Disney-tiistai: Dumbo

On tullut aika antaa hurmaavalle Dumbolle vuoro lennähtää Disney-tiistaihin.

Disney-tiista: Dumbo

Dumbo
Pääohjaaja: Ben Sharpsteen
Jaksojen ohjaajat: Norman Ferguson, Samuel Armstrong, Wilfred Jackson, Jack Kinney ja Bill Roberts
Äänirooleissa: Verna Felton, Edward Brophy, Sterling Halloway, Herman Bing, Cliff Edwards, Jim Carmichael
Suomidubissa: Maija-Liisa Peuhu, Matti Olavi Ranin, Tom Pöysti, Seppo Pääkkönen, Veeti Kallio, Jarkko Tamminen, Sasu Moilanen
Kesto: 64 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 23.10.1941, Suomessa: 1.10.1948
Lipputulot: ei tietoa

Vuoden 1939 loppupuolella Fantasian tuotanto oli kovassa vauhdissa, Pinocchio valmistumassa ja studiolla oli aika miettiä seuraavaa kokoillan elokuvaprojektia. Suunnitelmissa olivat Bambi, jonka tuotanto oli takkuillut jo usean vuoden ajan sekä tulkinta Jaakko ja pavunvarsi -tarinasta. Studion rahatilanne ei kuitenkaan ollut kovin hyvä, joten näiden edelle kiilasi pienimuotoisen elokuvansa siivin elefantti, joka tunnetaan parhaiten lisänimellään Dumbo.

Dumbo perustuu Helen Abersonin ja Harold Pearlin yhdessä luomamaan Dumbo, the flying elephant -tarinaan. Tarina ilmestyi erikoisessa rullakirjamuodossa keväällä 1939, mutta näitä kirjoja ei tosin ole tiettävästi enää yhtään kappaletta jäljellä. Vain muutaman kuukauden päästä tarinan ilmestymisestä Disneyn työntekijät tutustuivat siihen ja esittelivät sen Waltille. Hän näki tarinassa potentiaalia, osti siihen elokuvaoikeudet kesällä 1939 ja jonkin ajan kuluttua elokuvan kehittely alkoi. Alkuperäinen tarina oli melko lyhyt, joten seuraavan vuoden alussa käsikirjoittajiksi valittujen Joe Grantin ja Dick Huemerin käsittelyssä se sai nopeasti uusia lisäyksiä.

Grant ja Huemer ynnäsivät tarinaan paljon omia ideoitaan. Heidän keksimiään ovat muun muassa alun haikarajakso sekä vaaleanpunaisten elefanttien paraati. Parivaljakko työsti tarinaa järjestyksessä alusta loppuun ja luovutti valmiita kappaleita Waltille ikään kuin jatkokertomuksena. Walt innostui tarinasta, mutta suhtautui Dumboon alusta asti eri tavalla kuin aikaisempiin animaatioelokuviinsa. Hän piti tarinan yksinkertaisuudesta ja halusi elokuvaversion valmistuvan huomattavasti nopeammin ja pienemmällä budjetilla kuin edelliset animaatiot. Hänen suunnitelmansa sitä kohtaan eivät olleet lainkaan niin kunnianhimoiset kuin vaikkapa Fantasian suhteen. Onneksi studion tarinatiimi tiesi mitä oli tekemässä ja työ eteni nopeasti. Jo reilun puolen vuoden päästä projektin aloittamisesta elokuva oli saatu kuvakäsikirjoitettua ja animoinnin pariin taas päästiin syksyllä 1940.

dumbo
Disney-triviaa: Dumbon pääanimaattorina toimi Bill Tytla, joka oli tunnettu vahvoista hahmoistaan. Ennen Dumbon hän oli viimeksi animoinut Chernabogia, joten animaatiotyylin muutos oli suuri. Tähän norsuvauvaan Tytla kertoo saaneensa inspiraatiota omasta 2-vuotiaasta pojastaan.

Tuotannon alkaessa Norm Ferguson oli tiiminsä kanssa saanut juuri saamassa valmiiksi Fantasian Tuntien tanssi -jakson, jossa esiintyy sopivasti muun muassa elefantteja, joten heidät siirrettiin seuraavaksi työstämään Dumbon hahmoja. Elokuvasta päätettiin tehdä aiempaa karikatyyrimäisempi, joten projektiin siirtyi työskentelemään monia uusia työntekijöitä sekä sellaisia animaattoreita, joiden piirrostyyliä Walt ei pitänyt hienovaraisempaan Bambiin sopivana. Usea Dumbon hahmo muistuttaa lyhytanimaatioiden tyyliä ja moni Dumbon animaattoreista olikin tehnyt aiemmin Hullunkurisia sinfonioita. Kuten aiemminkin, Dumboa varten kuvattiin ihmisten esittämiä liikkeitä, joita animaattorit sitten hyödynsivät työssään. Esimerkiksi varisten osuuksia esitti tanssi- ja lauluryhmä Jacksonin veljekset. Ward Kimball sitten hyödynsi heidän keksimiään liikkeitä animoidessaan varikset.

