Life, animated -dokumentti

Kävin pari päivää sitten ensimmäistä kertaa katsomassa dokumentin elokuvateatterissa. Leffateatterin hämärään minut houkutteli viikko sitten Suomessa julkaistu Life, animated -niminen dokumentti. Dokkari ei ole Disneyn teos, mutta liittyy niin läheisesti blogin aihepiiriin, etten voinut olla vinkkaamatta siitä.

Life animated dokumentti

Life, animated (2016)
Ohjaaja: Roger Ross Williams
Kesto: 91 minuuttia

Life, animated -dokumentti kertoo Owen Suskindin tarinan. Owenin elämä alkoi kuin kenen tahansa pikkupojan, mutta täytettyään kolme, hän alkoi sulkeutua kuoreensa. Hän menetti puhekykynsä ja alkoi puhua vain siansaksaa. Hämmentyneet vanhemmat veivät poikansa lääkärin vastaanotolle ja siellä Owen sai diagnoosin — hänellä on autismi. Lääkärit varoittelivat Owenin vanhempia Ronia ja Corneliaa siitä, ettei heidän lapsensa ehkä koskaan enää puhuisi.

Vaikka moni asia Owenin elämässä muuttuu autismin myötä, Disney-animaatioiden katsominen tekee pojan edelleen onnelliseksi ja hitaasti ne auttavat häntä saamaan taas otteen normaalimmasta elämästä. Isä saa ensimmäistä kertaa vuosiin kontaktin poikaansa keskustellessaan tämän kanssa Jago-käsinuken avulla. Vanhemmat tajuavat, että Owen osaa animaatioiden repliikit ulkomuistista ja kohta koko perhe juttelee vuorosanoin. Owenin puhekyky palautuu ja 20 vuotta diagnoosin jälkeen hän on itsenäistymisen kynnyksellä.

Dokumentti perustuu Owenin isän vuonna 2014 kirjoittamaan bestselleriin Life, Animated: a story of sidekicks, heroes and autism. Dokumentissa päästään tutustumaan Owenin maailmaan vanhojen kotivideoiden, uuden videomateriaalin ja haastattelujen kautta. Owen sekä hänen vanhempansa ja isoveljensä kertovat tapahtumista kukin omasta näkökulmastaan. Lisäksi on pätkiä Disney-klassikoista sekä dokumenttia varten tehtyjä, tyylikkäästi toteutettuja animaatiopätkiä, jotka kuvaavat Owenin kuvittelemaa tarinamaailmaa. Vaikka dokumentissa käsitellään varmasti monia kirjan aiheita, alkoi sen lukeminenkin kiinnostaa minua, joten täytyy varmasti lisätä se lukulistalle.

Life, animated dokumentti Owen Suskind

Tuntuu uskomattomalta, että animaatioista voi olla tällä tavalla apua. Disney-animaatioiden tutu kohtaukset ovat auttaneet Owenia jäsentämään maailmaa paremmin ja hän pitää erityisesti elokuvien sivuhahmoja itselleen tärkeinä ja samaistuttavina. En aikaisemmin tiennyt kovin paljon autismista, mutta dokumentti onnistui valaisemaan hieman sitä, millaisena autistinen ihminen kokee maailman. Varsinkin dokumentin animoidut kohtaukset auttoivat ymmärtämään Owenia ja hänen tilannettaan paremmin.

Minusta Life, animated oli ihana hyvän mielen dokumentti. Sain dokumenttia katsoessa kylmiä väreitä useammassa kohdassa. Ensinnäkin siksi, että dokkari tuntui koskettavalta ja toiseksi siksi, että oli mahtavaa nähdä pätkiä lempielokuvista isolla valkokankaalla. Dokumentti myös nauratti sopivasti. Owen oli äärettömän sympaattinen kaveri, Ron ja Cornelia vaikuttivat upeilta vanhemmilta ja Walt-velikin auttoi parhaansa mukaan. Vaikka Disney oli selvästi “Owenin juttu”, oli ilahduttavaa nähdä miten muu perhe tuntui ymmärtävän ja heittäytyvän mukaan tähän kiinnostuksen kohteeseen. Erityisesti sydäntäni lämmitti kohtaus, jossa vanhemmat alkoivat melko yllättäen laulaa Be our guest -laulua Owenin kanssa.

Arvioni:

Voin ehdottomasti suositella dokumenttia muillekin Disney-faneille! Dokumentti pyörii ainakin Helsingissä Kinopalatsissa, mahdollisesti myös muissa kaupungeissa. Mikäli sen näkeminen kiinnostaa, kannattaa varmaankin käydä katsomassa se pian. On mahdollista, ettei dokkari pyöri kovin pitkään teattereissa.

Life, animated on myös Oscar-ehdokas parhaan dokumentin sarjassa. Oscar-gaalan näkee muuten taas Yle Teema -kanavalla suorana 26.–27.2. välisenä yönä 3.30 alkaen. Lähetyksen voi katsoa myös jälkikäteen Yle Areenasta.

Oletko käynyt katsomassa Life, animated -dokumentin tai kiinnostuitko sen näkemisestä nyt?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

6 kommenttia artikkelissa “Life, animated -dokumentti

 1. Ooh, enpä ollut kuullutkaan tästä dokumentista! Ihmismieli on aina kiinnostanut minua, ja olenkin katsonut monia autismiin liittyviä dokumentteja, mutten ole koskaan törmännyt tarinaan autistista, joka on oppinut kommunikoimaan animaatioiden avulla. Kiitos vinkistä, täytyy käydä katsastamassa tämä! :)

  1. Dokumenttia ei ole kyllä hirveästi mainostettu ja itsekin törmäsin aika sattumalta, kun selasin lista tänä vuonna Suomessa ilmestyvistä elokuvista. Kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että voisit kyllä pitää tästä dokumentista. :)

 2. Oi! Minäkin olen tätä elokuvaa (tai dokumenttia) silmäillyt kovasti ja miettinyt, pitäisikö mennä katsomaan. Kiva kuulla, että pidit elokuvasta. Ehkäpä minäkin uskaltaudun sen katsomaan. :)

  1. En halua mitenkään ylihypettää Life, animated- dokumenttia, mutta oli se vaan kiva ja hirveän sympaattinen. Toivottavasti tykkäät siitä, jos päädyt katsomaan sen! :)

 3. En ollutkaan kuullu tästä, mutta tämä alkoi kiinnostaa sen verran, että pakko kyllä nähdä tää jossain! :) En tiedä tuleeko se tänne pienehköön kaupunkiin, jossa asun, mutta eiköhän ainakin netin syövereistä jostain löydy.
  Olen muutenkin katsonut erilaisia dokumentteja autisteista, mutta en ole törmännyt tapaukseen, jossa puhekykyä on saatu takaisin kommunikoimalla erilaisten animaatioiden avulla. Usein autistit hakevat kontaktia piirtämällä ja eleillä, mutta näköjään Disney voi saada kenet vaan ”laulamaan” mukana. Ihmismieli on kyllä ihmeellinen..

  1. Kiva kuulla, että dokumentti alkoi kiinnosta! Toivottavasti löydät sen katsottavaksesi. :)

   No sanopa muuta! Kuulostaa sitä, että tämä Owen on sitten todellakin erikoinen tapaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.