Pixar-perjantai: Monsterit-yliopisto

Eek, pääsette nyt lukemaan tällä erää viimeistä Pixar-perjantaita, sillä on tullut jo Monsterit-yliopiston vuoro. Omat fiilikseni ovat sekä huojentuneet että haikeat, sillä tekstien kirjoittamiseen on mennyt paljon aikaa, mutta toisaalta näiden naputtelu on ollut kivaa. Tulen varmasti kirjoittamaan Pixar-perjantai-tekstit myös tulevista Pixar-elokuvista, mutta niiden aika on luultavasti vasta sitten, kun kukin elokuva on julkaistu blu-rayllä ja on olen päässyt näkemään lisämateriaalit. Mutta nyt monsterijuttujen pariin!

Pixar-perjantai: Monsterit-yliopisto - Disnerd dreams

Monsterit-yliopisto
Ohjaaja: Dan Scanlon
Äänirooleissa: Billy Crystal, John Goodman
Kesto 1 h 44 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 21.6.2013, Suomessa: 2.8.2013
Maailmanlaajuiset lipputulot: 743,559,607 USD
Arvioita: IMDb 7,4, Rotten tomatoes 78 %
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Alun perin Disneyn ja Circle 7 Animationin oli tarkoitus tehdä Monsterit Oy:lle jatko-osa, samaan tapaan kuin Toy Story 3:n tapauksessa. Monsters, Inc. 2: Lost in Scaradise -nimellä kutsutun elokuvan tarinaluonnoksissa Tare ja Masi lähtivät ihmisten maailmaan viemään Buulle syntymäpäivälahjaa. Saavuttuaan Buun makuuhuoneeseen heille kuitenkin selvisi, ettei tuttu tyttö enää asukaan samassa talossa ja että he ovat jääneet jumiin ihmisten maailmaan. Monsterit lähtivät eri teille, kiisteltyään siitä, mitä kannattaisi seuraavaksi tehdä. Kun Disney osti Pixarin, nämä suunnitelmat hylättiin.

Kun Monsterit Oy:n jatko-osan suunnittelu aloitettiin Pixarilla vuoden 2008 tietämillä, Pete Docter teki yhden asian selväksi: Buuta ei enää seuraavassa elokuvassa nähtäisi. Hän tiesi, että pikkutyttö kiinnostaisi yleisöä todella paljon, mutta Buun tarina oli hänestä loppunut oikeaan paikkaan ensimmäisessä elokuvassa eikä sitä ollut aihetta jatkaa. Elokuvaa ideoitaessa ajatus Masin ja Taren menneisyyden näyttämisestä vetosi pixarlaisiin enemmän kuin jatko-osa. Tekijät päättivät aloittaa elokuvan esituotannon katsomalla muita onnistuneita ”etko-osia”, mutta he huomasivat pian, ettei sellaisia oikeastaan ollut. Haasteeksi osoittautui, että alkuperäistä elokuvaa edeltäviin tapahtumiin on hankala saada draamaa ja mielenkiintoisia käänteitä, kun yleisölle on jo etukäteen selvää, mihin hahmot päätyvät. Niinpä työtyhmän tehtäväksi tuli keksiä yllättävä tarina siitä, kuinka Masista, Taresta ja Räähkästä tuli tunnettuja pelottelijoita.

Monsterit-yliopiston tuotannon alkaessa Pete Docter, Monsterit Oy:n ohjaaja, oli kiinni muissa elokuvaprojekteissaan, joten hän antoi kehittelemänsä hahmot toisen ohjaajan hoteisiin. Elokuvalla oli ilmeisesti aluksi ohjaaja, jonka nimeä ei ehditty paljastaa studion ulkopuolelle, kunnes Dan Scanlon otti ohjat käsiinsä. Scanlon oli aloitellut uraansa muutaman Disney-klassikon jatko-osan tarinataitelijana, kunnes siirtyi Pixarille vuonna 2001 Autot-elokuvan pariin. Myöhemmin hän ohjasi yhdessä John Lasseterin kanssa lyhytelokuvan Martti ja aavevalo, jonka jälkeen sai käsiinsä tämän ensimmäisen itsenäisen ohjaustyönsä. Huhut Monsterit Oy:n jatko-osasta olivat alkaneet jo kiertää Pixarin ulkopuolella ja keväällä 2010 Pixar julkisti elokuvan olevan todella tekeillä. Vasta noin vuoden päästä siitä Pixar varmisti elokuvan olevankin esiosa.

