Pahisprofiili: Gaston

Tällä viikolla pahisprofiilissa vuoron saa Kaunotar ja hirviö -elokuvan ilkimys eli Gaston. Olen aiemmin pitänyt tätä mahtailevaa muskelimiestä aika viihdyttävänä pahiksena, mutta lähemmässä tarkastelussa huomasin hahmosta aika julmia puolia, joita en ollut aiemmin tajunnutkaan.

Pahisprofiili: Gaston - Disnerd dreams

Taustat

Gaston on yhteisössään arvostettu henkilö, eikä häntä pidetä “kaupungin ainoana miehenä” ihan suotta. Maalaiskylässä hänen ominaisuuksiaan, kuten voimakkuutta, metsästystaitoja ja komeutta ihaillaan ja hänen mielipiteitään kuunnellaan. Gastonilla on vaikutusvaltaa kyläläisiin ja hän on tottunut saamaan tahtonsa läpi asiassa kuin asiassa. Elokuvasta ei ihan ilmene, mikä Gastonin elinkeino on. Ehkä hän metsästää työkseen tai sitten hän omistaa kylän tavernan. Vai ihailevatko kyläläiset häntä niin kovasti, että juottolan paraatipaikka on muuten vaan koristettu hänen kuvallaan.

Elokuvan alussa Gaston havaitsee olevansa vaimon tarpeessa. Hän lähestyy vaimonhankintaa samanlaisella tarmokkaalla otteella kuin metsästystä; hän iskee silmänsä kylän kauneimpaan naispuoliseen olentoon ja päättää napata tämän omakseen. Jopa oma isä vihjaisee Bellelle, että mies voisi olla sopiva puoliso hänelle. Belle kuitenkin näkee komeaa pintaa syvemmälle: sisältä mies on ruma kuin mikä.

Näin keittiöpsykologin näkökulmasta katsottuna Gaston näyttää täyttävän monta narsistin tunnusmerkkiä. Hän on toimissaan hyvin suureellinen ja saapastelee pitkin kylää omistajan elkein. Gaston janoaa muiden kyläläisten ja Töpön ihailua. Ollessaan huonolla päällä hän suostuu piristymäään vasta kun muut ovat laulaneet hänelle kokonaisen tsemppauslaulun. Hän haluaa kaiken sujuvan juuri oman tahtonsa mukaan eikä ota Bellen vastalauseita kuullakseen. Gastonin käytöksestä on myös havaittavissa täydellinen empatian puute eli hän ei välitä muiden tunteista vaan käskyttää muita ja toimii ainoastaan hyödyttääkseen omaa asemaansa.

Tavoite & motiivi

Kuten sanottua, Gastonin tärkein tavoite on löytää itselleen vaimo ja päästä jatkamaan sukua tämän kanssa. Hän on sattunut iskemään silmänsä Belleen ja haluaa taivuttaa tämän vaimokseen. Hän ei hyväksy Belleä omana itsenään, vaan haluaa muokata hänestä juuri sellaisen vaimon kuin itse haluaa. Eikä siinä vielä kaikki, sillä Gaston on suunnitellut heidän yhteisen elämänsä valmiiksi, lasten lukumäärää myöten.

Gastonin tavoitteen vaikuttimena toimii oman korkean statuksen ylläpito. Gastonin ego on kasvanut vuosi vuodelta isommaksi eikä takaisin ole paluuta. Hänen kaltaiselleen ihaillulle sankarihahmolle kelpaa vain kylän kaunein nainen ja vähempään tyytyminen voisi laskea hänen arvostustaan kyläläisten keskuudessa. Gastonin toimia ei kuitenkaan voi pitää pelkkänä kylmänä laskelmointina, vaan mies uskoo oikeasti kosintansa olevansa parasta mitä nuorelle neidolle voi tapahtua.

Pahisprofiili: Gaston - Disnerd dreams
Gastonin tunnistaa helposti johtajuutta huokuvasta elekielestä, voimakkaasta leuasta sekä alati vanavedessä seuraavast Töppö-kätyristä.

