Pahisprofiili: Cruella de Vil

Cruella de Vil, Cruella de Vil, on kauheista kauhein ja pelottavin… Voiko tätä Disney-konnaa ajatellakaan ilman, että tuo Rogerin laulu alkaisi pyöriä päässä.

Pahisprofiili: Cruella de Vil

Taustat

Cruella de Vil on nimeään myöten paha ja sydämetön tyyppi. Hän on ilmeisesti varakkaan suvun perijätär, sillä hän omistaa kookkaan, mutta rapistuneen Helvetinkartanon, näyttävän auton sekä luultavasti läjäpäin turkkeja. Cruella on luonteeltaan hyvin temperamenttinen ja räiskyvä persoona. Häna ei tunnu välittävän kenestäkään muusta kuin itsestään eikä usko, että hänelle itselleen voisi tapahtua mitään pahaa. Nämä piirteet ja elämänasenne ilmenevät hyvin hänen ajotyylistään, joka on erittäin holtiton ja vaarallinen kaikille muille tiellä liikkujille. Cruella on suorastaan rattiraivon ääriesimerkki.

Cruellan empaattisuuden puute näkyy myös hänen suhteessaan Anitaan, sillä hän on hyvin kaksinaamainen tätä kouluajoista asti tuntemaansa ystävätärtä kohtaan. Elokuvan alussa Cruella kutsuu Anitaa kultasekseen, mutta heti hetken päästä nainen piikittelee Anitaa tämän kelvottomana pitämästään aviomiehestä. Cruella on tottunut saamaan tahtonsa läpi ja hän on onnistunut kietomaan Anitan pikkusormensa ympärille. Niinpä Anita ei juuri uskalla vastustaa tätä kamalaa naista, vaikka Roger aavistaakin Cruellan olevan liikkeellä pahat mielessä.

Tavoite & motiivi

Omien sanojensa mukaan Cruella elää turkeille ja palvoo niitä. Hänen toimiaan ohjaa siis himo näitä erikoisia vaatekappaleita kohtaan. Vaikka elokuvassa siihen ei viitatakaan, mietin toivooko hän aivan uudenlaisen turkin tekevän hänestä myös ihaillumman muiden seurapiirinaisten keskuudessa. Ei ole tiedossa miten pitkään Cruella on kaivannut kokoelmaansa dalmatialaisturkkia, ties vaikka hän olisi ehdottanut Anitalle dalmatialaisen hankintaa, jotta voisi itse hyötyä siitä myöhemmin. Tai sitten idea on juolahtanut hänen mieleensä juuri Perditan kauniin karvapeitteen vuoksi. Jälkimmäinen vaihtoehto tuntuu loogisemmalta, sillä on hankala kuvitella lyhytpinnaista Cruellaa tekemässä kovin pitkäjänteisiä suunnitelmia.

Aluksi Cruella on toteuttanut suunnitelmaansa hankkimalla pentuja laillisin keinoin, sillä ainakin osa pennuista on peräisin eläinkaupasta. Cruella on valmis ostamaan myös Rogerin ja Anitan omistamat pennut, mutta kun he kieltäytyvät tarjouksesta, hän loukkaantuu moisesta törkeydestä ja päättää kostoksi hankkia pennut väkisin.

Cruella ei turhaan epäile näyttää tyytymättömyyttään.

Muiden Disney-pahisten tapaan Cruella ei halua itse tehdä rikosta, vaan pistää asialle kaksi kätyriään. Itse asiassa Cruella ei suostu edes koskemaan koiriin, vaan haluaa pysyä koko jutusta mahdollisimman kaukana. Hän ei kuitenkaan ole hyvä juonensa edistymisen tuomien paineiden alla, vaan alkaa hermoilla pentuvarkauden saaman huomion takia ja haluaa kiirehtiä suunnitelmaa eteenpäin. Niinpä tämä kärsimätön nainen kaahaa Helvetinkartaanoon pistämään asioihin vauhtia. Cruella ei ota pentujen kokoon liittyviä huomautuksia lainkaan huomioon, vaan haluaa homman hoidetuksi heti.

