Pahisprofiili: Pahatar

Lokakuun viimeisen pahisprofiilin aiheeksi valikoitui itse Pahatar, joka on mielestäni yksi Disneyn eeppisimmistä antagonisteista. Hahmohan sai viime vuonna jopa oman live action -elokuvansa, jolle kaavaillaan tällä hetkellä vielä jatko-osaakin. Mutta keskitytäänpä nyt kuitenkin siihen, millaista hävityksen kauhistusta Pahatar sai aikaan Prinsessa Ruusunen -klassikossa.

Pahisprofiili: Pahatar - Disnerd dreams

Taustat

Ensimmäistä kertaa pahisprofiilin aiheena ei ole ihminen, sillä Pahatar on jonkin sortin haltijatar, joita vilisee Ruususen maailmassa vähän enemmänkin. Hän ei kuitenkaan ole ihan mikä tahansa keijukainen, vaan hänen asemansa on ilmeisesti melko korkea-arvoinen, sillä jopa kuningatar kutsuu Pahatarta tittelillä ”teidän korkeutenne”. Hyväntahtoisista Floorasta, Faunasta ja Ilomielestä poiketen Pahatar on omistanut elämänsä pahanteolle ja synkän tulevaisuuden luomiselle. Omien mahtipontisten sanojensa mukaan hän on kaiken pahuuden rakastajatar.

Pahatar asuu kätyreidensä kanssa ränsistyneessä linnassa Kielletyllä vuorella. Paikka vaikuttaa olevan melko etäinen ja eristäytynyt, mutta se on silti melko lähellä kuningasparin linnaa. Pahattaren tärkein esine lienee hänen sauvansa, jonka avulla hän taikoo monipuolisesti. Hän kykenee esimerkiksi loitsimaan itsensä paikasta toiseen sekä muuttamaan muotoaan miksi haluaa. Pahattaren taiat ovat hyvin voimakkaita, sillä haltijakolmikon jäsenet eivät voi kumota hänen loitsujaan, vaan ainoastaan lieventää niiden vaikutusta.

Tavoite & motiivi

Kuningas Stefan hankkii itselleen ja koko valtakunnalleen vaarallisen vihollisen, kun hän päättää jättää Pahattaren kutsumatta tyttärensä kunniaksi järjestettyyn juhlaan. Tavalla tai toisella Pahatar saa kuitenkin vihiä tilaisuudesta ja saapuu paikalle varsin näyttävän sisääntulon kera. Hän havaitsee, että kaikki muut arvovaltaiset henkilöt on kutsuttu ja epäilee aluksi jääneensä itse vahingossa ilman kutsua. Kun asian todellinen laita paljastuu, Pahatar kimpaantuu pahanpäiväisesti.

Pahatarta on helppo pitää omituisen herkkähipiäisenä, kun hän suuttuu tilanteesta niin verisesti, mutta tilanne ei ole täysin mustavalkoinen. Auroran ristiäiset ovat selvästi suuri ja julkinen juhla, johon koko valtakunta osallistuu, mutta josta Pahatar halutaan pitää poissa. Pahatar antaa kuningasparille mahdollisuuden pelastaa nahkansa, mutta tähän vastataan loukkauksin. Ainakin minusta tässä tapauksessa on melko luonnollista loukkaantua, mutta Pahatar kokee tilanteen jopa niin loukkaavaksi, että hän päättää kostaa likimain pahimmalla mahdollisella tavalla. Hän kiroaa kuningasparin ainoan ja pitkään toivoman tyttären sekä sotkee samalla kuningasten suunnitelmat kahden maan yhdistymisestä.

Pahisprofiili: Pahatar - Disnerd dreams
Kun Pahatar suuttuu, kannattaa pysyä kaukana.

Vaikka Ilomieli onnistuu muuttamaan Pahattaren kirouksen vaikutusta, on yksin Pahattaren ansiota, että Aurora joutuu pakenemaan kotoaan ja elämään 16 pitkää vuotta piilosalla. Pahattarelle ilmeisesti selviää myöhemmin, että hänen kiroustaan on muutettu, sillä hän haluaa löytää prinsessan ja varmistaa, että tämä ei saa onnellista loppuaan. Pahatar jaksaa odottaa kostonsa toteutumista erittäin pitkään ja luottaa siihen, että saa lopussa voittonsa. En usko, että hän tavoittelee kirouksella itselleen esimerkiksi paikkaa valtakunnan kuningattarena, vaan haluaa ajaa maan sekasortoisen tilanteeseen, kun kruunulle ei olekaan perijää.

Kätyrit

Pahattarella on varsin suuri joukko kätyreitä, joista enemmistön muodostaa sekalainen seurakunta omituisen näköisiä ilkimyksiä. Näitä otuksia ei ole järjellä pilattu, mutta ne tottelevat käskyjä kirjaimellisesti. Hyvässä ja pahassa. Otusten ajattelemattomuus ajaa Pahattaren raivon partaalle, kun hän saa kuulla kätyreidensä etsineen vauvaa 16 vuoden ajan. Hän ei kuitenkaan luovuta lopullisesti apureidensa suhteen, vaan uskoo hyötyvänsä näistä typeryksistä myöhemmin. Tämän ison joukkion avulla hän onnistuukin pian vangitsemaan prinssi Philipin.

