Pahisprofiili: Hades

Halloweeniin on enää viikko aikaa ja nyt on jo korkea aika virittäytyä tunnelmaan uuden pahisprofiilin parissa. Kun kyselin viime vuonna toiveitanne tuleviin pahisanalyyseihini, Hades pääsi jaetulle kolmannelle sijalle yhdessä Hansin, Herttakuningattaren ja Kuningattaren eli Lumikin äitipuolen kanssa. Valitsin Hadeksen nyt vuoroon, sillä minusta oli suorastaan järkyttävää, etten ole vielä tähän mennessä kirjoittanut yhtään postausta Herkules-elokuvasta ja oli jo aikakin korjata tämä virhe.

pahisprofiili-hades

Taustat

Hades ei ole Olympos-vuoren pidetyimpiä henkilöitä, vaan muut jumalat tuntuvat inhoavan tätä. Ainoastaan hänen vanhempi veljensä ylijumala Zeus ilahtuu nähdessään hänet poikansa Herkuleksen kunniaksi järjestetyissä juhlissa. Hades on manalan valtias ja hoitaa kuolemaa. Hän ei kuitenkaan pidä tästä Zeuksen järjestämästä työstä, vaan punoo työnteon ohessa omia suunnitelmiaan asemansa parantamiseksi.

Muusat luonnehtivat Hadesta julmaksi ja sydämettömäksi, ja sitä hän myös on. Hän ei epäröi satuttaa pientä lasta tai sure pätkääkään asettaessaan satoja ihmisiä vaaraan omilla juonillaan. Toisaalta hän ei ole pelkkä synkistelijä, vaan myös taitava sanailija ja hyvä manipuloija. Hades on mielialanvaihteluissaan hyvin arvaamaton ja kirjaimellisesti tulistuu helposti. Kulloistakin mielialaa voi tulkita erikoisesta sinisenä liekehtivästä tukasta.

Tavoite & motiivi

Hades tuntuu kantavan vanhoja kaunoja Zeusta kohtaan kanssa ja haluaa syrjäyttää tämän Olympoksen ylijumalana ja vallata kosmoksen itselleen. Hades on luultavasti punonut juoniaan jo pitkäänkin, mutta Herkuleksen synnyttyä hän haluaa viimein laittaa suunnitelmansa käytäntöön.

Taitavalla mielistelyllä Hadeksen onnistuu nyhtää Kohtalottarilta tieto siitä, että 18 vuoden kuluttua planeetat asettuvat linjaan ja luovat sopivat olosuhteet Olympos-vuoren valloitukseen. Samalla Hades saa kuitenkin kuulla, että Herkules estää suunnitelman, jos on elossa. Hän lähettää kätyrinsä hankkiutumaan eroon Herkuleksesta ja jää itse valmistautumaan tulevaisuudessa häämöttävään voitonhetkeensä.

Hades Megara
Hades luottaa siihen, että kaikki pelinappulat ovat hänen hyppysissään.

Kätyrit

Juonissaan Hadeksella on apuna kaksi erikoista otusta; Piina ja Paniikki. Hades lähettää heidät tappamaan Herkuleksen, mutta kätyrit eivät onnistu tehtävässään, vaan jättävät sen sikseen. Juonten myöhemmissä vaiheissa he onnistuvat pienissä jutuissa, mutta pidemmän päälle näistä höseltävistä kätyreistä on kuitenkin melkeinpä enemmän haittaa kuin hyötyä. Piinan ja Paniikin hyödyllisyyttä ja uskollisuuden tasoa kuvaa hyvin se, että he ostavat Hadeksen pahimman vihollisen oheistuotteitakin. Hades ei myöskään kohtele heitä hyvin, vaan tilanteesta riippuen joko käskyttää, kovistelee tai uhkailee näitä kätyriotuksiaan.

Myös Megaran voi laskea mukaan Hadeksen kätyreihin. Hän on aikanaan myynyt sielunsa Hadekselle pelastaakseen sittemmin kelvottomaksi osoittautuneen poikaystävän ja auttaa tätä nyt, jotta saisi velkansa kuitattua. Hades on huomannut Megaran hyödyllisyyden ja käyttää tätä liittolaisten hankkimiseen. Hän keksii käyttää neitoa myös houkutuslintuna ja lupaa hänelle vapauden, jos hän löytää Herkuleksen heikkouden.

