Suomalaiset dubbaajat: Markus Bäckman

Kotiuduimme ihanalta Disneyland-reissulta viime viikon lopulla ja sen jälkeen olen ahkerasti kirjoitellut matkaraporttia. Ihan vielä en ole saanut juttua valmiiksi, joten otetaan tähän väliin Suomalaiset dubbaajat -postaussarjan uusi osa. Tulevana viikonloppuna järjestetään jo kolmatta kertaa Popcult Helsinki ja myös tänä vuonna paikalla on kunniavieras, jonka äänen olette varmasti kuulleet useissa Disney- ja Pixar-animaatioissa.

Markus Bäckman (s. 1966) onkin oikea konkari, mitä suomenkielisiin dubbauksiin tulee. Hän on taustaltaan muusikko ja päätyi animaatioelokuvien pariin oltuaan mukana parin elokuvan taustakuorossa. Saatuaan jalkansa ovenrakoon hän alkoi myös kääntää sekä ohjata animaatioiden dubbauksia.

Markus Bäckman dubbaus

Markus Bäckmanin ensimmäinen Disney-rooli oli Mulanista tuttu Kenraali Li. Muutamaa vuotta myöhemmin häntä kuultiin kapteeni Gantun roolissa Lilon & Stitch -elokuvassa. Mies on jatkanut roolissa myös elokuvan jatko-osissa. Pixarin Nemoa etsimässä sekä Doria etsimässä -animaatioissa Bäckman taas on tehnyt pallokala Kuplan roolin.

Ihmeperheessä Bäckmanilla on pieni osa kapuloita herra Ihmeen rattaisiin laittavana Bomb Voyage -pahiksena. Lehmäjengissä taas kuullaan Bäckmanin laulunlahjoja, kun hän esittää karjavaras Alameda Slimin roolin. Bambin 2. suomenkielisessä dubbauksessa mies antaa äänensä Metsän ruhtinaalle. Autot-elokuvissa häntä kuullaan Puna-paloautona.

Rottatouillessa Bäckman esittää Remyä kokkaushommiin inspiroivaa Auguste Gusteauta. Ihaan roolin mies taas peri Veikko Honkaselta ja on esittänyt tätä alakuloisuuteen taipuvaista aasia Nalle Puh ja Möhköfantti -elokuvasta saakka ja viimeksi Disney-klassikko Nalle Puhin elokuvassa. Bäckmanin viimeisin rooli on Big Hero 6:ssa lyhyesti kuultava Kenraali. Lisäksi hänellä on ollut pienemmät sivuroolit elokuvissa Atlantis  – Kadonnut kaupunki sekä Pennitön ja suruton.

Kymmenisen ääniroolin lisäksi Markus Bäckman on ohjannut useiden animaatioiden suomenkielisen dubbauksen. Hänen ensimmäinen ohjauksensa oli Notre Damen kellonsoittaja II, jonka jälkeen ansioluetteloon on saanut lisätä yhteensä kymmenen Disney-klassikon sekä viiden Pixar-elokuvan dubbausohjaajan tittelin. Hänen viimeisimmät pestinsä olivat viime vuonna ilmestynyt Kunnon dinosaurus sekä muutama kuukausi sitten Suomen ensi-iltansa saanut Vaiana.

Odotan jo innolla Popcultin kunniavierasohjelmaa, Bäckmanilla on varmasti paljon mielenkiintoisia tarinoita kerrottavana! Jos olet tulossa Popcultiin, tule toki nykäisemään minua hihasta, jos bongaat minut mopsireppuineni (ks. edellisen postauksen kuva). Onko sinulla jotain suosikkeja Markus Bäckmanin roolisuorituksista?

Markus Bäckmanin kuva: Jukka Granstrom

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “Suomalaiset dubbaajat: Markus Bäckman

 1. Hei!

  Ja tervetuloa Suomeen! :) odotan innolla matkakertomustasi.
  Kiinnostava ja hyvä kirjoitus oli. Markus Bäckman on melko tuttu disney dubbaaja itselleni, vaikka ei ole dubannut kovin monessa lempi disney elokuvassani. Hmm… tuo Popcult Helsinki -tapahtuma kuullostaa mielenkiintoiselta. Olisi kiva joskus käydä.
  Lempi roolisuositukseni Bäckmanin hahmoista on tottakai Kenraali Li. Mulan kun kuuluu lempi disney klassikoihini. En tässä keksi parempaa sanottavaa, joten postauksiasi odotellessa:)

  1. Kiitos Sofia, mukava kun tykkäsit. :)

   Olen ainakin itse pitänyt Popcultista kovasti, suosittelen osallistumaan joku kerta. Joka kerta siellä on ollut jotain Disney-aiheista puheohjelmaa ja on saanut bongata tutuiksi hahmoiksi pukeutuneita kävijöitä. ;)

   Kenraali Li on kyllä hyvä hahmo, vaikka hänen osuutensa Mulanissa jääkin harmittavan lyhyeksi. Minulle Gusteau on yksi Bäckmanin mieleenpainuvimmista hahmoista, vaikkei Rottatouille mikään suosikkini olekaan.

 2. Itse tekstiin minulla ei ole kovin paljon kommentoitavaa, kun suomenkieliset dubbaukset ovat minulle vieraampia. Halusin kuitenkin kertoa, että tulen itsekin Popcultiin siskoni kanssa. Disneyboundaan Bellenä ja siskoni Arielina. Olisi kiva jos sattuisimme kohtaamaan. :) En tosin tiedä, miten paljon käymme katsomassa Disney-aiheisia ohjelmia, kun samaan aikaan on muutakin mielenkiintoista.

  Odotan innolla matkakertomustasi! :)

  1. Voi, kuulostavatpa teidän asusuunnitelmanne tosi kivoilta! Laitan itsekin varmaankin päälle jotain Disney-teemaista, ehkäpä jopa uudet Minni-korvani. :D Moikataan ehdottomasti jos nähdään! :)

   Olen itse tykännyt aina mennä kuuntelemaan luentoja, sillä vastaavaa ei oikein muualla kuule. Mutta toisaalta on kaikki muukin Popcultin ohjelma ainakin minulle harvinaista herkkua. :)

 3. Tuossa kuvakollaasissa on virhe. Kupla, jota Bäckman dubbasi Nemoa etsimässä -leffassa, on oikeasti se keltainen kala, joka sekosi aina kun siitä akvaarion aarrearkusta tuli kuplia. Tuo kollaasissa oleva ruskea pallokala on Pallo, jota dubbasi suomeksi Pertti Koivula.

  1. No hupsista, onko noin päässyt käymään. Täytyy tarkistaa asia, kun olen taas kotona. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.