Disney yhtiönä

Etsiessäni taustatietoja eri postauksia varten, olen monesti törmännyt useisiin Disneyn eri osastojen, studioiden ja tytäryhtiöiden nimiin. Nimet alkoivat lopulta poukkoilla päässäni ja halusin hahmottaa Disneyn laajaa liiketoimintaa paremmin. Siispä otin vähän tarkemmin selvää millainen Disney on yhtiönä ja mitä kaikkea se tekee tällä hetkellä.

The Walt Disney Company

Yleensä, kun puhutaan Disneystä, sillä tarkoitetaan juuri tätä The Walt Disney Company -nimistä emoyhtiötä. Sen perustivat  veljekset Walt Disney ja Roy O. Disney vuonna 1923. Yhtiön nimi on vaihtunut useaan otteeseen. Aluksi se oli Disney Brothers Cartoon Studio, sitten muutaman vuoden ajan The Walt Disney Studio, kunnes nimeksi vaihdettiin Walt Disney Productions. Nykyinen nimi on ollut käytössä vuodesta 1986.

The Walt Disney Company on ollut julkinen osakeyhtiö huhtikuusta 1940 lähtien, eli sen osakkeita voi ostaa ja myydä New Yorkin pörssissä. Yhtiön suurin yksittäinen osakkeenomistaja on Disneyn toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Robert Iger. 67-vuotias Robert Iger on ollut toimitusjohtaja vuodesta 2005 lähtien ja hänen sopimuksensa on tällä hetkellä voimassa heinäkuuhun 2019 saakka. Yhteensä Disneyn palveluksessa on noin 201 000 työntekijää.

Disney-yhtiön päätoimiala oli aluksi Waltin ohjaamat lyhyet piirrosanimaatiot, mutta kuluneiden reilun 95 vuoden aikana yhtiön toiminta on laajentunut uusien yhtiöiden perustamisella (kuten Disney Store) sekä yritysostoilla (esimerkiksi Lucasfilm ja Marvel). Nykyisellään The Walt Disney Company jaottelee liiketoimintansa neljään eri osaan, jotka ovat Studio Entertainment, Parks, Experiences and Consumer Products, Media Networks ja Direct-To-Consumer & International.

Studio Entertainment

Studio Entertainmentin alle kuuluu Disneyn elokuva ja -teatterituotanto sekä levy-yhtiöt. Tarkemmin sanottuna siihen kuuluvat siis animaatioelokuvia tekevät Walt Disney Animation Studios ja
Pixar Animation Studios, näyteltyihin elokuviin keskittyvät The Walt Disney Studios, Marvel Studios ja Lucasfilm sekä Disney Theatrical Group ja Disney Music Group.

Studio Entertainmentin alle kuuluu myös yllä mainittujen studioiden elokuvien jakelu sekä julkaisu niin fyysisesti (DVD:t ja Blu-rayt) kuin digitaalisesti. Disney Music Group taas julkaisee sekä elokuvista tuttua että muiden artistien musikkia. Disney Theatrical Group sen sijaan vastaa ympäri maailmaa nähtävien Disney-musikaalien sekä Disney On Ice -esitysten tuotannoista ja lisensoinnista.

Parks, Experiences and Consumer Products

Parks, Experiences and Consumer Products tuo tutut Disney-hahmot ja -tarinat eloon puistojen, kokemusten ja lukuisten erilaisten tuotteiden muodossa.

Tähän liiketoiminnan osa-alueeseen kuuluvat Disneyn kaikki teemapuistot eli Disneyland Resort Kaliforniassa, Walt Disney World Resort Floridassa, Disneyland Paris Ranskassa, Hong Kong Disneyland Resort (josta Disney omistaa 47 %), Shanghai Disney Resort (josta Disney omistaa 43 %) ja
Tokyo Disney Resort (jonka omistaa täysin Oriental Land Co., Ltd, joka taas maksaa Disneylle rojalteja hahmojen, laulujen ym. käytöstä). Lisäksi Disneyllä on oma puistojen sekä niiden laitteiden, hotellien ja esitysten suunnittelusta vastaava Walt Disney Imagineering -yhtiö.

