Disney-tiistai: Pelastuspartio Bernard ja Bianca

On marraskuun viimeisen Disney-tiistain aika ja samalla studion pronssikausi alkaakin olla jo puolivälissä. On siis aika kurkistaa hieman Pelastuspartio Bernard ja Biancan tuotannon kiemuroihin.

Pelastuspartio Bernard ja Bianca

Pelastuspartio Bernard ja Bianca
Ohjaajat: Wolfgang Reitherman, John Lounsbery ja Art Stevens
Äänirooleissa: Eva Gabor, Bob Newhart, Geraldine Page, Joe Flynn, Michelle Stacy
Suomidubissa: Carita Mäkelä, Seppo Pääkkönen, Satu Silvo, Jukka Voutilainen, Henna Haverinen
Kesto: 77 min
Ensi-ilta Yhdysvalloissa: 22.6.1977, Suomessa: 22.12.1978
Lipputulot Yhdysvalloissa: 71 215 869 USD

Bernardista ja Biancasta kertovan elokuvan suunnittelu alkoi ensimmäisen kerran jo 15 vuotta ennen elokuvan valmistumista. Studiolla oli huomattu brittikirjailija Margery Sharpin pari vuotta aikaisemmin kirjoittaman The Rescuers -kirjan potentiaali ja alettu muokata siitä elokuvakäsikirjoitusta. Kirjassa Bernard, Bianca ja norjalaishiiri Nils pelastavat runoilijaa vankilasta ja tekijät ryhtyivät tekemään kirjalle uskollista käsikirjoitusta. Walt ei kuitenkaan innostunut siitä, miten poliittisia sävyjä tarinassa tuntui olevan, joten hän hyllytti elokuvaprojektin.

Projekti otettiin uudestaan työn alle 1970-luvun alkupuolella, kun joukko nuoria animaattoreita otti Don Bluthin johdolla käsittelyyn Sharpin kirjasarjan tuoreimman osan, Miss Bianca in the Antarctic. Tällä kertaa pelastettavana oli vangittu ja esiintymään pakotettu jääkarhu. Jazz-laulaja Louis Priman oli tarkoitus ääninäytellä hahmoa ja laulaa elokuvan laulut, mutta kun hänellä todettiin aivokasvain, projekti laitettiin jälleen jäihin.

Robin Hoodin valmistumisen jälkeen projekti sai vielä kolmannen tilaisuuden. Myös studion veteraanianimaattorit tulivat mukaan elokuvan tekoon ja tekivät omia muutoksiaan tarinaan. Arktinen ympäristö todettiin liian karuksi, joten siitä luovuttiin. Tekijät siirtyivät mukailemaan enemmän kirjasarjan toista osaa, kirjaa nimeltä Miss Bianca. Tarinaan tehtiin tosin useita muutoksia, esimerkiksi orpotytön nimi vaihdettiin Patiencesta Pennyksi ja tapahtumapaikka syrjäisestä mökistä suistoalueeksi.

Bernard ja Bianca
Disney-triviaa: Kirjassa Biancan kansallisuutta ei mainita, mutta elokuvassa hän on hahmon ääninäyttelijä Eva Gaborin tapaan kotoisin Unkarista.

Kun elokuva otettiin käsittelyyn, kaavailtiin pahiksen rooliin Cruella de Viliä. Tällaisen jatko-osan tekeminen ei kuitenkaan lopulta saanut kannatusta, joten kirjassa eriintyvästä Diamond Duchess -hahmosta alettiin muokata elokuvaan sopivaa hahmoa. Animaattori Milt Kahl päätyi käyttämään Madame Medusan mallina ex-vaimoaan, jonka kanssa ei ollut hyvissä väleissä. Rufus-kissa taas on karikatyyri Ollie Johnstonista.

Herttuattaren roolista tunnettu Eva Gabor lainasi ääntään Biancalle. Bernardin äänenä taas on koomikko ja näyttelijä Bob Newhart. Näyttelijätär Geraldine Page teki pitkän näyttelijänuransa ainoan ääniroolin Madame Medusana. Nupin ääninäyttelijä Joe Flynn menehtyi pian sen jälkeen, kun oli saanut hahmonsa repliikit äänitettyä. Orvillen ääneksi valittiin koomisista rooleistaan tunnettu radioääni Jim Jordan.

Pelastuspartio Bernard ja Bianca Disney
Disney-triviaa: Orvillen suunniteltiin ensiksi olevan kyyhky. Kun animaattori Frank Thomas muisti nähneensä luontodokumentissa, miten kömpelösti albatrossit lähtevät lentoon, päätettiin hahmo muuttaa koomisemmaksi.