Pixar-perjantai: Monsterit-yliopisto - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Monsterit Oy:ssä vihjataan pikaisesti, että Masi ja Tare olisivat tunteneet toisensa jo lapsesta saakka. Tekijät pohtivat tämän huomioimista jatko-osassa, mutta sitä ei lopulta saatu upotettua tarinaan eivätkä he halunneet tehdä Monsterit-alakoulu -elokuvaa. Tekijöiden selitys tälle pienelle epäloogisuudelle on se, että ”Sä olit mulle kateellinen jo alakoulussa” -lausahdus on vain monstereiden yleisesti käyttämä sanonta.

Elokuvan ensimmäisissä versioissa Tare oli pääosassa ja haaveili hammaslääkärin urasta. Taren hahmolle oli kuitenkin hankala keksiä riittävän emotionaalista tarinaa ja tekijöiden kokeilut tuntuivat liian päälle liimatuilta. Niinpä he päättivät tällä kertaa nostaa Masin elokuvan pääosaan, sillä hänen sinnikkyytensä ja vilpittömyytensä vetosi heihin. Samalla he ottivat tarinan opetukseen melko realistisen otteen ja haastoivat monessa muussa yhteydessä annettavat neuvot siitä, että itseen luottamalla ja yrittämällä kaikkensa pystyisi mihin vaan. Kaikesta määrätietoisuudesta huolimatta Masi epäonnistuu eikä hänen lapsuudenhaaveensa toteudu sellaisena kuin hän sen kuvitteli.

Ensimmäiseen Monsterit-elokuvaan verrattuna työryhmällä oli mahdollisuus olla huomattavasti luovempia eri monstereiden kanssa. Monsterit Oy:ssä ruudussa saattoi olla vain yksi karvainen otus kerrallaan, mutta nyt jopa neljännes hahmoista on karvaisia. Hirviöitä on myös huomattavasti enemmän, koko elokuvassa on viitisensataa otusta ja kussakin kohtauksessa on keskimäärin 25 monsteria. Pienillä yksityiskohdilla tutuista hahmoista tehtiin nuoremman näköisiä. Monsterien sarvista tehtiin lyhyempiä ja väreistä kirkkaampia.

Elokuvan myötä Pixarilla otettiin käyttöön uusi valaistusjärjestelmä, global illumination. Järjestelmän uudistus oli se, että se ottaa suoraan valonlähteestä tulevan valon lisäksi huomioon muista pinnoista heijastuvat valot. Lopputuloksesta tulee siten realistisempi ja tekijät saavat kuvan lopullisesta valaistuksesta jo hyvin varhaisessa vaiheessa tuotantoa, eikä vasta aivan lopussa, kuten aiemmin. Monsterit-yliopistossa on niin paljon liikkuvia osia ja muita monimutkaisuuksia, että jos renderöinnissä olisi ollut vain yksi tietokone, siltä olisi mennyt tehtävään 10 000 vuotta. Pixar kuitenkin tuplasi renderöintilaitteistonsa määrän Urhean ajoista, joten homma sujui melko joutuisasti.

Pixar-perjantai: Monsterit-yliopisto - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Valaistus on aina tärkeä osa elokuvaa ja myös Monsterit-yliopistossa se on keskeinen tarinankerronnan väline. Kun hahmon elämässä tapahtuu suuri muutos, hän astuu varjosta valoon tai päinvastoin, kuten Masi ja Tare tässä ulkoilman varjoista sisälle valoon. Lisäksi Masin ja Taren ollessa huonoissa väleissä, heihin kohdistuu erilaiset valot. Ja kun monsterit puhaltavat yhteen hiileen, he ovat myös yhdessä valossa tai varjossa.

