Hirviön sydän: Itsekkään prinssin tarina

Kirjoitin helmikuun lopulla Serena Valentinon kirjoittamasta Noidan peili -kirjasta ja mainitsin tuolloin, että myös kirjasarjan toinen osa on ilmestymässä suomeksi. Nyt Hirviön sydän: Itsekkään prinssin tarina on julkaistu ja olin tosi innoissani saatuani kirjan käsiini. Kirjan ilmestyminen sattuikin tosi hyvään saumaan, sillä Kaunotar ja hirviö on nyt pinnalla live action -version teaserin myötä.

Hirviön sydän

Serena Valentino – Hirviön sydän: Itsekkään prinssin tarina
Alkuperäisnimi: The Beast Within: A Tale of Beauty’s Prince (Disney Press 2014)
Suomentaja: Tanja Falk
191 sivua | Sanoma Media Finland 2016

Hirviön sydämen tarina alkaa siitä, kun Belle on juuri suostunut jäämään linnaan Hirviön vangiksi isänsä puolesta. Uudesta tilanteesta hämmentynyt Hirviö alkaa muistella elämäänsä ennen lumousta ja tarina hyppää kuvaamaan prinssin aiempaa elämää. Huoletonta hurmurielämää elänyt prinssi ei ole elämässään ajatellut juuri muuta kuin itseään, mutta mentyään liian pitkälle julmuudessaan prinssi huomaa saaneensa päälleen kirouksen, jota ei voi uskoa todeksi.

Hirviön sydän on tavallaan jatkoa Noidan peili -kirjalle, mutta sen voi hyvin lukea, vaikkei olisikaan tutustunut ensimmäiseen kirjaan. Kirjan kansikuva on minusta jälleen todella upea, mutta kansien välinen sisältö ei sitten vakuuttanutkaan yhtä paljon. En halua pilata kenenkään kirjasta kiinnostuneen lukuiloa.

Kirjan sivuilla annetaan hyvin erilainen kuvaus siitä, miksi ja miten prinssi muuttui hirviöksi. Raamit ovat samat ja kirjan versio nivoutui melko hyvin elokuvan prologiin. Elokuvassa lumouksesta kerrotaankin hyvin tiivistetysti ja tuo versio on minusta vähän järjetön, sillä kuka päästäisi tuntemattoman kerjäläiseukon kotiinsa tuosta vaan. Kirjassa tilannetta selitetään enemmän, mutta en tiedä pidänkö silti lopulta tästä kirjan versiosta yhtään sen enempää. Kirjalle voi kyllä antaa pisteet siitä, että siinä esitetään mielenkiintoinen ajatus siitä, ettei prinssi muuttanutkaan heti muotoaan, vaan kirous alkoi edetä vähä vähältä tehden prinssistä yhä eläimellisemmän.

Kirja ei mielestäni kaikilta osin oikein istunut elokuvan maailmaan. Elokuvan orjallinen seuraaminen olisi luultavasti tehnyt juonesta vähän tönkön, mutta olisin toivonut kirjassa olevan vähän enemmän samaa henkeä. Tarinan alussa tehty paljastus kahden elokuvan hahmon ystävyydestä tuntui minusta niin oudolta, että minun oli pistettävä kirja pois pariksi päiväksi ja jatkettava lukemista vasta, kun oli ehtinyt tottua ideaan. Kirjan mukaan Belle ja prinssi olivat myös melkein tavanneet kerran ennen prinssin muuttumista hirviöksi. Seikka tuntui minusta väkinäiseltä lisäykseltä juoneen. Muutamat kirjan lopun tapahtumat taas tuntuivat vesittävän Hirviön hahmokehitystä.

Mielestäni kirjan suurin ongelma oli kuitenkin se, että Valentino on yrittänyt tiivistää ison tarinan melko lyhyeen kirjaan. Välillä juoni hypähti töksähdellen ajasta ja paikasta toiseen ja osa juonikuvioista jäi minusta kirjan lopussa vielä levälleen tai selittämättä. Mukaan oli myös tuotu niin monta uutta hahmoa, että tarinan keskipiste tuntui lipuvan pois Hirviöstä. Lisäksi kirjailija oli vielä antanut näille keksimilleen hahmoille niin omituisia nimiä, ettei niille voinut kuin pyöritellä silmiään.

Kirjassa oli onneksi jonkin verran sellaisia yksityiskohtia, joista pidin kovasti ja jotka sopivat mielestäni tähän tarinaan hyvin. Esimerkiksi linnan ja sen palvelusväen vaiheittaista muodonmuutosta, oli kuvailtu mielenkiintoisesti. Itse en ole tullut juuri miettineeksi sitä osaa tarinasta.

Arvioni:

Odotin kirjalta enemmän ja olisin halunnut pitää siitä enemmän, mutta tarina ei vaan antanut aihetta siihen. Kaiken kaikkiaan kirja oli ihan viihdyttävä, mutta se tuntui turhan kaukaiselta itse elokuvan tapahtumista. Aiemmin ilmestynyt Noidan peili pysyi paljon paremmin koossa, ja siihen verrattuna Hirviön sydän muistutti enemmän keskinkertaista fanifiktiota eikä ammattikirjailijan teosta. Luultavasti kirja olisi uponnut paremmin, jos olisin kymmenen vuotta nuorempi enkä vielä näin kriittinen.

Oletko ehtinyt tarttua Hirviön sydän -kirjaan? Olisi mukava kuulla teidän mietteitänne tarinasta!

Jutussa esitelty kirja on kustantajalta saatu arvostelukappale.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

4 kommenttia artikkelissa “Hirviön sydän: Itsekkään prinssin tarina

  1. Itse odotan tämän kirjan lukemista, koska Kaunotar ja Hirviö on lempi klassikkoni. Tovi saattaa tosin vierähtää, että pääsen tätä lukemaan, koska olen vasta aloittanut tuon Noidan peilin. :)

    1. Toivottavasti tykkäät tästä kirjasta enemmän kuin minä! :)

  2. Itseäni kiinnosti enemmän tämä kirja näistä kahdesta Valentinon kirjasta, vaikka en ole kumpaakaan lukenut, jotenkin pahiksesta kertova tuntuu enemmän fanfikkimaiselta, mutta kai se pitää lukea ennen kuin tuomitsee..Minkä ikäisille nää kirjat on muuten sun mielestä suunnattu? ”sillä kuka päästäisi tuntemattoman kerjäläiseukon kotiinsa tuosta vaan..” Pakko heittää että vanhaan aikaan apua pyytävän häätäminen ja vieraanvaraisuuden rikkominen oli iso loukkaus..Sacred Hospitality :D

    1. Molemmissa kirjoissa on minusta ollut fanifiktiomaisia elementtejä ja on lukijasta kiinni, miten hyvin ne omasta mielestä sopivat tarinaan. Minusta Noidan peili onnistui siinä paremmin, mutta joku muu voi olla toista mieltä. :) Jotenkin tosi hankala sanoa mikä olisi se oikea ikäluokka, mutta voisivatkohan noin 10–15-vuotiaat voisivat olla kirjan kohderyhmää.

      Kappas, tuo ”sacred hospitality” onkin mennyt minulta ihan ohi historiantunneilla, mutta hyvä, että muilla on parempaa tiedoa. Tuo tiedon pohjalta elokuvan kohtaus vaikuttaakin paljon järkevämmältä. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.