Muita elämyksiä tarjoavat neljä risteilylaivaa omistava laivayhtiö Disney Cruise Line, Disneyn lomaosakeohjelma Disney Vacation Club, matkatoimisto Adventures by Disney, Aulani-niminen hotelli ja lomakohde Oahun saarella Havaijilla sekä puistoissa tapahtuvia RunDisney-juoksutapahtumia järjestävä Disney Sports Enterprises.

Disneyllä on lukemattomia erilaisia kuluttajatuotteita, joita myydään
Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa Disney Store -myymälöissä sekä shopDisney-verkkokaupoissa. Kirjojen ja lehtien kustantamisesta vastaavat Disney Publishing Worldwideen kuuluvat yhtiöt.

Media Networks

Media Networks käsittää Disneyn omistamat yhdysvaltalaiset televisio- ja kaapeliverkot, tv-ohjelmatuotannon ja -jakelun sekä radiokanavat ja -verkot. Disneyn omistamia kaapelikanavia ovat muun muassa urheiluun keskittynyt ESPN ja erityisesti lapsille ja nuorille suunnatut Disney Channel, Disney Junior ja Disney XD. Erilaisia televisio-ohjelmia taas tuottaa ABC Studios, jonka ohjelmia ovat muun muassa Greyn anatomia, Olipa kerran ja S.H.I.E.L.D. Agentit. Lisäksi Media Networksin alle kuuluu muutamia Yhdysvalloissa toimivia paikallisia tv-kanavia.

Direct-To-Consumer & International

Direct-To-Consumer & International on aika uusi osa The Walt Disney Companya, sillä se muodostettiin viime vuoden maaliskuussa, kun yhtiössä tehtiin organisaatiomuutoksia. Alueen alle kuuluvat suoraan kuluttajille tarjottavat suoratoistopalvelut, kuten vain Yhdysvalloissa toimiva urheiluaiheinen ESPN+ sekä myöhemmin tänä vuonna lanseerattava Disneyn suoratoistopalvelu, joka kantaa nimeä Disney+. Alueeseen luokitellaan myös suoratoistopalvelu Hulu, josta Disneyllä on tällä hetkellä 30 % omistusosuus.

Disneyllä on toimintaa useissa eri maissa Euroopassa, Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Kaikki nämä Yhdysvaltojen ulkopuoliset toiminnot luokitellaan osaksi Direct-To-Consumer & International Businessesta. Niinpä muun muassa kansainväliset Disney Channelit kuuluvat tähän liiketoiminnan osa-alueeseen.

Disney on myös parhaillaan ostamassa 21st Century Fox -yhtiön. Kaupan on tarkoitus toteutua tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.


Yleisen mielenkiinnon lisäksi postauksen innoittajana toimi viime vuoden lopulla Villen kanssa tekemämme jännä juttu; että ostimme kumpikin pienen määrän Disneyn osakkeita. Nordnetilla sattui olemaan marraskuussa Black Friday -tarjous, jossa valittujen yhdysvaltalaisyhtiöiden osakkeita saattoi ostaa ilman välityspalkkiota. Normaalisti välityspalkkio taitaa olla Yhdysvaltalaisten yhtiöiden osakkeilla vähintään 15 euroa per ostokerta. Säästö on ehkä pieni moniin muihin Black Friday -tarjouksiin verrattuna, mutta sijoituksia tehdessä kannattaa aina ehdottomasti pitää kulut pieninä.

Disneyn osakkeiden ostaminen on ollut aiemmin mielessäni aika epämääräisen ajatuksen tasolla, mutta tuo tarjous sai nopeasti tekemään ostopäätöksen. Olen aiemmin jarrutellut, sillä ulkomaisten yhtiöiden osakkeiden ostaminen on tuntunut vaivalloiselta sekä siksi, että takaraivossani on se perussääntö, että sijoituksia ei pitäisi tehdä tunnesyistä. Tällaisena ”disnörttinä” Disneyn elokuvat, puistot ja tuotteet ovat lähellä sydäntäni, mutta keksin kyllä ostopäätökselle myös järkisyitä.

