Disney-tiistai: Mestarietsivä Basil Hiiri

Vuosi se vain kovaa vauhtia lähenee loppuaan ja samalla myös pronssikauden klassikot. Tänään on kuitenkin vuorossa Mestarietsivä Basil Hiiri, jonka Suomen ensi-illasta tuli sattumoisin juuri eilen kuluneeksi päivälleen kolmekymmentä vuotta.

Mestarietsivä Basil Hiiri
Ohjaajat: Ron Clements, John Musker, Burny Mattinson & Dave Michener
Äänirooleissa: Barrie Ingham, Val Bettin, Vincent Price, Susanne Pollatschek, Alan Young, Candy Candido
Suomidubissa: Jarmo Harjula, Heikki Häkkä, Keijo Romppainen, Mona Kortelampi, Riitta Björn
Kesto: 74 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 2.7.1986, Suomessa: 19.12.1986
Lipputulot Yhdysvalloissa: 38,625,550 USD

Idea Mestarietsivä Basil Hiiren tekemiseen tuli ensimmäisen kerran, kun Pelastuspartio Bernard ja Bianca oli vielä tuotannossa. Joe Hale ehdotti tuolloin Eve Tituksen Basil of Baker Street -lastenkirjasarjaan pohjautuvan elokuvan tekemistä, mutta idea tuntui olevan liian lähellä Pelastuspartion juonta, joten suunnitelma jäi odottamaan myöhempiä aikoja.

Muutamaa vuotta myöhemmin, 1980-luvun alussa elokuvaidea nostettiin uudelleen pöydälle. Animaattorit John Musker ja Ron Clements olivat tyytymättömiä siihen, mihin suuntaan Hiidenpata oli menossa ja halusivat aloittaa uuden projektin. Kaksikko lainasi Tituksen viisiosaisesta kirjasarjasta sen kolme päähahmoa ja tapahtumapaikan, mutta muuten he kehittivät aivan oman versionsa Basil Hiirestä. Esimerkiksi Ratigan muutettiin aivan oikeaksi rotaksi, joka yrittää soluttautua hiiriyhteisöön ja kirjan nokkela Dawson muutettiin hyvätahtoiseksi hupsuksi.

Tuotannon varhaisemmassa vaiheessa Olivia Leikinheimo oli paljon vanhempi ja Basilin ihastuksen kohde. Tuottaja Ron Miller kuitenkin päätti, että hahmon pitäisi olla pikkutyttö, jotta yleisö voisi paremmin tuntea sympatiaa tätä kohtaa. Basilkin muistutti ensiksi enemmän kylmäsydämistä esikuvaansa Sherlock Holmesia, mutta hahmoa muutettiin miellyttävämpään suuntaan.

Mestarietsivä Basil Hiiri
Disney-triviaa: Basil Hiiri nimettiin Basil Rathbonen mukaan. Rathbone esitti Sherlock Holmesia useissa elokuvissa ja radiokuunnelmissa 1930- ja 40-luvulla.

Englantilaisnäyttelijä Barrie Ingham valittiin Basilin rooliin pian hänen koe-esiintymisensä jälkeen. Tämän apuri tohtori Dawsonia taas ääninäytteli amerikkalainen Val Bettin. Tekijät näkivät Vincent Pricen Champagne for Caesar -elokuvassa ja päättivät hei pyytää häntä ilkeän professori Ratiganin rooliin. Satojen hakijoiden joukosta Olivia Leikinheimon rooliin valittiin 8-vuotias skotlantilainen Susanne Pollatschek. Hänen isäänsä ääninäytteli Alan Young, joka oli aikaisemmin esittänyt Roope Ankkaa Mikki Hiiren jouluaatto -lyhytelokuvassa.

Kun elokuvaa oli ehditty tehdä noin kolmen vuoden ajan, Disneyn johto vaihtui ja tekijöiden oli esiteltävä elokuva uudestaan johdolle, jotta projektia saataisiin jatkaa. Elokuvan tuotanto sai luvan jatkua, mutta se oli saatava tehtyä puolet pienemmällä budjetilla kuin Hiidenpata ja puolitoista vuotta nopeammin kuin alun perin oli suunniteltu. Burny Mattinson ja John Musker olivat elokuvan alkuperäiset ohjaajat, mutta myöhemmin myös Dave Michener sekä Ron Clements tuotiin mukaan ohjaajiksi, jotta elokuva saataisiin valmiiksi nopeassa aikataulussa.

