Oi, opinahjo monsterin

Hyppäsin vähän myöhässä Monsterit-yliopiston maailmaan. Elokuva kyllä kiinnosti jo kesällä, mutta se jäi silloin näkemättä, kun olin aika tiiviisti töissä ja vakkarileffaseuranikin kävi katsomassa sen ilman minua. Tämä vääryys tuli kuitenkin korjattua parisen viikkoa sitten, kun vuokrasin elokuvan siskoni kanssa.

Monsterit-yliopisto osoittautui mielestäni aika mainioksi elokuvaksi, joten halusin katsoa sen uudelleen ja tietää enemmän elokuvan teosta. Monsterit-yliopistosta on Suomessa myynnissä kolme versiota, yksilevyiset DVD ja Blu-ray -julkaisut sekä kolmen levyn 3D-blu-ray. Vaikken 3D-laitteita omistakaan, päädyin parhaan lisämateriaalivalikoiman vuoksi tilaamaan itselleni tuon viimeksi mainitun. Kyseisen julkaisun levyistä ensimmäinen on katsottavissa vain 3D-soittimella, toiset kaksi toimivat myös tavallisilla blu-ray-soittimilla. Pixar on myös ladannut minuutin-parin pituisia klippejä joistain extroista YouTube-tililleen.

3D-levy:

Elokuva
Kielet ja tekstitys: suomi, ruotsi, englanti, norja ja tanska

Sininen sateenvarjo, kesto 6:46.
Elokuvateattereissa ennen elokuvaa näytetty kahdesta sateenvarjosta kertova lyhytelokuva.

2D-levy:

Elokuva
Kielet & tekstitys: suomi, ruotsi, englanti, norja, tanska, islanti sekä takakannen tiedoista poiketen myös espanja ja portugali.

Kommenttiraita
Ohjaaja Dan Scanlon, tuottaja Kori Rae ja tarinavastaava Kelsey Mann kommentoivat elokuvan ratkaisuja ja kertovat tuotantovaiheen yksityiskohtia.

Sininen sateenvarjo

Extralevy:

Elämää kampuksella, kesto 15:14
Seurataan ohjaaja Dan Scanlonin ja tuottaja Kori Raen johdolla erästä tavallista työpäivää Pixar-studioilla. Pätkästä selviää esimerkiksi se, millaisia näkökulmia eri tiimeillä oli Monsterit-yliopiston työstämiseen.

Tarinakoulu, kesto 8:38
Kirjoittajien ja tarinataiteilijoiden lyhyitä haastatteluja. Kerrotaan kuinka käsikirjoituksesta luodaan kuvakäsikirjoitus ja lopulta valmis elokuva. Käsitellään myös elokuvantekijöiden aikaisempia suunnitelmia ja miten päädyttiin niihin lopullisiin, elokuvassa nähtyihin ratkaisuihin.

Kammokisat, kesto 4:30, klippi YouTubessa
Pixarin työntekijöille järjestettiin omat kammokisat, joissa eri osastojen tiimit kilpailivat toisiaan vastaan hauskoissa lajeissa.

Monstropologia, kesto 5:48, klippi YouTubessa
Tekijät kertovat kuinka elokuvan monsterit luotiin, erityisesti käsitellään dekaani Varjomaan suunnittelua.

Tervetuloa yliopistoon, kesto 6:09
Haastatellaan lyhyesti monia yliopiston suunnitteluun osallistuneita. He kertovat kampusalueen suunnittelusta, arkkitehtuurista, inspiraation lähteistä sekä yksityiskohdista. Kuvituksena paljon konseptitaidetta.

Elokuvan musiikki, kesto 7:29
Elokuvan musiikkia nauhoitetaan säveltäjä Randy Newmanin johdolla. Haastatellaan myös muita musiikin parissa työskennelleitä.

Pelottelun taktiikka, kesto 5:16
Pixarin animaattorin kertovat monsterien animoinnista sekä elokuvanteosta heidän näkökulmastaan.

Väri ja valo, kesto 5:16
Elokuvan värien ja valaistuksen parissa työskennelleet kertovat heidän vaikutuksestaan elokuvan visuaaliseen ja tarinalliseen puoleen.

Pixarin polut: MU-versio, kesto 7:40
Pixarin työntekijät kertovat omasta historiastaan ja siitä kuinka lopulta ovat päässet työskentelemään Pixarille.

Karvaiset hirviöt: tekniikka, kesto 5:02
Kerrotaan karvojen animoinnin haasteista, käytetyistä työkaluista ja siitä, kuinka tekniikka on kehittynyt vuoteen 2001 ja Monsterit Oy -elokuvaan verrattuna.

