Pixar-perjantai: Nemoa etsimässä

Onkin aika jatkaa tiistaina Nemoa etsimässä -taidekirjan parissa alkanutta sukellusta tämän viidennen Pixar-elokuvan maailmaan.

Nemoa etsimässä -juliste | Pixar-perjantai: Nemoa etsimässä - Disnerd dreams

Nemoa etsimässä
Ohjaaja: Andrew Stanton sekä Lee Unkrich
Äänirooleissa: Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould
Kesto 1 h 40 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 30.5.2003, Suomessa: 28.11.2003
Maailmanlaajuiset lipputulot: 936,743,261 USD
Arvioita: IMDb 8,2, Rotten tomatoes 99%
Alkuperäinen traileri YouTubessa

Nemoa etsimässä on järjestyksessään kolmas Pixar-elokuva, jonka idea esiteltiin siinä legendaarisessa Pixarin tarinatiimin lounaspalaverissa, joka on tullut jo pariin kertaan mainittua. Idean takana oli Andrew Stanton, joka oli jo vuodesta 1992 pyöritellyt päässään ajatusta merenalaisiin maisemiin sijoittuvasta elokuvasta. Lapsena hammaslääkärin akvaariota tuijotellessa hänen mieleensä oli jäänyt ajatus, että kaikki kalat tulevat merestä ja haluavat tietenkin palata sinne. Nämä suurpiirteiset ja vielä vähän irralliset ideat saivat kuitenkin odottaa sopivaa toteutushetkeä Stantonin ollessa kiinni ensin Toy Storyn ja sitten Ötökän elämään teossa.

Keskeinen tönäisy ideoiden toteutukseen tuli lopulta Stantonin vapaa-ajalla. Eräänä päivänä hän oli puistossa kävelyllä 5-vuotiaan Ben-poikansa kanssa ja huolehtivaisena isänä hän kielsi pojaltaan jatkuvasti yhtä sun toista. Yllättäen Stanton tajusi, ettei voi jatkuvasti käskeä poikaansa varomaan jokaista pikku asiaa ja että pelot voivat estää olemasta hyvä vanhempi. Stanton keksi haluavansa tehdä tarinan vanhemman näkökulmasta, mutta niin, että se kiinnostaisi myös lapsia. Ja niin hänen merellinen elokuvansa sai lisää materiaalia. Hän esitteli ideansa John Lasseterille, joka näytti oitis projektille vihreää valoa. Olihan Stanton jo todistanut kykynsä kahdessa aiemmassa elokuvassa tarinaosastolla sekä toisessa myös apulaisohjaajana. Stanton aloitti ensimmäisen oman kokoillan elokuvansa parissa työskentelyn vuonna 1999.

Andrew oli saanut tarinan aluilleen pitkälti omin voimin ja ideat oli ammennettu pääasiassa hänen omasta elämästään. Pian hän kuitenkin tajusi, että pystyisi vielä parempaan kun saisi avukseen muita hyviä tyyppejä. Päälavastaja Ralph Eggleston oli ensimmäinen elokuvan Stantonin avuksi tullut (hänen tyyliinsä voi tutustua hiukan tarkemmin taidekirjapostauksessani). Myöhemmin Stanton pyysi Lee Unkrichin ohjausavukseen sekä Bob Petersonin mukaan tarinan käsikirjoittajaksi.

Pixar-perjantai: Nemoa etsimässä - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Marlinista ja Nemosta puhutaan elokuvan aikana monilla eri nimillä. Kilpikonnat sanovat Marlinia Tytinäksi, akvaariossa Nemoa kutsutaan Tärpiksi ja huonomuistinen Dori taas viittaa Nemoon nimillä Bingo, Simo, Harpo ja Elmo.

Tuotannon varhaisessa vaiheessa osa työryhmästä hankki sukellusluvat ja teki useita tutkimusmatkoja meren syvyyksiin. He tekivät jopa sukeltelumatkan Hawaijin. Tiimin tavoitteena ei kuitenkaan ollut kuvata merenalaisia maailmoja täysin todenmukaisesti, vaan maisemia yksinkertaistettiin ja karikoitiinkin, jotta tapahtumapaikat saataisiin tuntumaan tarpeeksi sadunomaisilta.

Alussa Stanton ei tiennyt juuri mitään kaloista. Hän tutki kalakirjoja ja koitti valita lajeja, jotka tuntuivat tarinaan sopivilta. Valokuva kahdesta klovnikalasta kurkistamassa merivuokosta kiinnitti hänen huomionsa ja niinpä kahdesta päähenkilöstä tuli juuri sen lajisia. Vieraillessaan eräässä akvaariossa Stantonin katse kiinnittyi jatkuvasti kirkkaan siniseen, keltaeväisen kalaan, joka vaikutti hauskalta ja eläväiseltä. Niinpä Regal blue tang -lajin (suomeksi palettivälskäri) valinta Doriksi tuntui sopivalta.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan elokuvassa oli tarkoitus kertoa Marlinin taustatarina pitkin elokuvaa useiden takaumien kautta. Tämä tarinankerronnallinen ratkaisu ei kuitenkaan saanut koeyleisöjä pitämään Marlinista, joten taustatarina päätettiin siirtää elokuvan alkuun. Muutos oli ratkaiseva, sillä sen jälkeen Marlinin ajatusmaailma tuntui ymmärrettävältä ja hahmo miellyttävämmältä.

