Disney Villainous -lautapeli

Nyt kun kaikki illat tulee vietettyä kotona, kaipaa kaikkea kivaa tekemistä. Sarjoja tai elokuvia ei ihan joka ilta jaksa tuijottaa, joten olemme myös pelanneet jonkin verran lautapelejä. Pelihyllyymme tuli jokin aika sitten uusi tulokas, kun saimme tietää Disney Villainous -lautapelin olemassaolosta. Peli on osoittautunut oikein hyväksi ajanvietteeksi, joten ajattelin kertoa siitä tänään lisää, jos joku muu innostuisi vaikka hankkimaan pelin pelattavaksi.

Mikä on Disney Villainous?

Disney Villainous on korteilla ja pienillä pelilaudoilla pelattava lautapeli, jossa pelaajat ottavat jonkin Disney-pahiksen roolin. Pelin voittaakseen on toteutettava oman pahiksen ilkeä juoni ennen muita. Jokaisella pelaajalla on siis oma tavoitteensa pelissä. Peli on tarkoitettu yli 10-vuotiaille ja sitä voi pelata 2-6 pelaajaa. Peli on englanninkielinen, mutta olen tässä kirjoituksessa suomentanut joitain pelin termejä, jotta tekstistä ei tulisi ihan finglishiä.

Villainous-pelin pelaamiseen tarvitaan postauksen kuvissa näkyvä The Worst Takes It All -niminen peruspeli tai jokin kolmesta lisäosasta. Aloituspelissä on kuusi erilaista hahmoa ja lisäosissa on kussakin kolme hahmoa. Jos pelaamisen aloittaa hankkimalla aloituspelin, voi pelaamassa olla saman tien kahdesta kuuteen pelaajaa. Jos taas haluaa aloittaa hankkimalla jonkin lisäosan, voi pelissä olla mukana kaksi tai kolme pelaajaa.

Aloituspeli maksaa noin 45-60 euroa ja lisäosat noin 30-40 euroa. Suomessa Villainous-pelejä näyttäisivät myyvän ainakin Fantasiapelit ja Puolenkuun pelit, molemmilla on verkkokauppa. Itse tilasin aloituspelin Amazonista, mutta lisäosia ostaessa minun on tarkoitus tukea suomalaisia vaihtoehtoja.

Keskityn tässä jutussa aloituspeliin, sillä meiltä löytyy tällä hetkellä vain se. Jutun lopusta löydät hieman tietoa lisäosista.

Mitä aloituspeliin sisältyy?

Pelilaatikon sisältä löytyy:

 • Kuusi Disney-pahista esittävää pelinappulaa
 • ”Padallinen” voimamerkkejä (power tokens) sekä muutama muunlainen pelimerkki
 • Kaksi erilaista korttipakkaa (villain deck ja fate deck) kullekin pahikselle
 • Pelilaudat jokaiselle pahikselle
 • Pahiskohtaiset ohjeet (villain guide)
 • Pelin ohjevihko sekä pienemmät ohjekortit jokaiselle pelaajalle

Pelin säännöt on selitetty kymmensivuisessa ohjevihkossa, jonka lukemiseen saa varata hetkisen ennen pelin aloittamista. Ohjeet ovat kyllä aika selkeät, mutta ainakin meidän tuli ensimmäisillä pelikerroilla pelattua joitakin juttuja väärin. Mutta pelaamalla sitä oppii. Jotta pelin ideaan pääsisi vielä paremmin kiinni ja pystyisitte arvioimaan paremmin, onko peli itseä kiinnostavat, selitän pelin kulun pääpiirteissään. Ihan kaikkia yksityiskohtia en kuitenkaan lähde puimaan.

Pelin alkuvalmistelut

Ennen pelin aloittamista on tietysti valittava oma pelihahmo. Peruspelissä voi valita pelattavan pahiksen kuuden Disney-klassikoista tutun hahmon joukosta. Pelinappuloista varmasti tunnistaakin, että hahmot vasemmalta oikealle ovat Pahatar (elokuvasta Prinsessa Ruusunen), prinssi Juhana (Robin Hood), Ursula (Pieni merenneito), kapteeni Koukku (Peter Pan), Herttakuningatar (Liisa Ihmemaassa) ja Jafar (Aladdin).