Poistettuja kohtauksia, kesto yhteensä 22:04
Neljä kuvakäsikirjoitusvaiheessa poistettua kohtausta sekä ohjaajan esittely kullekin kohtaukselle.
-Kilpailu
-Recon
-Elokuvailta
-Draamaluokka, klippi YouTubessa

Promokuvia
-Monsterit-mashup, kesto 4:01, esittelee elokuvan päähahmoja ja tyyliä
-College-kampanja, kolme yliopiston mainosta
-College-mainos, 0:32
-Kevätskabat, 0:28
-Sisäänpääsy, 1:32
-Leffateatterikampanja, neljä erityyppistä traileria
-Ennakkotraileri, 1:10
-Silloin ennen, 2:25
-Yksi yö, 1:10
-Japanilainen traileri, 2:23

Lavasteet, kesto yhteensä 6:25
Matka elokuvan lavasteisiin. Kamera kiertää läpi neljän elokuvasta tutun tapahtumapaikan: kampuksen, kammokoulun, osakuntakujan sekä OK-talon.

Kuvagalleria
-Hahmot, 130 kuvaa. Luonnoksia elokuvan hahmoista.
-Väripainikkeet, 30 kuvaa. Suurpiirteisiä luonnoksia elokuvan värimaailmasta.
-Kehitysvaiheen kuvat, 61 kuvaa. Karkeita luonnoksia hahmoista sekä vitsi-ideoita.
-Ympäristö, 77 kuvaa. Kuvia yksityiskohdista luokkahuoneisiin sekä rakennuksista koko kampusalueen karttaan.
-Grafiikka, 37 kuvaa. Elokuvan graafisia yksityiskohtia, kuten oppikirjan sivuja, osakuntatunnukset ja tekstuureja.

Tuolla lisälevyllä on on aika mukava valikoima extroja, mieleen jäivät erityisesti Elämää kampuksella, Monstropologia sekä Lavasteet. Jäin ehkä vähän kaipaamaan jotain pidempää ja kattavampaa dokumenttia elokuvanteosta, mutta toistaalta tuollaisia lyhyempiä pätkiä tulee ehkä helpommin katsottua. Tämä julkaisu voi olla hyvä ostos, jos kotoa löytyy 3D-laitteet ja/tai on kiinnostunut katsomaan lisämateriaaleja. Jos taas pelkkä elokuva kiinnostaa, myös tavallinen DVD tai Blu-ray riittää mainiosti.

Mitä olette mieltä, kiinnostaako teitä jatkossa lukea lisää lisämateriaaleja käsitteleviä kirjoituksia? Jos ette ihan täystyrmäystä anna, niin kirjoittelen näitä sitten edes omaksi ilokseni, sillä ainakin minun on vaikea muistaa mistä elokuvasta ja miltä levyltä niitä mielenkiintoisia lisämateriaaleja löytyikään.. No, joka tapauksessa Monsterit-yliopiston parissa jatketaan vielä myöhemmin tällä viikolla.

| Kategoriassa Keräily | Avainsanat:, ,

7 kommenttia artikkelissa “Oi, opinahjo monsterin

 1. Onpa paljon ekstroja…… *__*

  DVD:llä ei niinkään. :D No, onneksi meidän perheeseen hankitaan Blu-ray soitin, joten kohta minäkin pääse nauttimaan HD laadusta ja monista ekstroista! (Edellyttäen että ostan julkaisuja joissa ekstroja on paljon)

  1. Nii joo, ja lisää Blu ray ekstra postuksia kehiin! :D Saapahan tietää mitä julkaisuja kannattaa ostaa/vuokrata!

  2. Jep, DVD:t ovat tosi lisämateriaaliköyhiä nykyään. Mutta onpa kivaa, että hankitte blu-ray-soittimen, minusta animaatiot näyttävät parhaalta teräväpiirtona! Yritän jatkossa parhaani mukaan informoida kivoista lisämateriaaleista. :D

 2. Komppaan Ricoa, nämä postaukset osoittautuvat varmasti muillekin hyödyllisiksi! Itse en ole koskaan ollut hirveän kiinnostunut lisämateriaaleista enkä taida melkeinpä koskaan katsoa niitä. Mutta silti ihan kivaa lukea että millaista materiaalia eri julkaisuilta löytyy :)

  1. Voi, kannattaa ihmeessä katsella lisämateriaaleja edes joskus! Minusta on tosi jännää saada niiden kautta tietää enemmän elokuvien teosta ja tekijöistä. Varsinkin kommenttiraidat ovat monesti tosi mielenkiintoisia ja hyvin tehtyä kommenttiraitaa kuunnellessa elokuva hujahtaa ohi ihan hetkessä.

 3. Katsoin itsekin tämän elokuvan, aivan mahtava :) Oli ihanaa katsoa jatko-osa elokuvalle, jonka olin nähnyt ollessani 6-vuotias, ja nyt saada tietää, miten monsterit päätyvät töihin Mosterit Oy:lle.
  Tämä tekstisi oli loistava tietopaketti, jatka vaan ihmeessä näiden kirjoittelua ;)

  1. Monsterit-yliopisto oli tosiaan oikein hauska ja pidin siitä, että Masi ja Tare eivät päätyneetkään töihin ihan perinteistä kautta. :)
   Seuraava tietopaketti on jo työn alla, sen valmistuminen tosin saattaa vähän vielä kestää..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.