Kätyrit

Elokuvassa Cruellalla on kaksi kätyriä: Jasper ja Jesper. Miehet ovat niin samannäköisiä, että heidän uskoisi olevan veljeksiä. He myös kiistelevät kuin sisarukset, mutta heidän sukulaisuussuhteestaan ei kerrota mitään. Pitkänhuiskea ja pomotteleva Jasper pitää itseään kaksikon aivoina, vaikka kömpelöllä Jesperilläkin on toimivia ideoita. He molemmat ovat kuitenkin yhtä huonotapaisia ja töykeitä eivätkä osaa edes kirjoittaa oikein.

Cruella on palkannut kaksikon varastamaan koiranpentuja sekä tappamaan ja nylkemään ne myöhemmin. En usko heidän olevan niin sanotusti Cruellan vakiokätyreitä, sillä he hangoittelevat kaikkia heille määrättyjä tehtäviä vastaan ja ovat mukana hämärähommissa ainoastaan palkkion vuoksi. Heitä myös kiinnostaa huomattavasti enemmän suosikkisarjan tapahtumat, kuin sovittujen hommien tekeminen. Vasta Cruellan pelottelut saavat heidät lopulta tarttumaan hommiin. Cruella ei selvästikään oikein luota näihin apureihinsa tai heidän kykyihinsä suoriutua tehtävistä, mutta kenties parempiakaan kätyireitä ei ole tarjolla eikä de Vil halua enempää osallisia juoniinsa.

Kohtalo

Elokuvan lopussa Cruellan kohtalo on jää melko avoimeksi ja ensiksi ajattelin, että Cruella ei saa elokuvan päättyessä kummoistakaan rangaistusta. Mutta saa Cruella myös jollain tapaa maksaa teoistaan eikä hänen tilanteensa lopulta kovin valoisakaan ole. Hän jää syvään lumihankeen vaikeroimaan lunastuskuntoon kolaroidun auton ja hyödyttömien apureiden kanssa.

Koska koirat onnistuvat selvittämään tilanteen, Anitalle ja Rogerille ei elokuvan aikana lainkaan selviä, että Cruella on ollut pentujen kidnappauksen takana. Cruella ei siis näytä saavan tuomiota tästä rikoksestaan, mutta kaikki pennut jäävät kuitenkin Radcliffejen hoivaan. Myös ne, jotka Cruella on laillisesti hankkinut eläinkaupoista. Hän ei kuitenkaan oikein voi vaatia näitä pentujaan takaisin itselleen, sillä se paljastaisi hänen juonineen kidnappauksen. Katsojalle tärkeintä lienee tieto siitä, että Cruella epäonnistuu tavoitteissaan ja jää ilman himoitsemaansa dalmatialaisturkkia.

Suloisille koiranpennulle pahaa tahtova Cruella de Vil on ainakin minusta yksi kamalimpia Disney-pahiksia. Mitä mieltä sinä olet, ovatko jonkin konnat suunnitelmat vielä hirveämpiä vai kuuluuko Cruella kauheista kauheimpiin pahantekijöihin?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

8 kommenttia artikkelissa “Pahisprofiili: Cruella de Vil

 1. Kysymykseni ei liity tähän postaukseen, vaan blogisi ulkoasuun: mikä ulkoasupohja sulla on käytössä? Oletko itse muokannut sitä miten paljon esim. koodaillut, ja jos olet niin mistä olet löytänyt vinkkejä ja apuja? WordPress kiinnostaa, mutta itselläni ei ole siitä niin paljon kokemusta + blogisi näyttää tosi kivalta, niin näiden syiden takia lähdin kyselemään :).