Pahatar ei kuitenkaan ole ympäröinyt itseään pelkillä typeryksillä, sillä hänellä on myös lemmikkikorppinsa. Pahatar luottaa tähän Diabloksi kutsuttuun korppiin, kohtelee sitä paremmin kuin ketään muuta ja ottaa sen mukaansa minne meneekin. Diblosta on vastaavasti oikeasti hyötyäkin Pahattarelle. Tämä lintu muun muassa löytää mökin, jossa Ruusunen on piileskellyt, ja onnistuu paljastamaan Philipin pakoyrityksen.

Useita kätyreistä huolimatta Pahatar tekee suuren osan varsinaiseen suunnitelmaansa kuuluvista ilkitöistä itse, eikä vain pistä apureitansa likaisiin hommiin. Erityisesti tämä näkyy elokuvan loppupuolella, kun Pahatar onnistuu saamaan varomattoman Auroran valtaansa. Hän houkuttelee tämän etäälle toisista ja muuttuu itse kohtalokkaaksi rukiksi, jonka värttinän piikkiin prinsessa pistää sormensa.

Kohtalo

Huomattuaan ettei pelkistä kirouksista ole tarpeeksi vastusta periksiantamattomalle prinssi Philipille, Pahatar muuttaa itsensä lohikäärmeeksi. Hän meinaa olla jo voitolla, sillä Pahatar saa ajettua prinssin ahtaalle ja tämä menettää kilpensä, mutta taitelun loppuhetkillä Flora tulee Philipin apuun. Philipin totuuden miekka iskeytyy kuolettavasti Pahattaren sydämeen ja tämä tuhoutuu tipahtaessaan alas kallionkielekkeeltä.

Useimpien tähän mennessä käsiteltyjen kätyreiden kohtalo on jäänyt elokuvan lopussa melko avoimeksi ja niin käy myös Pahattaren omituisille kätyriotuksille. Pahattaren korppi kuitenkin poikkeuksellisen kehnon lopun, sillä Ilomieli muuttaa sen kivipatsaaksi.

Pahatar on nimeään myöten todellinen pahuuden ruumiillistuma. Hänen menneisyydestään ei tiedetä paljoa, mutta hänen vastuulleen olisi helppo pistää vaikka musta surma tai muut keskiajan vitsaukset. Pahattaren tyyli on hyvin vaikuttavan näköinen ja lapsena pelkäsin kovasti varsinkin hänen kätyreitään ja hänen linnassaan tapahtuvia kohtauksia.  Pahattaren peittelemätön ilkeys ja upea animaatio tekevät hänestä yhden isoimmista pahissuosikeistani.


Toivottavasti olette pitäneet näistä pahisprofiileista! Ainakin itse olen nauttinut niiden kirjoittamisesta ja kokenut siinä samalla pienempiä ja vähän suurempia oivalluksia tutuista hahmoista. Disney-konnia on toki jäljellä vielä vaikka kuinka monta, joten jatkoa seuraa varmasti vielä myöhemmin. Itse asiassa ajattelin, että te lukijat saatte päättää kaksi seuraavaa käsiteltävää konnaa!

Olen lisännyt sivupalkkiin äänestyksen, jossa voit antaa äänet kahdelle pahikselle, joiden toivoisit pääsevän seuraavaksi vuoroon. Eniten ääniä saanut kelmi pääsee vuoroon marraskuussa ja toiseksi tullut joulukuussa. Äänestysaika jatkuu ensi viikon loppuun saakka. Äänestyksessä ei ole mukana kaikkia mahdollisia Disney-klassikoiden pahiksia, mutta toivottavasti listalta löytyy edes joku, jolle haluat antaa äänesi. Jos et enää jaksaisi lukea pahisprofiileja, voit äänestää viimeistä vaihtoehtoa.

Hyvää halloweenia sekä pyhäinpäivää!

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

8 kommenttia artikkelissa “Pahisprofiili: Pahatar

 1. Profiileja oli hauska lukea sillä pahikset saavat usein vähemmän huomiota muihin hahmoihin verraten. Pahiksista löytyy paljon mielenkiintoisia seikkoja.

  Ja vain kahden ehdokkaan valitseminen oli harvinaisen vaikeaa sillä niin moni listan pahiksista olisi ansainnut oman postauksensa! :D

  1. Mukava kuulla, että olet pitänyt teksteistä! :)

   Eivätköhän muutkin kuin äänestyksen voittaneet pääse vielä aikanaan omaan pahisprofiilinsa parrasvaloihin. ;)

 2. Oikein mielenkiintoisia postauksia ovat olleet nämä pahisprofiilit, mielelläni lukisin lisääkin tulevaisuudessa!

  On aika siistiä, että vaikka Pahattaren taustoista ei kauheasti kerrota, eikä siitä, miksi häntä kammotaan, niin silti hänestä paljastuu kirouskohtauksessa hyvin paljon ihan vain sen ansiosta, miten muiden hahmojen näytetään reagoivan häneen.