Työryhmä vieraili useissa Yhdysvaltain maineikkaissa yliopistoissa, kuten Harvardissa ja Princetonissa tehdessään taustatutkimusta elokuvaa varten. He etsivät amerikkalaisille yliopistoille tyypillisiä piirteitä, kuten tiiliseiniä ja rautaportteja ja tekivät niistä sitten monsterimaisempia. Arkkitehtuurin yksityiskohdissa voi nähdä muun muassa hampaita, suomuja, silmiä ja monsteripatsaita. He hyödynsivät elokuvassa myös muita huomaamiaan pieniä juttuja, kuten opiskelijoiden jättämien lappusten täyttämiä muistitauluja. Harvardista he kopioivat tavan koskettaa erään patsaan jalkaa hyvän onnen toivossa.

Billy Crystal, John Goodman ja Steve Buscemi palasivat rooleihinsa Masina, Tarena ja Räähkänä. Crystal ja Goodman jopa äänittivät joitain osuuksiaan yhdessä, mikä on melko poikkeuksellista. Mukaan saatiin myös muun muassa Helen Mirren esittämään dekaani Varjomaata, Joel Murray Donia ja Nathan Fillon Jonnia. Tulevan Pixar-elokuva The Good Dinosaurin ohjaaja Peter Sohn taas antoi äänensä Pöpille. Suomenkielisessä versiossa näissä rooleissa kuullaan Heidi Heralaa, Peik Stenbergiä, Ilkka Villiä ja Tuomas Uusitaloa.

Randy Newman, Monsterit Oy:n ja viiden muu aikaisemman Pixar-elokuvan säveltäjä, vastasi tämän esiosan score-musiikista. Tare ja Masi saivat elokuvaansa omat teemansa: Taren teemassa on rentoja kitarasooloja, Masin teemassa taas kuullaan piano- ja klarinettiosuuksia. Useat kappaleet äänitettiin yli satapäinen orkesterin kanssa. Pari Swedish House Mafian jäsentä taas kehitti monstereiden bileissä kuultavan kappaleen.

Pixar-perjantai: Monsterit-yliopisto - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Ajan kulumisen haluttiin näkyvän myös muuten kuin hahmojen kautta. Oviasemista tehtiin kömpelömpiä ja Monsterit Oy:n työntekijöiden pistetaulut vaihdettiin.

Monsterit-yliopisto tuli ensi-iltaan yhdessä Sininen sateenvarjo -lyhytelokuvan kanssa Yhdysvalloissa 21. kesäkuuta 2013 ja Suomessa vajaat kaksi kuukautta myöhemmin. Elokuva keräsi teatterikierroksellaan 743 miljoonaa dollaria eli liki 200 miljoonaa dollaria enemmän kuin edeltäjänsä Monsterit Oy. Suomessa katsojia oli noin 146 tuhatta eli hieman Monsterit Oy:tä vähemmän. Elokuva oli täällä vuoden 11. katsotuin. Monsterit-yliopisto ei saanut yhtään Oscar-ehdokkuutta. Viime vuonna valmistui vielä Masin ja Taren yliopistoajoista kertova Party central -lyhytelokuva, jota ei kuitenkaan tietääkseni ole näytetty tai julkaistu Suomessa.

Minusta Masi Pallopää on mahtava hahmo ja oli kivaa nähdä häntä elokuvan pääosassa. Kuten monet muutkin, hän ei ensiksi huomaa omia vahvuuksiaan, mutta tajuaa ne ajan myötä. Masin ja Taren tarina tuntuu lohduttavalta, aina ensimmäinen yritys ei onnistu, mutta päämäärään voi päästä vähän mutkikkaampaakin reittiä pitkin. Visuaalisesti elokuva on tosi upea, mutta ei se ole aivan yhtä mieleen jäävä kuin parhaimmat Pixar-elokuvat. Hauskoja vitsejä Monsterit-yliopistoon on kuitenkin saatu ujutettua, esimerkiksi vitsi ensimmäiselle luennolle kiirehtivästä etanamaisesta monsterista on venytetty juuri sopivasti vaivaannuttavan pitkäksi.

Pidätkö sinä Monsterit-yliopistosta?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

5 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Monsterit-yliopisto

 1. Awwwww! Joko nyt Pixar-kesä on ohi!!!???? Eiiih!!! Kylläpä meni kesä nopeasti, ja kylläpä Pixarin leffatkin tuntui loppuvan nopeasti! Tuli sellainen olo, että pakko niitä on olla lisää, mutta tarkastuksestani huolimatta ei ole. ;) …Muuta kuin viikon päästä teattereihin tuleva Inside Out, jiihaa! Sinä ilmeisesti menet/menit sitä jo tänä viikonloppuna katsomaan?