Laulaja-lauluntekijä Carol Connors ja sanoittaja Ayn Robbins kirjoittivat yhdessä elokuvassa kuultavat laulut. Lisäksi Liisa Ihmemaassa ja Peter Pan -elokuvista tuttu Sammy Fain oli mukana Someone’s Waiting for You -kappaleen säveltämisessä. Laulut lauloi amerikkalainen laulajatar Shelby Flint. Elokuvan score-musiikista vastasi moniin elokuviin musiikkia säveltänyt Artie Butler.

Milt Kahl antoi kaikkensa Madame Medusan ja tämän apurin Nupin animoinnissa, sillä oli päättänyt jäädä elokuvan valmistumisen jälkeen eläkkeelle animaattorin hommista. Kahlin lisäksi Disneyn yhdeksästä vanhasta miehestä enää Ollie Johnston ja Frank Thomas olivat mukana animaattoreina. Pitkän linjan tekijöiden lisäksi elokuvaa oli tekemässä myös monia uuden polven animaattoreita, kuten Glen Keane, Ron Clements, ja Gary Goldman.

Alkuvaiheen haasteista huolimatta elokuva oli varsinaisesti tuotannossa neljä vuotta. Yksi elokuvan kolmesta ohjaajasta, aiemmin animaattorina toiminut John Lounsbery menehtyi yllättäen, kun elokuvan teko oli vielä kesken.

Disney-triviaa: Elokuvan pahiksen nimi juontaa juurensa kreikkalaiseen mytologiaan. Muinaisten tarujen Medusa muutti ihmisiä katseellaan kiveksi, ja elokuvassa Penny jähmettyy, kun Madame Medusa katsoo häneen.
Disney-triviaa: Elokuvan pahiksen nimi juontaa juurensa kreikkalaiseen mytologiaan. Muinaisten tarujen Medusa muutti ihmisiä katseellaan kiveksi, ja elokuvassa Penny jähmettyy, kun Madame Medusa katsoo häneen.

Pelastuspartio Bernard ja Bianca saapui Yhdysvaltain elokuvateattereihin 22. kesäkuuta 1977. Se keräsi paljon katsojia ja löi lopulta Disneyn aiemmat lipputuloennätykset. Elokuvan kappale Someone’s Waiting for You sai parhaan laulun Oscar-ehdokkuuden. Pelastuspartion suosio innosti studion tekemään sille jatko-osan Bernard ja Bianca Australiassa.

Bernard ja Bianca saapuivat Suomeen jouluksi 1978. Elokuva esitettiin aluksi ainoastaan suomeksi tekstitettynä ja teatterikierroksensa aikana sen kävi katsomassa reilut 202 000 henkeä. Elokuva dubattiin ensimmäistä kertaa vasta vuoden 1997 videojulkaisua varten. Dubbauksen ohjasi Pekka Lehtosaari. Keskeisissä rooleissa kuullaan muun muassa Carita Mäkelää Biancana, Seppo Pääkköstä Bernardina, Henna Haverista Pennynä sekä Satu Silvoa ilkeän Madame Medusan roolissa. Hectorin suomentamat laulut laulaa Ulla Renko.

Minulla on hieman omituinen suhde Pelastuspartio Bernard ja Biancaan. Muistan nähneeni sen osittain noin 6-vuotiaana ja säikähtäneeni sitä silloin. Vaikka tuosta tapahtumasta on jo yli 18 vuotta aikaa, jäi katselukerrasta sellaiset traumat, etten vieläkään katso elokuvaa hirveän mielelläni. Bernard ja Bianca ovat minusta aivan ihania hahmoja ja elokuvan alkupuoli on ihan miellyttävä. Elokuva oli parempi kuin muistin, mutta sen synkeä värimaailma ja tunnelma eivät vain oiekin ole minun makuuni.

Lähteet:
Afi.com: The Rescuers
I can break away: Behind the Scenes of The Rescuers

| Kategoriassa Elokuvat | Avainsanat:,

2 kommenttia artikkelissa “Disney-tiistai: Pelastuspartio Bernard ja Bianca

  1. Minullakin olisi jokin muistikuva, että säikähdin elokuvassa jotain ja se olisi ollut jotenkin synkkä tai pelottava. En kyllä yhtään muista että mikä siinä olisi sitten ollut. Katsomisesta taitaa olla suurinpiirtein yhtä pitkä aika kuin sinulla.

    1. Omien kokemusten pohjalta en yhtään ihmettele, jos Pelastuspartio Bernard ja Biancasta on jäänyt tuollaiset fiilikset. Olen nähnyt elokuvan nyt kaksi kertaa tuon lapsuuden traumaattisen kokemuksen jälkeen, mutta onneksi tuntuu sentään, että joka katselukerralla negatiiviset mielikuvani haalistuvat hieman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.