Tulossa pian: Disney-tiistait!

Tänään tulee kuluneeksi kokonaiset 78 vuotta Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvan ensi-illasta! Aivan älytön luku, jos minulta kysytään! Elokuva on kestänyt aikaa niin hyvin, että on todella vaikea kuvitella sen todella olevan noin vanha. Vaikka 78 ei olekaan mikään mukavan pyöreä tasaluku, haluan juhlistaa sitä hieman. Huomenna alkaa nimittäin postaussarja, josta vihjailin hieman jo kuun alussa! Ja jos et vielä otsikosta arvannut, niin sarjan nimi on:

Disney-tiistai

Jee!

Viime kesänähän vietin Pixar-kesää ja kirjoitin 14 ensimmäisestä Pixar-klassikosta niiden tekoa käsittelevät Pixar-perjantai-nimellä kutsutut kirjoitukset. Kesän lopussa pohdin mahdollisuutta kirjoittaa samanlaiset postaukset myös kaikista Disney-klassikoista ja kommenteissa kerroitte kannattavanne ideaa. Sain teiltä myös hyviä ehdotuksia ja kommentteja kirjoitusten toteutukseen. Olen syyskuusta lähtien kerännyt pikku hiljaa materiaalia teksteihin, valmistautunut henkisesti pitkäkestoisen kirjoitusurakkaan ja laatinut sopivan rennon ”sotasuunnitelman” tälle projektille. Ja aivan pian on aika laittaa esimmäiset aikaansaannokseni teidän luettavaksenne!

Disney-tiistait eivät tule olemaan aivan jokaviikkoista herkkua, vaan olen jakanut urakan 4–6 klassikon pituisiin pätkiin. Aikataulu on tehty fanien käyttämää Disney-elokuvien aikakausijakoa mukaillen. Seuraavien viiden tiistain aikana käyn läpi Disneyn kultakauden klassikot eli elokuvat Lumikista Bambiin. Jos onnistun pysymään aikataulussani, aika tarkalleen vuoden päästä vuorossa on 30. klassikko eli Kaunotar ja hirviö ja 56. klassikkoon (Moana) ollaan päästy marraskuussa 2017. Aikataulu saattaa aluksi kuulostaa järkyttävän hitaalta, mutta tekstien kirjoittaminen vie paljon aikaa enkä halua raapustaa niitä kokoon hirveässä kiireessä ja stressissä, vaan antaa kullekin elokuvalle riittävästi aikaa. Yllättäviä muutoksia voi tietysti tulla ja tekemäni aikataulu saattaa vielä muuttua suuntaan tai toiseen, joten en siksi halua ainakaan toistaiseksi paljastaa aikataulun kaikkia yksityiskohtia.

Alta löydät linkit kaikkiin tähän mennessä ilmestyneisiin Disney-tiistaiteksteihin:

Koska Disney-klassikot eroavat Pixar-elokuvista monella tapaa, ovat tulevat tekstitkin hieman erilaisia kuin kesällä ilmestyneet. Ensinnäkin joitain klassikoita koskevat tekstit voivat olla muita lyhyempiä. Tämä ei johdu siitä, että haluan suosia tiettyjä elokuvia tai kirjoittaa suosikkielokuvieni teksteistä pidempiä. Kaikkien elokuvien tuotannosta ei vain löydy yhtä paljon tietoa kuin toisten. Toiseksi Disney-klassikoiden suomenkielisiin dubbauksiin liittyy monesti enemmän historiaa kuin Pixar-elokuvien kohdalla, joten koitan käsitellä niitä hieman enemmän. Kolmanneksi mukana on myös hieman tietoa niistä saduista tai kirjoista, joihin elokuvat perustuvat. Neljäs ero on se, että kunkin tekstin lopussa on myös lista käyttämistäni lähteistä.

En ole näillä näkymin ajatellut kirjoittaa aivan Pixarin historia -tekstien (osa 1 & osa 2, vink vink) kaltaisia juttuja Disney-studion historiasta vuosina X–Y. Sen sijaan suunnitelmissa on tehdä vähän jotain erilaista. Kunkin aikakauden päätteeksi koitan summata tekstin muodossa kyseisen ajanjakson elokuvien yhteisiä piirteitä, animaatioiden teknisiä uudistuksia, studion yleistä ilmapiiriä ja muita huomioitani.

Toivottavasti olette edelleen innokkaita kuulemaan tarkemmin Disney-klassikoiden teosta! Jos sinulle tulee heti tai myöhemmin matkan varrella mieleen vaikkapa jokin parannusehdotus tai huomaat tekstissä jonkin asiavirheen, jätä toki kommentti.

| Kategoriassa Yleinen | Avainsanat:

4 kommenttia artikkelissa “Tulossa pian: Disney-tiistait!

  1. Oi, mahtavaa! Olen ihan innoissani kuulemaan mitä kaikkea kerrottavaa sinulla on klassikoista :D

    1. Jee, kiva kuulla! :) Tarinoinneissani riittääkin vielä luettavaa pitkäksi aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.