Pixar-perjantai: Monsterit Oy

Pixar-kesä se vaan rullailee hyvää vauhtia eteenpäin, vaikka sää ei vielä ole kovin kesäiseltä tuntunutkaan. Mutta oli pilvistä tai ei, nyt tehdään aikamatka takaisin 90-luvulle ja Monsterit Oy:n tuotannon pariin.

Monsterit Oy juliste | Pixar-perjantai: Monsterit Oy - Disnerd dreams

Monsterit Oy
Ohjaaja: Pete Docter sekä Lee Unkrich & David Silverman
Äänirooleissa: John Goodman, Billy Chrystal, Steve Buscemi
Kesto 1 h 32 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 2.11.2001, Suomessa: 15.2.2002
Maailmanlaajuiset lipputulot: 562,816,256 USD
Arvioita: IMDb 8,1, Rotten tomatoes 96%
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Monsterit Oy on yksi niistä neljästä elokuvasta, jotka saivat alkunsa John Lasseterin, Andrew Stantonin, Joe Ranftin sekä Pete Docterin tarinapalaverissa vuonna 1994 (ensimmäinen oli Ötökän elämää ja loput kaksi selviävät kesän mittaan). Pete Docterilla oli elokuvaidea monstereista ja Toy Storyn teon jälkeen Lasseter ehdotti, että Docter alkaisi suunnitella idean pohjalta aivan omaa elokuvaansa. Studiolla oltiin toisaalta kiinnostuneita siitä, miltä Docterin ohjaama elokuva näyttäisi, mutta toisaalta myös huolestuneita siitä, miten projekti onnistuisi ilman Lasseteria. Lasseter itse kuitenkin luotti Docteriin, vaikka tämä oli vasta 28-vuotias, kun aloitti työskentelyn Monsterit Oy:n parissa.

Docterin kehittelemän tarinan alkuperäisessä versiossa pääosassa oli kolmekymppinen mies, jonka lapsena tekemät monsteripiirrokset heräsivät henkiin. Vain mies pystyi näkemään nämä häntä häiritsemään tulleet monsterit, kun muut taas luulivat miehen seonneen. Monsterit kuvasivat pelkoja, joita mies ei ollut koskaan käsitellyt lapsena ja otukset häipyivät vasta, kun mies oli päässyt pelkojen yli. Tarinan loppu oli kuitenkin katkeransuloinen, sillä miehestä ja monstereista oli ehtinyt tulla ystävyksiä. Kuten varmasti tiedätte, tätä miestä ei elokuvassa nähdä. Pixarlaiset kuitenkin innostuivat kovasti ajatuksesta, että monstereiden maailma olisikin olemassa ja lasten jutut hirviöitä oikeita. Nämä oivallukset avasivat monia ovia (pun intended) ja juoni alkoi keskittyä lapsen ja hirviön suhteeseen. Lopulta Docter päätti, että hänen ensimmäinen elokuvansa käsittelisi monstereita, jotka pelottelevat lapsia työkseen ja Stanton keksi, että huutoja käytettäisiin monstereiden maailmassa energian lähteenä.

Kun tarinalle oli keksitty raamit, tarinatiimi saattoi keskittyä hahmoihin ja heidän välisiin suhteisiinsa. Päähenkilöksi vaihtui monsteri, jonka nimi oli aluksi Johnson. Käsikirjoituksen ja kuvakäsikirjoituksen aikana päähenkilö muuttui moneen otteeseen. Eräässä vaiheessa Johnson oli Räähkän apuri, toisessa taas erittäin epäonninen pelottelija. Monet hahmot myös näyttivät aluksi hyvin erilaisilta. Alun perin Masilla oli vain kaksi jalkaa, joita hän käytti myös käsinä. Tarella taas oli lonkerot. Kun elokuvan tuotanto laitettiin todella käyntiin, päähahmona oli ex-pelottelija, joka käytti paksuja laseja vältelläksen töihin menemistä. Luonnollisesti tämä ei ole se lopullinen versio Tarena tuntemastamme päähenkilöstä, mutta tuossa vaiheessa hahmo tuntui tekijöiden mielestä tarinaan sopivalta.

pixar monsterit oy
Pixar-triviaa: Monsterit Oy:n työnimi oli Hidden city. Nimitys oli peräisin samannimisestä ravintolasta, joka sijaitsi muutaman kilometrin päässä Pixarilta. Hidden city tekee myös pienen cameon elokuvassa, kun Masi ja Tare ohittavat sen matkalla töihin.

