Mikä Disneyssä kiinnostaa?

Mikä ihme Disneyssä oikein on niin kiinnostavaa, että minun tekee viikosta toiseen mieli kirjoittaa yhtiöstä, sen elokuvista ja kaikesta muusta siihen liittyvästä?

Olen miettinyt tuota kysymystä aina silloin tällöin jo jonkin aikaa ja huhtikuisessa Popcultissa Aranakin kysäisi asiaa minulta. En tainnut osata antaa silloin mitään kovin hyvää vastausta, sillä halusin vielä jatkaa kysymyksen miettimistä ajan kanssa. Disneyn maailmassa on niin hirmuisesti kaikkea kiinnostavaa, mutta luulen viimein osaavani antaa melko kattavan vastauksen.

Nostalgia ja muistot

Aivan ensimmäisenä minulle mieleen tulee se, miten paljon Disney on ollut mukana myös lapsuudessani. Lapsena näin muutamia Disney-animaatioita ja niihin liittyy paljon hyviä muistoja. Animaatiot ja niiden hahmot pääsivät monesti mukaan leikkeihin, jostain syystä erityisesti Leijonakuningas 2. Tutuimpien elokuvien vitsit ja lainaukset taas ovat jääneet osaksi puhetapaani ja joistain hauskimmista jutuista on jopa tullut minun ja pikkusiskoni inside-vitsejä.

Elokuvien lisäksi Disney oli osa lapsuuttani myös muun muassa pelien, satukirjojen ja Aku Ankka -sarjisten kautta. Monien vähän oudompienkin elokuvien tarina tuli tutuksi Lasten oman kirjakerhon kirjojen kautta. Monenlaisten muistojen myötä Disneyyn on muodostunut voimakas tunneside ja koko sanaan liittyy paljon nostalgian tuntua.

”Esi-isät lähettivät pienen liskon avukseni?” Mulan oli yksi suurimmista suosikeistani lapsena.

Toisaalta minusta tuntui lapsena myös siltä, etten päässyt täysin osaksi Disneyn taianomaista maailmaa. Iso osa Disney-klassikoista jäi minulta näkemättä — Pixar-elokuvista puhumattakaan — ja nyt aikuisiällä halunnut korjata tilanteen. Kun innostuin aloittamaan Disney-elokuvien keräilyn, ostin ensimmäiseksi Aladdinin ja Herkuleksen. Muistan harmitelleeni molempien elokuvien kohdalla sitä, etten koskaan nähnyt niitä lapsena. Jonkinlainen osa kiinnostuksestani selittyykin varmasti sillä, että haluan nyt kokea lapsuudessa missattuja asioita.

Disneyn historia

Liki satavuotisen historiansa aikana Disney-yhtiössä on ehtinyt sattua ja tapahtua kaikenlaista. Lapsena en tietysti tiennyt tästä puolesta vielä yhtään mitään, vaan olen alkanut ottaa asioista selvää vasta muutama vuosi sitten. Kirjoja lukemalla sekä dokumentteja ja lisämateriaaleja katsomalla on selvinnyt hirvittävän mielenkiintoisia tarinoita, joista osa saattaa toki olla vähän kaunisteltua.

Disneyn tarina sai alkunsa Waltista itsestään, mutta yhtiön historia ei kietoudu pelkästään häneen, vaan myös moniin hänen perustamansa studion työntekijöihin. Valtavirtamediassa Disneystä puhutaan yleensä vain jättiyhtiönä, mutta pinnan alla on paljon yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat saaneet sen kaiken aikaan. Yhtiön pitkä historia ja monet vaiheet tarjoavat hirveän määrän tutkittavaa ja analysoitavaa. Ekonomina minua kiinnostaa tosi paljon esimerkiksi studion eri aikojen johtamiskulttuurit ja taloudellinen tilanne. Jotain toista alaa tunteva taas ehkä kiinnostuu ihan eri seikoista.

