miten Sen neidon vuoksi teen -laulun viheltely päättyy kuin seinään, on aika pysäyttävä.

   En olekaan itse tainnut katsoa Mulania koskaan englanniksi. Lauluja olen toki kuullut, mutta elokuva on aina tullut katsottua suomeksi dubattuna, koska se on niin nostalginen. :)

 3. Mulan on kyllä yksi suosikeistani! Pidän elokuvan teemoista ja lauluista. Minäkin olen kiinnittänyt huomiota hienosti piirrettyihin pilviin. <3 Ainoa miinus elokuvassa on se, että joissain Mushun suomalaisissa repliikeissä saa ihan kääntää volyymia pienemmälle. :-D

  Tämänkin elokuvan katsoin vasta muutama vuosi sitten. Päiväkodista on jäänyt mieleen se, että kulutin paljon aikaa Mulanin äänikirjan parissa, koska se oli ainoa keino "katsoa" elokuvaa. :D Löysin vasta samaisen äänikirjan youtubesta.

  https://m.youtube.com/watch?t=130s&v=tlJxKZTjG9M

  1. Mulanin pilvet ovat niin nättejä! Vasta viimeisimmällä katselukerralla huomasin, että kaikki pölypilvetkin on tehty kiinalaistyyppisesti. Olin ihan ehtinyt unohtaa sen. :)

   Meilläkin taisi olla lapsena pari Disney-äänisatua, mutta en muista olisinko kuunnellut niitä ihan hirveästi. Mutta on hauskaa, että oli jotain vaihtoehtoja, jos ei sattunut videota omistamaan. :)

 4. Oi Mulan on kyllä kaikkien aikojen lempparini! Kaikki vaan kolahtaa: huumori, hahmot, musiikit ja kunniateema. Minua on aina aasilalaisessa kulttuurissa kiehtonut heidän tapansa ajatella kunniaa, ja minusta sen esille tuominen on onnistunut tässä elokuvassa hyvin. Elokuva on kuitenkin monelta osin hyvin länsimaalainen, joten on saatu yhdistettyä hienosti kahta kulttuuria. Lapsena minuun iski se, että kyseessä ei ole rakkaustarina vaan sota-elokuva, jossa päätoimijana seikkailee nainen. Parasta elokuvassa on kuitenkin huumori, nauran edelleen joka kerta samoille vitseille :D apua, en osaa kirjoittaa nut mitään analyyttisempaa kommenttia, koska Mulan vaan on itselleni niin lemppari etten oikein löydä siitä muuta kuin hyvää sanottavaa :)

  Brave ja Moana ollaan mainostettu girlpower leffoina, mutta minulle edelleen Mulan on se tsemppielokuva, eikä mikään ole vielä toistaiseksi päässyt sen rinnalle :D

  1. Minustakin elokuvassa on osattu hyvin tuoda esiin aasialaisen kulttuurin omat piirteet, varsinkin juuri tuo kunnia-asia. Muistan, että jo lapsena ymmärsi, että suvun kunnia oli elokuvan hahmoille tärkeä asia. Haha, ei sitä aina tarvitse olla hirmuisen analyyttinen. :’)

   Mulan ei kyllä ole suotta ykkösenä sinun listallasi. Vaianassa on minusta jotenkin samaa henkeä kuin Mulanissa, mutta ehkä voimakas nostalgian tuntu saa Mulanin silti tuntumaan voimakkaammalta elokuvalta. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.