Disney-tiistai: Keisarin uudet kuviot

On kesäkuun toisen Disney-tiistain aika ja tänään aiheena on Kuzcon oma elok.. ei kun siis Keisarin uudet kuviot.

Keisarin uudet kuviot (Emperor’s New Groove)
Ohjaaja: Mark Dindal
Äänirooleissa: David Spade, John Goodman, Eartha Kitt, Patrick Warburton
Suomidubissa: Jarkko Tamminen, Eero Saarinen, Seela Sella, Santeri Kinnunen
Kesto: 1 h 18 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 15.6.2000, Suomessa: 16.2.2001
Lipputulot maailmanlaajuisesti: 169 327 687 USD

Laamaksi muuttuvasta keisarista kertovan elokuvan tuotanto käynnistyi vuonna 1994, keskellä Disney-renessanssia. Disneyn animaatiostudio oli juuri julkaissut monta erinomaisesti menestynyttä animaatiomusikaalia, kuten Kaunottaren ja hirviön ja Aladdinin. Animaatioelokuvien tekijöistä oli tullut tähtiä ja yksi näistä tähdistä oli Roger Allers, joka oli juuri ohjannut Rob Minkoffin kanssa jättimenestykseksi nousseen Leijonakuninkaan. Seuraavana projektinaan Allers lähti ohjaamaan uutta Disney -klassikkoa.

Allersin uuden elokuvan oli tarkoitus olla Etelä-Amerikkaan sijoittuva suuren mittakaavan musikaalianimaatio nimeltä Kingdom of the Sun. Tämän inkakulttuuria esittelevän tarinan keskeisiä hahmoja olivat Manco-niminen keisari, laamapaimen Pacha sekä nuoruutta ja kauneutta tavoitteleva pahishahmo Yzma. Elokuvan juoni oli pohjimmiltaan muunnelma Mark Twainin Prinssi ja kerjäläispoika -tarinasta. Elokuvaan kaavaillussa juonessa Manco kohtaa tavallista elämää elelevän Pachan ja kaksikko huomaa nopeasti näyttävänsä aivan toistensa kaksoisolennoilta. Manco on lopen kyllästynyt keisarin elämään, joten tämä houkuttelee Pachan houkuteltua vaihtamaan osia kanssaan. Kun Yzma pääsee selville kaksikon juonesta, tämä muuttaa Pachaksi tekeytyneen keisarin laamaksi ja uhkaa paljastaa, ettei Pacha ole oikea keisari. Tarinasta ei puuttunut myöskään romantiikkaa, sillä Mancon oli tarkoitus rakastua naispuoliseen laamapaimenen Mataan ja keisaria esittävän Pachan taas keisarin palvelijattareen Ninaan.

Jo elokuvan kehittelyn aikaisessa vaiheessa Disneyltä lähestyttiin brittimuusikko Stingiä, joka suostui säveltämään ja sanoittamaan elokuvan laulut yhdessä työparinsa David Hartleyn kanssa. Elokuvan käsikirjoitus ei ollut vielä valmis Stingin tullessa mukaan projektiin ja muusikko koki tämän vaikeaksi, sillä laulujen kirjoittaminen oli haastavaa, kun ei voinut olla varma, millaisia elokuvan hahmot ovatkaan. Sting ei myöskään pitänyt siitä, kun häntä pyydettiin tekemään muutoksia kirjoittamiinsa lauluihin. Animaatioiden tekoprosessiin kuuluu, että asioita tehdään uusiksi, kun taas Sting ei pitänyt siitä, että valmiisiin lauluihin olisi tehtävä muutoksia.

Disney-triviaa: Elokuvasta poistettu kivihahmo Hucua tekee pienen cameo-esiintymisen illalliskohtauksessa. Taustalta voi nimittäin bongata hahmon mallisen kynttelikön.

Kun elokuva oli ollut kehitteillä kolmisen vuotta ja kesälle 2000 kaavailtu ensi-ilta lähestyi, alkoi käydä selväksi, ettei projekti edisty niin hyvin kuin pitäisi. Joitain ongelmia oli havaittu jo aiemmin, mutta studion johto oli luottanut Roger Allersin kykyihin luoda keskeneräisestä tarinasta toimiva elokuva, sillä hän oli onnistunut siinä Leijonakuninkaan kanssa, kun sen tarinaan oli täytynyt tehdä paljon muutoksia. Kingdom of the Sunin tarina tuntui kuitenkin olevan liian ennalta-arvattava ja Pocahontaksen ja Notre Damen kellonsoittajan laimea menestys lippuluukuilla sai studion johdon varuilleen. Jotain oli tehtävä ja niinpä elokuvaan päätettiin tuoda mukaan toinen ohjaaja, Mark Dindal. Dindal oli ollut mukana monen Disney-klassikon teossa Topista ja Tessusta alkaen ja hänen ajateltiin sopivan hyvin Allersin työpariksi.

