Disney-tiistai: Oliver ja kumppanit

Tänään Disney-tiistaissa on vuorossa 27. Disney-klassikko, Oliver ja kumppanit. Elokuva on studion pronssikaudeksi kutsutun kauden viimeiden elokuva ja siten yhden aikakauden päätös.

Oliver ja kumppanit
Ohjaaja: George Scribner
Äänirooleissa: Joey Lawrence, Billy Joel, Cheech Marin, Sheryl Lee Ralph, Richard Mulligan, Roscoe Lee Browne
Suomidubissa: Arto Koskelo, Matti Olavi Ranin, Aaro Jaronen, Miitta Sorvali, Matti Ranin, Kauko Helovirta
Kesto: 72 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 18.11.1988, Suomessa: 15.12.1989
Lipputulot Yhdysvalloissa: 74,151,346 USD

Hiidenpadan julkaisun jälkeen Disney-johtajat Michael Eisner ja Jeffrey Katzenberg kutsuivat studion työntekijöitä palaveriin, johon kunkin oli keksittävä viisi uutta elokuvaideaa. Eräässä tällaisessa gong show’ksi nimitetyssä kokouksessa esiteltiin ensimmäiset ideat Pieneen merenneitoon ja Aarreplaneettaan, mutta Katzenberg teilasi kummatkin ideat heti alkuunsa. Animaattori Pete Youngilla oli kuitenkin idea, jolle näytettiin vihreää valoa. Hän halusi tehdä Oliver Twist tarinasta koiraversion. Katzenberg oli halunnut tehdä elokuvaversion Oliver! -musikaalista jo aiemmin työskennellessään Paramountilla, joten animaatioelokuvan teko samasta aiheesta kiinnosti häntä.

Charles Dickensin vuosien 1837–1839 aikana julkaisema klassikkoromaani päätettiin päivittää ja sijoittaa se Lontoon sijaan 1980-luvun New Yorkiin. George Scribner, joka oli aloittanut studiolla animaattorina 80-luvun alussa, auttoi Youngia kehittämään tarinaa. Young menehtyi yllättäen tuotannon varhaisessa vaiheessa ja Scribneristä ja Richard Richistä tehtiin lopulta elokuvan ohjaajat. Disneyn animaatiostudion uusi johtaja Peter Schneider kuitenkin erotti Richin ja Scribner jäi yksin ohjaamaan. Studion johto halusi kokeilla uusia tapoja tehdä elokuvia, joten elokuvalle ei nimitetty enää toista ohjaajaa, vaikka aikaisemmin heitä oli ollut useita.

Elokuvaa tehtiin ensiksi työnimellä Oliver and the Dodger. Tarinakin oli ensi alkuun synkempi ja elokuvan piti alkaa kohtauksesta, jossa Jyskyn dobermannit Rosso ja Desoto murhaavat Oliverin vanhemmat. Hylättyihin ideoihin kuuluu myös juoni, jossa Pultsi yrittää varastaa harvinaisen ja arvokkaan pandan eläintarhasta. Ideasta kuitenkin kehittyi lopulta ajatus, että Pultsi voisi kidnapata Oliverin.

Oliver ja kumppanit Filuri
Disney-triviaa: Animaatiofanien iloksi animaattorit piilottivat Ei nyt siis surra -lauluun muutamia Kaunottaresta ja kulkurista sekä 101 dalmatialaisesta tuttuja koirahahmoja.

Jyskyn ei ollut aluksi tarkoitus näyttäytyä elokuvassa ollenkaan, vaan pahiksen piti olla vain uhkaava ääni. Animaattori Glen Keane sai kuitenkin ohjaajan vakuutettua siitä, että Jyrky vaikuttaisi pelottavammalta, kun se nähtäisiin oikeasti. Oliverin taas piti ensiksi olla vähän vanhempi, mutta tekijät tajusivat pian, että lapsihahmo olisi sympaattisempi päähahmo kuin gangsterimainen teini. Esimerkiksi Andreas Dejan varhaisissa luonnoksissa Filuri muistutti kovasti Kulkuria, mutta jotta hahmot eroaisivat kunnolla toisistaan, Filurin ulkonäköä muutettiin rosoisempaan suuntaan.

Jeffrey Katzenberg halusi elokuvaan ääninäyttelijöiksi tunnettuja tähtiä, jotta se kiinnostaisi yleisöä laajemmin. Filurin rooliin ehdotettiin laulaja-lauluntekijä Billy Joelia, joka ei ollut aiemmin näytellyt lainkaan. Hän koe-esiintyi rooliin puhelimitse ja ohjaaja George Scribner oli niin vakuuttunut, että valitsi hänet elokuvaan. Oliverin äänenä on nuori Joey Lawrence. Tekijät halusivat New Yorkiin sijoittuvaan elokuvaansa myös paikallisia tähtiä, kuten Bette Midlerin Rusetin rooliin, Sheryl Lee Ralphin Ritaksi ja Roscoe Lee Brownen Francisiksi. Koomikko Cheech Marinia kuultiin Tito-koirana.

