Disney-tiistai: Miekka kivessä

On taas Disney-tiistain aika. Tänään vuoron saa Disneyn 18. klassikko eli vuonna 1963 ilmestynyt Miekka kivessä. Onnistuin löytämään elokuvan tuotannosta vähän vähemmän tietoa kuin normaalisti, joten juttunikin on tällä kertaa hieman tavallista lyhyempi.

Miekka kivessä

Miekka kivessä
Pääohjaaja: Wolfgang Reitherman
Äänirooleissa: Rickie Sorensen, Karl Swenson, Junius Matthews, Sebastian Cabot, Martha Wentworth
Suomidubissa: Antony Bentley, Kauko Helovirta, Ilkka Moisio, Esa Saario, Seela Sella
Kesto: 79 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 25.12.1963, Suomessa: 17.12.1965

Disneyn animaatioversio kuningas Arthurin legendasta perustuu englantilaisen kirjailija T. H. Whiten vuonna 1938 julkaisemaan romaaniin The Sword in the Stone. White tarkoitti kirjan ensin yksittäiseksi romaaniksi, mutta kirjoittikin sille myöhemmin kolme jatko-osaa. Walt hankki tarinan elokuvaoikeudet jo vuonna 1939, mutta tarinasta tehtiin ensimmäisiä luonnoksia vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Kului taas kymmenisen vuotta, ennen kuin elokuvan tuotanto alkoi oikeasti edetä. 101 dalmatialaisen valmistuttua studion työntekijöillä oli kaksi ehdotusta seuraavaksi animaatioelokuvaksi. Toinen oli Miekka kivessä ja toinen ranskalaisesta keikarikukosta kertova tarina nimeltä Chanticleer. Disneyn pitkäaikainen käsikirjoittaja Bill Peet suorastaan inhosi Chanticleer-tarinaa ja ahkeroi yksin Miekka kivessä -käsikirjoituksen parissa. Ken Anderson, Marc Davis ja Wolfgang Reitherman taas työstivät Chanticleerin käsikirjoitusta. Kun elokuvien käsikirjoitukset esiteltiin Waltille, tämä valitsi oitis Miekka kivessä -projektin eikä Chanticleer-elokuvasta kuultu enää sen koommin.

Vaikka Wolfgang Reitherman olikin aluksi mukana Chanticleer-projektissa, hänet valittiin ohjaamaan Miekka kivessä. Elokuvasta tuli samalla Disneyn ensimmäinen animaatioklassikko, jossa ohjaajia on vain yksi, sillä aina aikaisemmin animaatioilla oli ollut joko monta ohjaajaa tai yksi pääohjaaja ja useita jaksojen ohjaajia. Reitherman jatkoi Disney-klassikoiden ohjaajana 1980-luvulle saakka.

Miekka kivessä Merlin
Disney-triviaa: Elokuvan hahmoja suunnitellessaan Bill Peet käytti Waltia Merlinin mallina. Hänestä Waltilla ja Merlinillä oli yhteisiä piirteitä, kuten älykkyys ja kärttyisyys.

Yksi elokuvan roolituksen vaikeimmista tehtävistä oli Merlinin ääninäyttelijän valinta. Rooliin kävi koe-esiintymässä kymmeniä näyttelijöitä, mutta kukaan ei tuntunut kelpaavan. Rooliin valittiin lopulta ruotsinsukuinen näyttelijä Karl Swenson, jonka oli alun perin tarkoitus tehdä Archimedes-pöllön rooli. Archimedeksen uudeksi ääneksi valittiin sitten amerikkalaisnäyttelijä Junius Matthews. Artun roolissa taas oli aluksi Rickie Sorensen, mutta hänen äänenmurroksensa takia ohjaaja Wolfgang Reithermanin pojat Richard ja Robert äänittivät osan hahmon repliikeistä. Elokuvan kertojana ja Sir Ectorina kuullaan Sebastian Cabotia, joka toimi myöhemmin myös Nalle Puh -tarinoiden kertojana.

Elokuvan musiikin sävelsivät ja sanoittivat veljekset Richard M. Sherman ja Robert B. Sherman. Miekka kivessä oli ensimmäinen heidän säveltämänsä animaatioelokuva, muttei ollut heidän ensimmäinen Disney-projektinsa, vaan kaksikko oli aiemmin säveltänyt musiikin muun muassa vuonna 1961 ilmestyneeseen Ansa vanhemmille -elokuvaan. Elokuvassa kuultavien laulujen lisäksi Shermanin veljekset kirjoittivat myös pari laulua, jotka eivät päässeet lopulliseen elokuvaan asti. Ritarien lauluksi tarkoitettu Blue Oak Tree kuullaan vain melodiana, kun taas Merlinin laulamasta The Magic Key -laulusta luovuttiin kokonaan. Elokuvan taustamusiikin taas sävelsi jälleen George Bruns.

101 dalmatialaisen jalanjäljissä myös Miekka kivessä tehtiin Xerox-tekniikkaa hyödyntäen. Prinsessa Ruususen jälkeen Disneyllä pyrittiin tekemään animaatioelokuvia jatkuvasti halvemmalla ja Miekka kivessä -tuotannossa vyötä kiristettiin entisestään, sillä budjetti noin 40 prosenttia pienempi kuin Dalmatialaisissa.