Keisarin uudet kuviot on todella hauska elokuva, mutta sen historian tunteminen tuo siihen oman katkeransuloisen vivahteensa.

Mitä enemmän Disneystä saa tietoa, sitä paremmin huomaa, etteivät animaatiot ole pelkkiä elokuvia, vaan tarinoita, joiden takana on satoja muita tarinoita. Pixar-perjantaita ja Disney-tiistaita kirjoittaessa on tullut selväksi, että jokaisen Disney-klassikon tuotanto on ollut aina oma maailmansa. Jokaisen teossa on ollut omat haasteensa ja kommervenkkinsä. Milloin tarina on vaatinut vuosien viilausta ja milloin tekijöiden henkilökemiat eivät ole toimineet. Minusta on tavattoman mielenkiintoista ottaa selvää, kuka on vaikkapa keksinyt lisätä minkäkin yksityiskohdan elokuvaan tai kuka on ollut inspiraationa millekin hahmolle. Niin monet seikat ovat vaikuttaneet siihen, että elokuvista on tullut juuri sellaisia kuin ne ovat.

Animaatiot itsessään

Ihailen suunnattomasti sitä työtä ja vaivannäköä, mitä minkä tahansa elokuvan eteen nähdään, mutta tekniikan puolesta animaatio on minusta oikea kuningaslaji. Animaatioiden tekijät eivät saa mitään valmiina vaan hahmot, tapahtumapaikat, efektit, äänet ja kaikki muu on yleensä luotava tyhjästä. Perinteiset 2D-animaatiot vaativat tekijöiltään aivan erityistä ammattitaitoa ja on ihan uskomatonta, millaiseen pikkutarkkuuteen vaikkapa Ink & Paint -osaston naiset aikoinaan pystyivät ja millaista luovuutta erikoistehosteiden kehittäminen vaati ilman tietokoneita. Nykyiset CGI-animaatiot taas vaativat hieman toisenlaisia taitoja ja teknistä näppäryyttä, mutta arvostan niitä ihan samalla lailla.

En vieläkään ymmärrä, miten esimerkiksi Pinocchion vedenalaisen kohtauksen heijastumat ja vääristymät oikein tehtiin. Ja vielä 1930-luvulla!
En vieläkään ymmärrä, miten esimerkiksi Pinocchion vedenalaisen kohtauksen heijastumat ja vääristymät oikein tehtiin. Ja vielä 1930-luvulla!

Toisaalta animaatioissa minua kiehtoo se, ettei niissä ole samanlaisia rajoitteita kuin näytellyissä elokuvissa usein on. Tekijöillä on vapaus tehdä hahmoista juuri sen näköisiä kuin halutaan ja vain mielikuvitus on tarinoiden ja maailmojen rajana. Alati kehittyvät erikoistehosteet ovat tietysti poistaneet näyteltyjen elokuvien rajoitteita, mutta on animaatioissa edelleen ihan oma taikansa.

Animaatioissa viehättää myös niiden ajattomuus. Jostain syystä en oikein pitä monista mustavalkoisista tai muuten vanhoista elokuvista, mutta animaatioissa vuosien kuluminen ei näy samalla tavalla kuin näytellyissä elokuvissa. Aiheetkin ovat monesti niin ajattomia, että animaatiot kestävät useita katselukertoja eikä niihin voi kyllästyä.

Monipuolisuus

Disneyn repertuaariin kuuluu niin monenlaisia elokuvia, että jokaiseen hetkeen tuntuu löytyvän joku sopiva. Jonain päivänä sitä haluaa katsoa jotain todella hauskaa, toisena taas prinsessaelokuvaa. Tekee mieli katsoa uudestaan. Vaikka jos jokin uusi elokuva ei nousisikaan lempparikseni, on monta muuta aiemmin ilmestynyttä, joista pidän.

Sympaattinen Riemukas Robinsonin perhe on minusta hyvä esimerkki Disneyn erikoisemmasta tuotannosta.

