DisneyWar-kirja

Postaus sisältää mainoslinkin

Tänään esittelyyn pääsee kirja, jota aloin lukea elokuussa 2016 ja jonka sain juuri pari päivää sitten luettua loppuun. Muistelen kuulleeni tästä DisneyWar-kirjasta ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten jossain The Rotoscopersien Animation Addicts -podcastin jaksossa. Kirjan nimi kuulosti aika oudolta ja hurjalta, sillä olin siinä vaiheessa vielä ihan pihalla siitä, mitä joku “Disney-sota” oikein voisi tarkoittaa. Kirja alkoi kuitenkin lopulta kiinnostaa sen verran, että päätin tilata sen itselleni.

James B. Stewart: DisneyWar
580 sivua | Simon & Schuster Paperbacks 2005

DisneyWar-kirjan keskiössä on The Walt Disney Companyn entinen toimitusjohtaja Michael Eisner. Hänet valittiin tehtävään vuonna 1984 ja hän ehti toimia Disneyn toimitusjohtajana kokonaiset 21 vuotta. Eisner uudisti monia asioita Disneyllä ja varsinkin hänen Disney-uransa kymmenen ensimmäisen vuoden aikana yhtiön arvo kasvoi valtavasti. 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alussa yhtiöllä ei kuitenkaan mennyt enää yhtä hyvin ja Eisnerin johtamistyyliä alettiin kritisoida. Lopulta Walt Disneyn veljenpoika Roy E. Disney erosi näyttävästi Disneyn hallituksesta vastalauseena Eisnerille ja aloitti kampanjan yhtiön pelastamiseksi. Kirjan nimi DisneyWar viittaa juuri näihin 2000-luvun alun tapahtumiin ja draamaan, joka lopulta johti Eisnerin irtisanoutumiseen.

Kirjassa käydään aikajärjestyksessä läpi koko Michael Eisnerin ura Disneyllä ja kerrotaan melko tarkasti esimerkiksi siitä, millaisista kokemusta hänellä oikein oli ennen Disneylle tuloa, mitä kaikkea hän oikein teki yhtiössä ja lopulta millaisia huonoja päätöksiä hän oikein tuli tehneeksi. Kun kirjailija James B. Stewart alkoi kirjoittaa kirjaa Michael Eisneristä keväällä 2003, hän sattui oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Hän ajatteli tekevänsä kirjassa kurkistuksen siihen, miten yhdessä maailman tunnetuimmista mediayhtiöistä oikein työskennellään, mutta päätyikin lopulta keskelle yhtiön sisäistä pyörremyrskyä ja kirjasta muotoutui paljastuskirja Eisnerin noususta ja tuhosta Disneyllä.

Aloitin DisneyWar-kirjan lukemisen puolitoista vuotta sitten ja sain sen vasta viime sunnuntaina luettua, joten tein kirjan kanssa varmasti jonkin oman hitausennätykseni. Vaikka muutamaan otteeseen epäilin, etten saa kirjaa ikinä luettua loppuun, ei hitaus kuitenkaan johtunut siitä, että kirja olisi ollut jotenkin huono tai tylsä lukea. Se oli vaan niin täynnä asiaa ja toisinaan vaikeahkon kielen vuoksi sitä niin hidasta lukea, ettei siinä päässyt yhdessä illassa kovin pitkälle. Lukemista hidasti myös se, että tein lukiessa muistiinpanoja, joten kirjan välistä löytyy nyt kymmenittäin muistilappuja. Pidin myös monia pidempiä taukoja kirjan lukemisesta ja luin muutamia muita kirjoja samaan aikaan.

Sain DisneyWarin sivuilta todella paljon uutta tietoa Disneystä ja sen historiasta. Kirjasta löytyy erityisen paljon sellaista tietoa, jota Disneyn itse julkaisemissa kirjoissa ei varmasti mainita, sillä yhtiöllä on tapana silotella kaikenlaisia negatiivisia puolia, kuten esimerkiksi Jeffrey Katzenbergin lähtöä. Kirjasta sai hyvän käsityksen siitä, millaista porukkaa Disneyn johdossa on oikein ollut 80-luvulta lähtien ja mitä kaikkia kiistoja heidän välillään oli.

Vaikka DisneyWar ei ole mikään varsinainen tietokirja, vaan se on luokiteltu business-kirjaksi, olen jo käyttänyt sitä lähteenä muutamissa postauksissa ja käytän sitä varmasti myös jatkossa. Minusta olisi ollut mielenkiintoista, jos kirjassa olisi kerrottu enemmän myös animaatioelokuvista, sillä niistä oli vain muutamia mainintoja siellä täällä. Niiden sijaan kirjassa oli enemmän mainintoja muutamista yksittäisistä näytellyistä elokuvista tai tv-sarjoista. Mutta oli niistäkin mielenkiintoista lukea, enkä olisi varmaankaan muuta kautta törmännyt esimerkiksi siihen tietoon, että Disneyn omistamalla Miramax-studiolla oli tilaisuus tehdä Taru sormusten herrasta -elokuvat, mutta Eisner hylkäsi idean, koska ei uskonut, että Tolkienin kirjoissa olisi ainesta hyviksi elokuviksi.

Minusta DisneyWar ei todellakaan ole sellainen kirja, joka jokaisen Disney-fanin pitäisi lukea. Kirjasta ei saa hirveästi tietoa esimerkiksi animaatioelokuvista ja teos on aika raskas lukea, joten uskon, että osa blogin lukijoista pitää teosta jopa vähän tylsänä. Mutta voin suositella kirjaa, jos sinua kiinnostaa sukeltaa syvälle Disneyn historiaan, eikä haittaa lukea paksua kirjaa englanniksi. Olen varma, että jos ryhdyt lukemaan kirjaa, saat yllättyä monta kertaa, sillä DisneyWarissa on niin paljon sellaista tietoa, mihin ei muualla törmää.

Arvioni:

Jos DisneyWar-kirjan lukeminen alkoi kiinnostaa, voit ostaa sen omaksesi Adlibris-kirjakaupasta klikkaamalla tätä linkkiä*. Jos siirryt linkkini kautta Adlibrikseen ja ostat DisneyWar-kirjan tai minkä tahansa muun tuotteen, saan pienen osuuden tilauksesi loppusummasta ja autat siten minua ylläpitämään Disnerd dreams -blogia. Voit halutessasi tutustua tarkemmin blogini mainoskäytäntöihin Info-sivulla.

| Kategoriassa Keräily

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.