Maps of the Disney Parks -kirja

Postaus sisältää mainoslinkin

Pitkästä aikaa on taas aika raottaa hieman kirjahyllyni ovea ja esitellä yksi uusi kokoelmaani kuuluva Disney-kirja. Tällä kertaa esittelyyn pääsee Maps of the Disney Parks -niminen teos, joka nimensä mukaisesti esittelee Disney-puistojen karttoja eri vuosilta.

Maps of the Disney Parks: Charting 60 Years from California to Shanghai
Text by: Kevin & Susan Neary | Maps curated by: Vanessa Hunt
144 sivua | Disney Editions 2016

Maps of the Disney Parks -kirja on jaettu kuuteen päälukuun eri aikakausien mukaan. Olisin itse ajatellut, että kirja olisi ollut loogista jakaa niin, että joka puistolla olisi ollut oma lukunsa, mutta toimihan tämä aikaan perustuva jakokin ihan hyvin. Joka luvun alussa on lyhyt tekstipätkä, jossa kerrotaan pääpiirteittäin, mitä uutta Disney-puistoissa on tapahtunut kunkin vuosikymmenen aikana. Sivun tai parin pituisen tekstiosuuden jälkeen luvut keskittyvätkin vain karttakuviin.

Kirjan alusta löytyy useita karttoja, joissa esitellään Disneylandin varhaisia luonnoksia ajalta, jolloin ensimmäistä Disney-puistoa vasta suunniteltiin. Disneylandin pohjakaava ei tietenkään syntynyt ensimmäisellä yrittämällä, vaan puiston pohjakaavasta piirrettiin monta erilaista versiota, ennen kuin Walt ja hänen työntekijänsä loivat lopullisen mallin Disneylandille. Lisäksi mukana on paljon erilaisia konseptikuvia, joiden ideoista osa on toteutettu Disney-puistoissa ja osaa taas ei ole.

Koko puistoa kuvaavien karttojen lisäksi kirjassa on jonkin verran myös johonkin tiettyyn puiston alueeseen tai yksittäiseen laitteeseen keskittyviä karttoja tai muualle puistoon kuvitukseksi tehtyjä karttoja. Bongasin kirjan sivuilta muun muassa kartan, joka on esillä Tokyo DisneySean Hotel MiraCostan aulatiloissa.

Yleensä kaipaan Disney-kirjoilta runsasta tekstin määrää, sillä haluan oppia paljon uutta kirjan aiheesta ja koska pidän lukemisesta. Harkitsin tämän kirjan ostamista jonkin aikaa, sillä tiesin että se sisältäisi enemmän kuvia kuin tekstiä. Pidän kuitenkin myös kovasti elokuvien taidekirjoista, joissa ei yleensä ole hirveästi tekstiä ja Disney-puistot kirjan aihealueena kiinnostivat sen verran, että päätin ostaa kirjan luettavaksi.

Kirjasta löytyy karttoja kaikkien kuuden Disney Resortin puistoista, mutta Kalifornian Disneylandin karttoja on enemmän kuin minkään muun puiston. Tämä on sikäli ymmärrettävää, sillä alkuperäisellä Disneylandilla on pisin historia, mutta jäin kuitenkin kaipaamaan vähän enemmän kuvia Aasian puistojen tai Disneyland Parisin kartoista.

Karttoja on kyllä mielenkiintoista tutkia ja niistä voi bongata vaikka mitä yksityiskohtia. Joidenkin yksityiskohtien tarkempaan tutkailuun olisi ehkä kaivannut suurennuslasia, sillä kartoissa oli toisinaan melko pieniä yksityiskohtia. Vaikka kartat olivat kiinnostavia, minusta tuntuu kuitenkin, että olisin saanut niistä enemmän irti, jos kirjassa olisi kerrottu enemmän esimerkiksi siitä, miksi jokin varhaisessa kartassa näkyvä alue jätettiin kokonaan rakentamatta. En ollut myöskään kaikkien karttojen kohdalla ihan varma, onko siinä esitettyä aluetta esimerkiksi rakennettu ollenkaan.

Toisaalta oli kyllä tiedossa, että kirja keskittyy tosiaan karttoihin, joten siltä on turha odottaa mitään seikkaperäistä historiikkia puistoista. Ja onneksi sain onneksi enemmän irti niiden puistojen kartoista, joissa olen tähän mennessä päässyt vierailemaan. Joten ehkä kirjasta on myöhemmin vielä enemmän iloa, kun olen päässyt käymään kaikissa puistoissa. Ja ehkä elokuvien taidekirjatkin kiinnostavat siksi, että elokuvan maailman tuntee jo ennalta.

Tiedonpuutteeseen auttaa onneksi myös se, että vilkuilee tätä kirjaa jotain muuta tietokirjaa lukiessa. Ostin tämän kirjan yhtä aikaa William Silvesterin kirjoittaman Building Magic -tietokirjan kanssa ja minusta nämä kaksi kirjaa tukevat toisiaan. Building Magic -kirjassa on tosi paljon tietoa Pariisin ja Aasian puistoista, mutta ei oikein mitään visuaalista. Kirjan ainoat kuvat ovat Paintilla piirretyn näköiset hyvin suurpiirteiset kartat kustakin puistosta. Building Magic -kirjan puistokuvauksia lukiessa voisi siis hyvin silmäillä Maps of the Disney Parks -kirjan karttoja. Täytyy vain seuraavaksi löytää hyvät tietokirjat Kalifornian Disneylandista ja Walt Disney Worldista (vinkkejä otetaan vastaan).

Arvioni:

Maps of the Disney Parks ei noussut aivan lempikirjojeni joukkoon ainakaan vielä tällä erää. Jos erilaisten karttojen tutkiminen kiinnostaa, mutta et kaipaa kirjalta pitkiä tekstiosuuksia, niin tämä kirja voi olla kiinnostava tapaus. Itse nyt ainakin opin tämän kirjan myötä, että minun kannattaa jatkossa keskittyä tekstipainotteisiin kirjoihin, sillä saan niistä enemmän irti.

Jos tämä kirja alkoi kiinnostaa, voit hankkia sen omaksesi Adlibris-verkkokaupan kautta klikkaamalla tästä linkistä*. Jos siirryt linkkini kautta Adlibrikseen ja ostat Maps of the Disney Parks -kirjan tai minkä tahansa muun tuotteen, saan pienen osuuden tilauksesi loppusummasta ja autat siten minua ylläpitämään Disnerd dreams -blogia. Voit halutessasi lukea lisää blogini mainoskäytännöistä Infosta (tein muuten Info-sivulle muutamia päivityksiä hetki sitten).

Ai niin, meinasin unohtaa esitellä kirjan erikoisen kansiratkaisun. Kirjan etukansi nimittäin aukeaa karttamaisesti keskeltä.

| Kategoriassa Disney life | Avainsanat:,

Yksi kommentti artikkelissa “Maps of the Disney Parks -kirja

  1. Kiva kun olet avannut mainoslinkkiä enemmän :) Monessa blogissa vain mainitaan, että postauksessa on se linkki, mutta jätetään kokonaan auki, että mitä etua kirjoittajalle on siitä linkin sijoituksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.