Monipuolisuus ei tietenkään koske pelkkiä elokuvia, vaan Disneyn maailmaan kuuluu vaikka mitä muutakin. Joillekin puistot ovat tärkeimpiä, jollekin toiselle ehkä pelit tai vaikka pinssien keräily. Eri jutuissa on varaa valita ja kukin voi keskittyä siihen osa-alueeseen, joka kiinnostaa juuri itseä eniten. Disney-fanien joukkokaan ei ole mikään yhtenäinen porukka, vaan siitä tuntuu löytyvän vaikka minkälaisia eri ”alakulttuureja”. Itse tykkään ehkä jossain määrin pistää nokkani vähän kaikkeen, vaikka elokuvat, kirjat ja muutamien juttujen keräily ovat ne keskeisimmät kiinnostuksenkohteeni.

On myös ihana tietää, että Disneyn maailmasta löytyy loputtomasti tutkittavaa. Jos minusta alkaisi joskus tuntua siltä, että esimerkiksi elokuvien historia on jo läpikotaisin koluttu, niin voin luottaa, että vaikkapa puistoihin liittyy on kaikkea mielenkiintoista, mistä minulla ei ole vielä mitään aavistustakaan.

Brändi

Disneyllä tehdään varmasti jatkuvasti paljon työtä sen eteen, että kaikki yhtiön eri puolet pysyvät kasassa ja kokonaisuus tuntuu yhtenäiseltä. Disney onkin minusta myös tajuttoman taitavasti rakennettu brändi. Esimerkiksi Disneyn kokoillan animaatioiden joukossa on joitain heikkoja lenkkejä, mutta niistä on luotu Disney-klassikkojen sarja, jonka parhaimmisto houkuttelee yleisöä muidenkin pariin. Ja kun Disney-holvi oli vielä käytössä, elokuvan paluu myyntiin oli aina iso juttu. Monissa myymälöissä ja verkkokaupassa on myös oma hylly tai sivu pelkille Disney-elokuville. Ei millään muulla studiolla ole vastaavaa.

Disney-prinsessat on yksi tärkeistä brändeistä Disneyn sisällä.
Disney-prinsessat on hyvin keskeinen brändi Disneyn sisällä.

Disneyn brändiä myös ylläpidetään hyvin. Se pysyy pinnalla vuodesta toiseen ja sopii monen ikäisille. Siihen liittyy laadukkuuden leima, jonka tunnisti jollain tasolla jo lapsena. Se, että yhtiön historia rakentuu ikonimaisen Walt Disneyn ympärille, tekee Disneystä yhtenäisemmältä tuntuvan kokonaisuuden kuin vaikka muista animaatiostudioista.


Kaikki Disneystä kerrottavat tarinat eivät ehkä ole ihan totta enkä tietenkään pidä Disneyä minään täydellisenä tai virheettömänä yrityksenä. Yhtiönä se on tehnyt omat mokansa ja jatkaa niiden tekemistä varmasti tulevaisuudessakin, mutta sen tuoma ilo ylittää mahdolliset harmistuksenaiheet moninkertaisesti. Ja mitä enemmän olen ottanut Disneystä selvää, sitä mielenkiintoisemmaksi se on minusta vain muuttunut.

Millaiset asiat Disneyssä kiinnostavat sinua eniten? Jäikö minulta kenties jokin osa-alue kokonaan mainitsematta?


Huhhuh, pari viimeistä viikkoa ovat olleet töiden puolesta niin hirveän kiireiset, että jouduin jättämään blogin hetkeksi taka-alalle. Toivon, että tilanne palaa pian normaaliksi ja minulla on taas energiaa kirjoitella lisää postauksia. Näin pitkää taukoa en enää toiste halua pitää!

| Kategoriassa Disney life | Avainsanat:

7 kommenttia artikkelissa “Mikä Disneyssä kiinnostaa?

