Disney-tiistai: Make Mine Music

Kahden Etelä-Amerikan markkinoille räätälöidyn elokuvan jälkeen Disney ryhtyi taas tekemään enemmän yhdysvaltalaisyleisöä kosiskelevia elokuvia. Toisen maailmansodan jälkeen ilmestyikin musiikkiin keskittyvä Make Mine Music. Elokuvasta käytetään Suomessa myös nimeä Iskelmäparaati, mutta käytän edellisviikkojen tapaan alkuperäisnimeä, sillä sitä käytetään myös suomalaisen DVD-julkaisun kannessa.

make mine music juliste

Make Mine Music
Ohjaajat: Jack Kinney, Clyde Geronimi, Hamilton Luske, Joshua Meador ja Robert Cormack
Äänirooleissa: Jerry Colonna, Sterling Holloway, Nelson Eddy
Kesto: 75 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 15.8.1946, Suomessa: 18.4.1952

Lehtitietojen mukaan Disney suunnitteli keväällä 1942 tekevänsä Fantasialle jatkoa. Hän ajatteli tekevänsä kahdeksasta osiosta koostuvan musiikkielokuvan, jossa olisi mukana muun muassa Claude Debussyn säveltämä Clair de Lune. Tämä sävellys oli alun perin ollut tarkoitus ottaa mukaan Fantasiaan ja se oli äänitettykin, mutta siihen ei ollut lopulta keksitty sopivaa tarinaa. Suunnitelmat jatko-osasta jouduttiin kuitenkin pistämään jäihin, kun studio alkoi tehtailla hallitukselle sotaan liittyviä propagandafilmejä.

Uuden musiikkiin keskittyvän elokuvan pariin palattiin vasta pari vuotta myöhemmin, kun Disney oli päättänyt säästösyistä koota lyhyistä piirretyistä kokoillan elokuvia. Ideat Fantasian jatko-osasta olivat muuttuneet Swing Street -nimellä kutsutuksi projektiksi, johon päätettiin ottaa mukaan pääosin modernia musiikkia. Elokuvaan saatiin mukaan 40-luvun suosituimpia artisteja, kuten jazzmuusikko Benny Goodman, laulaja Andy Russell sekä siskosten muodostama laulutrio The Andrews Sisters.

Elokuva koostettiin lopulta kymmenestä eri musiikkityylejä edustavasta jaksosta. Clair de Lune -sävellyksen käytöstä päätettiin luopua, mutta sitä varten tehty animaatio hyödynnettiin rauhallisessa Blue bayou -jaksossa.

make mine music pekka ja susi
Disney-triviaa: Alkuperäistarinassa Pekan eläinystäviä ei ole nimetty, mutta Disney-versiossa hahmoille on annettu nimet Sasha, Sonia ja Ivan.

Suurin osa elokuvan jaksoista ideoitiin kokonaan Disneyn studiolla, mutta muutaman tarina lainattiin muista lähteistä. Ensimmäinen jakso, The Martins and the Coys, perustuu löyhästi kahden todellisen amerikkalaissuvun, Hatfieldien ja McCoyden, vuosikymmeniä kestäneeseen vihanpitoon. Casey at the bat sen sijaan pohjautuu lähes suoraan samannimiseen runoon, jonka Ernest Thayer kirjoitti vuonna 1888. Runoon tehtiin vain muutamia muutoksia ja siihen lisättiin musiikki. Peter and the Wolf -jakso taas perustuu venäläissäveltäjä Sergei Prokofievin vuonna 1936 luomaan lastensatuun ja sävellykseen.

Koska Make Mine Music koottiin piirretyistä, taiteilijoilla ja animaattoreilla oli mahdollisuus kokeilla eri tyylejä nopeammin. Esimerkiksi Two Silhouettes -jakso on lähes kokonaan rotoskoopattu. Jaksossa esiintyvä tanssijapariskunta David Lichine ja Tatiana Riabouchinska olivat olleet animaattoreiden malleina myös Fantasian Tuntien tanssissa. The Whale Who Wanted to Sing at the Met -jaksoa varten taas kehitettiin uusi äänitysjärjestelmä. Sen avulla baritoni Nelson Eddyn äänialaa voitiin muuttaa myös sopraanoksi, tenoriksi ja bassoksi.