Uskon itse, että Disneyn tulevaisuus näyttää useastakin syystä ihan valoisalta. Kesällä Disneylandiin ja loppuvuonna Walt Disney Worldiin avattavista Star Wars -alueista tulee varmasti isoja yleisömagneetteja. Ja kuten aiemmin mainitsin, tänä vuonna on tulossa uusi suoratoistopalvelu, Disney+. Jos palvelu vaan on toimiva ja kilpailukykyisesti hinnoiteltu, niin uskon, että se saa nopeasti paljon käyttäjiä. Suoratoistopalveluthan ovat siinä mielessä parempaa liiketoimintaa vaikka DVD-myyntiin verrattuna, että palvelun käyttömaksuista kertyy rahaa yhtiön kassaan tasaisena virtana kuukausi toisensa perään. DVD:n ostaja taas maksaa elokuvasta vain kerran. Ja onhan Disneyltä tulossa tänä vuonna myös monta uutta elokuvaa, joiden tietysti toivon menestyvän hyvin lippuluukuilla.

Sijoituspäätöstä tuki myös se, että Warren Buffettin, menestyneen yhdysvaltalaisen sijoittajan ohjenuorana on pitkään ollut, että hän sijoittaa vain yrityksiin, joiden toimintaa ja alaa hän ymmärtää. Tuo kriteeri täyttyy minulla helposti, sillä seuraan aktiivisesti Disneyyn liittyviä uutisia ja nyt osakkeenomistajana niitä tulee varmasti seurattua vielä suuremmalla mielenkiinnolla.

On tietysti mahdollista, että Disneyn lähitulevaisuus ei ole niin menestyksekäs, kuin toivon. 21st Century Foxin oston edessä ei tietääkseni ole enää mitään suuria esteitä, mutta vain aika näyttää, miten kannattava tämä suuri yritysosto oikein olikaan. Lisäksi on mahdollista, etteivät uudet elokuvat menestykään niin hyvin kuin toivotaan. Onhan Disneyllä ollut viime vuosina myös melkoisen isoja floppeja, kuten viime vuonna ilmestynyt A Wrinkle in Time. Eivätkä Solo: A Star Wars Story tai Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa -elokuvatkaan tainneet saavuttaa niin korkeita lipputuloja kuin oli toivottu.

Mainitaan nyt vielä lopuksi jonkinlainen vastuunvapautuslauseke. Eli kaikki Disneyn osakkeita koskeva teksti on täysin omia ajatuksiani, enkä mitenkään erikseen kannusta ostamaan juuri Disneyn osakkeita. Kannustan kyllä ihan jokaista säästämään ja sijoittamaan parhaaksi näkemällään tavalla.

Lähteinä: http://thewaltdisneycompany.com/ ja https://d23.com/disney-history/

| Kategoriassa Yleinen | Avainsanat:

5 kommenttia artikkelissa “Disney yhtiönä

 1. Kiitos mielenkiintoisesta artikkelistasi! Hienoa että osakesäästäjiä löytyy muitakin :)

  Vaikka tosiaan sijoittamisessa painotetaan aina järkisyitä, niin kyllä mielestäni saa pari faniosakettakin olla. Disneyllä varsinkin on vahva brändi ja osinkohistoriakin on vaikuttava, joten tuskin pahasti voi mennä pieleen. Ilmeisesti tarkoituksena on kuitenkin pitää osake mahdollisimman pitkään?