Eisner ja Katzenberg olisivat halunneet, että jo Mestarietsivä Basil Hiiressä olisi kuultu nykyaikaisempia artisteja. Tuolloin heidän artistiehdotuksensa eivät saaneet vastakaikua tekijöiden keskuudessa, mutta Oliverissa he saivat tahtonsa läpi. Elokuvalla ei ollut alusta asti vain yhtä musiikin tekijää, vaan mukaan tuli eri tekijöitä sitä mukaa, kun lauluja tarvittiin. Niinpä kullakin elokuvan laululla on omat sanoittajat ja säveltäjät. Muun muassa Barry Manilow, Huey Lewis ja Howard Ashman olivat mukana tekemässä elokuvan lauluja. Score-musiikin sävelsi säveltäjä-sovittaja J. A. C. Redford.

Oliver ja kumppanit
Disney-triviaa: Oliver, Filuri, Pultsi ja Jysky ovat elokuvan ainoita hahmoja, jotka pohjautuvat suoraan Oliver Twist -romaanin hahmoihin. Muut ovat elokuvan tekijöiden keksimiä hahmoja.

Elokuvassa haluttiin näyttää New York koiran perspektiivistä, joten uskottava lopputulos vaati hieman työtä. Oliverin ja kumppaneiden taiteellinen johtaja Dan Hansen ja tuotantosuunnittelija Guy Deel matkustivat New Yorkiin valokuvaamaan kaupunkia noin puolen metrin korkeudelta, jotta taustojen tekijät saisivat tarvitsemaansa viitemateriaalia. 101 dalmatialaisen tavoin taustoissa käytettiin taas tummia ääriviivoja eri esineitä ja rakennuksia rajaamassa ja tuomassa elokuvan tyyliin särmää.

Tuotannon aikana studiolla vieraili useita koiria animaattoreiden malleina. Animoinnin kannalta haastavimpia olivat kohtaukset, joihin animaattoreiden piti piirtää tanssahtelevia koiria. Kohtauksiin otettiin mallia ihmisten liikkeistä ja inspiraatiota ammennettiin erityisesti useita musikaaleja suunnitelleen Bob Fossen koreografioista.

Oliverissa ja kumppaneissa hyödynnettiin tietokoneanimaatiota taas aiempaa enemmän ja elokuvalla oli jopa oma tietokoneanimaatioon erikoistunut osasto. Tietokoneella toteutettiin muun muassa elokuvan ajoneuvot, piano ja kokonainen metrokohtaus Brooklyn Bridgeineen kaikkineen. Myös taustat kohtauksessa, jossa Rusetti astelee laulaen alas pyöreää portaikkoa, on tehty tietokoneiden avustuksella.

Disney-triviaa: Oliverin uusi omistaja Jenni muistuttaa kovasti Pelastuspartio Bernard ja Biancan Pennyä, koska Oliver ja kumppanit -elokuvan tuotannon alussa harkittiin, että elokuva olisi jatkoa Pelastuspartiolle. Jatko-osassa Pennyn oli tarkoitus asua New Yorkissa uusien adoptiovanhempiensa kanssa. Idea kuitenkin hylättiin ja Oliver on oma itsenäinen tarinansa.

Elokuvan Yhdysvaltain ensi-ilta saapui 18.11.1988. Se sai jo avausviikonloppunaan hyvät lipputulot, vaikka jäikin kakkoseksi samana päivänä ilmestyneelle Maa aikojen alussa -animaatiolle. Koko teatterikierroksensa aikana se kuitenkin asetti uuden animaatioelokuvien ennätyksen. Elokuvan menestyksen myötä erityisesti Katzenberg tajusi animaatioelokuvien hyvät puolet ja alkoi osallistua niiden tekoon aiempaa aktiivisemmin.

Oliver ja kumppanit saapui Suomessa elokuvateattereihin reilu vuosi Yhdysvaltain julkaisun jälkeen. Sen dubbauksen ohjasi Matti Ranin ja suomenkielisinä ääninä kuullaan muun muassa Aaro Jalosta Oliverina, Matti Olavi Raninia Filurina, Miitta Sorvalia Ritunaja Irina Milania Rusettina. Elokuvan alussa kuultavan Olipa kerran New Yorkissa -laulun lauloi Kirka.

Minulle Oliver ja kumppanit kuuluu pronssikauden tutumpien elokuvien joukkoon. Se ei ole minusta ihan napakymppi, mutta ihan mukiinmenevä elokuva kuitenkin. Jokaisella katselukerralla minua huvittaa se, miten kasari elokuva oikein on. Disney-elokuvat sijoittuvat harvoin mihinkään tiettyyn ajanhetkeen, mutta Oliverin voi helposti sijoittaa 1980-luvun loppupuolelle.

Tämä olikin tosiaan vuoden viimeinen Disney-tiistai ja toivottavasti viime viikkojen juttuni ovat taas viihdyttäneet teitä. Ensi viikolla summataan yhteen pronssikauden tapahtumia ja sen jälkeen sarja jää taas hetkeksi tauolle.

Lähteet:
Animated Views: Once Upon A Time In New York City: Oliver & Company’s Director George Scribner!
Stewart, James: DisneyWar (2005)
Waking Sleeping Beauty -dokumentti (2009)

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.