Pahisprofiili: Yzma

Lähestyvän Halloweenin kunniaksi päätin sukeltaa taas hahmoanalyysien maailmaan ja tehdä sitä kautta hieman lähempää tuttavuutta muutaman Disney-konnan kanssa. Kaikkien mahdollisten pahisten käsittely kronologisessa järjestyksessä ei tällä kertaa oikein innostanut minua, joten tein listan Disney-klassikoiden suosikkipahiksistani ja valitsin heistä sattumanvaraisesti viisi analysoitavaksi. Jokaisella lokakuun viikolla tutustutaan heistä yhteen, ensimmäisenä vuorossa on Keisarin uudet kuviot -elokuvasta tuttu Yzma. En vielä paljasta keitä loput neljä ovat, vaan he selviävät teille sitten seuraavien osien myötä.

Päätin lähestyä pahiksia neljän eri osa-alueen kautta. Ensiksi tutustutaan hieman siihen, millaiset taustat hahmolla on eli mitä hahmon vaiheista ennen elokuvan tapahtumia kerrotaan. Seuraavaksi käsittelen hahmon tavoitteita ja motiivia eli esimerkiksi kenet pahis haluaa syrjäyttää ja miksi. Mietin myös mikä tapahtuma on tehnyt tai tekee hahmosta pahiksen. Jokaisella itseään kunnioittavalla kelmillä on myös jonkin sortin kätyri, jonka osuus juonissa ansaitsee oman huomionsa. Analyysin lopuksi paha saa palkkansa eli kertaan kuinka hahmolle oikein käy elokuvan lopussa. Analyysini perustuvat ainoastaan Disney-klassikkojen tapahtumiin eli en huomioi teksteissä millään tapaa mahdollisten jatko-osien käänteitä, vaan jätän ne tällä erää omaan arvoonsa.

Pahisprofiili: Yzma - Disnerd dreams

Taustat

Yzma on tehnyt pitkän uran keisarin neuvonantajana. Kuzco vitsailee hänen uransa huipun olleen 50 vuotta sitten, joten Yzma on luultavasti ollut yhden tai useamman Kuzcoa edeltäneen keisarin palkkalistoilla. Yzman ja Kuzcon välit eivät ole kovin hyvät ja Kuzco pitää Yzmaa auttamatta liian vanhana tehtäviinsä. Yzma taas on koittanut vaivihkaa syrjäyttää Kuzcoa ottamalla joitain tämän tehtäviä hoidettavakseen.

Vapaahetkinään Yzma puuhailee salalabrassaan ja kehittelee erikoisia taikaliemiä. Hänen kemiantaitonsa (tai taikavoimansa?) ovat kuitenkin jokseenkin rajoittuneet, sillä hän on keskittynyt vain ja ainoastaan muodonmuutosliemien sekoitteluun. Myös kauneudenhoito (jos sitä tuolla sanalla voi tässä tapauksessa kutsua) on Yzmalle tärkeää. Hän käyttää pitkiä tekoripsiä, meikkaa voimakkain värein ja pukeutuu hyvin dramaattisiin vaatteisiin. Monien mielestä Yzman parhaat päivät ovat jo takanapäin, mutta tämä täti ei ota moisia väitteitä kuuleviin korviinsakaan.

Tavoite & motiivi

Yzma saa tarpeekseen aliarvostetusta asemastaan, kun Kuzco varhaistaa hänen varhaiseläkettään eli antaa tälle potkut. Epäreilulta tuntuvasta irtisanomisesta aiheutunut kiukku saa Yzman kääntymään entistä työnantajaansa vastaan ja suunnittelemaan kostoa. Onhan hänellä huomattavasti enemmän kokemusta tehtävän hoitamisesta kuin Kuzcolla.

Yzman suurin tavoite on päästä keinolla millä tahansa kalifiksi kalifin paikalle. Hän on hyvin itsevarma monimutkaisissa juonissaan ja oman valtakunnan hallitseminen houkuttelee häntä puoleensa. Toisaalta rutiininomaiset keisarin tehtävät – kuten köyhälistön auttaminen – eivät kiinnosta turhamaista Yzmaa, vaan tärkeämpää on saada oma naama koristamaan jokaista purkkia ja purnukkaa. Pelkkä valtion hallitseminen ei kiinnosta häntä, vaan hän kaipaa sen mukanaan tuomaa julkisuutta, alamaisten kunnioittavaa ihailua ja vastustajien kukistamisen tuomaa tyydytystä.