Kun oman pelinappulansa on saanut valittua, on aika napata pelilauta ja ohjelappuset. Pelilauta kuvaa hahmon omaa maailmaa (realm), jossa omaa peliä pelataan. Pelilaudan vasemmassa reunassa lyhyesti selitetty pahiksen tavoite ja sen oikealta puolelta löytyvät pahiksen maailmaan kuuluvat neljä tapahtumapaikkaa. Oman pelivuoron aikana ollaan aina yhdessä tapahtumapaikassa ja tehdään tuossa paikassa näkyvillä symboleilla kuvattuja toimintoja.

Symbolien merkitys on selitetty kuvassa oikeassa reunassa näkyvissä ohjelappusissa. Ohjelappusten toisella puolella on kuvattu jokaisen pahiksen tavoite, joten siitä voi tarvittaessa vilkaista, mitä vastapelaajat oikein tavoittelivatkaan.

Jokaisella pahiksella on tosiaan oma juonensa, jonka toteuttamalla voittaa pelin. Koska pahisten tavoitteet ovat niin erilaiset, on jokaiselle pahikselle oma ohjevihkonen, jossa selitetään tavoite auki ja annetaan jotain hahmokohtaisia erityissääntöjä ja -ohjeita.

Ah, katsokaa miten hienoilta esimerkiksi nämä Ursulan pelikorttien selkäpuolet näyttävätkään! 🤩

Pelilaudan ja -nappulan lisäksi pelaamisen tarvitaan kortteja. Niitä on tässä pelissä kaksi pakkaa jokaiselle pahikselle. Ensimmäinen on värillinen pahispakka (villain deck) ja toinen on valkoinen kohtalopakka (fate deck). Eri pakoilla pelataan vähän eri tavoilla.

Oikealta puolelta kortit ovat vielä hienompia! 😍 Ja prinssi Erikin kortti on ihan erityisen ihana! 😍😍

Pahispakan korteista löytyy erilaisia liittolaisia (ally) ja esineitä (item) sekä efekti- (effect) ja tilannekortteja (condition), joita käyttämällä pahis voi päästä lähemmäs omaa tavoitettaan. Pahispakan kortteja pelataan aina itse. Kohtalopakassa taas on esineiden ja efektikorttien lisäksi sankareita (hero), jotka koittavat estää tai vähintäänkin hidastaa pahista saavuttamasta tavoitettaan. Kohtalopakan kortteja ei pelata itse vaan vastapelaajat voivat omalla vuorollaan pelata niitä sinua vastaan.

Miten Disney Villainous -peliä pelataan?

Jos olet pysynyt kärryillä tähän asti, hienoa! Vilkaistaan seuraavaksi, miten Villainous-peli oikein lähteen käyntiin.

Uuden pelin aluksi pelin eri osaset asetellaan pelissä pöydälle suurin piirtein näin. Me pelasimme peliä kahdella pelaajalla, mutta osaatte varmasti soveltaa osasten asettelua useamman pelaajan peliin.

Kullakin pelaajalla on siis edessään oman pahiksen pelilauta. Pelilaudan vasemmalla puolella on pahispakka ja oikealla puolella kohtalopakka. Kaikki kortit tietysti sekoitetaan hyvin ennen pelin alkua. Pelilaudan ylä- ja alapuolella olisi hyvä olla vapaata tilaa, sillä pelin aikana kortteja tullaan pelaamaan näille alueille. Meillä kuvien sohvapöytä kävi pelatessa vähän pieneksi, joten isosta pöydästä on tässä pelissä hyötyä.

Voimamerkkien pata asetetaan johonkin keskelle, jotta kukin pelaaja ylettyy ottamaan sieltä voimamerkkejä ja laittamaan niitä takaisin pataan. Voimamerkit ovat siis ikään kuin rahaa tässä pelissä (ja me ainakin erehdymme joka pelissä puhumaan niistä rahana).

Oma pelinappula laitetaan pelin alussa vasemmanpuolimmaiseen tapahtumapaikkaan. Eri ohjelappuset on hyvä pitää lähistöllä sen varalta, että niistä täytyy tarkistaa jotain. Jos pelaa ensimmäistä kertaa jollain hahmolla tai edellisestä pelikerrasta on aikaa, kannattaa lukaista läpi oman hahmon ohjelappunen. Ohjelappusessa mainitaan myös, jos johonkin tapahtumapaikkaan pitää laittaa pelin alussa lukkomerkki (lock token). Lukko estää korttien pelaamisen lukittuun tapahtumapaikkaan. Esimerkiksi Jafarin pelilaudassa Ihmeiden onkalo on pelin alussa lukittuna.