Kohtalo

Kun Hades hoksaa, että Megara onkin Herkuleksen heikkous, hän kaappaa neidon ja käyttää tätä neuvotteluvalttinaan. Hän lupaa päästää Megaran ehjänä vapaaksi, jos Herkules luopuu voimistaan yhden vuorokauden ajaksi. Hades on jo niin varma voitostaan, että suostuu palauttamaan ihmepojan voimat, jos Megaralle sattuu jotain.

Hadeksen kauan odottama hetki saapuu viimein ja hän vapauttaa Zeuksen vangitsemat titaanit ja usuttaa ne Zeuksen ja muiden Olympos-vuoren jumalien kimppuun. Voitto näyttää jo varmalta, mutta kuinka ollakaan Megara loukkaantuu, Herkules saa voimansa takaisin ja passitta titaanit takaisin sinne, mistä ne tulivatkin. Samaan aikaan Kohtalottaret katkaisevat Megaran elämänlangan ja Herkules saa uutta motivaatiota tehdä Hadeksesta selvää.

Hades ei tunnu oppivan aiemmista virheistään, vaan suostuu jälleen Herkuleksen ehdottamaan vaihtokauppaan ja antaa Herkuleksen sukeltaa pelastamaan Megaran kuoleman joesta. Tämä sankarin teko antaa kuitenkin Herkulekselle jumalan arvon ja Hades saa taas jäädä nuolemaan näppejään. Hänet lyödään kuoleman jokeen, eivätkä muut manalan asukit suinkaan ota Hadesta vastaan lämpimästi. Hadeksen lopullinen kohtalo jää kuitenkin epäselväksi, sillä Hadeshan on myös jumala, eikä hänen siten pitäisi vahingoittua manan mailla.

Mielestäni Hades on huvittavaa vaihtelua Disney-pahisten joukossa. Hänen mielialanvaihteluitaan ja sarkastista sanailuaan on kiinnostavaa seurata, mutta muuten tämä pahis ei ole onnistunut vakuuttamaan minua. Hänellä on ollut vuosikausia aikaa hioa täydellista suunnitelmaa, mutta silti juonet kaatuvat yksinkertaisiin virheisiin ja liikaan itseluottamukseen. Lisäksi kätyrit Piina ja Paniikki ovat niin onnettomia tapauksia, että ei voi kuin ihmetellä, miten manalan valtias ei ole voinut saada parempia apureita. Hadeksen ja Megaran suhde taas on huomattavasti mielenkiintoisempi.

Mitä mieltä sinä olet Hadeksesta?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

10 kommenttia artikkelissa “Pahisprofiili: Hades

 1. Hades on minusta yksi parhaista Disney-pahiksista! Syitä tälle ovat mieleenjäävä hahmodesign, hyvä huumorintaju ja tulinen luonne. Olet kyllä oikeassa siinä, etteivät Hadeksen kätyrit ole älykkäimmästä päästä. Hades selvästi tajuaa näiden tyhmyyden, miksei hän vain toteuta juoniaan itse? Minustakin Hadeksen ja Megaran suhde on mielenkiintoinen, varsinkin koska se on niin ainutlaatuinen Disney-klassikoiden joukossa. Hadeksen lähentelyt naista kohtaan näyttävät kyllä epämukavilta. Hadeksen kohtalo on myös ironisuudessaan hyvin toimiva, vaikka vähän selkäpiitä kylmääkin ajatus siitä, millaista olisi kuolemattomana jäädä kostonhimoisten sielujen vangiksi…

  1. Hadeksen hahmodesign on tosiaankin mieleenpainuva. Varsinkin sininen tukka on tosi muistettava enkä varmaan saa hahmon piikkimäisiä hampaita ikinä mielestäni. :D Ehkä Hades haluaa lähettää Piinan ja Paniikin hommiin siksi, että he osaavat muuttaa muotoaan ja siten naamioitua vaikka harmittoman näköisiksi pikkupojiksi. Hadeksella kun ei vaikuta olevan samaa kykyä, vaikka hän osaa kyllä taitavasti teleportata paikasta toiseen ajatuksen voimalla. Mutta muodonmuutos taitaa olla Herkuleksenkin maailmassa niin hyödyllinen taito, että Hades on siitä hyötyäkseen valmis sietämään tunarointia. Ja hyi että, en kyllä itsekään haluaisi joutua Hadeksen asemaan..

