Mä vähän valaisen sulle näitä mahdollisuuksia

Aladdin on yksi suosikkiklassikoistani ja jotenkin mystisesti minulle on ilmestynyt monta julkaisua kyseisestä elokuvasta. Vuosien saatossa Aladdin on julkaistu kahdesti DVD:llä sekä kerran Blu-rayllä. Kokoelmastani löytyvät nuo kaikki kolme julkaisua. Kun Aladdin julkaistiin ensimmäisen kerran DVD:nä vuonna 2004, tuli myyntiin myös 4-levyinnen trilogiapakkaus, jossa on klassikon lisäksi kaksi jatko-osaa. Tuota boksia en omista, mutta tietääkseni siihen sisältyvien kahden Aladdin-levyn sisältö on sama kuin ensimmäisessä DVD-julkaisussa.

Otin tässä tehtäväkseni selvittää, mitä lisämateriaaleja kultakin levyltä löytyy ja kokosin tiedot teidänkin iloksenne postauksen muotoon. Alla on ensiksi taulukko julkaisujen sisällöistä ja sen jälkeen lyhyet selostukset kunkin lisämateriaalin sisällöstä.

Elokuvantekijöiden kommenttiraita
Äänessä John Musker ja Ron Clements (molemmat käsikirjoittajia, ohjaajia sekä tuottajia) sekä Amy Pell (tuottaja). Jutustelevat kaikenlaisesta Aladdinin tuotantoon liittyvästä, muun muassa tarinasta, tyylistä, tekijöistä sekä triviasta.

Animaattoreiden kommenttiraita
Äänessä pääanimaattorit Andreas Deja (Jafar), Will Finn (Jago), Eric Goldberd (Henki) sekä Glen Keane (Aladdin). Animaattorit puhuvat esimerkiksi elokuvan tyylistä, muiden animaattoreiden osuuksista ja muusta taiteellisesta puolesta. Kommenttiraidoilla on tietysti jonkin verran samoja juttuja, mutta myös niissä on kuitenkin hieman erilaiset näkökulmat, animaattorit puhuvat ehkä enemmän animaatiosta ja tyyliseikoista.

”Triviaraita” eli Hauskaa pikkutietoa
Elokuvan aikana pyörivä tekstitysraita, josta ilmenee pikkutietoa klassikosta.

Poistettuja lauluja
Neljä lopullisesta elokuvasta poistettua laulua elokuvantekijöiden esitteleminä. Laulut on kuvitettu storyboard-piirroksin.
-Proud of you boy, kesto 4:00. Aladdinin laulu hänen äidilleen, laulajana Alan Menken.
-You can count on me, kesto 2:24. Aladdinin laulu Abulle.
-Humiliate the boy, kesto 3:56. Laulu, jossa Jafar paljastaa Aladdinin olevan vain katurotta.
-Why me, kesto: 3:45. Toinen Jafarille kaavailtu laulu, jossa hän saa mahtavat kosmiset voimat ja paljastaa Aladdinin huijauksen.

Musiikkivideoita
-“A Whole new world” esittäjinä Regina Belle ja Peobo Bryson, kesto 4:07. Musiikkivideo vuodelta 1992, mukana pätkiä elokuvasta sekä laulajista.
-“A Whole new World” esittäjinä Nick Lachey ja Jessica Simpson, kesto 4:13. Musiikkivideo vuodelta 2004. DVD:llä lisäksi laulajien kommentteja kappaleen äänittämisestä (kesto 3:47).
-“Proud of your boy” esittäjänä Clay Aiken, kesto 2:21. Elokuvasta poistettu laulu, musiikkivideo vuodelta 2004. DVD:llä lisäksi storyboard-piirroksin kuvitettu versio (kesto 2:20) sekä elokuvantekijöiden kertomus laulun tarinasta (kesto 3:22).

Laula mukana
Laulut Arabian yöt, Askelta edellä, Ei kaveria parempaa, Prinssi Ali sekä Se on kuin yö sanoitusten kanssa. DVD-levyillä voi valita, haluaako katsoa yksittäisiä lauluja vai koko elokuvan laulun sanoja kanssa. Blu-rayllä ei ole mahdollista katsoa yksittäisiä lauluja, vaan vain koko elokuva kerralla.

Poistettuja kohtauksia
Elokuvan ohjaajat esittelevät kaksi elokuvasta poistettua kohtausta, jotka on kuvitettu storyboard-piirroksin.
-Aladdinin ja Jasminen ensitapaaminen, kesto 2:53. Aladdin ja Jasmine tapaavat palatsin mailla.
-Aladdin ylellisyyden keskellä, kesto 2:55. Kohtauksessa Aladdin haluaa tehdä äitinsä ylpeäksi, mutta se ei oikein onnistu.

Pelejä ja aktiviteetteja
Neljä eri peliä tai viihdykettä Aladdinin maailmasta.
-Aladdinin lentävä matto

-Lampun sisällä
-3 toivomusta -peli
-Lampun henki maailmalla, kesto 3:12. Jafar ja Jago kommentoivat Hengen lähettämiä postikortteja

Hiomaton timantti: Aladdinin synty, kesto yhteensä 110:08/100:39
Erittäin kattava dokumentti, jossa haastatellaan animaattoreita, ääninäyttelijöitä ja ohjaajia. Haastattelujen lisäksi arkistomateriaalia, kuten raakavaiheen live-action-osuuksia ja animaatiota, kuvaa ääninäyttelijöiden äänityssessioita sekä varhaisia luonnoksia. Dokumentissa kerrotaan esimerkiksi siitä, mistä saatiin inspiraatiota elokuvan tyyliin.
Dokumentti lähes sama DVD:llä ja Blu-rayllä. Ainoa ero on siinä, että BD:ltä puuttuu noin 10 minuutin pituinen pätkä, jossa pääanimaattorit puhuvat ääninäyttelijöiden vaikutuksesta hahmoihin.