Yksi elokuvan tunnetuimmista äänistä on komedienne Ellen DeGeneres, joka teki Dorin roolin. Vähän pienempiin rooleihin ääninäyttelijöiksi otettiin taas mukaan myös muutama Pixarin työntekijä. Itse ohjaaja-käsikirjoittaja Andrew Stanton näytteli Tärsky-kilpikonnaa, Bob Peterson herra Rauskua ja Joe Ranft Jacquesia. Stantonin roolin tosin piti olla vain väliaikainen, mutta koska siitä pidettiin niin paljon, hän jäi Tärskyn lopulliseksi ääneksi. Suomenkielisessä dubbauksessa taas kuullaan muun muassa Tom Pöystiä Marlinina, Jukka Rasilaa Ankkuri-haina sekä Santeri Kinnusta Nestori-pelikaanina.

Pixar-perjantai: Nemoa etsimässä - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Hammaslääkärin siskontytön nimi Darla (suomidubissa Klaara) on viittaus Pixarilla työskentelevään Darla K. Andersoniin. Andrew Stanton halusi maksaa Andersonille takaisin vanhan kalavelan (pun intended), joten hän nimesi tämän inhottavan hahmon Darlan mukaan.

Nemoa etsimässä oli ensimmäinen elokuva, jonka säveltäjänä ei toiminut Randy Newman. Sen sijaan musiikista vastasi hänen serkkunsa Thomas Newman. Myöhemmin hän on säveltänyt musiikin myös toiseen Stantonin ohjaamaan elokuvaan, Wall-een.

Vetisen ympäristön toteutus toi tekijöille monia uusia haasteita. Useissa tapahtumapaikoissa ja hahmoissa riitti tekemistä. Lähes jokainen kohtaus vaati jonkinlaisia simuloituja efektejä, kuten ilmakuplia, planktonia tai merivirtauksia. Nämä vedessä leijailevat pienet yksityiskohdat tekivät maailmasta uskottavan, sillä muuten olisi näyttänyt, kuin kalat uiskentelisivat ilmassa. Myös vedenalaisten kohtausten valaistus vaati erityistä huomiota.

Elokuvan tuotanto vaikuttaa sujuneen ilman sen suurempia ongelmia tai pysäytyksiä. Julkaisupäivän siirron vuoksi tekijöiden oli kuitenkin keksittävä keinoja tehdä elokuvan tuotannosta kustannustehokkaampaa. Nemoa etsimässä päätettiin julkaista poikkeuksellisesti kesäaikaan, aivan toukokuun 2003 lopussa aiemmin kaavaillun marraskuun 2002 sijaan. Kaikki aikaisemmat Pixar-elokuvat oli julkaistu Yhdysvalloissa kiitospäivän aikoihin, mutta tekijöiden mielestä tämä elokuva sopi paremmin kesään. Elokuvan tekoon käytettävissä oleva aika siis piteni puolella vuodella, mutta sen budjettia ei kuitenkaan kasvatettu samassa suhteessa. Tästä haasteesta selvittiin muuttamalla tuotantoa siten, että elokuvaa työstettiin tapahtumapaikoittain eikä osastoittain, kuten aiemmin oli ollut tapana.

Pixar-perjantai: Nemoa etsimässä - Disnerd dreams
Pixar-triviaa: Nemoa etsimässä on omistettu Glenn McQueenille, joka ehti työskennellä animaattorina kaikissa neljässä aikaisemmassa Pixar-elokuvassa. Mies kuoli syöpään vasta 41-vuotiaana, noin puoli vuotta ennen elokuvan valmistumista.

Vaikka kriitikot olivat aluksi epäilleet elokuvaa, siitä tuli lopulta Yhdysvalloissa sekä maailmanlaajuisesti vuoden 2003 toiseksi tuottoisin elokuva. Sen edelle meni vain viimeinen TSH-elokuva. Nemosta tuli joksikin aikaa jopa maailman tuottoisin animaatioelokuva, kun se ylitti Leijonakuninkaan aikaisemman ennätyksen. 3D-julkaisunsa myötä Leijonakuningas on tosin mennyt taas Nemon ohi samoin kuin myöhemmin julkaistut Toy Story 3 ja Frozen. Suomessa Nemoa etsimässä keräsi siihen mennessä Pixarin parhaan katsojasaaliin; se sai teattereissa yli 265 tuhatta katsojaa ja siitä tuli vuoden 2003 kuudenneksi katsotuin elokuva. Vuoden 2012 lopulla elokuva tuotiin takaisin teattereihin 3D-kierrokselle, myös Suomessa.