  Minusta on kiva, että Pallo-Masista tehtiin Monsterit Yliopiston päähenkilö. Tare ja Masi ovat niin hyviä kavereita keskenään, että tuntuu kivalta, että he molemmat ovat saaneet oman leffansa. :) Masi on myös niiiiiin suloinen elokuvan alussa pienenä koululaisena! <3 Elokuva on hauska, ja minusta on kiva seurata Masin ja Taren joukkueen kilpailua toinen toistaan haastavimmissa tehtävissä, joista kirjastotehtävä on varmasti se pahin! :D Leffassa pyörivät monsterit ovat todella mielenkiintoisen näköisiä, ja joka kerta elokuvaa uudelleen katsoessaan sieltä huomaa jonkin uuden, hauskannäköisen monsterin, johon ei ole kiinnittänyt ennen huomiota. (Etana-monsteri on paras, vaikka häntä käykin niin sääliksi.) Monsterit yliopisto on kyllä yllättävän viihdyttävä elokuva, ja on hauska nähdä, miten Masista ja Taresta muodostui Monsterit Oy:ssä nähtävä tiivis parivaljakko! Elokuva yllätti minut aikoinaan positiivisella tavalla!

  1. Lisäänpä vielä sen, että minusta on ihanaa, millaiseksi Räähkä on tässä elokuvassa tehty! Räähkä ei ole vielä pahis, vaan samanlainen innokas ”nörtti” kuin Masikin. Minusta on aina myös yhtä hauskaa, kun Masi neuvoo Räähkää ottamaan silmälasit pois, jotta hän näyttäisi pelottavalta – vaikka hänen pitääkin sitten siristää silmiään. Itsekin likinäköisenä samaistun Räähkän tunteeseen, ja tämä yksinkertainen juttu on minusta tosi hauska oivallus elokuvan tekijöiltä. :)

  2. Voi, en tainnut olla ihan tarpeeksi tarkka sanoissani, sillä olen suunnitellut vielä muutaman Pixar-kirjoituksen elokuun loppupäiviksi. :) Mutta urakan Pixar-perjantaiosuus on nyt ohi, niin nuo elokuvat vaan pääsivät loppumaan. Näin Inside outin jo tässä pari päivää sitten ja huomenna uudestaan, mutta kerron siitä lisää sitten ensi viikolla. ;)

   Monsterit Oy ja Monsterit-yliopisto ovat melkein kuin toistensa vastakohdat ja tasapainottavat siten tavallaan toisiaan. Nyt Masikin sai ”oman elokuvansa”, mutta Tare on kuitenkin iso osa tarinaa, päin vastoin kuin ensimmäisessä elokuvassa. Pikku-Masi on aivan ihana, siksi valitsin hänet yhteen kuvaa lukijoita ilahduttamaan. :) Kaikki kammokisojen osuudet ovat aika nokkelia, kirjastokisan lisäksi minulle on jäänyt erityisesti mieleen neljäs (?) haaste ja ne labyrintin esteiden teinikommentit. Elokuva oli kyllä yllättävä veto, en ainakaan itse olisi ajatellut, että Masi ja Tare ovat tosiaan ystävystyneet juuri tuolla tavalla.

   Syy Räähkän siristelylle on kyllä tosi yksinkertaisen nerokas. Ei voi muuta sanoa. En olisi itse keksinyt yhteyttä, vaikka olen likinäköinen itsekin. Räähkän hahmoon saatiin tässä esiosassa kivasti lisää syvyyttä, kun syy hänen kaunoilleen Tarea ja Masia kohtaan selvisi hieman.

 2. Suuret kiitokset kaiksita Pixar perjantaista ja muutenkin koko Pixar kesästä! Postauksia on ollut tosi mielenkiintoista lukea, ja yleissivistykseni Pixarin kohdalla on kasvanut huomattavasti :D

  1. Olepa hyvä! :) Minulle Pixar ei ollut kovin tuttu studio vielä ennen kesää, mutta kyllä tässä on tullut opittua hirmuisesti. Mukavaa, että sinulle on käynyt samoin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.