Mestarietsivä Basil Hiiren musiikin sävelsi Henry Mancini, joka teki nyt ensimmäistä kertaa töitä animaatioelokuvassa. Hän ehti kirjoittaa elokuvaa varten laulun Are You the One Who Loves Me?, jonka Shani Wallis oli jo äänittänytkin, kun Disneyn uusi toimitusjohtaja Michael Eisner kommentoi, että haluaisi kuulla elokuvassa nykyaikaisempaa musiikkia. Eisner ehdotti, että joko Michael Jackson tai Madonna voisi laulaa baarikohtauksen laulun. Nämä ideat eivät menneet läpi, mutta laulua päätettiin kuitenkin vaihtaa ja elokuvassa kuultavan laulun Let Me Be Good to You kirjoitti ja esitti lopulta Melissa Manchester. Ratiganin esittämät laulut The World’s Greatest Criminal Mind ja Goodbye So Soon taas esitti hahmon ääninäyttelijä Vincent Price ja Ellen Fitzhugh ja Larry Grossman kirjoittivat ne yhdessä Mancinin kanssa.

Mestarietsivä Basil Hiiri Ratigan
Disney-triviaa: Mestarietsivä Basil Hiiressä Vincent Price sai toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa, hän oli jo pitkään halunnut olla Disney-hahmon ääninäyttelijä.

Elokuvan animointi aloitettiin syksyllä 1984, joten tekijöillä oli vain puolitoista vuotta aikaa saada kohtaukset valmiiksi. Ingham oli tekijöiden mielestä niin vakuuttava Basilin roolissa, että animaattorit hakivat hänen esiintymisestään inspiraatiota hahmon eleisiin ja asenteeseen. Muutama Dawsonin maneeri taas lainattiin Eric Larsonilta, joka oli opettanut useaa elokuvan parissa työskentelevää animaattoria. Elokuvaa oli tekemässä useita uuden polven animaattoreita. Esimerkiksi Glen Keane oli Ratiganin pääanimaattori, Mark Henn Basilin, Rob Minkoff Olivian ja Andreas Deja Hiirikuningattaren.

Mestarietsivä Basil Hiiressä nähtiin ensimmäisiä esimerkkejä siitä, miten perinteistä ja tietokoneanimaatiota voidaan yhdistää. Elokuvan loppupuolella nähtävässä Big Benin sisälle sijoittuvassa jaksossa kellon koneisto tehtiin tietokoneanimaationa. Uusi teknologia myös mahdollisti uudenlaiset kamera-ajot, jollaisia Disney-animaatioissa ei oltu aiemmin nähty. Tekijöillä oli aluksi hankaluuksia kuvitella, miltä Big Benin sisällä näyttäisi, mutta lopulta layout-taitelija Mike Peraza pääsi harvinaiselle kierrokselle kellotornin sisälle ja sai kuvattua siellä arvokasta viitemateriaalia.

Ajanpuutteen ja säästösyiden vuoksi elokuvasta jouduttiin jättämään pois muutama jakso ja lyhentämään sen kokonaiskestoa 90 minuutista 74 minuuttiin. Tarinaan oli esimerkiksi suunniteltu kohtaus, jossa Basil, Dawson ja Toby palaavat lannistuneina lelukaupasta ilman Oliviaa. Henry Mancini oli ehtinyt jo säveltää kohtaukseen musiikinkin, mutta kohtaus jouduttiin leikkaamaan.

Basil Hiiri
Disney-triviaa: Tuotannon viime hetkillä Disneyn markkinointiosasto päätti vaihtaa elokuvan nimeksi The Great Mouse Detective, sillä alkuperäinen nimi Basil of Baker Street koettiin liian brittiläiseksi amerikkalaisyleisölle. Nimenvaihdosta vastustettiin suuresti tekijöiden keskuudessa, mutta vastalauseita ei otettu huomioon.

