Pahisprofiili: Hans

Edellisestä hahmoanalyysistäni onkin ehtinyt vierähtää jo pitkä tovi, mutta nyt tuli sellainen fiilis, että olisi taas aika tutustua johonkin hahmoon tarkemmin. Kirjoitin viime vuoden lopulla muutamista Disney-elokuvien pahiksista pahisprofiili-nimisessä sarjassa. Muutaman postauksen jälkeen kyselin teidän toiveitanne seuraaviksi hahmoiksi ja Frozenista tuttu prinssi Hans sai useamman äänen. Joten eiköhän ole sopiva hetki katsahtaa, mitä hänen päässään luultavasti oikein liikkui.

Toivottavasti teistä lukijoista löydy ketään sellaista, jolta Frozen olisi vielä näkemättä, sillä tämä teksti spoilaa elokuvan suurimman yllätyksen kokonaan.

Pahisprofiili :Hans

Taustat

Hans on matkannut Eteläsaarilta pitkään ulkomaailmalta sulkeutuneeseen Arendeliin. Hän on kuninkaallista sukua, mutta Hansin lapsuus ei välttämättä ole ollut kovin helppo tai onnellinen, sillä hän on elänyt koko ikänsä kahdentoista isoveljen varjossa. Hän ei paljasta menneisyydestään mitään kovin tarkkaa, mutta kertoo Annalle parin veljen kohdelleen häntä kuin ilmaa usean vuoden ajan.

Kuningasperheen kuopuksesta on kasvanut ovela ja itsekäs tyyppi. Hans on melko älykäs, sillä hän osaa nopeasti arvioida muuttuvan tilanteen uudelleen ja jatkaa peliään itselleen edullisimmalla tavalla. Hänen jokainen tekonsa on laskelmoitu ja hän punoo mielessään julmia suunnitelmia. Hän on myös erittäin hyvä näyttelijä ja onnistuu siksi hurmaamaan Annan puolelleen todella nopeasti. Hansilla on taito sanoa juuri oikeat sanat, joilla saa prinsessan ja lopulta koko valtakunnan luottamaan itseensä.

Tavoite & motiivi

Prinssi Hans ei ole tupsahtanut Elsan kruunajaisiin sattumalta, vaan hänellä on selkeä syy tulolleen. Mies tietää olevansa oikea pahnanpohjimmainen Eteläsaarten perimysjärjestyksessä ja saavansa paljon kaipaamaansa valtaa vain naimalla prinsessan, jolla on paremmat mahdollisuudet päästä hallitsijaksi. Kenties hänen epäilyttävä maineensa on jo kiirinyt muiden kuningasperheiden korviin, joten hän päättää kokeilla onneaan Arendelin suljettujen porttien takana asustavien prinsessasiskosten kanssa.

Hansin ensimmäinen suunnitelma oli tehdä lähempää tuttavuutta siskoksista vanhemman eli Elsan kanssa. Hän sattuu kuitenkin törmäämään ensiksi Annaan ja huomaa samalla paremman tilaisuuden koittaneen. Hän näkee Annan lemmenkipeyden ja keksii käyttää sitä keinona päästä askeleen lähemmäs kruunua. Niinpä Hans mukautuu kaikkiin Annan hupsuihin juttuihin ja hurmaa prinsessan yhdessä hujauksessa.

Voitettuaan Annan luottamuksen Hans pääsee jopa hetkeksi Aredelin sijaishallitsijaksi ja on tehtävässä suorastaan elementissään. Hän jakelee muille käskyjä tottuneesti ja tuntuu jopa pitävän ihan hyvää huolta kansalaisista. Teoillaan voittaa nopeasti kaikki puolelleen. Hans tuntuu todella kaipaavan omaa paikkaansa ja on valmis raivaamaan kaikki esteet oman kuninkuutensa tieltä. Katsojalle ei suoraan paljasteta, motivoiko Hansia pelkkä vallanhimo vai onko hänen motivaattorinaan esimerkiksi näytönhalu tai tarve saada tunnustusta ja kunnioitusta muilta.

Frozen prinssi Hans
Hans paljastaa todellisen luonteensa Annalle julmalla tavalla.

Hans on siitä erikoinen pahis, että hänen onnistuu pitää todelliset aikeensa salassa lähes koko elokuvan ajan. Hän antaa muiden luulla hänen olevan heidän puolellaan, vaikka pelaakin todellisuudessa vain omaan pussiinsa. Prinssi pysyy niin hyvin kuosissa, että muut eivät osaa aavistaakaan, ettei hänellä ole puhtaat jauhot pussissa. Vain muutamista sanavalinnoista ja pienistä eleistä saattaa aavistaa hänen olevan vilpillisin mielin. Hans esimerkiksi käyttää alinomaa hansikkaita, minkä voidaan nähdä symboloivan sitä, että hän salailee asioita muilta. Hän myös toteaa Annalle: “Nyt jäit koukkuun”, napatessaan tämän juhlissa tanssin pyöreisiin.