Alan Menken: Musiikin renessanssimies, kesto 20:00
Dokumentti säveltäjä Alan Menkenin elämästä sekä urasta Disneyllä Pienestä merenneidosta Lehmäjengiin. Dokumentistä selviää esimerkiksi se, miten Menken innostui musiikista ammattimaisesti, kuinka hän ja Howard Ashman aloittivat yhteistyön sekä millaista sävellystyö on. Herra Menken soittelee väillä kappaleitaan ja lisäksi haastateltavina ovat muun muassa tämän vanhemmat Judy ja Dr. Norman Menken, vaimo Janis Roswick-Menken, Musker-Clements-parivaljakko sekä Tim Rice.

Aladdin-taide
-Taidekatsaus: Elokuvantekijöiden selostuksella, kesto 8:47. Ohjaajakaksikko Musker-Clements havainnollistaa kuvien avulla elokuvan visuaalista tyyliä ja inspiraatiota. Katsauksessa käsitellään elokuvan ympäristöä, värimaailmaa sekä tärkeimpien hahmojen suunnittelua.
-Still-kuvien galleria. Muun muassa luonnoskuvia neljässä eri kategoriassa: visuaalinen kehittely, tarinan kehittely, taustat ja väriavaimet sekä hahmojen kehittely.

Promootio
-Alkuperäinen elokuvatraileri, kesto 2:51. Aladdinin mainos vuodelta 1992 suomeksi tekstitetty.
-Promootiogalleria: Kuvia hylätyistä malleista, teemapuistojen Aladdin-kohteista sekä kolme julistetta
-Traileri: The Return of Jafar, kesto 0:33. Suomeksi tekstitetty
-Traileri: Aladdin & the King of Thieves, kesto 1:32. Suomeksi tekstitetty

Minun mielestäni Aladdinin julkaisuista paras on 2-levyinen DVD. Se on aivan mahtava aarreaitta, kaksi kommenttiraitaa on aika harvinaista herkkua. Toki siltä löytyy muutama turhake (eli peli) ja sen hankkiminen voi kyllä nykyään olla hankalaa. Kuvanlaadultaan paras on blu-ray, joka sekin sisältää ison määrän ekstroja. 1-levyinen DVD taas on hyvä valinta, jos lisämateriaaleilla ei ole niin väliä vaan elokuvan katsominen on pääasia.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, , ,

4 kommenttia artikkelissa “Mä vähän valaisen sulle näitä mahdollisuuksia

 1. Kiitos tästä ajattomasta hienosta katsauksesta!

  Olen omaa keräilyäni vasta aloittelemassa ja kovasti pohdin, että mitkä julkaisut ovat ostamisen arvoisia. Erityisesti julkaisuiden videomuodossa olevat lisämateriaalit kiinnostavat kovasti, kuvia kun löytyy kirjoista, musiikkia levyiltä ja pelejä nyt on maailma muutenkin pullollaan.

  Tuosta listasta saa sen kuvan ettei bluray-julkaisu ole aina välttämättä se kaikkein kattavin. Oletko huomannut muiden elokuvien kohdalla saman?

  1. Kiva kuulla, että tykkäsit tästä jutusta Guf! :)

   Tuo onkin hankala kysymys ja netistä on monesti hankala löytää tietoa siitä, mitä mikäkin levy sisältää. Joidenkin elokuvien kohdalla uudehko Diamond edition blu-ray-julkaisu on monipuolisin, mutta joidenkin elokuvien vanhemmista DVD-julkaisuista taas löytyy paljon mielenkiintoisempaa sisältöä. Aladdinin kohdalla tuo 2-levyinen DVD on minusta ehdottomasti paras Suomessa ilmestynyt julkaisu.

   En nyt äkkiseltään muista, minkä muiden elokuvien kohdalla tilanne olisi sama, mutta käyn läpi elokuvahyllyjäni ja voisin esitellä muutaman omistamani DVD:n, jotka ovat kiinnostavampia kuin uudemmat blu-rayt. :)

   1. Tämä olisi hienoa, kiitos!

    Mitä mieltä olet, onko noista elokuvien kuvakirjoista enemmän iloa kuin lisämateriaaleista? Neil Gablerin kirjoittama Waltin elämänkerta antoi taatusti enemmän infoa kuin yksikään katsomani video ja uskoisin että noissa muissa kirjoissa olisi sama.

    Pitänee katsoa mihin tämä on keräilyintoilu vie. Nytkin tilasin klassikot 6-10. Toivottavasti ei lähde se kuuluisa koko käsi…

 2. Tämä olisi hienoa, kiitos!

  Mitä mieltä olet, onko noista elokuvien kuvakirjoista enemmän iloa kuin lisämateriaaleista? Neil Gablerin kirjoittama Waltin elämänkerta antoi taatusti enemmän infoa kuin yksikään katsomani video ja uskoisin että noissa muissa kirjoissa olisi sama.

  Pitänee katsoa mihin tämä on keräilyintoilu vie. Nytkin tilasin klassikot 6-10. Toivottavasti ei lähde se kuuluisa koko käsi…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.