En kestä miten hienoja nämä pelilaudatkin ovat kuvitusta ja pieni yksityiskohtia myöten!

Pelin alussa kukin pelaaja sanoo ääneen oman tavoitteensa. Näin kaikki pelaajat tietävät, mitä toiset havittelevat. Pelissä on hyvä koittaa pysyä edes jotenkin kärryillä siitä, mitä muut pelaajat tavoittelevat ja miten lähellä he ovat tavoitettaan. Toisten pelaajien etenemistä voi tosiaan yrittää tarpeen mukaan häiritä pelaamalla kohtalokortteja heitä vastaan. Pelasin tämän pelin Herttakuningattarella, jonka tavoitteena on saada krokettipelin portti jokaiseen tapahtumapaikkaan ja tehdä voitoisa lyönti kaikkien porttien läpi.

Pelin alkaessa jokainen pelaaja ottaa neljä pahiskorttia aloituskädeksi. Jokaisen vuoron alussa siirretään ensiksi pelinappulaa johonkin lukitsemattomaan tapahtumapaikkaan. Samaan tapahtumapaikkaan ei saa siis jäädä, vaan aina on pakko vaihtaa paikkaa.

Toiseksi voidaan suorittaa tapahtumapaikan toimintoja. Ne on kuvattu symboleilla tapahtumapaikan ylä- ja alareunassa. Jokaisessa tapahtumapaikassa on erilainen yhdistelmä kahdeksasta eri toiminnosta. Toimintoja ovat voimamerkkien ottaminen, pahiskortin pelaaminen, pahiskortin laitto kädestä poistopakkaan, kohtalokortin pelaaminen vastapelaajaa vastaan, aiemmin pelatun pahiskortin voiman aktivoiminen, esine- tai liittolaiskortin siirtäminen, sankarikortin siirtäminen ja sankarikortin päihittäminen. Tapahtumapaikkaa valitessa kannattaa miettiä, missä tapahtumapaikassa on eniten niitä toimintoja, joita haluaisi tehdä seuraavaksi. Tapahtumapaikan kaikkia toimintoja ei ole pakko tehdä.

Vuoron lopuksi otetaan tarvittaessa lisää kortteja niin, että kädessä on jälleen neljä korttia.

Pelin edetessä pelilaudan ylä- ja alapuolelle pelataan kortteja. Pelilaudan alapuolella on pahiskortteja, joiden tarkoitus on auttaa sinua voittamaan. Esimerkiksi yllä olevan kuvan pelitilanteessa olen itse pelannut kolme liittolaista kolmeen eri tapahtumapaikkaan. Näillä liittolaisilla yleensä jotain erikoiskykyjä, jotka on selitetty kortin alareunassa. Esimerkiksi kuningaskortin pelattuani saan pelata tiettyjä toisia kortteja vähemmillä voimamerkeillä. Korttien pelaaminen maksaa yleensä muutaman voimamerkin. Merkkien määrä on ilmoitettu korttien vasemmassa yläreunassa.

Pelilaudan yläpuolella olevat kohtalokortit taas hankaloittavat pelaamista. Esimerkkipelissämme Ville pelasi minun laudalleni Liisa-kohtalokortin, jonka vaikutus peliin on se, etten voi liikuttaa liittolaiskortteja tai sankarikortteja. Lisäksi sankarikortit asetetaan pelilaudalle niin, että ne peittävät valitulta tapahtumapaikalta yläreunan toiminnot. Tämä tarkoittaa, että niin kauan kuin sankarikortti on pelattuna tiettyyn tapahtumapaikkaan, ei peitettyjä toimintoja voi käyttää. Sankareista on mahdollista päästä eroon päihittämällä sankari. Sankareita päihitetään yleensä liittolais- ja esinekorteilla.

Peli alkaa varmaan vaikuttaa jo aika monimutkaiselta, mutta sitä on kyllä hauska pelata, kun pääsee alkuun. En taida sukeltaa sääntöjen saloihin tällä erää tämän enempää, mutta halusin vielä esitellä pari mielenkiintoista juttua pelistä.