Kätyrit

Hans on lähtenyt toteuttamaan suunnitelmiaan yksikseen. Hänen mukanaan on vain Sitron-hevonen, jota ei oikein voi kätyriksi nimittää. Hän saa hieman apua Weseltonin herttuan sotilaita, mutta he eivät loppujen lopuksi ole samalla puolella vaan Hansin vain onnistuu hyödyntää heitä. Omien kätyreiden puuttuminen on kuin osa Hansin valeasua. Kuka arvaisi yksin prinssin olevan liikkeellä pahojen aikeiden kanssa.

Kohtalo

Hans paljastaa korttinsa vasta, kun uskoo pääsevänsä lopullisesti eroon Annasta.  Monien muiden elokuvapahisten tapaan hän pitää oman monologinsa, jossa selittää motiivejaan ja jättää sitten tarinan sankarittaren kuoleman kynsiin. Seuraavaksi Hans jatkaa muiden manipulointia ja kääntää kaikki Elsaa vastaan. Suuret suunnitelmat kokevat kuitenkin kolauksen, kun Anna osoittautuu luultua sinnikkäämmäksi ja onnistuu pelastamaan Elsan, itsensä ja koko kuningaskunnan.

Anna saa vielä toisen voittonsa Hansista, kun hän pääsee mottaamaan ällistynyttä prinssiä. Muuten Hansin lopullinen kohtalo jätetään hieman avoimeksi elokuvan lopussa. Hänet lähetetään toisen kruunajaisvieraan matkassa takaisin kotiin ja hänen isoveljiensä odotetaan keksivän hänelle sopiva rangaistus. Frozen fever -lyhytelokuvassa nähtävän pienen vilauksen perusteella veljet eivät ole katsoneet Hansin käytöstä hyvällä, vaan hänet on pistetty tallitöihin.

Prinssi Hans oli minusta melkoisen mielenkiintoinen pahis analysoitavaksi. Hahmon juonittelu alkaa hienovaraisemmin kuin monilla muilla pahiksilla ja hänen suunnitelmansa paljastuvat vasta myöhemmin. Kohtaus, jossa Hans paljastaa Annalla millainen petturi oikein onkaan, on jotenkin todella hyytävä. Huomaan pitäväni Hansista pahiksena, sillä hän tuo tarinaan mielenkiintoisia käänteitä, mutta mitään puolustelua hänen tekonsa eivät minulta saa.

Minkä sinä uskot olevan Hansin kuninkuushaaveiden takana?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

4 kommenttia artikkelissa “Pahisprofiili: Hans

  1. Hansin roolihan kääntyi elokuvan teon aikana täysin ympäri – alunperin Elsan piti olla rainan pahis. Ehkäpä jo animoituja osuuksia ei voitu tai viitsitty heittää roskiin vaan ne ‘kierrätettiin’ uudelleen filmin ensimmäisellä puoliskolla.

    1. Hmm, tuo voi olla ihan hyvä teoria, mutta en ole varma oliko elokuvaa ehditty vielä alkaa animoida siinä vaiheessa, kun Elsa oli vielä pahis. Olen ainakin itse ymmärtänyt, että Elsa oli tarinan pahis vain aika varhaisessa vaiheessa tuotantoa.

  2. Wikipedian mukaan Frozenin käsis taisi mennä aika lailla uusiksi noin vuosi ennen julkaisua kun ‘Let It Go’ sai muotonsa ja sen johdosta Elsan rooli muuttui ja Hansista tehtiin sitten leffan pahis. Jotenkin tuntuisi että valmiiksi animoituja osuuksia olisi ollut jo kasassa vuosi ennen leffan julkaisua, kestihän Frozen Feverinkin animointi puolen vuotta vaikka se kierrättää animointeja alkuperäisestä leffasta (taustoja yms.). Mutta tuskinpa Disneyltä ikinä saa kommentteja kaikkiin fanien teorioihin… :)

    1. Aah, aivan. Uskoisi, että animointi on ehditty jo jollain tasolla aloittaa siinä vaiheessa. Minusta on edelleen tosi yllättävää kuulla, miten viime hetkillä elokuviin tehdään isoja muutoksia. Tämä asia jää nyt varmaan ikuisiksi ajoiksi mietityttämään minua. Toivottavasti joku Disney-historioitsija kirjoittaa joskus vaikka oikein kunnon tietokirjan Frozenin teosta, jotta asiaan tulisi selvyys. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.