Pahisprofiili: Yzma - Disnerd dreams
Yzma lempipaikallaan, vallan kahvassa.

Kaiken elokuvan huumorikuorrutuksen alta ei välttämättä edes muista sitä, että Yzman tavoitteena on tosiaan hankkiutua eroon Kuzcosta myrkyttämällä hänet kylmäverisesti. Kun tämä ei onnistu, hän lähettää kätyrinsä hankkiutumaan keinolla millä tahansa eroon laamaksi muuttuneesta keisarista. Vasta viimeisenä oljenkortena hän on itse valmis lähtemään lahtaamaan laamaa, joka on hänen ja valtaistuimen välissä. Yzman motiivit; kateus, katkeruus ja turhamaisuus, tuntuvat uskottavilta vaikuttimilta ja hänen koston- ja murhanhimonsa eivät jää kakkoseksi vertailussa muihin Disney-pahiksiin.

Kätyri

Yleensä Yzma ei halua itse tahrata käsiään ilkeissä juonissaan ja tarvitsee tehtävissään voimakkaan apurin, joten Kronk tekee likaiset työt hänen puolestaan. Kronk ei ole mikään penalin terävin kynä eivätkä hänen pahat tekonsa koskaan oikein onnistu, mutta ainakin hänellä on habaa ja hän on hyvä keittiössä. Kronkin alhainen ÄO pönkittänee Yzman omaa egoa, sillä muuten lyhytpinnainen Yzma olisi varmaan jo etsinyt itselleen uuden kätyrin.

Kronk on sikäli erikoinen kätyri, ettei hän oikeastaan halua olla paha. Hän lienee ottanut työn vastaan sinisilmäisyyttään eikä ole heti tajunnut työnkuvaan kuuluvan myös rikollista toimintaa. Hän käy sisäistä kamppailua ja punnitsee eri vaihtoehtoja, kun Yzma antaa hänelle eettisesti epäilyttävän tehtäviä. Epäröintinsä ja hajamielisyytensä vuoksi Kronk ei onnistu juonien kannalta tärkeissä tehtävissä ja on kyseenalaista, onko Kronkista enemmän haittaa kuin hyötyä Yzmalle. Elokuvan loppupuolella Kronkin ja Yzman välit menevät poikki ja Kronk vaihtaa puolta. Kronkin loppu on onnellinen, sillä hän saa uuden ammatin, johon hän soveltuu paremmin kuin hyvin.

Kohtalo

Yzman kohtalo on melko erilainen kuin monilla muilla Disney-pahiksilla, sillä hän ei saa surmaansa elokuvan lopussa. Mutta ei hän suinkaan pääse viettämään onnellisia eläkepäiviäkään, vaan jää kissan muotoon. On hieman erikoista, ettei Yzmaa vangita tai muuten tuomita teoistaan, vaikka hänen tekonsa ja juonensa olivat erittäin julmia.  Mutta kaipa elokuvan hilpeään henkeen sopi paremmin se, että tarinan lopussa Yzma nähdään kiukkuisena kurrepartion riveissä eikä virumassa vankilassa.

Millaisia ajatuksia Yzma herättää? Mikä on sinusta mieleenpainuvinta Yzmassa tai hänen apurissaan Kronkissa?

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:, ,

9 kommenttia artikkelissa “Pahisprofiili: Yzma

 1. Hii, onpas kiva halloween-tekstisarja, odotan innolla seuraavia pahiksia!

  Tuo huomiosi siitä, ettei Yzma itse asiassa välitä niinkään hallitsemisesta vaan enemmän vallan tuomasta statusnostosta, sai minut miettimään, että Yzma on itse asiassa aika samanlainen luonne kuin Scar. Vallan kaappaamisen eteen kyllä punotaan suunnitelmia kovasti ja määrätietoiseksi, mutta sitten kun päästään vallan kahvaan niin heittäydytään kakaramaisiksi turhastelijoiksi, ja valtaa pidetään vain itsestäänselvänä asiana, jonka eteen ei tarvitse tehdä lainkaan töitä. On mielestäni aika oivaltavaa, että alamaiset vain kohauttavat olkiaan hallitsijan vaihtuessa, koska tosiasiassa mikään ei muutu lainkaan, kun Kuzco on leffan alussa ihan samanlainen tökerö hallitsija kuin Yzma. Leijonakuninkaassakin itse asiassa Scar päätyy juuri sellaiseksi hallitsijaksi, jollainen Simba kuvitteli lapsena haluavansa olla – yltäkylläisyydessä ja hedonismissa eläjä ilman mitään tylsiä velvollisuuksia.