Ennen elokuvan julkaisua elokuvateollisuuden etuja ajava järjestö MPAA vaati studiota leikkaamaan All the Cats Join In -jaksoa. Siitä päädyttiin poistamaan kaksi otosta, jossa teinityttö pukeutuu tansseja varten. Elokuvaa on myös sensuroitu valmistumisen jälkeen. Erityisesti elokuvan aloittavaa The Martins and the Coys -jaksoa on pidetty myöhemmin niin väkivaltaisena, että se on poistettu kokonaan joistain elokuvan julkaisuista. Myös enkeleiksi muuttuneita hahmoja on vaadittu poistettaviksi joissain maissa. Suomalaisissa julkaisuissa väkivaltaisia kohtauksia tai enkelihahmojen esiintymisiä ei kuitenkaan ole sensuroitu.

make mine music
Disney-triviaa: Koska Disney ei saanut oikeuksia italialaisen Pajatso-oopperan musiikin käyttöön, Nelson Eddy sävelsi itse elokuvaa varten pienen kyseistä oopperaa matkivan osuuden.

Make Mine Music sai ensiesityksensä New Yorkissa 20. huhtikuuta 1946, mutta elokuvateatterikierrokselle se lähti kuitenkin vasta noin neljä kuukautta myöhemmin eli 15. elokuuta 1946. Se sai kohtuullisen positiivisia arvioita, mutta Oscar-ehdokkuuksia sille ei herunut. Elokuva esitettiin kuitenkin vuoden 1946 Cannes-festivaaleilla ja se sai palkinnon parhaasta animaatiosuunnittelusta. Make Mine Music saapui teattereihin Suomessa huhtikuussa 1952, kuutisen vuotta Yhdysvaltain ensi-illan jälkeen. Elokuvaa ei ole koskaan dubattu suomeksi.

Olen katsonut Make Mine Musicin vain kahdesti ja muistan suorastaan inhonneeni sitä ensimmäisen katselukerran jälkeen. En edelleenkään juuri pidä sen katsomisesta, sillä jaksojen tarinat ja hahmot ovat minun makuuni aivan liian pintapuolisia eikä sen musiikkivalinnatkaan oikein innosta minua. Jaksoista Peter and the wolf on kutakuinkin ainoa, jossa hahmoilla tuntuu olevan edes vähän persoonallisuutta.

Mikä Make Mine Musicin jaksoista on jäänyt parhaiten sinun mieleesi?

Lähteet:
AFI Catalog of Feature Films: Make Mine Music

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

2 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Make Mine Music

  1. Minun mieleeni on jäänyt parhaiten tarina Johnny Fedorasta ja Alice Bluebonnetista. Heidän laulunsa on elokuvasta ainoa, joka alkaa välillä soimaan päässäni. :) Ehkä olen myös tällaisten traagisten rakkaustarinoiden ystävä… Pekka ja susi tulee sitten toiselle sijalle hauskoine hahmoineen. Kolmanneksi mieleenpainuvin pätkä on elokuvan lopettava tarina valaasta, joka on kyllä vähän liian surullinen ja julma minun makuuni. :'(

    Mutta JESH! Huomenna on Zootropoliksen ensi-ilta! Sitä on odotettu!

    1. Minulla taas soi joskus harvoin päässä Pekka ja susi -tarinasta joku pieni pätkä ja Fedoran ja Bluebonnetin laulukin on jäänyt jotenkin mieleen, mutta muuten musiikit ovat päässeet jo ihan unohtumaan. Valaasta kertova tarina on kyllä melkoisen julma. :S

      Zootropoliksen ensi-ilta oli kyllä kiva aloitus viikonlopulle. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.