Kun Belle antaakin rukkaset, hän nolaa Gastonin julkisesti ja tämän itsetunto saa ison kolauksen. Gastonin pasmat menevät tilanteesta niin sekaisin, että tämä suoraan toimintaan tottunut mies päättää poikkeuksellisesti käyttää pieniä harmaita aivosolujaan ja juonia muuttuneen tilanteen itselle edullisemmaksi. Hän keksii, että voi välikäden kautta uhata Bellen isää hullulaan joutumisella ja odottaa itse sillä välin varjoissa, valmiina pelastamaan tilanteen ja katuvan Bellen.

Kätyri

Gastonin hännystelijänä toimii lyhyenläntä Töppö, joka todella ihailee Gastonia. Töppö on luonnostaan melko yksinkertainen ja kömpelö; hän möläyttelee välillä mitä sattuu. Uskoisin parivaljakon tunteneen toisensa jo pitkään, sillä Töppö näyttää tuntevan Gastonin oikut ja tietää kuinka miestä voi lepytellä.  Kenties Töppö myös ymmärtää, ettei hänen ulkonäöllään pötkitä kovin pitkälle ja on lyöttäytynyt kylän mahtipontisimman miehen apuriksi voidakseen siten kohottaa hieman omaa asemaansa.

Vaikka Töppö seuraa sankariaan koiramaisen uskollisesti, Gaston kohtelee tätä jatkuvasti todella huonosti. Töppö saa sietää mätkimistä ja hänet pistetään hoitamaan ikäviä hommia, kuten vahtimaan Bellen kodin ovea usean päivän ajaksi. Hyvällä tuulella ollessaan Gaston saattaa sentään käyttäytyä jopa kohtuullisen mukavasti apuriaan kohtaan: nauraa yhteiselle vitsille tai uskoa tälle tuoreen suunnitelmansa. Luultavasti pohjimmiltaan Töppökin välittää eniten vain itsestään, sillä hän pötkii pakoon lopputaistelusta taakseen vilkuilematta.

Kohtalo

Elokuvan lopulla Gastonin uudet suunnitelmat menevät totaalisesti mönkään, kun Bellen kieltäytyy Gastonin avusta ja selviää, että Bellellä on tunteita Hirviötä kohtaan. Toistamiseen nolatun Gastonin ykköstavoitteeksi tulee hankkiutua eroon tästä kilpakosijasta. Hän käyttää vaikutusvaltaansa ja usuttaa kyläläiset hyökkäämään Hirviön linnaa kohti.

Gaston ei itse kuitenkaan osallistu taistoon, vaan lähtee vihasta sokaistuneena oman saaliinsa perään. Hänen läpimätä luonteensa paljastuu viimeistään lopputaistelun aikana, sillä hän ei tappele reilusti. Gaston ampuu nuolen alakuloisen Hirviön ja aloittaa dramaattisen kamppailun linnan katolla. Hän käyttää hyväkseen Hirviön kiltteyttä ja anelee armoa tämän päästyä niskan päälle, mutta iskee heti seuraavaksi veitsen vastustajansa selkään. Petturimainen ele koituu Gastonin kohtaloksi, sillä pian hän horjahtaa ja putoaa linnan katolta kuolemaansa.

Gaston ainakin veti samalla linjalla loppuun saakka ja hänen tipahtamisensa pupilleihin piirrettyine pääkalloineen pääsee mielestäni näyttävimpien Disney-kuolemien joukkoon. Mitä sinä pidät Gastonista? Huokailisitko hänen peräänsä kylän kolmosten tapaan vai tuhahtelisitko Bellen kanssa?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

6 kommenttia artikkelissa “Pahisprofiili: Gaston

 1. Pidän kovasti Gastonista, ja hän on mielestäni yksi onnistuneimmista Disney-pahiksista. Gaston oikein kärjistää elokuvassa annetun opetuksen siitä, ettei ulkokuori ole kaikki kaikessa. Gaston esittää muille, että hänellä on todella hyvä itsetunto, mutta saadessaan rukkaset selviääkin, ettei se itsetunto ole niin kova kuin voisi luulla. Usein ajattelen, että Gaston on sellainen pahis, jonka tempauksille voi nauraa, mutta hänestä löytyy se synkempi ja julmempi puoli, jonka “komea” ulkopuoli peittää alleen. Itse en pidä tätä miestä siis ollenkaan komeana, hyhhyh! Hirviö sen sijaan… <3

  1. Olen samaa mieltä. Varmasti se, että hahmosta keksi paljon sanottavaa kertoo, miten paljon tämän hahmon suunnitteluun on käytetty aikaa. Gastonin look ei ole tehnyt minuunkaan oikein vaikutusta, mutta onneksi elokuvassa on Hirviö. ;)

 2. Enpä olekaan koskaan miettinyt Töpön ja Gastonin välistä suhdetta. Hyvä huomio, että he tuntuvat tunteneen toisensa pitkään, käy järkeen minunkin mielestäni.