Dumbon äitiä sekä Matriarkkaa ääninäytteli radiosarjoista tunnettu Verna Felton, joka teki myöhemmin monta muuta isoa Disney-roolia. Dumbosta alkoi myös Haikaraa esittäneen Sterling Hollowayn Disney-ura. Myöhemmin häntä kuultiin muun muassa Bambissa ja Viidakkokirjassa. Näyttelijä-koomikko Edward Brophy antoi äänen Dumbon ystävä Timotei-hiirelle ja paria vuotta aiemmin Samu Sirkkaa ääninäytellyt Cliff Edwards haluttiin nyt mukaan Dumboon varisten johtajaksi.

Dumbon tyylissä ja värimaailmassa lainattiin paljon aikakauden piirretyistä. Normaalista poikkeaa kuitenkin yksi erikoinen kohtaus: vaaleanpunaisten elefanttien paraati. Siinä elefantit on animoitu hyvin kokeelliseen tyyliin ja ne muuttavat muotoaan epätavallisilla tavoilla. Kohtaus sai paljon vaikutteita 1930-luvun lopulla huipussaan olleesta surrealismista sekä Salvador Dalin tyylistä. Vaaleanpunaiset elefantit herättivät kohua, mutta kohtauksen menestys innoitti Waltia ryhtymään myöhemmin yhteistyöhön Salvador Dalin kanssa.

Disney-triviaa: Alkuperäistarinassa Dumboa avusti punarinta nimeltä Red. Käsikirjoittajat päättivät kuitenkin vaihtaa hahmon Timotei-hiireksi, sillä hiiren ja elefantin parivaljakko toi juoneen huumoria. Tarinassa oli alun perin mukana myös viisas pöllö, mutta siitä luovuttiin kokonaan.

Dumbon musiikista vastasi kolme Disneyllä pitkään työskennellyttä miestä. Säveltäjinä olivat Oliver Wallace ja Frank Churchill sekä sanoittajana Ned Washington. Elokuvan hahmot eivät itse laula kaikkia lauluja, joten laulajiksi palkattiin muita esiintyjiä. Tunnettu gospel-yhtye The Hall Johnson Choir esitti When I See an Elephant Fly -laulun ja monta muuta laulua lauloi ryhmä nimeltä The Sportsmen. Elokuvaa varten tehtiin myös Timotein laulama Are you a man or a mouse -laulu, mutta lopulta se poistettiin. Musiikin lisäksi Dumbossa kuullaan monenlaisia äänitehosteita, kuten junan ääniä. Niitä ei suinkaan äänitetty junaradan varrella, vaan studiolla rakennettiin mielenkiintoisia välineitä, joilla tehosteita luotiin. Esimerkiksi Ukko Pekan äänet teki Margaret Wright erikoisten äänihuulia vasten asetettavien mikkien avulla ja junan höyryn äänenä käytettiin voimakasta vesisuihkua.

Dumbo pyrittiin tekemään huomattavasti halvemmalla kuin studion aiemmat animaatioelokuvat ja tavoitteissa myös onnistuttiin. Taustat suunniteltiin melko yksinkertaisiksi ja ne tehtiin vesivärein, sillä tekniikka oli halvempi kuin yleensä käytetyt öljy- tai guassivärit. Animaatiossa taas käytettiin joitain oikoteitä esimerkiksi kuvaamalla ihmishahmoja pelkkinä siluetteina. Dumbo ei myöskään vaatinut lainkaan niin vaativia erikoistehosteita kuin Pinocchio tai Fantasia. Dumbon tuotanto eteni sujuvasti eikä tarinasta muutettu tai poistettu tuotannon aikana juuri mitään. Yksi ainoista poistetuista kohtauksista on ”Hiiren tarina”, jossa Timotei-hiiri kertoo Dumbolle siitä, miksi norsut pelkäävät hiiriä. Kertomuksen mukaan hiiret olivat aikoinaan norsuja isompia ja kiusasivat niitä, mutta vaikka kokoero kääntyi päälaelleen, hiirten ilkeys on jäänyt jokaisen norsun mieleen. Toinen harvoista muutoksista on alun Ukko Pekka -kohtaus, jota lyhennettiin alkuperäisestä. Kohtaus näytetään kuitenkin kokonaisuudessaan studion toimintaa esittelevässä Lempeä lohikäärme -elokuvassa.

Dumbon tuotannon loppuvaiheessa, toukokuussa 1941 osa Disney-studion huonommin palkatuista työntekijöistä vaati parempia oikeuksia ja tilanne kärjistyi lopulta lakoksi. Lakon vuoksi osa pitkäaikaisista animaattoreista päätti lähteä studiolta ja Dumbo jäi siten esimerkiksi Art Babbittin ja Bill Tytlan viimeiseksi Disney-animaatioksi. Lakko muutti pysyvästi studion ilmapiiriä, mutta Dumbon tekoon se ei kuitenkaan juuri vaikuttanut, sillä elokuvan animaatio oli lakon alkaessa saatu lähes valmiiksi. Dumbo valmistuikin aikataulussaan vain noin kahden vuoden työn jälkeen.

