Disney-tiistai: Melody Time

Disney-klassikoiden tuotantoon keskittyvä kirjoitussarja eli Disney-tiistait, pääsee tänään jo kymmenenten osaansa. Tällä kertaa aiheena on Melody Time, joka tunnetaan Suomessa myös nimellä Säveltuokio, mutta edellisviikkojen tapaan käytän itse englanninkielistä nimeä.

Melody Time

Melody Time
Ohjaajat: Jack Kinney, Clyde Geronimi, Hamilton Luske ja Wilfred Jackson
Äänirooleissa: Dennis Day, Buddy Clark, Roy Rogers, Bob Nolan
Kesto: 75 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 27.5.1948, Suomessa: 17.4.1953

Walt Disneyn 10. animaatioklassikko Melody Time jatkaa Fantasian ja Make Mine Musicin viitoittamalla tiellä, sillä elokuva koostuu seitsemästä musiikin säestämästä tarinasta. Melody Timestä käytettiin aluksi työnimeä Sing About Something, mutta nimi ja monet muut seikat ehtivät muuttua ennen kuin elokuva valmistui.

Suurin osa elokuvan jaksoista perustuu aiemmin luotuihin tarinoihin tai sävellyksiin. The Legend of Johnny Appleseed ja Pecos Bill -jaksot pohjautuvat amerikkalaisiin tarinoihin. Johnny Appleseed -jakso onkin yksi harvoista Disney-animaatioista, jonka päähahmo perustuu oikeaan ihmiseen, kun taas Texasissa asustava Pecos Bill on vain monien kansantarujen hahmo. Näitä tarinoita oli aluksi tarkoitus käyttää kahdessa eri elokuvassa, mutta lopulta ne haluttiin yhdistää samaan elokuvaan, jotta se houkuttelisi enemmän yleisöä. Little Toot taas pohjautuu samannimiseen lastentarinaan, jonka Hardie Gramatky julkaisi vuonna 1939 ja Trees siteeraa suoraan Joyce Kilmerin runoa vuodelta 1913.

Jakso Bumble Boogie taas pohjautuu Freddy Martinin yhtyeen jazz-versioon venäläissäveltäjä Nikolai Rimski-Korsakovin Kimalaisen lennosta. Blame It on the Samba -jaksossa sen sijaan käytetään brasilialaissäveltäjä Ernesto Nazarethin kappaletta Apanhei-te, Cavaquinho. Trees-jaksossa kuultava sävelmäkin oli tehty jo reilut parikymmentä vuotta ennen elokuvaa. Muut kuusi kappaletta taas tiettävästi kirjoitettu elokuvaa varten.

Once Upon a Wintertime
Disney-triviaa: Mary Blair tunnetaan parhaiten Disney-piireissä elokuvia varten tekemästä konseptitaiteestaan, mutta piirrosten lisäksi hän oli myös yksi Once Upon a Wintertime -jakson käsikirjoittajista. Hänen piirrostyylinsä näkyy OUAW:n lisäksi Johnny Appleseed -jaksossa.

Elokuvan toiseksi viimeinen jakso, Blame it on the Samba, tunnettiin aluksi nimeltään Brazilian Rhapsody. Sitä oli tarkoitus käyttää Cuban Carnivalissa, josta piti tulla kolmas Etelä-Amerikkaan sijoittuva animaatio, mutta kun elokuvaa ei tehtykään, jakso otettiin mukaan Melody Timeen. Toinen varhaisessa vaiheessa tehty jakso on talvinen Once Upon a Wintertime, joka perustuu piirrostyyliltään menestyneen Currier and Ives -nimisen amerikkalaisyrityksen tekemiin idyllisiin taideprintteihin.

