Suomalaiset dubbaajat: Maija-Liisa Peuhu

Suomalaiset dubbaajat -sarjassa esitellään tänään taas yksi tunnistettavaääninen näyttelijä. Vuoroon pääsee Maija-Liisa Peuhu, jonka uralle on mahtunut yllättävän monta sivuroolia Disneyn ja Pixarin animaatioklassikoissa.

Maija-Liisa Peuhu (s. 20.1.1942) opiskeli 1960-luvun alussa Suomen teatterikoulussa ja näytteli sen jälkeen reilun 20 vuoden ajan kolmessa eri teatterissa eri puolilla maata. Teatterin lisäksi hänen uralleen on mahtunut kymmeniä elokuvia ja useita tv-sarjojen rooleja, niistä tunnetuimpana tietysti Salatuista elämistä tuttu Taalasmaan Ulla. Animaatioiden ystävät taas voivat tunnistaa hänet esimerkiksi Joutsenprinsessa-elokuvien kuningatar Albertan ja monien Disney-hahmojen dubbaajana.

Suomalaiset dubbaajat: Maija-Liisa Peuhu - Disnerd dreams

Maija-Liisa Peuhun ensimmäinen Disney-rooli oli elokuvassa Liisa Ihmemaassa. Siinä häntä kuullaan muutaman repliikin verran Liisan siskon roolissa. Seuraavana vuonna julkaistussa Peter Panin 2. dubbauksessa hänellä oli rooli Kultasten perheen äitinä. Pelastuspartio Bernard & Bianca -elokuvassa Peuhu oli avulias piisami nimeltä Ellimaija. Dumbossa hän taas dubbasi huomattavasti ikävämpää hahmoa, Matriarkka-norsua. Peuhun rooleista kaikkein lähimpänä pahista lienee kuitenkin Hiidenpadan Orgo-niminen ilkikurinen noita.

Pienen merenneidon toisessa dubbauksessa Maija-Liisa Peuhua kuullaan Lotan roolissa. Pixarin Ötökän elämää -animaatiossa hänellä taas on pieni osa Flora-muurahaisena. Seuraavana vuonna hän sai yhden isoimmista dubbausrooleistaan, Toy Story 2:n Rouva Perunapään. Peuhu on jatkanut roolissa myös jatko-osassa Toy Story 3 sekä Loma Havaijilla -lyhärissä.

Keisarin uudet kuviot -elokuvassa Maija-Liisa Peuhulla on pieni, mutta huvittava rooli tarjoilijana. Muutama vuosi myöhemmin ilmestyneessä Lehmäjengissä häntä kuullaan sekä Audrey-kanan että Piggy-possun rooleissa. Peuhun viimeisin dubbausrooli Disney-elokuvassa oli neljän vuoden takaisessa Urhea-animaatiossa, jossa hän lainasi äänensä karhuista hyvin innostuneelle Noidalle.

Minusta Maija-Liisa Peuhun ääntä on mukava kuunnella ja mielestäni hänen äänensä sopii erityisen hyvin Toy Story -elokuvien hupaisalle Rouva Perunapäälle. Toinen mieleenpainuva rooli on Keisarin uudet kuviot -elokuvan nyrpeä tarjoilija.

Onko sinulla jokin suosikki Maija-Liisa Peuhun dubbausrooleista tai onko joku niistä jäänyt muuten mieleen?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

8 kommenttia artikkelissa “Suomalaiset dubbaajat: Maija-Liisa Peuhu

 1. Orgo oli niin tuntemattoman oloinen että vasta postauksen luettuani kävi selväksi kuka hahmo on :D

  Minunkin suosikkeihini kuulu Tarjoilija Keisarin Uudet Kuviot -klassikosta! Pidän erityisesti myös Rouva Kultasen, Lotan ja Liisan siskon duppauksista!

  1. Haha, no en yhtään ihmettele. :D Orgo nyt ei millään kuulu mihinkään Disneyn ikimuistoisimpiin hahmoihin ja Hiidenpata saa muutenkin niin vähän huomiota nykyään, että voisi luulla studion haluavan unohtaa koko elokuvan olemassaolon.

 2. Pitää kyllä sanoa, että en olisi kyllä heti tajunnut, että Maija-Liisa on Keisarin uudet kuviot tarjoilijan äänen takana :o Pitääkin kuunnella tarkemmin seuraavalla kerralla!
  Rouva Perunapäänä hän on kyllä mahtava, sopii rooliin täydellisesti :)

  1. Oli pakko ottaa varmistukseksi vielä uusintakuuntelu tuosta tarjoilijan roolista, mutta kyllä se vain Peuhu oli. Aika erilaiseltahan hänen äänensä tuossa roolissa kuulostaa, jos sitä vertaa joihinkin muihin hänen hahmoihinsa. Maija-Liisa Peuhun Rouva Perunapäästä ei vain voi olla pitämättä! :)

 3. Oho enpä tiennytkään että Peuhu on dubannut Liisan siskon ja Rouva Kultasen. Jotenkin omaan korvaani näiden kahden hahmon ääni poikkeaa muista Peuhusen rooleista, mutta täytyypä seuraavalla kerralla kuunnella tarkemmin. :D

  Minustakin yksi hänen parhaista rooleista on ehdottomasti Rouva Perunapää, joka on aivan mahtava, mutta pidän myös kovasti tarjoilijasta Keisarin uusissa kuvioissa.

  1. Rouva Kultanen ja Liisan sisko ovat jollain tapaa rauhallisempia hahmoja kuin jotkut toiset Peuhun hahmot, kenties se tekee noista roolitöistä vaikeammat tunnistaa. Ja ne ovat myös hänen ensimmäisiä dubbauksiaan, ehkä silläkin on vaikutusta. :)

 4. Peuhu ei voi koskaan epäonnistua dubbauksissaan! Suurimpia suosikkejani ovat Keisarin uudet kuviot-elokuvan tarjoilija (etenkin ihanan lakonisesti sanottu repliikki “Onnea”) ja Lehmäjengin Audrey (“kuka nyt kanaa söisi?”). Toivottavasti häntä kuullaan tulevaisuudessakin Disney-leffoissa! :)

  1. Haha, tuo “Onnea” on minustakin ihan mahtava! :D Peuhua olisi ehdottomasti mahtava kuulla myös tulevissa Disney-animaatioissa! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.