Yllä olevassa kuvassa minulla on kädessä eräs Villen pelaama Makes you larger -kohtalokortti. Liisa Ihmemaassa -elokuvan henkeen sopivasti kortti tosiaan tekee jostain sankarista, tässä tapauksessa Liisasta, isomman. Pelissä se toteutetaan niin, että Liisa-kortti on käännetty kyljelleen, jolloin se peittääkin yhteensä kolme toimintoa; kaksi alkuperäisestä tapahtumapaikasta ja yhden viereisestä. Ainakin minua tällainen korttien luova ja elokuvan maailmaan hyvin sopiva käyttö ilahdutti.

Toisena esimerkkinä on vielä yksi kortti Jafarin maailmasta. Mainitsinkin aiemmin, että pahispakasta löytyy myös tilannekortteja. Tässä tapauksessa Ville pelasi Manipulation-kortin, kun huomasi minulla olevan sen vaatimat vähintään kolme liittolaiskorttia. Manipulation-kortin pelattuaan Ville saa ottaa pahiskorttien poistopakastaan minkä tahansa kortin ja ottaa sen uudestaan käteensä pelattavaksi.

Villainous-pelin lisäosat

Jutun alkupuolella manitsin pelin lisäosat. Niitä on ilmestynyt tällä hetkellä kolme erilaista ja jokainen niistä tuo lisää pahiksia pelattavaksi. Ensimmäinen lisäosa on Wicked to the Core, joka ilmestyi maaliskuussa 2019. Sen mukana tulevat hahmot ovat ilkeä kuningatar (Lumikki ja seitsemän kääpiötä), Hades (Herkules) ja tohtori Facilier (Prinsessa ja Sammakko)

Heinäkuussa 2019 taas ilmestyi lisäosa Evil Comes Prepared. Se toi peliin mukaan Ratiganin (Basil Hiiri – Mestarietsivä), Scar (Leijonakuningas) ja Yzma (Keisarin uudet kuviot).

Villainous-sarjan uusin lisäosa on nimeltään Perfectly Wretched. Se onkin tuore tapaus, sillä se tuli myyntiin maaliskuussa 2020. Lisäosan mukana tulee Cruella De Vil (101 dalmatialaista), Gothel (Kaksin karkuteillä) ja Musta Pekka (mm. Höyrylaiva Ville). Kaikkia lisäosia voi pelata joko erikseen tai peliin voi valita haluamansa hahmot sekaisin eri lisäosista tai peruspelistä.

Mielipiteeni Disney Villainous -lautapelistä

Disney Villainous on ollut minusta oikein hyvä hankinta. Pelin visuaalinen ilme ansaitsee ihan täyden kympin ja kaikki kortit sekä pahisten tavoitteet sopivat elokuvien maailmaan tosi hyvin. Tuntuu, että peli on huolellisesti tehty eikä sitä suunniteltaessa ole menty siitä mistä aita on matalin, vaan peliin on keksitty nokkelia yksityiskohtia.

Kuten olen jo maininnut, pelaaminen ei ollut ainakaan meillä ensimmäisillä pelikerroilla ihan helppoa. Sääntöjä on melko paljon ja se, että jokaisella pahiksella on omia erikoisominaisuuksia, tekee pelistä aluksi vähän sekavan. Ihastuin ulkonäköön heti, mutta itse pelaamiseen tykästyminen vei vähän enemmän aikaa.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että pelin monimutkaisuus on pidemmän päälle hyvä asia, sillä uskon, että sen ansiosta peliin ei kyllästy nopeasti. Olen kokeillut eri hahmoja, mutta en ole vielä ehtinyt pelata kahdella hahmolla ollenkaan. Tiedän siis, että pelissä on vielä kaksi ihan uutta hahmoa ja jo kokeilemieni hahmojen strategioissakin riittää vielä hiottavaa. Lisäksi olemme ehtineet pelata peliä vasta kahdella pelaajalla, joten odotan mielenkiinnolla sitä, miten pelin dynamiikka oikein muuttuu, kun sitä pääsee pelaamaan useamman pelaajan kesken.

