Olipa kerran kausi 1

Olen seurannut Disneyn omistaman ABC-kanavan Olipa kerran -sarjaa alusta saakka USAn tahtiin. Tykäistyin siihen jo ensimmäisen jakson aikana: sarjan mielenkiintoinen juoni ja upeat näyttelijät veivät heti mukanaan. Olen hankkinut sarjan kaksi ensimmäistä tuotantokautta DVD:llä ja innostuin helmikuun lopulla kertaamaan sarjan tapahtumia aivan alusta asti, joten viime viikkojen ajan blu-ray-soittimessani on pyörinyt Olipa kerran kausi 1. Tässä joitain ajatuksiani ensimmäisestä tuotantokaudesta. Huomaathan, että mukana on luonnollisesti spoilereita ensimmäisen tuotantokauden tapahtumista.

Olipa kerran kausi 1

Olipa kerran 1. kausi | Once Upon a Time season 1
22 jaksoa | 2011-2012
Rooleissa: Jennifer Morrison, Ginnifer Goodwin, Lana Parrilla, Josh Dallas, Jared Gilmore, Robert Carlyle

Sarja pyörähtää käyntiin, kun 10-vuotias Henry yllättää biologisen äitinsä Emma Swanin saapumalla tämän luo New Yorkiin ja pyytämällä tältä apua. Henry uskoo läheistensä sekä Emman olevan alun perin kotoisin satujen maasta, mutta Ilkeä kuningatar on kirouksellaan loihtinut heidät pois sieltä ja vienyt samalla heidän muistonsa. Vain Emma voi poistaa kirouksen ja pelastaa kaupunkilaiset. Epäuskoinen Emma lähtee palauttamaan poikaa tämän kotiin eli Storybrooken pikkukaupunkiin, mutta kietoutuu nopeasti osaksi Henryn ja muiden kaupunkilaisten elämää.

Ensimmäinen kausi herätti minussa kaikenlaisia ajatuksia. Ihan ensimmäisenä huomioni kiinnittyi siihen, kuinka babyface Henry olikaan alussa. Neljänteen kauteen mennessä näyttelijä kun on ehtinyt kasvaa jo teini-ikäiseksi. Eri hahmoja yhdistelemällä sarjaan on saatu tosi erikoisia tilanteita ja tapahtumille sai nauraa monta kertaa oikein ääneen. Esimerkiksi jaksossa Dreamy Lumikki ja Jörö ovat tosi huvittava kaksikko ja kääpiöiden syntytapa on tosi höpsö kaikessa absurdiudessaan. Kohtauksiin upotettujen Disney-viittausten bongaaminen on erittäin hauskaa puuhaa sarjaa katsellessa. Oli myös mielenkiintoista huomata joitain pieniä, mutta merkittäviä mainintoja tuleviin tapahtumiin, joihin ei ensimmäisellä katselukerralla ole osannut kiinnittää sen enempää huomiota.

Päähenkilöiden väliset kemiat toimivat hyvin ja sarjan käänteitä seuraa mielellään. Sarjan ensimmäisellä kaudella esitellään iso osa sarjan kannalta merkittävistä ja myöhemmin esiintyvistä hahmoista sekä kerrotaan heidän taustoistaan. Muutama jakso tuntuu vähän täytejaksoilta, mutta ainakin niistä selviää joitain jatkon kannalta mielenkiintoisia yksityiskohtia. Yllätyin tavallaan sitä, kuinka aikaisessa vaiheessa monet asiat tapahtuivatkaan. Muistelin esimerkiksi Reginan isän kohtalon tulevan ilmi vasta paljon myöhemmin kuin jo toisessa jaksossa.

Olisi todella vaikea päättää omaa suosikkihahmoaan, sillä sarjan roolituksessa on mielestäni onnistuttu erinomaisesti! Muistan olleeni hieman hämmentynyt Emman ja Mary Margaretin samankaltaisuudesta, kun katsoin pilottijakso aivan ensimmäisen kerran. Nyt kun näyttelijättäret ovat tulleet tutummiksi, en voisi enää sekoittaa heitä keskenään, mutta pakko myöntää, että nämä kaksi näyttelijätärtä muistuttavat kovasti toisiaan (katso vaikka). Myös Bailee Madison on ihan nappivalinta nuoreksi Lumikiksi. Osa sivuroolien näyttelijöistä sen sijaan ei ole niin uskottavia. Pidän esimerkiksi Hannua ja Kerttua ärsyttävinä eikä sarjan Tuhkimokaan ole oikein mieleeni.