  Omalla kohdallani ongelmana ovat juuri nuo korkeat kaupankäyntikulut sekä osakkeen korkea arvostus. Toisaalta historia on näyttänyt että Disneyllä on kykyä maksaa nykyistä korkeampaa osinkoa ja juuri nuo yritysostot ovat ehkä pitäneet sitä alempana kuin mitä se voisi olla, joten ehkäpä tämän voisi ottaa harkintaan artikkelisi innoittamana :)

  Jos jutun juurta löytyy niin tällaisia artikkeleita lukisin mielelläni enemmänkin ;)

  1. Kiva kuulla, että pidit jutusta Guf! Tämä postaus oli työn alla aika pitkään, kunnes lopulta sain sen muotoiltua oikeanlaiseksi. Pidän mielessä, että jotain samanlaista voisi kirjoittaa lisääkin. :) En ole sitä hirveästi tainnut mainostaa, mutta olen ekonomi koulutukseltani ja oli ihan kiva kirjoittaa tällainen ”omaa alaa” liippaava juttu. :)

   Se ”järkisyy” unohtuikin itse postauksessa mainita, että kun joka tapauksessa ostamme Disneyn, niin tietääpä sitten ainakin, että siitä tavallaan hyötyy itse, kun firmalla menee hyvin. Ei ehkä ihan aukoton perustelu, sillä tuskin ainakaan osinkotulot yltävät lähellekään sitä summaa, minkä käytän vaikkapa elokuvien ostoon 😅 Arvelit oikein, suunnitelmissani ei ole myydä osakkeita, vaan koitan pitää ne kasvamassa arvoa mahdollisimman pitkään. Osta ja unohda -sijoitustyyli on lempparini.

   Toivottavasti käyttämälläsi osakevälittäjällä on vaikka jossain sopivassa vaiheessa edullisempien kaupankäyntikulujen kampanja. :) Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea tuo Fox-kauppa oikein tuo tullessaan ja miten se vaikuttaa vaikkapa juuri osinkojen määrään.

   1. Oi, ekonomi! Mahtavaa! Onhan meillä paljon erilaisia talousblogaajia ja -valmentajia, mutta alkaa ne jutut tulemaan korvista. Tällaiset erilaiset näkökulmat tuovat mukavaa uutta makua ja fiilistä, joten ei haittaisi yhtään jos tekisit näitä lisää :)

    Nordnettiä käytän itsekin. Se oli aloittaessani edullisin (ja taitaa joidenkin rahastojen osalta olla edelleenkin), mutta nyt esim. Nordea on ainakin Suomi-osakkeille luonut hyvän tarjouksen. Ystäväni kertoi, että asiakkaana hän maksaa vain euron per toimeksianto. Tuskin kuitenkaan jenkki-osakkeita saa noin halvalla.

    Minä en ole varsinaisesti alan ihmisiä (enkä maahisia), vaan lähinnä juuri netin ja käytännön kautta näitä opiskellut. Olen yrittäjä (ja ollut perustamassa kahta muuta) ja huomannut että paras tapa on ajatella pitkällä tähtäimellä niin yrityksen kehittämistä kuin asiakassuhteitakin. Sen vähän mitä olen Disneyhyn ehtinyt tutustua, niin heillä tuntuu olevan samaa ajattelua ainakin tuotteistamisen ja asiakaspalvelun (tai asiakaskokemuksen) osalta. Eli eiköhän niitä järkisyitä löydy vaikkei ne P/E-luvut ihan kohillaan olekaan :)

 2. Vähänkö coolia omistaa Disneyn osakkeita!! Ei sillä niin väliä onko se huippusijoitus vai ei, mutta just tuollainen muutama osake olisi kiva omistaa ihan vain periaatteen vuoksi. Itse en ole vielä jaksanut perehtyä osakkeisiin, vaan tökkinyt pienen määrän rahoja johonkin rahastoon.

  1. Hihi, siinä on kyllä jo jotain aika siistiä! Tuosta osakeomistajuudesta voisi myös (50 dollarin maksua vastaan) tilata jonkinlaisen hahmojen kuvilla koristetun paperisen todistuksen, mutta ehkä en ihan sille tielle ole vielä valmis lähtemään. :D Toivottavasti tuo valitsemasi rahasto osoittautuu hyväksi sijoitukseksi. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.