Kun materiaalia alkoi valmistua, kaikki tuntui olevan päällisin puolin kunnossa. Nauhat saivat positiivista palautetta Disney-pomoilta, mutta tuotantotiimistä tuntui, ettei tarina ole vielä loksahtanut täysin paikoilleen. Tuotanto päätettiin keskeyttää ja tarinaa muokattiin vielä toiseen suuntaan. Keskeytyspäätös ei ollut helppo, sillä muistot Toy Story 2:n vaikeista ongelmista olivat vielä selkeinä mielessä. Monsterit Oy:n ongelmiin oli kuitenkin paras tarttua vielä kun se ei ollut liian myöhäistä.

Billy Chrystal suostui Masin rooliin heti kun sitä hänelle tarjottiin. Mieshän oli aiemmin kieltäytynyt Buzz Lightyearin roolista ja piti sitä yhtenä uransa suurimmista virheistä. Taren ääninäyttelijä John Goodman ja Chrystal äänittivät toisinaan roolejaan yhdessä ja pyrkivät jatkuvasti olemaan toinen toistaan hauskempia. Pikku-Buun rooliin valittiin Mary Gibbs, tarinatiimissä työskennelleen Rob Gibbsin tytär. Äänityssessiot olivat pienoinen haaste, sillä eihän nuori Mary osannut vain istua paikoillaa ja toistaa repliikkejä, vaan hommasta piti tehdä leikki, jotta sopivat repliikit saataisiin purkkiin. Suomenkielinen monsteriparivaljakko koostuu Jussi Lammesta sekä Antti Pääkkösestä.

Elokuvassa teknisiä haasteita toivat Taren turkki sekä Buun paita. Pixarin elokuvissa ei oltu aiemmin juuri nähty karvaisia hahmoja tai laskeutuvia vaatteita ja nyt nämä jutut oli saatava toimimaan keskeisillä hahmoilla. Buulle oli myös aluksi suunniteltu pitkiä mustia hiuksia, mutta koska niiden toteutus oli tuossa vaiheessa vielä liian vaikea tehtävä, tyttö sai kompromssinä saparot. Yksittäisistä kohtauksista Jetin luola oli vaikein toteuttaa. Siinä oli mukana paljon vaativia efektejä: lunta, karvoja sekä tuulta. Tehtävä vaikutti aluksi mahdottomalta, mutta efektiosasto onnistui ylittämään Docterin odotukset. Monsterit Oy:n jälkeen kohtauksia, joiden totetuttaminen vaikuttaa mahdottomalta, on kutsuttu nimellä Jetin luola.

monsterit oy
Pixar-triviaa: Erityisesti Taren vuoksi elokuvan renderointi kesti yli kaksi kertaa pidempään kuin Toy Story 2:n. Tarella on turkissaan yli 2,3 miljoonaa karvaa ja jokaisen yksittäisen ruudun renderointiin meni 11–12 tuntia.

Elokuvan viimeistä kohtausta pohdittiin pitkään. Tekijät eivät olleet varmoja pitäisikö Taren mennä tapaamaan lopuksi Buuta vai ei. Testinäytöksissä yleisö toivoi hahmojen taas tapaavan toisensa, mutta päädyttiin hienovaraiseen ratkaisuun. Vaikka normaalisti ohjaajat eivät yleensä tee animaatiota ohjaamiinsa elokuviin, animaattorin koulutuksen saanut Pete Docter animoi itse tämän vihoviimeisen kohtauksen.

Monsterit Oy:n äänimiksaus oli kesken, kun 9/11 tapahtui. Tapahtuma sai tekijät pohtimaan työtään uudestaan, sillä elokuvan tekeminen tuntui hyvin triviaalilta suurten asioiden äärellä. Myös samoihin aikoihin alkanut pernaruttotapaus sai tekijät katsomaan suojapukuisia CDA-monstereita uusin silmin. Ensi-ilta oli vain parin kuukauden päässä eikä oltu varmoja, huvittaisiko ihmisiä edes käydä elokuvissa. Herkku-Hartsa-ravintola piti alunperin tuhota räjähdyksessä, mutta kohtauksen räjähdys muutettiinkin vihreäksi  voimakentäksi. Julkaisun jälkeen tekijöitä kiiteltiin siitä, että perheet olivat saaneet sopivaa katseltavaa vaikeina aikoina.

Monsterit Oy:n aikana Pixarilla onnistuttiin korjaamaan huonoja toimintatapoja sekä kehittämään aikaisempia käytäntöjä. Edellisten elokuvien aikana studiolla oli aina heitetty kaikki voimavarat yhden elokuvan tekemiseen, mutta nyt kun tuotannossa piti olla yhtä aikaa useampi elokuva, ei ollut enää mahdollista. Ylitöiden määrää rajoitettiin ja budjetteja kiristettiin. Tuotannon aikana koko studio myös muutti Point Richmondin tiloistaan Emeryvilleen.

monsterit oy 2001
Pixar-triviaa: Tarinan aiemmissa versioissa Buu oli 7–8-vuotias ja nimeltään Mary. Tekijät halusivat kuitenkin testailla rooliin myös muun ikäisiä lapsia ja päätyivät lopulta muuttamaan hahmon noin 2-vuotiaaksi.