Mutta ei roolitus ole onnistunut pelkästään näyttelijöiden ulkonäön osalta, mukana on todella taitavia näyttelijöitä. Esimerkiksi Robert Carlyle on aivan mahtava Tittelintuurena / Mr. Goldina. Nämä saman hahmon kaksi eri puolta ovat niin erilaiset, mutta toisaalta samanlaiset. Tämä ovela hahmo juonittelee sydämensä kyllyydestä ja tekee mitä vain saadakseen haluamansa, mutta siinä missä Tittelintuure tekee sen maanisen ilkikurisesti, on Mr. Gold hillitympi toimissaan. Lana Parrilla taas tuo Ilkeään kuningattareen inhimillisiä piirteitä eikä näitä kahta pahista vaan voi vihata. Jos minulta kysytään, niin tämän kauden vihattavin tyyppi on ehdottomasti Dr. Whale. Mikä creeper!

Sarjassa on myös tosi nerokasta se, kuinka satumaailman hahmojen ominaisuuksista on muokattu tosielämän piirteitä. Esimerkiksi Pinocchion omatuntona toimiva Samu Sirkka onkin Storybrookessa psykologi Archie Hopper ja sopimusten tekoa vastustamattomana pitävä Tittelintuure sopimusoikeuteen perehtynyt panttilainaamon pitäjä, jolla tuntuu olevan bisneksiä jokaisen kaupunkilaisen kanssa.

Olipa kerran 1 tuotantokausi

Olipa kerran -sarjassa tuttuihin hahmoihin saadaan niin paljon uusia puolia ja vastataan kysymyksiin, jotka ovat jääneet avoimiksi esimerkiksi Disneyn animaatioissa tai alkuperäisissä saduissa. Toisaalta hahmojen tarinat toisinaan myös poikkeavat totutusta. Hahmojen välille saadaan aivan uusia yhteyksiä, esimerkiksi Samu Sirkan ja Geppetton ystävyyssuhteen alku on aika mielenkiintoinen. Ensimmäisellä katselukerralla pidin Tittelintuuren lisäämistä Kaunotar ja hirviö -tarinaan erittäin outona, mutta totuin pian ajatukseen. Minusta yksi sarjan vahvuuksista onkin eri satujen yhdistely omalla erikoisella tavallaan. Hahmojen on myös voitettava useampia esteitä eikä heidän tarinansa pääty sanoihin: “…ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun asti”. Pidän kovasti esimerkiksi Reginan taustatarinasta, sarjan hahmolla on niin paljon parempia syitä vihata Lumikkia kuin pelkkä kateellisuus tämän kauneutta kohtaan.

Sarjan puvustuksen suunnittelija Eduardo Castro on tehnyt aivan upeaa työtä hahmojen vaatetuksen parissa! Varsinkin satumaailmassa hahmojen päällä nähdään tosi upeita luomuksia. Erityisesti Punahilkan asut ovat aivan ihania! Myös satuhahmojen tyylien tuominen Storybrookeen on onnistunut mainiosti. Tykkään esimerkiksi aivan hirveästi Mary Margaretin tyylistä, se sopii niin hyvin modernille Lumikille. Lisäksi Vilkkaan violetin pipon näkeminen saa jostain syystä joka kerta hymyn huulilleni. Keijujen mekot taas olisi minun puolestani voinut toteuttaa toisinkin.

Osa sarjan erikoistehosteista ja lavasteista on vähän epäuskottavia, mutta kokonaisuutena ehkä parempia kuin muistin. DVD:n kuvanlaatu tuntui laadukkaammalta kuin sarjan tv-esityksissä. Monesta kohtauksesta kuitenkin huomaa heti, että kohtaus on kuvattu vihreää taustaa vasten ja lavasteet on lisätty jälkikäteen tietokoneella. Erityisesti Ihmemaahan sijoittuvan jakson katsominen teki vähän kipeää omituisen valaistuksen vuoksi.