Elokuva sai yhteensä neljä Oscar-ehdokkuutta, joista se voitti parhaan animaatioelokuvan palkinnon. Alkuperäisen tarinan, musiikin ja äänitehosteiden ehdokkuudet taas eivät olleet voitokkaita. Vuoden 2013 keväällä Pixar kertoi virallisesti, että jatko-osa Finding Dory on valmisteilla ja sen ilmestymisajaksi on sittemmin varmistettu kesä 2016. Nemon maailma tuntuu lumonneen niin kriitikot kuin katsojatkin, kaikkia klovnikaloja kutsutaan varmasti nykyään hyvin yleisesti nimellä Nemo. Suosiolla on ollut myös hiukan ikäviä seurauksia, kun muutamat asioihin perehtymättömät fanit ovat elokuvasta inspiroituneina esimerkiksi vapauttaneet lemmikkikalojaan vääränlaisiin vesiin ja siten vahingoittaneet koralliriuttojen herkkää ekosysteemiä.

Jollain tapaa Nemoa etsimässä ei ole koskaan ihan täysin hurmannut minua, vaikka se onkin minusta tosi onnistunut elokuva. Leikkaukset Nemon ja Marlinin välillä toimivat hyvin ja kohtaukset tuntuvat kestävän sopivan pitkään, joten kummankin seikkailuihin ehtii aina uppoutua hyvin. Taas kerran mukana on paljon tosi huvittavia pikkujuttuja, kuten lokit ja haiden ”Kala on kaveri, ei sapuska” -kokous. Dori on tosi suloinen hahmo ja Marlinin huoleen Nemosta voi samaistua, vaikkei olisikaan vanhempi.

Mistä sinä pidät eniten Nemoa etsimässä -elokuvan maailmassa? Tuleeko sinunkin toisinaan kutsuttua klovnikaloja nemoiksi? Hyvää juhannusta!

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, , ,

6 kommenttia artikkelissa “Pixar-perjantai: Nemoa etsimässä

 1. Jälleen kerran hyvä ja mielenkiintoinen postaus.:)
  Olen nähnyt Nemoa etsimässä -elokuvan vain kerran kokonaan, joten en osaa sanoa, mistä sen maailmassa pidän eniten.
  Ja täytyy kyllä myöntää, että sanon klovnikaloja aina nemoiksi.:D Se on jostain tarttunut, vaikka elokuva ei olekaan tuttu. Muistan, että tää oli meillä kirjana ja äänikirjana, joten ehkäpä nemo-nimitys on tullu niistä.

  1. Kiitos Hami! :)
   Disneyn ja Pixarin elokuvat ovat onnistuneet kietoutumaan niin keskeiseksi osaksi populaarikulttuuria, että ei ole ihme, jos niistä on tarttunut omaan elämään kaikenlaisia juttuja tiedostamatta tai vaikkei elokuvaa oikein tuntisikaan.

 2. Täytyy myöntää että Nemoa etsimässä taitaa olla Pixar-inhokkini Ötökän elämän ohella. Katottiin Nemo koulussa joskus kun olin pieni. Musta se kohtaus jossa Klaara heittää Nemon jonnekin viemäriin? oli ihan kamala ja aiheutti traumoja ja inhon akvaariokaloja kohtaan :D Jokohan sitä nyt kymmenen vuotta myöhemmin pystyis antamaan Nemolle uuden mahdollisuuden…

  1. Mielenkiintoinem tarina! Jännä kuulla, että Nemoa etsimässä on inhokkisi, kun ainakin minulle on tullut sellainen kuva, että juuri se olisi monen suosikki. Mutta lapsuuden traumat saavat kyllä helposti inhoamaan jotain elokuvaa, minulla on vähän samanlaisia kokemuksia Pelastuspartio Bernard ja Biancasta. En tiedä milloin pääsen niistä yli. :D

 3. Kyllä, klovnikala on minulle aina Nemo. :) Ja sen yhden kerran, kun olen palettivälskärin jossain akvaariomaailmassa nähnyt, se on ollut minulle Dori. Nemon maailmassa pidän esteettisesti eniten Nemon ja Marlinin riutasta, joka näyttää suorastaan vedenalaiselle ihmemaailmalle. Hahmoista pidän eniten kilpikonnista; Tärsky on ihanan rento kaveri. Kohtauksista pidän eniten ehkä juuri siitä ”kala on kaveri” -kohtauksesta – ainakin se saa aina hymyn huulille.

  1. Haha! :D Riutta on tosi kaunis ja minusta on aika rauhoittavaa katsella niitä virtauksissa heiluvia kasveja/koralleja. Meduusakohtauksen värimaailman on minusta myös tosi ihana, vaikka itse kohtaus onkin aika jännä. Kilpparit on aivan mahtavia hemmoja. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.