Valitettavasti asiat eivät kuitenkaan sujuneet näin jouhevasti, sillä Allersilla ja Dindalilla oli hyvin erilainen käsitys elokuvasta. Allers uskoi, että alkuperäinen juoni saataisiin lopulta toimimaan, kun taas Dindal halusi muokata tarinaa ja tehdä siitä mahdollisimman humoristisen. Lopulta kävi selväksi, ettei kahden ohjaajan yhteistyö suju, joten Roger Allers päätti jättäytyä pois projektista. Jotta elokuvasta saataisiin Dindalin johdolla tehtyä yhtenäinen kokonaisuus, päätettiin tarinaan tehdä kiireesti isoja muutoksia. Prinssi ja kerjäläispoika -juonikuviosta ja Mancon sekä Pachan romansseista luovuttiin kokonaan. Pachan hahmo muutettiin nuoresta miehestä keski-ikäiseksi ja Yzmalle kirjoitettiin uusi apuri, lihaskimppu nimeltä Kronk. Elokuvan uudeksi nimeksi annettiin Kingdom in the Sun.

Musiikillinen yhteistyö Stinginkään kanssa ei sujunut aivan saumattomasti ja Disneyllä mietittiin, onko muusikon tyyli sittenkään sopiva elokuvaan. Sting kirjoitti elokuvaan useamman laulun, joihin kuului muun muassa Yzman kaksi laulua sekä rakkauslaulu. Kun elokuvan käsikirjoitus muuttui rajusti Roger Allersin lähdettyä, alkoi Stingistä tuntua, etteivät elokuvan teemat olleet enää hänelle oikeita. Miehen oli vaikea päättää, haluaako hän olla mukana elokuvassa, mutta vaikka hänen kaikki aikaisemmat laulunsa päätyivät leikkaushuoneen lattialle, kirjoitti Sting kuitenkin lopulliseen elokuvaan kuitenkin kaksi laulua. Ensimmäinen on elokuvan alussa kuultava, Tom Jonesin laulama Perfect World ja toinen lopputeksteissä kuultava My Funny Friend and Me.

Disney-triviaa: Pachan vaimo Chicha on ensimmäinen Disney-klassikossa nähtävä raskaana oleva nainen.

Kun elokuva oli päätetty kirjoittaa uusiksi, tekijöillä oli vain rajoitetusti aikaa saada elokuva valmiiksi. Elokuvan ensi-iltaa lykättiin kesästä 2000 saman vuoden joulukuuhun ja samalla Dinosauruksen ensi-ilta siirrettiin eteenpäin. Tiukan aikataulun vuoksi elokuvasta ei yritettykään tehdä yhtä kunnianhimoista musikaalia kuin oli alun perin kaavailtu ja inkakulttuurin esittämisestä päätettiin luopua. Elokuvan nimeksikin muutettiin lopulta Emperor’s New Groove, Keisarin uudet kuviot.

Elokuvan juonen muututtua myös ääninäyttelijävalintoihin oli tehtävä muutamia muutoksia. Päähahmo Mancon nimi vaihtui Kuzcoksi, mutta aiemmin ääninäyttelijäksi valittu David Spade pysyi kuitenkin mukana projektissa. Pachan ääninäyttelijänä oli aluksi Owen Wilson, mutta kun hahmo muuttui nuorukaisesta keski-ikäiseksi perheenisäksi, valittiin hahmon ääninäyttelijäksi John Goodman. Eartha Kitt pysyi Yzman äänenä, mutta tämän alkuperäisen Hucua-nimisen kätyrin ääni Harvey Fierstein joutui lähtemään projektista, kun hänen hahmonsa ei enää ollutkaan mukana tarinassa. Yzman uuden apurin Kronkin ääninäyttelijäksi valittiin Patrick Warburton.

Kun elokuvan uusi juoni oli saatu muotoiltua paperille, alkoi suuri animointiurakka. Andreas Deja oli Yzman alkuperäinen pääanimaattori ja nyt hänen oli määrä animoida ensimmäistä kertaa naispuolista pahishahmoa. Mutta kun Yzma muuttui keskeisestä hahmosta sivuhahmoksi ja tyyliltään erilaiseksi, Deja ei halunnut enää olla mukana tuotannossa ja hänen tilalleen tuli Dale L. Baer. Kuzcon pääanimaattoriksi valittiin Nik Ranieri, jonka oli alun perin pitänyt animoida Yzman hylätty Hucua-kätyri. Pachan pääanimaattorina toimi Bruce W. Smith ja Kronkin pääanimaattorina Tony Bancroft. Disneyn pääanimaatiostudiolla Burbankissa työskennelleiden animaattorien lisäksi elokuvan tekoon osallistui ranskalaisia Disney-animaattoreita, jotka työstivät erityisesti Yzman ja Kronkin kohtauksia. Pariisin tiimin avulla elokuva saatiin valmiiksi tiukasta aikataulusta huolimatta.