Once upon a time 1 tuotantokausi

Pidin kovasti DVD:ltä löytyvistä lisämateriaaleista. Kommenttiraita löytyi viidestä jaksosta (1, 10, 12, 18 & 22). Niillä kuultiin vaihtelevasti sekä sarjan tuotannosta vastaavia henkilöitä että näyttelijöitä. Kommenteista oppi paljon uutta sarjan tekemisestä ja huomasi uusia yksityoskohtia. Olisin voinut katsoa vaikka jokaisen jakson kommenttiraitaa kuunnellen. Niiden lisäksi levyiltä löytyi muun muassa poistettuja kohtauksia, mokaotoksia, tietoa sarjasta tuttujen satujen historiasta ja tekijöiden haastatteluja. Olen ostanut kauden britti-Amazonista, mutta uskon levyjen sisällön olevan sama kuin Suomessa myydyssä julkaisussa. Britti-julkaisun suomitekstit vaikuttivat kuitenkin olevan hieman erilaiset kuin tv-esityksissä nähdyt. Lumikin prinssiin ei ainakaan viitattu ärsyttävänä pitämälläni suomennoksella Hurmuriprinssi, vaan hahmo oli ihan vaan Prinssi Uljas.

Tämä ensimmäinen kausi kesti hyvin toisen katsomiskerran, tosin edellisestä katselusta on kulunut kolmisen vuotta. Sarjassa on niin paljon yksityiskohtia ja sivujuonia, että osa niistä oli päässyt minulta aivan unohtumaan, joten kertaus oli oikein paikallaan. Kauden suosikkijaksojani olivat muun muassa kaiken aloittanut pilottijakso, Jörön taustatarinan kertonut Dreamy, Reginan menneisyyden paljastanut The Stable Boy sekä kauden päätösjakso A Land Without Magic (eli jaksot 1, 14, 18 & 22)

Seuraavaksi siirrynkin kakkoskauden katselun pariin. Onko sinulla lempihahmoa Olipa kerran -sarjassa? Entä suosikkijaksoa tai -hetkeä ensimmäiseltä kaudelta?

Kuvat: ABC.com

7 kommenttia artikkelissa “Olipa kerran kausi 1

 1. Olen itse parhaillaan keskellä sarjan kolmatta kautta, joten tämä teksti tulikin hyvänä muistutuksena sarjan alusta. Tykkään sarjassa nimenomaan sen tavasta yhdistellä eri satuja. Ensimmäinen kausi alkaa jo vähän haalistua mielessä, mutta se on tähän mennessä ollut mielestäni laadultaan tasaisin. Sarjan rakenne pysyi paremmin kasassa, kun seurattiin vielä tiukasti Storybrooke-satumaatakauma-formaattia.

  Olen koko sarjan katsomisen ajan kyllä hönkäillyt aika paljon Robert Carlylen upealle roolisuoritukselle, ja allekirjoitan täysin kommenttisi hänestä. Hänellä on niin valtava karisma, että hahmo tuntuu kummassakin olomuodossaan juuri niin voimakkaalta kuin pitääkin. Regina on toinen supersuosikkini. Aluksi tykkäsin siitä, miten komeasti hän kantaa itseään, ja satumaapuvustuksen takia, mutta sitten kun kylmäkiskoiseen hahmoon alettiin tuoda enemmän sympaattisuutta, olin myyty. Emma toimii mielestäni myös oikein hyvin päähenkilönä.

  Sen sijaan Ginnifer Goodwin Lumikkina/Mary Margaretina on alusta asti häirinnyt minua. Hän ei oikein saa hahmoon sellaista johtajankarismaa, jota Lumikki tarvitsisi. Reginan ja Lumikin yhteenotot tuntuvat aina jäävän vähän latteiksi, kun edellisellä on niin paljon isompi presenssi. Prinssinsäkin on luonteeltaan vähän tylsä peruna, mutta ykköskaudella tykkäsin kyllä heidän jännitteisestä tarinastaan Storybrookessa.