  Tuohon huomioon Gastonin viihdyttävyydestä mutta myös yllättävästä julmuudesta, tuli mieleen, että Bob Thomasin kirjassa Disney’s Art of Animation: From Mickey Mouse to Beauty and the Beast on mielenkiintoinen pätkä Gastonin luomisesta. Katzenberg oli hylännyt hahmon pääanimaattori Andreas Dejan ensimmäiset viritelmät sen perusteella, ettei Gaston ollut tarpeeksi komea, kun Deja oli yrittänyt piirtää hahmon stereotyyppisemmän pahismaiseksi. Uudelleentyöstetystä versiosta Deja miettii, että “He decomes a villain. You don’t really think he is a killer when you first meet him.”

  Olen samaa mieltä Annan kanssa siitä, ettei Gaston todellakaan ole kovin miellyttävän näköinen. Hänet on silti designattu tarpeeksi dramaattissävytteisesti, jotta katsojan on kuitenkin helppo ymmärtää, että hänen on tarkoitus olla komea ja ihailtu. Hän ei ole kuitenkaan yleisöön päin niin komea, että kukaan katsoja erehtyisi luulemaan häntä päähenkilöksi. Hän on alkuun huvittava mutta kohtuullisen harmittoman oloinen hahmo, mutta loppupuolella hän alkaa olla oikeasti aika pelottava, kun hänen negatiiviset puolensa saavat enemmän ruutuaikaa pikkuhiljaa leffan edetessä. Siinä mielessä tosi hyvin rakennettu pahis minunkin mielestäni.

  Hän on myös jäänyt mieleeni erityisesti siitä, miten kylmäverisen juonikas on. The Mob Song näyttää, miten tehokkaasti hän osaa manipuloida kyläläisiä. Gaston ei selvästi itse pelkää Hirviötä, vaan tuntuu päättelevän Bellen käytöksestä, ettei Hirviö ole uhka kylälle. Lopulta tavatessaan Hirviön hän pilkkaa tämän kiltteyttä ja tämän rakkautta Belleen. Hän villitsee kyläläiset lynkkausmielelle ihan vain saadakseen kilpakosijan raivattua tieltään ja näyttäytyäkseen samalla kylän sankarina. Kamala tyyppi, mutta aika kunnioitettavan tehokas.

  1. Mainioita huomioita ja tietoa Gastonin ulkonäöstä! Ja taas lisätä yhden kiinnostavan kirjan lukulistalle. Mies tosiaan vaikuttaa alussa lähinnä vain ilkeämieliseltä, mutta tarinan edetessä (ja useampien katselukertojen myötä) ei voi sulkea silmiään Gastonin pahuudelta.

   Ehkä Gaston on niin tehokas myös siksi, että hän ei tunnu koskaan käyttävän kovin paljon aikaa juonimiseen vaan pistää töpinäksi todella nopeasti. Moni muu pahis tuntuu juonineen kostoa tyyliin vuosikausia, mutta Gaston ryhtyy toimeen melkein heti. Voi tosin olla, ettei tämän miehen mieleen mahtuisi kovin montaa monimutkaista suunnitelmaa samanaikaisesti. :)

 3. Ylivoimaisesti paras Disney-pahis. Poikkeuksellisesti Gaston on hahmo, joka olisi useimmissa muissa klassikkotarinoissa ja Disney-leffoissa esiintynyt sankarina. Gastonin tapauksessa tyyppi on päällepäin komea ja arvostettu, mutta sisältä läpimätä psykopaatti.

  Gastonin kuolema on myös eeppinen.

  1. Gaston on kyllä melkoinen tapaus. Hänen voittoaan ei todellakaan toivo, mutta hän tekee elokuvasta mielenkiintoisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.