 1. On kyllä paha äkkiseltään sanoa, mikä Disneyssä viehättää niin kovasti. Luulen, että minullakin tykkäämiseen liittyy paljon nostalgiatuntemuksia. Disneyn klassikot ovat myös todella laadukkaita elokuvia, ja huomaa, että niissä on (yleensä) panostettu juoneen paljon. Elokuvissa käsitellään usein myös hyvinkin vakavia asioita, eikä koko ajan vitsailla vitsin perään, joten niitä jaksaakin katsoa. Animaatiokin on laadukasta. Ja kuten sanoit, vaihtelee elokuvien tyyli paljonkin klassikosta toiseen, niin siihen ei kyllästy!

  Mietinpäs muuten sitä Kaunotarta ja Hirviötä…. Haittaako sinua, jos kirjoittaisin siitä pienen tekstin blogiini? Kun sanoit itse miettiväsi siitä kirjoittamista? :)

  1. JA useat Disney-hahmot ovat niin SÖPÖJÄ, ettei niistä voi olla tykkäämättä! :)

  2. No eikö olekin aika hankala kysymys! Joudun miettimään omaa vastaustani ainakin yli vuoden ajan. :’D Ja heti kommentistasi tuli mieleen, että hyvät tarinat olisi voinut lisätä listalle! Vaikka elokuva olisi teknisesti kuinka upea tahansa, ei se jäisi mieleen, jos juoni olisi ihan pelkkää höpöhöpöä. Söpöt ja samaistuttavat hahmot ovat kyllä yksi hyvä syy lisää pitää Disneystä! :)

   Ei tietenkään haittaa, kirjoita ihmeessä!! En ole saanut mitään aikaiseksi oman jutun eteen, mutta kommentoin vaikka sitten sinun postaukseesi, jos minusta tuntuu, että jää jotain sanottavaa. :)

 2. Disneyn leffoissa on nostalgian lisäksi myös se, että ne on tehty koko perheelle ja näin ollen vanhemmiten ne aukeavat aivan erilailla kuin lapsena, mikä on mahtavaa.
  Itselle Disney on aina ollut iso inspiraation lähde ja kannustin piirtämiseen.

  1. Tuo on ihan totta! Nyt vähän vanhempana on ollut tosi jännä huomata joistakin lapsuuden lempielokuvista ihan uusia piirteitä tai vaikka vähän aikuisempia vitsejä. :) Ja ehdottomasti Disney on monella tavalla myös ihan huippu inspiraation lähde! Tosi kiva, että huomasit mainita sen! :)

 3. Itselläni Disney on kuulunut niin suuresti elämääni ihan alkumetreistä lähtien etten voisi kuvitellakaan minkälainen elämä olisi ilman sitä! :D

  Visuaalinen puoli on kyllä aina kiehtonut minua ja Disneyllä siihen panostetaankin ahkerasti! Olen aina saanut klassikoista myös huimasti inspiraatiota, ja niitä katsoessa tekisikin mieli heti napata kynä käteen!

  Vaikka monet tarinat noudattaisivatkin sitä tutuhkoa kaavaa, on kussakin klassikossa runsaasti erilaisia piirteitä, jotka osaltaan viehättävät ja erottavat klassikot toisistaan!

  Ja on sanomattakin selvää, että Disney-klassikoista löytyy elokuva-alan musiikin parhaimmistoa!

  1. No sanopa muuta! Disney on niin merkittävä osa populaarikulttuuria, että moni asia olisi varmasti toisin, jos yhtiötä ei olisi koskaan perustettu.

   Disney-elokuvia on aina (tai ainakin melkein aina) ilo katsoa! En voi omia piirrostaitojani kehua, mutta onneksi Disney-elokuvien maailmasta on voinut ammentaa paljon muunlaista inspiraatiota. :) Ja oooh, musiikki, tietysti! Minun ei ainakaan tule kuunneltua mitään muuta elokuvamusiikkia yhtä paljon kuin Disney- ja Pixar-elokuvien soundtrackeja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.