Elokuvassa on mukana muutamia 40-luvun suosittuja laulajia ja näihin tähtiin tukeuduttiin myös vahvasti elokuvan markkinoinnissa. Little Toot-jaksossa kuullaan siskostrio The Andrews Sistersiä ja Dennis Dayta Johnny Appleseed -tarinassa. Pecos Bill -jakson alussa taas nähdään laulut esittävät Roy Rogers, Bob Nolan ja Sons of the Pioneers ilmielävinä. Mukana ovat myös lapsitähti Luana Patten, joka on tuttu Pennittömästä ja suruttomasta sekä Bobby Driscoll, joka valittiin myöhemmin Peter Pan -animaation nimirooliin.

Elokuvan julkaisun jälkeen Pecos Bill -jaksoa on leikattu ja muokattu ainakin Yhdysvalloissa siten, että siitä on poistettu tupakointia sisältävät kohtaukset. Suomessa jaksoa ei kuitenkaan ole leikattu, vaan se on DVD-julkaisussa alkuperäismuodossa.

Melody Time
Disney-triviaa: The Three Caballeros -elokuvasta tuttu, suorastaan maaninen Aracuan Bird tekee paluun Melody Timessa. Näiden kahden elokuvaesiintymisen lisäksi hahmo nähdään myös muutamassa lyhytelokuvassa.

Melody Time sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa toukokuun 1948 lopulla eikä se saanut kriitikoilta kovin mairittelevia arvioita. Elokuvaa ei ole ensimmäisen teatterikierroksen jälkeen näytetty kokonaisuudessaan teattereissa, mutta sen jaksoja on julkaistu erikseen eri yhteyksissä esimerkiksi kokoelmajulkaisuissa tai yksittäisinä lyhytelokuvina. Suomessa Melody Time saapui elokuvateattereihin viisi vuotta valmistumisen jälkeen, huhtikuussa 1953. Sitä ei ole koskaan dubattu suomeksi, vaan elokuvaa on esitetty ainoastaan tekstitettynä.

Kuten muutkin tämän aikakauden klassikot, olen nähnyt Melody Timen vain kerran ja täytyy myöntää, etten muistanut sen tapahtumista yhtään mitään, vaikka edellisestä katselusta oli vain kaksi vuotta. Elokuvan mielenkiintoisin jakso oli varmaan Johnny Appleseed, sillä siinä hahmoilla on jotain luonnetta. Blame it on the Samba taas oli tosi selkeästi tehty ihan toisenlaista elokuvaa vasten ja se tuntui siksi tosi erityyliseltä verrattuna moniin muihin jaksoihin. Ne kun olivat niin amerikkalaisia uudisraivaajineen ja lehmipoikineen. Ja pyssyn paukutteluineen…

Onko jokin Melody Timen jakso jäänyt erityisesti mieleesi?

Lähteet:
AFI Catalog of Feature Films: Melody Time

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

4 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Melody Time

 1. Tämä on oma suosikkini näistä “lyhärikokooma” klassikoista. Once Upon A Wintertime on suosikkini. Mikki Hiiren Jouluaatto vhs-kasetilla on tää suomeksi ja jo lapsena ihastuin tähän valtavasti.

  1. Once upon a Wintertime on minustakin parhaita jaksoja tästä elokuvasta. Varsinkin tarinan visuaalinen tyyli miellyttää silmää.

 2. Melody Time on jäänyt näkemättä, Make Mine Musicista jäi niin vaisu fiilis että se vei kiinnostuksen näihin sota-ajan lyhärikoosteisiin. Tuo 2. maailmansodan päättyminen ja kylmän sodan alku on varmaan syynä elokuvan korostettuun amerikkalaisuuteen.

  Mary Blairin takia pitäisi varmaan nämäkin joskus katsoa läpi :)

  1. Melody Time on minusta aika samaa sarjaa kuin Make Mine Music, joten jos ei tykännyt siitä, niin tuskin pitää tästäkään kovin paljoa. Mutta katso toki ainakin tuo Once Upon a Wintertime, osaat varmasti arvioida minua paremmin, miten hyvin siinä näkyy Mary Blairin kädenjälki. :)

   Eipä tullutkaan ajateltua, että kylmällä sodalla voisi olla vaikutusta, kun ajatukset ovat koko ajan pyörineet vain toisen maailmansodan vaikutuksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.