  1. Minulla on käytössä Angie Makesin ilmainen Mary Kate -teema. En ole tehnyt siihen mitään kovin suuria muutoksia, muistaakseni lähinnä muuttanut suoraan koodissa olleita englanninkielisiä tekstejä suomeksi tai tehnyt muita pikkuviilauksia. Niitä olen tehnyt ensimmäkseen kokeilemalla vaan. Mahdollisissa ongelmissa olen yleensä etsinyt esimerkiksi Pinterestin kautta muiden bloggaajien vinkkipostauksia tai sitten googlettanut suoraan ongelmani. Itse ainakin olen pitänyt WordPressistä paljon enemmän kuin aiemmin käyttämästäni Bloggerista/Blogspotista. WP vaatii vähän enemmän paneutumista, mutta se on todella hyvä vaihtoehto, jos pitää tietokoneiden parissa puuhailusta, sillä kaikki alustalle kehitetyt lisäosat tuovat melkeinpä rajattomasti mahdollisuuksia omien sivujen ylläpitoon.
   Jos sinulle tulee muuta kysyttävää WordPressistä, laita toki kommenttia tai vaikka sähköpostia, niin katsotaan miten voin auttaa. :)

 2. Cruella De Vil on ollut jo lapsesta saakka yksi suosikki pahiksiani, muistan miten 15 vuotiaana olimme Pariisin Disneylandissa ja minun oli pakko saada kuva Cruellan kanssa :D minulla oli vieläpä hiukset päältä valkoiset ja alta mustat. Sain Cruellalta kehuja :’D
  Pahiksena kyllä Cruella onkuin onkin kammottava, kun haluaa nylkeä eläimiä ja dalmatialaisia vaan turkkihimonsa vuoksi, mutta varsinkin lapsena pidin Cruellaa suht huvittavana. Minusta ehkä Cruella oli kammotavampi siinä, jossa oikeat ihmiset näyttelevät. Cruellan näyttelijä teki todella hyvää työtä ja toi animaatio Cruellan ihan uudelle tasolle. En ole katsonut 101 Dalmatialaista todella pitkään aikaan, pitäisikin katsoa mitä näin aikuisen silmin ajattelisi Cruellan juonista. Jotenkin näin aikuisena analysoi kaikkea ihan eritavalla. Mutta ainakin edelleen olen sitä mieltä, että Cruella on kyllä aikasta tyylikäs ja se ajotyyli on kyllä mahtaileva!

  Sait minutkin miettimään sitä, että Cruella ei saanut mitään rangaistusta, en ollut aikaisemmin edes miettinyt asiaa. Muistanki hämärästi kuinka Cruella istuu romuttuneen autonsa vieressä kiroamassa :D Lopusta mietin aina enemmän, että kuka hitto pitää noin monta koiraa?! :D hehe

  Minusta on myös aina ollut outoa, että Cruella ja Anita olivat edes ”ystäviä” ja Rogerin laulu Cruellasta oli kyllä osuva! :)

  1. Hauska tilanne! :D
   En olekaan itse nähnyt 101 dalmatialaisen näyteltyä versiota, mutta kuvien perusteella Glenn Close ainakin näyttää uskottavalta Cruellalta. Pitää tutustua tuohon elokuvaan joku päivä! Minulla oli ehtinyt vierähtää tämän animaatioversion edellisestä katselukerrasta arviolta kymmenisen vuotta, vaikka se oli lapsena yksi suosikeistani, joten oli aika hauskaa katsoa elokuvaa ensimmäistä kertaa aikuisen näkökulmasta. Cruellan ajotyyli on aivan järkyttävän pelottava, mutta toisaalta myös tosi huvittava. Se hullunkiilto naisen silmissä on vaan niin uniikki. :D

   Haha, niinpä! :D Elokuvan loppu ja Rogerin pieni rallatus ovat tosi suloisia, mutta 101 dalmatialaisen hoitaminen olisi todellisuudessa varmaan ihan hirveän raskasta hommaa! Huhhuh!

   Anitan ja Cruellan ystävyys on minustakin tosi kumma juttu. Erityisesti minua ihmetyttää se, että Cruella näyttää melkeinpä tuplasti Anitan ikäiseltä, vaikka heidän pitäisi tuntea toisensa kouluajoilta. Cruella ei selvästikään ole elänyt yhtä terveellisesti kuin ystävättärensä.