Monsterit Oy julkaistiin Yhdysvalloissa teattereissa 2.11.2001 yhdessä Lintuset-lyhytelokuvan kanssa. Se oli Yhdysvalloissa vuoden neljänneksi tuottoisin elokuva, sen edelle kirivät kolmen muun elokuvasarjan aloitukset: Harry Potter, Taru sormusten herrasta sekä Shrek. Elokuva laitettiin uudelle vielä teatterikierrokselle 3D-versiona joulukuussa 2012. Suomen ensi-ilta oli seuraavan vuoden helmikuussa ja 148 tuhannella katsojalla irtosi sija vuoden 13. katsotuimpana elokuvana.

Lopputeksteissä kuultava Randy Newmanin laulu If I Didn’t Have You toi elokuvalle yhden Oscar-palkinnon. Lisäksi Monsterit Oy sai ehdokkuudet kolmessa muussa kategoriassa: paras musiikki, äänitehosteet sekä animaatioelokuva. Vuonna 2013 monstereiden maailma laajeni huomattavasti, Monsterit-yliopisto-elokuvan myötä. Tämä elokuva myös paljasti, kuinka Tare ja Masi olivat alun perin päässeet töihin Monsterit Oy:hyn.

Olinkin jo vähän ehtinyt odottaa Monsterit Oy:n katseluvuoroa, sillä elokuva on minusta vaan niin hyvä. Pidän kovasti sen huumorista; erityisesti kohtaus, jossa Tare ja Masi tuovat Buun kotiinsa huvittaa aina. Sekä se, kun Tare luulee Buun joutuneen varsin perinpohjaisen jätemurskaimen uhriksi. Masi ja Tare ovat mielenkiintoinen parivaljakko ja monipuoliset sivuhahmot tekevät monstereiden maailmasta uskottavan. Buu on aivat uskomattoman suloinen pikku otus ja hänen vaikutuksensa Tareen lämmittää sydäntä. Täytyy lopuksi vielä antaa propsit elokuvan suomenkieliselle versiolle, se vaan toimii minusta ihan älyttömän hyvin! Olen katsonut kaikki Pixar-maratonini elokuvat alkuperäiskielellä ja samalla monen tapauksessa ensimmäistä kertaa englanniksi, mutta Monsterit Oy oli pakko katsoa vielä uudestaan suomeksi tätä postausta kirjoittaessa.

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , ,

4 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Monsterit Oy

 1. Monsterit Oy on mun ahdistuspäivien leffavalinta. Ei voi olla huonolla tuulella kun tuota elokuvaa katsoo! Etenkin suomalainen duppaus on aivan mahtava! Tässäkin postauksessa tuli paljon uutta tietoa, joten kiitoksia siitä! :)

  1. Monsterit Oy onkin varmasti oikein hyvä päivän piristäjä! :)
   Mukava kuulla, että opit uutta!

 2. Monsterit Oy on ensimmäinen Pixarin elokuva, jonka kävin katsomassa elokuvateatterissa. Se on myös ensimmäinen ja viimeinen elokuva, jota katsoessani käytin leffateatterissa sitä lapsille tarkoitettua istuinkoroketta. Uskallan sanoa, että kyseinen kerta oli viimeinen korokkeen käytön suhteen, sillä toivon, ettei sitä enää näin aikuisiällä tarvitsisi käyttää. ;)

  Monsterit Oy on kyllä aivan ihana elokuva. Masi on aina ollut suosikkihahmoni elokuvasta, mutta Taren ja Buun suhde on herkkyydessään nykyään elokuvan parasta antia. Elokuvan loppu on ihana, ja se jättää tapahtumat kivasti auki katsojan mielikuvituksen varaan.

  Hyvä ja mielenkiintoinen teksti sinulta taas kerran! Pidän todella paljon tästä Pixar-kesästäsi. :) Kivaa juhannusta!

  1. Voi että, olisi kyllä kiva, jos itselläkin olisi lapsuusmuistoja tästä elokuvasta, mutta olen tainnut nähdä Monsterit Oy:n ensi kertaa teini-ikäisenä. Toisinaan teatterissa eteen istahtaa joku niin pitkä tyyppi, että melkein olisi aikuisiälläkin korokkeelle käyttöä. :D

   Masi on kyllä mahtava hahmo ja oli mukavaa, että hän pääsi Monsterit-yliopistossa pääosaan. Tuo mitä sanoit elokuvan lopusta on kyllä ihan totta ja mielestäni se on ehdottomasti yksi kauneimpia elokuvien loppuja.

   Jee, mukava kuulla, että tämä kesäideani on ollut onnistunut. Kivaa juhannusta sinullekin Anna! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.