Disney-triviaa: Pachan nimi juontaa juurensa intiaanikieli Ketšuaan, jossa sana tarkoittaa maata. Kuzco taas viittaa muinaisen Perussa sijaitsevan inkakaupunki Cuscon nimeen.

Keisarin uudet kuviot sai Yhdysvaltain ensi-iltansa 15. joulukuuta 2000. Elokuva sai kriitikoilta ihan hyviä arvioita, vaikka monet huomasivatkin, ettei lopullinen elokuva ollut kovin kunnianhimoinen. Lipputulojen puolesta Keisarin uudet kuviot hävisi monelle edellisvuosien Disney-klassikolle, kun Yhdysvalloissa lipputuloja kertyi alle 90 miljoonaa dollaria ja muualta maailmasta noin 80 miljoonaa. Elokuvan DVD-julkaisu myi kuitenkin hyvin ja siitä tuli Yhdysvalloissa vuoden 2001 myydyin DVD-elokuva. Vuonna 2005 elokuva sai suoraan videolla julkaistun jatko-osan Kronkin uudet kuviot. Lisäksi vuosina 2006-2008 tehtiin 52 jakson verran Keisarin uusi koulu -animaatiosarjaa.

Elokuvan Suomen ensi-ilta koitti 16. helmikuuta 2001. Elokuvateatterikierroksen aikana katsojia oli reilut 118 000 ja siten Keisarin uusista kuvioista tuli vuoden 2001 20. katsotuin elokuva. Elokuvan suomenkieliseen dubbaukseen valittiin pääasiassa kokeneita dubbaajia. Keisari Kuzcoa dubbaa muun muassa Herculeksena tunnettu Jarkko Tamminen ja Pachaa Eero Saarinen, joka sattumalta dubbasi Herculeksen valmentajaa Philiä. Yzman ääni Seela Sella taas on aiemmin lainannut äänensä muun muassa Lumikin Noidalle ja Lady Tremainelle. Kronkia esittävän Santeri Kinnusen taas voi tunnistaa Buzz Lightyearin ääneksi. Pienissä sivurooleissa kuullaan myös Aarre Karénia Rudy-nimisenä vanhuksena sekä Maija-Liisa Peuhua tarjoilijana.

Keisarin uudet kuviot -elokuvalla on erityinen paikka sydämessäni, sillä se oli ihka ensimmäinen Disney-elokuva, jonka olen nähnyt elokuvateatterissa. Myöhemmin ostimme sen videolla ja elokuvan vitsit ovat syöpyneet muistiini varmasti ikuisiksi ajoiksi. Vaikka pidänkin elokuvasta todella paljon, en voi olla hieman harmittelematta sitä, että emme varmaan koskaan tule näkemään sen tarkemmin, millainen Roger Allersin versio tarinasta oikein olisi ollut. Etelä-Amerikkaan sijoittuvia animaatioita ei ole mitenkään liikaa ja elokuvan maailma olisi ollut varmasti oikein mielenkiintoisen näköinen, jos se olisi toteutettu yhtä tyylitellysti kuin vaikka Leijonakuningas tai Pocahontas. Toisaalta on mahdollista, että Allersin versiosta ei olisi tullut yhtä hyvää kuin lopullisesta elokuvasta tuli, joten olen myös iloinen siitä, ettei elokuvaa kuopattu kokonaan, kun tuotannossa ilmeni ongelmia.

Kuuluuko Keisarin uudet kuviot lemppareihisi vai onko se ehkä jäänyt vielä joltain lukijalta katsomatta? Entä millaisia ajatuksia Kingdom of the Sun -versio herättää sinussa?

Lähteet:
The Sweatbox -dokumentti (2002)
Jim Hill: The Long Story Behind the Emperor’s New Groove

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

2 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Keisarin uudet kuviot

  1. Itse katsoin Keisarin uudet kuviot vasta vanhemmalla iällä (tyyliin14-vuotiaana?) ja tykkäsin siitä kyllä todella paljon! Mielestäni tosi aliarvostettu elokuva. Yzma lienee yksi lempipahiksiani :-D

    1. Keisarin uudet kuviot tuntuu minustakin tosi aliarvostetulta elokuvalta, mikä on harmi, sillä leffa on kuitenkin tosi hauska! Yzma on kyllä huippu ja Kronk tietysti myös :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.