 2. Jee uusi pahisprofiili :D Onkin ollut ihan ikävä näitä!

  Vaikka Hades mainio hahmo onkin, on hän ehkä liiankin koominen ollakseen tarpeeksi vakuuttava pahiksena. Ja sokerina pohjalla vielä toivottomat tunarit Piina ja Paniikki, jotka pitävät huolen ettei Hadeksen suunnitelma voi koskaan toteutua :’D

  1. En ollut varma kiinnostaako ketään enää edes lukea pahisprofiileja, mutta hyvä, että ainakin yksi innokas löytyy! :’D

   Haha, niinpä! Ja minusta Hadeksen uskottavuutta pahiksena murentaa vielä koomisuutta enemmän se, että hän ei edes 18 vuoden juonimisen jälkeen saa aikaan vesitiivistä suunnitelmaa. Luulisi, että hän olisi ehtinyt valmistautua vähän paremmin maailmanvalloitusyritykseensä. :D

 3. Hyvä, että korjasit Herkules puutteen blogissasi! Olenkin odottanut Hadeksen käsittelyä. Yzman ohella Hades on suosikki pahiksiani.

  Hades on minusta aina ollut hassu pahis juuri mielialanvaihtelujensa vuoksi, on hän kyllä paha totta kai, mutta kyllä vaan joka kerta naurattaa, kun hänen tohelteluaan seuraa :D eihän kyllä kovin hyvä juonija ole ja hänen kätyrinsä ovat lähinnä vitsi. Jos Hades oikeasti kuvitteli onnistuvansa valloittamaan näillä eväillä Olympus vuoren ja syrjäyttämään Zeuksen, ei hänkään taida kovin älykäs olla, mutta ainakin hän minua viihdyttää ja se varmaankin on kuitenkin Disney elokuvissa tärkeintä :)

  1. No hyvä sitten, että tuli viimein otettua Hades hieman analysoitavaksi! :)

   Haha, huumoriarvo on ehdottomasti Hadeksen parhaita puolia. Älyllä hän ei niinkään loista. :D Hadeksen asenne on myös monesti niin ”sassy” että! On se kyllä hyvä, että Disney-pahiksia löytyy moneen lähtöön, niin ei pääse kyllästymään mihinkään yhteen tai kahteen peruspahikseen. :)

 4. Mahtavaa, profiili Hadeksesta! Hän on myös yksi suosikeistani, hän kun ei ole loppujen lopuksi niin synkkä kuin voisi ajatella hänen asemastaan Manalan hallitsijana. Rakastan kovasti hänen sarkasmiaan ja hänen ulkomuotonsa on tehnyt minuun vaikutuksen jo pienestä.

  En ole koskaan voinut olla vertaamatta Disneyn versiota Hadeksesta alkuperäiseen antiikin Kreikan mytologiaan. Vaikka pidän Disneynkin versiosta, minua hiukan kyllästyttää, että länsimaisessa populaarikulttuurissa Hades nähdään aina pahiksena, vaikkei hän sitä oikeasti ollut. Hän oli veljeksistä vanhin ja sattui saamaan Manalan itselleen arpapelissä (jossa Zeus vielä muistaakseni huijasi). Minusta myös Hades on järkevin jumalista, etenkin kun vertaa alkuperäiseen Zeukseen.

  1. Hades on kyllä ulkonäkönsä ja persoonallisuutensa suhteen mukavan erilainen verrattuna moneen muuhun Disney-pahikseen.

   Ooh, kuulostaa kiinnostavalta! Olisi tosi mielenkiintoista ehtiä itsekin joskus tutustua Kreikan mytologiaan tarkemmin! :) Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tämä Disneyn versio ei kai oikein ole kreikkalaisten suosiossa. Heihin ei kai oikein iske se, miten Disneyllä tehtiin kaikenlaisia muutoksia tarinoihin ja hahmoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.