Miekka kivessä Matami Mimmi
Disney-triviaa: Eräässä elokuvan varhaisessa versiossa Matami Mimmi juonitteli yhdessä mustan ritarin kanssa ja yritti kaapata valtaistuimen itselleen Artun nenän edestä.

Kolme vuotta kestäneen tuotannon jälkeen Miekka kivessä sai ensi-iltansa joulupäivänä 1963. Elokuva menestyi kohtuullisen hyvin ja se oli Yhdysvalloissa vuoden kuudenneksi tuottoisin elokuva. Miekka kivessä toi Disneyn animaatiostudiolle myös pitkästä aikaa Oscar-ehdokkuuden, kun elokuva oli ehdolla parhaan musiikin kategoriassa. Elokuva on myös viimeinen Disney-klassikko, joka on Walt Disneyn tuottama. Miekka kivessä ei ole toistaiseksi saanut jatkoa elokuvan tai animaatiosarjan muodossa, mutta siitä kaavaillaan parhaillaan näyteltyä versiota.

Miekka kivessä saapui Suomeen jouluksi 1965 eli noin kaksi vuotta Yhdysvaltain ensi-illan jälkeen. Elokuvasta tehtiin jo tuolloin ensimmäinen suomalainen dubbaus, jonka Aarne Tarkas ja jossa oli mukana muun muassa Kauko Helovirta Merlininä ja Brita Koivunen Arttuna. Miekka kivessä dubattiin uudelleen vuonna 1993 ensimäistä myyntivideota varten. Toisen dubbauksen ohjasi Pekka Lehtosaari ja siinä kuullaan jälleen Helovirta Merlininä, Antony Bentley Arttuna ja Ilkka Moisio Archimedes-pöllön roolissa.

Miekka kivessä on jäänyt minulle melko tuntemattomaksi Disney-animaatioksi ja olen katsonut elokuvan kokonaan vain kaksi kertaa. Elokuvan alhaisen budjetin huomaa vanhan animaation kierrätyksestä ja suttuisesta piirrosjäljestä (osan voi tosin pistää blu-ray-julkaisun surkean kuvalaadun piikkiin). Tarinassa on hetkensä ja erityisesti Merlinin ja Archimedeksen juttuja on hauska seurata. Erityismaininnan ansaitsee myös tyttöorava, jonka suru on minusta yksi sydäntäriipaisevimpia hetkiä Disney-klassikoissa. Jotenkin elokuvassa ei kuitenkaan minusta ole sitä tuttua Disney-klassikoiden henkeä. Elokuvalla tuntuu olevan omat faninsa, mutten usko, että kuulun itse ikinä niihin.

Kuulutko sinä Miekka kivessä -elokuvan faneihin vai unohdatko kenties joskus, että koko elokuva on edes olemassa?

Lähteet:
D23: The Sword in the Stone is Released
Gabler, Neal: Walt Disney – Amerikkalaisuuden ikoni (2008)
Miekka kivessä blu-rayn lisämateriaalit

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

5 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Miekka kivessä

 1. Itsekään en ole klassikon suuri fani vaikka elokuvalla onkin omat hyvät puolensa. Juuri Merlinin sekoilu sekä hänen kamppailunsa Mimmin kanssa ovat niitä parhaimpia hetkiä.
  Kokonaisuudessaan klassikon tarina jää jotenkin hyvin ohueksi ja tylsähköksi, ja se tuntuu loppuvan aivan kesken.

  1. Merlinin ja Matami Mimmin kamppailu on elokuvan mielenkiintoisimpia puolia, mutta se ei silti oikein riitä nostamaan elokuvan pisteitä silmissäni.

   Jostain syystä kommentistani juolahti mieleen ajatus, että Miekka kivessä olisi varmasti hyvin erilainen elokuva, jos se olisikin tehty 90-luvulla. Voin sieluni silmin nähdä, kuinka ainakin yksi Merlinin oppitunneista olisi kuvattu montaasina ja tarina olisi luultavasti seurannut Artun kuninkuutta vähän pidemmälle. :D

   1. Tuo oli muuten erittäin hyvä huomio!
    Olisin kyllä mieluummin katsellut oppitunnit ns. pikakelauksella. Ne oppituntien laulutkin olivat vähän väkisin väännetyn oloisia lallatuksia :’)

 2. Tykkään todella paljon elokuvan tarinasta ja jotenkin elokuvan suttuinen piirrostyyli sopii siihen. Ei minulla kuitenkaan kovin palava suhde elokuvaan ole. Sen katsoo silloin tällöin mukavana ajanvietteenä. :)

  1. Täytyy myöntää, että tietynlainen suttuisuus sopii varsinkin elokuvan taustoihin, mutta joissain kohdissa kuva meni minusta liiankin sotkuiseksi. Mutta ehkä kehnosti ”parenneltu” blu-ray on pääsyyllinen siihen. Minulla oli vähän hankaluuksia jaksaa keskittyä tarinaan, mutta kiva, että elokuvalla on fanejakin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.