  Olen muuten aina pitänyt Yzman ja Kronkin suhdetta jännänä, kun itselle tulee aika vinkeät konnotaatiot siitä, että ruttuinen ja narsistinen pahistäti pitää oikeana kättään tuollaista tyhmää mutta komeaa ja lihaskimppuisaa nuorukaista, kun Kuzco vielä puhuu tästä “tämän vuoden mallina”. Ehkäpä likainen mielikuvitukseni vain laukkaa, mutta pahiksille on muutenkin aika harvinaista pitää rinnallaan nuorta ja nättiä hahmoa. Eli ehkäpä Yzma vain tykkää katsella Kronkia ja siksi sietää tätä tämän hyödyttömyydestä huolimatta?

  Joka tapauksessa tykkään Kronkista tosi paljon, hän on Disneyn koomisista sidekick-hahmoista suosikkejani. Hän on kertakaikkiaan niin mukava, miellyttävä ja vilpitön nuori mies kokkaus- ja partioharrastuksineen, että hänen roolinsa pahiksen kätyrinä tuntuu kontrastin takia erityisen hauskalta.

  Hyvä pointti, että Yzman juonet ovat itse asiassa tosi julmia ja siihen nähden hän pääsee vähällä. Sitä on oikeasti kyllä tosi hankala muistaa kaiken huumorin alta ja sen alta, että Yzma on tosi hauska pahis. Mutta siis kuka nyt hennoisi heittää pikkuisen ja pörröisen kisulin tyrmään? ;D

  1. Olen myös itse aika innoissani näiden kirjoittamisesta, sillä pahisten mielenliikkeitä yms. ei ole aiemmin juuri tullut mietittyä. :)

   Totta tosiaan, Scarilla ja Yzmalla on aika paljon yhteistä. Noiden mainitsemiesi juttujen lisäksi tuli vielä mieleen, että molemmat pyrkivät syrjäyttämään pitkään tuntemansa hallitsijan, jolle kantavat kaunaa. Vaikka tuo nyt taitaa sopia muutamaan muuhunkin Disney-konnaan.

   En osaa itse oikein ajatella Yzmaa minään puumanaisen tapaisenakaan. Kai olen lapsesta saakka pitänyt Yzman ja Kronkin suhdetta vain jonain vähän kieroutuneena toveruutena, kun he tuntuvat tulevan välillä toimeen paremmin ja välillä vähän huonommin. Täytyy seuraavalla katselukerralla koittaa tarkkailla, josko sitä itsekin huomaisi viitteitä siitä, että Yzma pitää Kronkia myös silmänilona. :D Kronk on kyllä älyttömän hauska sidekick, ilman häntä elokuvan huumorista katoaisi tosi paljon!

   Söpö ulkonäkö taitaa koitua Yzman pelastukseksi, vaikka eihän hänen murhanhimonsa haihdu mihinkään muodonmuutoksen myötä. ;)

 2. Kronkissa ehdottomasti mieleenpainuvinta on hänen huudahduksensa “Mun tuulihatut!” :D Pidän muutenkin Kronkista, ja Arana kuvailikin häntä jo erittäin osuvasti.
  Yzmakin on kaiken kaikkiaan erittäin viihdyttävä hahmo ja kuuluu kyllä pahisten parhaimmistoon (tai pahimmistoon hehe :D).

  Odotan kovasti tulevia profiilikatsahduksia!

