Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa arvostelu

Siitä onkin jo ehtinyt kulua aikaa, kun viimeksi olen kirjoittanut jostain uutuuselokuvasta arvostelun. Muutaman viimeksi katsomani Disney-elokuvan kohdalla en ole oikein osannut koota ajatuksiani tekstimuotoon, mutta nyt sain muutaman sanan kirjoitettua eilisillan katselukokemuksesta. Kävimme nimittäin eilen katsomassa Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa -elokuvan 2D-versiona.

HUOM: Spoilereista! Arvostelussa kerrotaan elokuvan alkuasetelmasta ja mukana muutamia pieniä paljastuksia elokuvan juonesta. Jos haluat pysyä turvassa kaikilta mahdollisilta juonipaljastuksilta, hyppää suoraan viimeisen kuvan alla olevaan yhteenvetoon.

Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa (The Nutcracker and the Four Realms)
Ohjaajat: Lasse Hallström & Joe Johnston
Rooleissa: Mackenzie Foy, Keira Knightley, Jayden Fowora-Knight, Morgan Freeman, Helen Mirren
Ensi-ilta: 2.11.2018 | Kesto: 1 h 39 min

Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa -elokuva kertoo nuoresta Clara-tytöstä, jonka on sisarustensa ja isänsä kanssa pian aika viettää ensimmäistä joulua ilman perheen edesmennyttä äitiä. Kesken kummisedän perinteisen jouluaaton juhlan Clara kuitenkin päätyy satumaiseen maailmaan, jollaisesta ei ole osannut edes unelmoida. Tytölle kuitenkin selviää pian, ettei maailma ole niin rauhaisa kuin voisi luulla, vaan neljän valtakunnan välillä kytee jotain epäilyttävää.

Claraa esittävä Mackenzie Foy oli minusta tosi herttainen, mutta samalla rohkea ja nokkela sankaritar. Hänen ja Jayden Fowora-Knightin esittämän Pähkinänsärkijän yhteistyötä oli mukava seurata. Keira Knightleysta taas olen pitänyt liki hänen jokaisessa elokuvassaan, mutta tämä hänen uusin roolinsa oli minulle pettymys. Knightley puhui roolissaan äänellä, joka ei vaan yhtään sopinut hänelle ja sai ainakin minut vain pyörittelemään silmiäni.

Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa oli oikein kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa. Elokuvan puvustus oli minusta todella ihana ja varsinkin kaikki Claran asut olivat hirveän hienoja. Elokuvan alun kohtaukset jouluisessa Lontoossa taas olivat kertakaikkisen täydellistä jouluidylliä. Myös satumaailman eri maat vaikuttivat mielenkiintoisilta paikoilta, mutta harmillisesti niitä ei ehditty nähdä kuin vilaukselta.

Elokuvan äänimaailmaan oli myös kivasti otettu mukaan Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletista tuttuja kohtia ja nuo klassisen musiikin helmet sopivat hyvin elokuvan maailmaan ja tunnelmaan. Mukana oli myös ilahduttava visuaalinen viittaus Disney-klassikko Fantasiaan, jossa on myös Pähkinänsärkijä-osuus.

Vaikka elokuva oli kiiltokuvamaisen kaunis, tuntui se pinnan alta ontolta yhtä ontolta kuin tarinan tinasotilaat. Elokuvaa katsellessa ja sen aikana tuli mieleen paljon kysymyksiä, joihin ei saatu vastauksia. En ainakaan itse ymmärtänyt, mitä Neljännelle valtakunnalle oikein oli käynyt tai miksi elokuvan pahis oikein toimi niin kuin toimi. Hänen motiivinsa tuntuivat niin heppoisilta. Niin juoni kuin monet hahmotkin olisivat tarvinneet vähän enemmän lihaa luiden ympärille.

Yhteenveto

Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa oli tunnelmaltaan enimmäkseen ihanan jouluinen ja visuaalisesti tosi nätti. Valitettavasti kokonaisuus jää kuitenkin hyvin pintapuoliseksi niin teemojen kuin hahmojenkin osalta. Tarina tuntuu herättävän enemmän kysymyksiä kuin mihin se vastaa. Voisin kuvitella katsovani elokuvan uudestaan joulufiiliksen nostatusmielessä, mutta muuten tarina oli mielestäni aika unohdettava.

Arvioni:

Olisin halunnut pitää elokuvasta enemmän, mutta valitettavasti se jäi kovin pintapuoliseksi. Oletko sinä käynyt katsomassa Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa -elokuvan? Millaisia ajatuksia se herätti?

Kuvat: The Walt Disney Company Nordic

2 kommenttia artikkelissa “Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa arvostelu

  1. Kävin katsomassa tämän 2d:nä heti kun se tuli. Elokuva nosti mukavasti joulutunnelmaa ja varmaan jääkin itselleni hyvänmielen jouluelokuvaksi, muuten se noh… niin kuin sanoit, elokuva jäi hieman ontoksi.
    Muuten todella kaunis elokuva, varsinkin Claran mekot! Ja todella taitava näyttelijä tuo Mackenzie Foy ollakseen vain itseäni hieman nuorempi. En itsekkään pitänyt Keiran roolista, vaikka muuten pidän näyttelijättären olevan todella taitava. Se ääni vain oli aivan hirveää kuultavaa. Katsoinkin yhden haastattelun missä Keira kertoi äänen olevan juuri niin makea, kuin hahmokin. Kai se sitten niin on :)
    Oi se klassinen musiikki ja se kaunis balettikohtaus. En meinannut saada sillä hetkellä hengitetyksi, kun lumouduin niin siitä. Taidan kuitenkin ostaa tämän elokuvan kun se tulee dvd:lle.

    1. Toivottavasti Mackenzie Foy saa jatkossakin isoja rooleja, sillä häntä olisi kiva nähdä lisää. :) Ehkä Sugar Plum Fairy olisi tuntunut vähän erilaiselta hahmolta tai jotain, jos Keira Knightley olisi käyttänyt omaa ääntään. Mutta en kyllä silti tykännyt äänestä yhtään.

      Elokuvan balettiosuudet olisivat voineet olla vaikka vähän pidempiäkin. :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.