  1. No sattuipa tosiaan sopivasti! Ensimmäinen kausi on kyllä onnistunut tapaus. Sen tapahtumat olivat ehtineet osin unohtua minultakin ja osoittautui paremmaksi kuin muistin.

   Robert Carlyle ja Lana Parrilla ovat molemmat ihan mahtavia! He ovat oikeasti miettineet hahmojaan ja pistävät sarjassa parastaan. Lisämateriaaleista jäi erityisesti mieleen se, kun Carlyle kertoi keksineensä Tittelintuuren välillä käyttämän ilkikurisen puhetavan nuoren poikansa lapsellisesta höpöttelytyylistä. Olipas monimutkaisesti sanottu, mutta tiedät varmaan mitä tarkoitan. :) Morrisonin roolisuoritus jäikin oikeastaan tässä tekstissä ihan mainitsematta, mutta Emma on tosi mieluinen hahmo myös.

   Olet kyllä oikeassa siinä, että Lumikissa ei oikein ole johtaja-ainesta. Varmaan sen vuoksi jokin on aina tuntunut vähän tökkivän, kun myöhemmillä kausilla kyseinen kuninkaallinen pariskunta on ottanut jonkinlaista johtajan asemaa.

 2. Olipa Kerran on yksi lempisarjoistani ja tämä postauksesi toi sarjan ensimmäisen kauden mieleen kaikessa nostalgisuudessaan! Oi että oli pari vuotta sitten ihanaa katsella sarjan ensimmäistä kautta perheen kanssa ja ihmetella kuinka mielenkiintoinen, mystinen ja nerokas sarja oli! :) Ykköskausi on mielestäni tarinaltaan ehkä kaikkein onnistunein!

  Itseltäni löytyy kaudet 1-3 suomalaiselta dvd-bokseilta, joskin en ole kerennyt sitäkään katsella uudestaan lisämateriaaleista puhumattakaan. :P Ehkä kesällä on aikaa, niin voisi aloittaa kunnon Olipa Kerran maratoonin kun äitini ei ole nähnyt kolmatta kauttakaan vielä. :)

  1. Minulle itsellenikin tuli sarjaa katsoessa myös useampaan kertaan mieleen sen ensimmäinen katselukerta. :) Itse en ole saanut muita perheenjäseniä kiinnostumaan sarjasta. Siskoa olen houkutellut useamman kerran katsomaan sarjaa, mutta hän on vain tuhahdellut jotain Henryn ärsyttävyydestä. (“Nelli-sisko” jos luet tätä, niin olet tuon mielipiteesi kanssa ihan väärässä!)

   Olipa kerran -maratooni kuulostaa tosi kivalta lomapuuhalta! :)

 3. Oi, minäkin tykkään Olipa kerranista! Itsekin katsoin sarjan 1. tuotantokauden samaan aikaan Amerikan tahdin kanssa, ja sarjan rantautuessa Suomeen suosittelin sarjaa kiihkeästi kaikille kavereilleni. :)

  Ensimmäinen kausi oli myös minusta paras juonellisesti. Minä taas tosin pidän kovasti Lumikista – ehkä juuri hänen värikkään Storybrooke-vaatekaappinsa vuoksi. ;) Hänen ja prinssi Uljaan Storybrooke-suhteen seuraaminen oli parasta ekalla kaudella! Emma taasen on mielestäni todella ärsyttävä hahmo… En tiedä miksi. Ja kylläpä he (Emma ja Lumikki) ovatkin muuten tosi samannäköisiä – ainakin linkkaamasi kuvakollaasin perusteella! :O

  1. Mary Margaretin vaatekaapin sisältö vaikuttaa ihanalta! En ole mitenkään superinnoissani siitä mihin suuntaan hänen tyylinsä on myöhemmillä kausilla (varsinkin 4.) muuttunut, mutta varmaan sitä on ajateltu puvustusosaston puolella. Jokaisella on varmasti joku inhokkihahmo sarjassa, mutta hyvä ettei ärsyttävänä pitämäsi päähahmo ilmeisesti ole ajanut sinua kokonaan pois sarjan parista. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.