  Itse olen tulkinnut kirouskohtauksen tosin niin, että Pahatar on alusta asti täysin tietoinen siitä, ettei häntä ole haluttu paikalle ja että hän vain pyörittää jonkinlaista tunnelmaa kiristävää esitystä aluksi. Hän puhuu niin tiedostavalla ja itsevarmalla tavalla, ja hänen ilmeensä on niin hallittu ja vilpillinen, että olen aina ajatellut alun oivoi, en saanut kutsua -puheita passiivisaggressiivisuutena.

  1. Jee, kiva kuulla! Lisää on tulossa, hitaammalla tahdilla tosin. :)

   Niin, totta. Monet vaikuttavat pelokkailta, mutta myös kunnioittavilta Pahatarta kohtaan, ainoastaan Ilomieli uskaltaa sanoa pari sanaa häntä vastaan.

   Sinun tulkintasi sopii kyllä ihan hyvin elokuvan kulkuun. Elokuva ei paljasta hirveästi mitä kaikkea Pahattaren pään sisällä liikkuu, mutta hänen käväisynsä juhlissa voi hyvin olla pelkkää teatteria.

 3. Nämä pahisporoofilit ovat olleet juuri parhaita! Ei aina sitä prinsessa söpöilyä vaan vähän tälläistä pahaa meininkiä myös :D äänestäminen oli muuten vaikeaa, kun olisin halunnut niin monesta esittelyt, mutta sain kuitenkin äänestettyä kahta :)

  En ole katsonut sitten lapsuuden tätä Sleeping Beauty leffaa, joten en oikeastaan muista Pahataresta mitään, katsoin kuitenkin live actionin Maleficentistä ja siinä oli nyt tietysti väritetty paljon Pahatarta ja kerrottu hänen olevinas historiaansa. Tarkoitus olisi myös lukea se oikea satu tästä, koska Disneyn versiohan on aikasta kesy verrattuna siihen.
  Pahatar on kuitenkin ehkä klassisimpia Disney pahiksia Pahan Kuningattaren kanssa, joten Pahatar on aikasta ikooninen hahmo ja varmaan kaikki tietää hänestä jotain, ainakin sen, että hän muuttuu lohikäärmeeksi. Hänen kätyreitään en muuten muista ollenkaan! Joten en oikein osaa muuta sanoa, pakko katsoa tämäkin taas, virkistellä vähän muistia :)

  1. Hyvä, että sait valinnat vaikeuksista huolimatta tehtyä. :) Pahisprofiilit ovat tosiaan olleet vaihtelua muihin juttuihin, mutta pelkäsin, että niihin on jo ehditty kyllästyä. Onneksi niin ei kuitenkaan vaikuta käyneen. :)

   Disney-elokuvissa saduista on monesti leikattu terävin kärki pois satujen kauhuista enkä itsekään oikein muista mitä alkuperäistarinassa oikein tapahtuu, vaikka olen sen melko varmasti joskus kuullut. Ainakin omassa elokuvassaan Pahatar esitettiin aika väärinymmärrettynä hahmona ja erilaisena hahmona, joten piti tarkkaan miettiä mitä pahisprofiiliin kirjoittaa, etten antaisi sen elokuvan juttujen vaikuttaa liikaa.

   Minulle Pahattaren kätyrit ja niiden omituinen ääntely on jäänyt tosi hyvin mieleen, varmaan juuri siksi kun pelkäsin niitä lapsena. :D

 4. Pahatar kuuluu minunkin suosikkipahiksiini. Hän on ihanan elegantti, ja hänestä oikein huokuu pahuus joka suuntaan. Animaattorit ovat todellakin osanneet työnsä! Pahatar onkin minusta se parhaimman ulkomuodon omaava Disney-pahis. :)

  Itse olen Aranan kanssa samaa mieltä siinä, että minusta Pahatar on alusta asti tietoinen siitä, ettei hänelle ole kutsua lähetetty. Hän suoraan sanottuna vain ärsyttää ja vit….sailee muille. Olen käsittänyt kohtauksen niin, että Pahatar on jo kotona päättänyt kirota Ruususen, mutta juhlissa pyörittelee kuningasta pikkusormensa ympärillä siinä hyvin onnistuen.

  1. Pahattarella on todellakin upea tyyli ja paljon mahtavia ilmeitä. Sarvipäinen look jatkuu vielä kivasti lohikäärmemuodossakin. :)

   Pahattaren superilkeään luonteen perusteella voisi kyllä hyvin uskoa, että hän olisi kironnut Auroran, vaikka kuningaspari olisi pahoitellut perinpohjaisesti kutsun puutetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.