Disney-triviaa: Tehdessään Dumboa Disneyn taiteilijat ottivat vaikutteita muun muassa saksalaisen piirtäjä Heinrich Kleyn töistä. Kleyn piirroksissa nähdään muuan muassa vaivattoman näköisesti luistelevia ja tanssivia elafantteja.

Dumbo julkaistiin lokakuussa 1941. Sekä yleisö että kriitikot ottivat sen vastaan positiivisesti ja elokuva menestyi taloudellisesti hyvin. Dumbon oli määrä päästä joulukuun 1941 Time-lehden kanteenkin, mutta tilanne muuttui, kuin Yhdysvallat päätti ottaa osaa toiseen maailmansotaan Pearl Harborin hyökkäyksen takia ja lehden painopistettä muutettiin. Dumbon Baby Mine -laulu sai parhaan laulun ehdokkuuden ja säveltäjät palkittiin parhaan musiikin Oscarilla. Dumbo on yksi harvoista Disney-klassikoista, joka ei ole saanut jatko-osaa, vaikka sellaista suunniteltiinkin 2000-luvun alussa. Elokuvan oli tarkoitus olla suoraa jatkoa Dumbolle ja paljastaa uutta tietoa Dumbon isästä, herra Jumbosta, mutta elokuvasuunnitelmat hyllytettiin lopullisesti, kun John Lasseterista tuli Disneyn luova johtaja. Tällä hetkellä Dumbon tarinasta aiotaan sovittaa näytelty elokuva, jonka ohjaajaksi on ilmoitettu Tim Burton.

Dumbo saapui Suomeen seitsemän vuotta valmistumisen jälkeen eli lokakuussa 1948. Sitä esitettiin liki viisikymmentä vuotta ainoastaan suomeksi tekstitettynä, kunnes elokuva lopulta dubattiin vuoden 1997 videojulkaisua varten. Tähän Pekka Lehtosaaren ohjaamaan dubbaukseen valittiin muun muassa Timoteiksi Matti Olavi Ranin, Haikaraksi Tom Pöysti, Matriarkaksi Maija-Liisa Peuhu ja Tirehtööriksi Seppo Pääkkönen.

Minusta Dumbo on todella sympaattinen pieni tarina, joka etenee hyvin sujuvasti. Varsinkin nimihahmo Dumbo on aivan ihanasti animoitu ja pikkunorsun liikkeet muistuttavat todella paljon viatonta ihmislasta. On juuri Bill Tytlan ja muiden Dumbon animaattoreiden taidokkaan työn ansiota, että tästä pienestä elefantista alkaa välittää, vaikkei se sano elokuvan aikana sanaakaan.

Mistä sinä pidät Dumbossa eniten?

Lähteet:
Animated Views: From Snow Queen to Pinocchio II: Robert Reece’s animated adventures in screenwriting
Dumbo Juhlajulkaisu blu-rayn lisämateriaalit
Gabler, Neal: Walt Disney – Amerikkalaisuuden ikoni (2008)
Girveau, Bruno & Diederen, Roger: Walt Disney ja Euroopan taide (2009)
KenNetti: Disney Klassikot Suomessa
Michael Barrier: The Mysterious Dumbo Roll-A-Book
The Walt Disney Family Museum: The timely Dumbo – Almost a Cover Boy

P.S. Vielä loppuun yksi dokumenttivinkki, sillä YLE Teemalla alkaa tänään neliosainen dokumenttisarja Walt Disneystä. Käännä siis televisio Teemalle tänään klo 20 tai katso  ohjelma jälkikäteen YLE Areenasta.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

4 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Dumbo

  1. Siitä on todella monta vuotta aikaa, kun olen viimeksi nähnyt Dumbon. En ole myöskään koskaan nähnyt sitä suomeksi, sillä ainoa versio, joka meiltä löytyi kotoa, oli televisiosta nauhoitettu videokasetti (se on saatettu nauhoittaa ennen dubbauksen tekemistä, en ole varma).
    Muistan kyllä pitäneeni elokuvasta, mutta muistikuvani ovat melko hatarat, sillä olen ollut hyvin pieni viime katselukerralla. Pitäisi varmaan etsiä elokuva jostakin käsiini ja katsoa se. :)

    1. Dumbo dubattiin melko myöhään ja KenNetin tietojen mukaan se on näytetty kolmoskanavalla englanninkielisenä ainakin vuonna 1991. Ainakin minun mielestäni Dumbo on oikein mukava elokuva, joten voin suositella sen katsomista varsinkin, jos edellisestä kerrasta on aikaa. Ja jos elokuvaa ei halua heti ostaa itselleen, niin ainahan sen voi lainata vaikka kirjastosta. :)

  2. Dumbo on yksi niistä Disneyn elokuvista, jotka saa kyynelkanavani vielä tänäkin päivänä aukeamaan. Se kuuluu myös suosikki-elokuvieni joukkoon :)

    1. En ollut itse jotenkin aiemmin edes tajunnut miten mukava elokuva Dumbo on, onneksi tuli katsottua se pitkästä aikaa. Siinä on kyllä tosiaan pari ihanan herkkää kohtausta. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.