Voin lämpimästi suositella Disney Villainous -peliä muillekin. Peli ei ehkä ole sinua varten, jos et jaksa ollenkaan lukea pitkiä sääntöjä (toisaalta jos lukeminen ei innosta, tuskin olet jaksanut lukea tätä juttuakaan tänne asti). Mutta jos vaan lautapelit kiinnostavat, niin kannattaa antaa Disney Villainous -pelille tilaisuus ja hankkia vaikka ensin jokin kiinnostavalta kuulostava lisäosa. Ainakin meillä Villainousia tullaan varmasti pelaamaan vielä moneen otteeseen ja olen vihjannut, että joku lisäosakin kiinnostaisi saada vaikka syntymäpäivälahjaksi.

Loppuvinkkinä vielä: Jos lautapelit eivät ole sinun juttusi, mutta peli näyttää sinusta hienolta, niin sinua saattaa ilahduttaa, että Ravesburger on julkaissut myös kuusi aloituspelin pahisten tähdittämää palapeliä. Kussakin palapelissä näyttäisi olevan 1000 palaa ja niissä on käytetty sekä pahis että -kohtalokorttien kuvituksia. Noita palapelejä näyttäisi olevan myynnissä noin 15 euron hintaan useammassakin Suomessa toimivassa verkokaupassa.

Kuva: Ravensburger

Alkoiko Villainous-lautapeli kiinnostaa tai jäikö joku peliin liittyvä seikka vielä mietityttämään? Olisi myös hauska kuulla, jos joku muukin päätyy ostamaan tämän pelin tai vaikka jonkun palapeleistä itselleen.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:

6 kommenttia artikkelissa “Disney Villainous -lautapeli

 1. Peli vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, ja siinä mielessä tarpeeksi monimutkaiselta että siihen ei kyllästy heti. Visuaalisesti peli on aivan upea! Täytyy ottaa harkintaan pelin hankkiminen, sillä pidän paljon lautapeleistä. En ollutkaan aikaisemmin tullut ajatelleeksi, että tällaisia lautapelejä edes on.

  Minulla on ennestään kaksi Disney trivial pursuit- lautapeliä (jostain syystä kukaan ei vaan suostu niitä pelaamaan kanssani..) ja haaveissa olisi myös Disney Monopoly, se missä pelilaudan keskellä on prinsessalinna. En ole vaan jenkkien Disneystoresta sitä viitsinyt tilata, sillä postikulut ovat taivaissa. Lisäksi olen todennut Monopolyn vaaralliseksi sosiaalisten suhteiden kannalta.

  1. Voin kyllä tosiaankin suositella tätä peliä, se on tosi kiinnostava! Saa pelata monta peliä, ennen kuin kaikki hahmot tulevat tutuiksi ja lisäosia hankkimalla saa uusia käänteitä peliin. :)

   Disney Trivial Pursuit olisi ihana omistaa itsekin, mutta tosiaan pelikavereita ei välttämättä löydy niin helposti. :D Ja onpa kivan näköinen tuo Disney Monopoly, harmi ettei sitä ilmeisesti saa Suomesta ostettua.

 2. Kiitos pelin esittelystä! On kyllä todella mielenkiintoisen oloinen. Ja aivan upeat nappulat! Sääntöjen kuvaus kuulosti hieman monimutkaiselta, mutta varmaan, jos peliä pääsisi itse pelaamaan, ne ymmärtäisi paremmin. :) Taidanpa kirjoittaa pelistä ensi jouluna Joulupukille. ;)

  1. Eipä kestä! :) Säännöt kyllä selkeytyvät varmasti, kun peliä pääsee kokeilemaan ja parin testipelin jälkeen pelaaminen viimeistään alkaa kyllä sujua. Toivottavasti Joulupukki kuulee toiveesi! ;)

 3. Vaikuttaa ihan mielettömän kivalta peliltä!! Rupesi kyllä lautapelihammasta kolottamaan. Katsotaan jos vaikka pistäisi jossain kohtaa tilaukseen. Kiva kun postaus oli tosi kattava niin sai hyvän kokonaiskuvan pelistä! :)

  1. Villainous on kyllä hyvä peli! Se nousi nopeasti muiden kestosuosikkiemme joukkoon (niitä ovat Carcassonne, 7 Wonders ja Splendor). Mukavaa, jos postaus tuntui hyödylliseltä. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.