Elokuva saatiin valmiiksi uuden johdon vaatimassa aikataulussa ja sen Yhdysvaltain ensi-ilta oli 2.7.1986. Studiolla ei oikein uskottu elokuvan menestykseen, joten sitä ei juurikaan markkinoitu. Siitä huolimatta Mestarietsivä Basil Hiiri sai 14 miljoonan dollarin budjettiinsa nähden kohtuullisen hyvät lipputulot ja se mahdollisti taas seuraavien animaatioiden teon.

Mestarietsivä Basil Hiiri saapui Suomessa elokuvateattereihin 19. joulukuuta 1986. Sen suomenkielisen dubbauksen ohjasi Jarmo Harjula, joka myös lainasi ääntään Basil Hiirelle. Muissa rooleissa kuullaan muun muassa Heikki Häkkää Dawsonina, Keijo Romppaista herra Leikinheimona sekä Ratiganina, Mona Kortelampea Oliviana ja Riitta Björniä Luihu-lepakkona. Elokuvateatterikierroksen aikana Mestarietsivä Basil Hiiren näki reilut 41 000 katsojaa.

Tuntuu, että toistan itseäni jo tosi pahasti, mutta katsoin tämänkin Disney-klassikon nyt vasta toista kertaa kokonaan. Elokuva oli paljon parempi kuin muistinkaan ja tuntui, kuin siinä olisi paljon enemmän yritystä kuin muutamassa aikaisemmassa Disney-animaatiossa. Erityisesti lopputaistelu oli mielestäni tosi kiinnostavasti tehty ja sopivan jännä. Suomenkielinen dubbaus tosin on ikävä kyllä mielestäni kehnoudessaan aivan omaa luokkaansa. Voisin mielelläni katsoa elokuvan useamminkin, mutta jatkossa vain alkuperäiskielellä.

Kiinnostavatko Basil Hiiren seikkailut sinua?

Lähteet:
Mestarietsivä Basil Hiiri DVD:n lisämateriaalit
Mouseplanet.com: How Basil Saved Disney Feature Animation: Part One & Part Two
Stewart, James: DisneyWar (2005)
Waking Sleeping Beauty -dokumentti (2009)

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

6 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Mestarietsivä Basil Hiiri

  1. Mulla oli lapsena Basil Hiiri -värityskirja ja olisin halunnut nähdä myös elokuvan. Näin sen sitten ekaa kertaa vasta aikuisena ja ehkä ihan hyvä, että se sensuroitiin multa, kun olin herkkä lapsi ja varmaan nähnyt painajaisia siitä.

    1. Minullakin on useasta Disney-klassikosta samansuuntaisia muistoja, että elokuva on ollut jollain tapaa tuttu, mutta en ole sitä kuitenkaan koskaan nähnyt. Aikuisena olossa kivaa on kyllä ehdottomasti se, että pääsee tekemään/näkemään sellaista, josta lapsena on jäänyt syystä tai toisesta paitsi. :)

  2. Minulle Basil on tarjonnut mukavan jännittäviä katseluhetkiä jo lapsesta saakka, ja olenkin siitä tyytyväinen! Muuten olisi saattanut jäädä yksi mahtava klassikko kokematta.

    1. En itse nähnyt Basil Hiirtä koskaan lapsena, mutta onneksi olen myöhemmin tajunnut tutustua siihen hieman. Hirveän kiva elokuva se kyllä on, harmi, että se jää monen muun varjoon.

  3. En muista milloin olisin Basil hiiren viimeksi nähnyt, mutta positiivisia muistoja siitä on jäänyt. Saattoi myös johtua, että tykkään Sherlock Holmesista. Mielestäni se kuitenkin on kiva elokuva.

    1. Basil Hiiri on kyllä hauska kunnianosoitus Sherlock Holmes -tarinoille. Siinä on sopivasti samaa henkeä kuin Arthur Conan Doylen tarinoissa, mutta se on silti oma itsenäinen juttunsa. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.