The art of Finding Nemo

Tämän viikon Pixar-perjantaina onkin vuorossa jo Nemoa etsimässä. Ajattelin, että voisimme kuitenkin sukeltaa merellisiin maisemiin jo tänään ja tutustua hieman elokuvan taidekirjaan. Satuin huomaamaan kirjan jo jokin aika sitten myynnissä Huuto.netissä ja täytyihän minun napata se itselleni. Taidekirja osoittautui ainakin omasta mielestäni onnistuneeksi ostokseksi ja taas kerran oli vaikea tehtävä valita kuvat tähän postaukseen kaiken sen upean konseptitaiteen joukosta.

Nemoa etsimässä taidekirja | The art of Finding Nemo - Disnerd dreams

Mark Cotta Vaz: The Art of Finding Nemo
Foreword: John Lasseter & Andrew Stanton
160 sivua | Chronicle Books 2003

Kirja on jaettu kolmeen lukuun tapahtumapaikkojen, Nemon kodin, valtameren sekä akvaarion ja sataman, mukaan. Kussakin luvussa esitellään paikkojen tyylit sekä siellä tavattavia hahmoja. Tekstiä kirjassa ei ole juuri lainkaan, vaan pääpaino on kuvissa. Kirjan sekä kunkin luvun alussa on muutama aukeama, joissa tekstiä on runsaammin, mutta muuten sivut ovat täynnä kauniita kuvia ja pieniä lainauksia elokuvan tekijöiltä.

The art of Finding Nemo - Disnerd dreams
Dan Lee

Nemoa etsimässä -taidekirja on yksi ensimmäisiä Pixarin taidekirjoja, joten se eroaa hieman siitä, mihin olen uudemmissa kirjoissa tottunut. Useimpien kuvien yhteydessä on esimerkiksi mainittu piirroksen koko tuumissa. Lisäksi suurin osa kuvista on vaikkapa pastelli- tai kynäluonnoksia, kun taas uudemmissa kirjoissa lähes kaikki on piirretty digitaalisesti.

The art of Finding Nemo - Disnerd dreams
Oikealla: D. J. Cleland-Hura – Acrylic | Vasemmalla: Jamie Frye – Digital

Taidekirjassa on lukemattomia upean värikkäitä piirroksia, joita ei voi kuin ihailla. Erityisesti elokuvan ilmeestä vastanneen Ralph Egglestonin (production designer) pastellityöt ovat minusta aivan ihania ja ilokseni niitä on myös runsaasti. Toisaalta mukana on myös voimakkaan mustavalkoisia kynä- ja hiilipiirroksia, jotka kuvaavat tarkemmin ympäristön tekstuureja sekä muita pienempiä yksityiskohtia.

The art of Finding Nemo - Disnerd dreams
Simón Varela – Charcoal
The art of Finding Nemo - Disnerd dreams
Ralph Eggleston – Pastel

Eggleston teki elokuvaa varten varmasti satoja colorscript-piirroksia, joista kirjaan on valittu kymmenittäin valmiiseen elokuvaan päätyneitä tilanteita. Nämä suurpiirteiset colorscriptit ovat merkittäviä sekä koko elokuvan että yksittäisten kohtausten tunnelman, värimaailman, valaistuksen ja asettelun suunnittelussa.

The art of Finding Nemo - Disnerd dreams
Yllä: Jason Deamer – Pencil, marker & gouache

Taidekirjoissa pidän aina tosi paljon tällaisista hahmoluonnoksista. Ainakaan tämän kirjan perusteella mikään hahmo ei ole tuotannon aikana käynyt läpi mitään erityisen suurta muodonmuutosta, vaan kaikkien tyyli on ollut alusta asti selvillä.

The art of Finding Nemo - Disnerd dreams
Jason Deamer – pencil

Jälleen kerran taidekirjan parissa sai hämmästyä sitä, miten paljon suunniteltavaa animaatioelokuvissa on ja miten paljon aikaa ja vaivaa uskottavan elokuvamaailman luomiseen käytetään. Mitään ei saa valmiina, vaan oikean elämän rakenteista ja yksityiskohdista on muokattava elokuvan ilmeeseen sopivia elementtejä. Mutta toisaalta sen ansiosta fysiikan lakeja tai muita maailman lainalaisuuksia voi venyttää ja tehdä vaikkapa juuri kaloista sympaattisia hahmoja.

Pidän kirjasta todella paljon, enkä osaa sanoa miten sitä olisi voinut vielä parantaa. Jollain tapaa ole aivan yhtä lumoava kuin The art of Tangled, oma taidekirjasuosikkini, mutta voin ehdottomasti suositella sitä Nemoa etsimässä -elokuvan faneille sekä toki kaikille Pixarin faneille. Kirjan luettuani minun alkoi kovasti mieli katsoa elokuva, joten täytyy varmaankin tehdä sille aikaa heti tänä iltana.

Arvioni:

Huomasitte varmaan, että kuvia ei ole tällä kertaa otettu vakkaripaikassa eli sohvani edessä. Kuvauspaikan vaihdos johtuu siitä, että muutin viime viikonloppuna pois opiskelija-asunnostani tilapäiskämppään (lue: vanhempieni luo, ehheh). Toistaiseksi koitan siis keksiä sopivia kuvauspaikkoja näissä toisissa maisemissa, mutta sohva tekee vielä jossain vaiheessa paluun.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

2 kommenttia artikkelissa “The art of Finding Nemo

  1. Tämä kirja minunkin täytyy ehdottomasti saada itselleni! Onhan Nemoa etsimässä sentään oma Pixar-suosikkini.

    1. No sittenhän tämä kirja olisi oikein sopiva sinulle. Onneksi sitä vaikuttaisi olevan ainakin nettikaupoissa vielä myynnissä. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.