 3. Rogerin Cruella de Vil -laulu on mielestäni yksi parhaista Disney-lauluista! Se on ihanan svengaava ja siinä on aivan mahtavat sanata (varsinkin englanninkielisessä versiossa), ja se todellakin alkaa soimaan päässä heti Cruellan hahmon nähdessään. Elokuvassahan tämä Rogerin säveltämä laulu on päässyt radiolevitykseen. Olen aina miettinyt sitä, soiko radiossa myös Rogerin sanoitukset hirvittävästä de Vilin naisesta… Eihän ne voi soida, tai Cruella haastaisi Rogerin oikeuteen kunnianloukkauksesta! Ehkä elokuvan radioversio on pelkkä instrumentaali, tai Roger on keksinyt siihen uudet sanat vaikkapa koirien kaipaamisesta. :)

  Minäkin olen Marikan tapaan pitänyt Cruellaa aina huvittavana, en pelottavana. Onhan Cruellan ensiesiintyminen tosin vaikuttava, kun hänen varjonsa heijastuu salaman välähdyksen ajaksi Radcliffejen (Enpäs tiennyt heidän sukunimeään! Eivät kai he ole sukua Pocahontasin Ratcliffelle?) oveen. Onhan koirien nylkeminen nyt todella julmaa ja pieni eläinaktivisti minussa nostaa päätään, mutta pidän silti monien muiden Disney-pahiksien suunnitelmia julmempina. Mielipide olisi varmasti toinen, jos Cruella olisi onnistunut suunnitelmassaan. :,(

  Tykkään Cruellasta hahmona kovasti. Siksi petyinkin hieman siihen, millainen Cruellasta oli tehty Once Upon a Time -sarjassa. Olisin kaivannut sarjan Cruellaan enemmän mielipuolisuutta ja rattiraivoa, joista jälkimmäinen on muuten kiva, persoonallinen lisä Cruellan hahmoon. Sen sijaan Glenn Closen näyttelemä Cruella on onnistunut, ja kyseinen näytelty elokuvakin on hauska ja katsomisen arvoinen (vaikka onkin melko lapsellinen). Suosittelen. :)

  1. Oho, en jotenkin edes muistanut/tajunnut että laulu tosiaan pääsi elokuvassa radiosoittoon. Tuo yksityiskohta on jotenkin mennyt ihan ohi minulta. Mutta tuskin laulua noilla elokuvan sanoilla esitetään, vaikka on kyllä hankala kuvitella melodiaa millään muilla sanoilla varustettuna.

   Totta, onhan koiranpentujen käyttäminen turkeiksi melko pientä verrattuna vaikka juuri kuvernööri Ratcliffen suunnitelmiin tai joidenkin muiden pahisten juoniin, joilla on paljon kauaskantoisempia vaikutuksia.

   Minusta Cruella näytti tosi tyylikkäältä OUAT-sarjassa ja näyttelijäkin tuntui ihan sopivalta rooliin, mutta hahmon taustatarina oli aikamoisen outo ja se latisti omaa mielipidettäni sarjan Cruella-tulkinnasta. Mielenkiintoni tuota live action -versiota kohtaan kohoaa entisestään, mahtasikohan se löytyä vaikkapa Netflixistä…

 4. Tiedän, että kaikki eivät jaksa kiinnostua Disney-klassikoiden jatko-osista, mutta minun on pakko sanoa yksi asia 101 dalmatialaista-leffan kakkososasta Pikku Kikero Lontoossa.

  Kyseisen elokuvan alussa paljastuu, että Cruella sittenkin jollain lailla paljastui koiraryöstön suunnittelijaksi ja joutui vankilaan, josta hänet on kakkososan alussa päästetty ehdonalaiseen. Hänelle on kakkososassa kuitenkin annettu ehdonalaismääräys, joka kieltää häneltä turkisten ostamisen ja turkkureilta niiden myymisen hänelle. Se ei kuitenkaan estä häntä yrittämästä uudelleen, mutta tällä kertaa pennut päihittävät hänet itse ilman vanhempiaan, ja tällä kertaa katsojille näytetään, kuinka Cruella menettää järkensä ja joutuu mielisairaalaan.

  1. Pidän itse joistain jatko-osista, mutta tuota mainitsemaasi ei ole tullut koskaan katsottua.

   Kuulostaa aika cruellamaiselta, ettei nainen halua luovuttaa turkisunelmiensa suhteen. On kuitenkin aika lohduttavaa kuulla, että Cruella on saanut jatko-osan mukaan jonkinlaisen tuomion aiemmista rikoksistaan. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.