  1. Haha, Kronkilla on hirveästi hauskoja repliikkejä, tuo mukaan luettuna! Jännä muuten, etteivät ne Kronkin leipomukset (spinach puffs) ole edes tuulihattujen näköisiä, mutta mitäs pienistä. :D

   Kiva kuulla, seuraava osa on tulossa taas viikonloppuna! :)

 3. Olipas hauska teksti! Johtunee varmaan hahmosta. Yzma kuuluu minunkin suosikkipahiksiini; pidän enemmän juuri tällaisista naurua aiheuttavista pahiksista kuin niistä kunnon pahistelevista virkaveljistään. Kronk kuuluu minunkin lemppari-kätyreihin, hän on aivan mahtava hahmo Yzman rinnalla! Itsekin olen aina ajatellut, että Yzma pitää häntä rinnallaan vain miehen ulkoisen olemuksen takia, koska haluaa tulla nähdyksi komean lihaskimpun vierellä. Lopussa Yzma ei joudu vankilaan, mutta ehkäpä hän joutuu eräänlaiseen yhdyskuntapalveluun kurrepartion jäsenenä. Rangaistus on varmasti Yzmasta pahempi, kuin vankilaan joutuminen. :)

  1. Yzmasta oli jotenkin helppo kirjoittaa hauskasti, kun elokuvan humoristinen tunnelma on niin hyvin muistissa. :) Veikkaan, että huvittavat pahikset voivat olla vähän vaikea laji elokuvien tekijöille, sillä hahmo voi helposti tuntua vain hassulta eikä ollenkaan uhkaavalta. Tässä tapauksessa on ainakin vältytty pahimmilta kompastuskiviltä, sillä Yzma on monesti lähellä saavuttaa tavoitteensa. Yzman turhamaiseen luonteeseen taitaakin sopia tuo, että hän haluaa näyttäytyä komean ja vahvan miehen rinnalla. Yzmasta näkee lopuksi, että hän oikein kihisee kiukusta, joten tuo voi hyvin pitää paikkansa. :D

 4. Yzma on ehdottomasti mun yksi lemppari pahiksista, ei vitsi, että tota leffaa kattoes saa nauraa. Yzma ja Kronk tekee koko leffasta erityisen hauskan, heidän suhteensa on jotenkin niin huvittava ja Kronk on niin sinisilmäinen ja painii koko ajan omantuntonsa kanssa. Parhaita kohtauksia löytyy paljon, suosikkejani on aika alusta se, kun Kuzco tulee illalliselle ja Yzman tarkoitus on tappaa hänet. Koko ruokailutilanne on naurettava :D
  Yksi huvittavimpia Yzman huudahduksia on”Nää on mun parhaat kengät!”.

  Kronkissa on muuten hassua se, että se orava ymmärtää ihan ihmisten kieltä, mutta silti Kronk puhuu sille jotain oravakieltä. Ei käy järkeen O_o

  Yzmaa ei arvosteta kauheasti pahiksena ja koko leffa jää ihan liian vähälle huomiolle, mutta tämä on pikkusiskoni ja minun suosikki leffa, josta on paljon hyviä muistoja :)

  Tykkään muuten tästä sarjasta, jonka päätit tehdä pahiksista ja arvostan todella, että valintojasi oli Yzma. Odotan innolla muita neljää. Toivoisin, että joukossa olisi ainakin suosikki pahiksiani Cruella De Vil ja Kapteeni Koukku :D

  1. Minulla on aika samanlaisia kokemuksia Keisarin uusista kuvioista, olen katsonut sitä monta monituista kertaa pikkusiskoni kanssa ja aina sen parissa saa nauraa ääneen. Miten joku niin monesti nähty elokuva voikin naurattaa edelleen ihan hirveästi! :D Olisi tosi hankala päättää siitä lempikohtaa, mutta esimerkiksi juuri illalliskohtaus on minustakin ihan mahtava! “Lisää parsaa?” :D

   Hmm, niin tuo kielijuttu on tosiaan vähän omituinen. Ehkä kaikki oravat eivät ymmärrä ihmisten puhetta ja Kronk puhuu oravakieltä treenatakseen taitojaan..?

   Luultavasti jatkan kirjoitussarjaa myös lokakuun jälkeen, sillä olisi kiva saada jossain vaiheessa ainakin kaikki isommissa rooleissa olevat Disney-pahikset käsiteltyä. Sekä Cruella että Koukku löytyvät minunkin suosikkilistaltani ja toinen pääsee vuoroon parin viikon päästä. En vaan vielä halua paljastaa kumpi. ;)

   1. Oi kiva juttu! Minulle kelpaa kumpi vain :) ja mahtavaa, että jatkat myös lokakuun jälkeen. Jostain syystä pahikset kiehtovat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.